Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7039414 Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума www.24chasa.bg
Жители на силистренски села колят прасетата заради риск от зараза.

Кметът Юлиян Найденов предупредил, че ако не се спази заповедта, животните ще бъдат евтаназирани

В силистренските села започна масовото клане на прасета. Кметове звънят и горещо препоръчват на стопаните да теглят ножа на животните и да си приберат месото във фризерите, за да не се стигне до умъртвяване и загробване, ако болестта стъпи в района.

Над 1900 са

прасетата в

Силистренско,

регистрирани

в над 960

частни двора,

които трябва да минат под ножа. От агенцията по безопасност на храните в Силистра твърдят, че 100% са регистрираните домашни прасета.

“Все още не сме в опасната зона, но е по-добре месото да остане за консумация на хората, докато е време”, коментира областният управител на Силистра Ивелин Статев.

Мерките са превантивни, за да не тръгне заболяването в цяла България. Затова се правят и кланетата по домовете, заяви Кристиян Якимов, ветеринарен специалист от Тутракан. Според него опасна е ситуацията в зоната от 3 км при регистрирано огнище на болестта. Там ще бъдат избити всички животни.

В 10-километровата зона пък ще бъде спряно движението на животни поне за 2-3 месеца, докато се установи, че няма нови болни прасета.

Затова е и превантивното клане по домовете, за да могат хората да си усвоят месото, а и така се прочиства ивица в пъти по-голяма от 10 км, допълни Якимов.

На практика пълен контрол над всичко не може да бъде направен.

Болестта се

пренася чрез

фуражи, храни,

подметки на

обувки,

дрехи, гуми

на колите.

Селските кметове в Силистренска община са предупредили всички частни стопани да вземат мерки. Разпореждането дошло с обаждане от общинския кмет Юлиян Найденов, че ако не се заколят прасетата, ще минат да им ги вземат за евтаназия, заяви кметът на Сребърна Георги Иванов. Някои са взели присърце препоръките, други са започнали да се тюхкат, разказва кметицата на Ветрен Иванка Славова.  

И въпреки това в повечето от домовете Коледата е дошла въпреки неприятното усещане да се коли прасе в тези горещини, коментира Любен Сивев, кмет на Кайнарджа.

Атанаска Димитрова от Ветрен разказва, че на майка ѝ станало мъчно за прасето - наддавало добре и го заклали на 120 кг, а до декември е щяло да стигне 200. За тях това е загуба. Принудили се да вземат и фризер назаем, за да има къде да го приберат. Нов фризер ще купува Донка Михайлова. Наличните били пълни с 50 кг риба, а жената не иска да я изхвърля.

И вместо да правят лютеница, топят мас и вместо печени чушки ядат кебап и джумерки днес.  

А иначе дезинфекцията по граничните пунктове продължава. Издадена е заповед, която да ограничава достъпа на мераклии за гъби и билки в районите около големите свинекомплекси в Силистренско.

Ловните дружинки пък са изкопали по места ями в готовност, ако се наложи, да се загробват животни.

36 старозагорски села вземат същите мерки

ВАНЬО СТОИЛОВ

Разумно е собствениците, които нерегламентирано отглеждат прасета, да пристъпят към тяхното клане, препоръчаха от областната епизоотична комисия в Стара Загора на стопаните от 36 села в общините Стара Загора, Опан, Гълъбово и Раднево, които се намират в 10-километровата зона до промишлени свиневъдни обекти.

Мярката цели да намали популацията от прасета, а с това и вероятността от появата и разпространението на болестта африканска чума в района, обясниха от комисията.

На практика всички стопани с по 1-2 прасета в дворовете си отглеждат животните нерегламентирано - в смисъл, че не ги регистрират официално, обясниха ветеринари.

На хората обаче мярката не се харесва, тъй като горещото време не е подходящо за свинското клане - месото се разваля бързо.

Наред с драстичната мярка за клането на прасета по никое време комисията задължи кметовете и кметските наместници на 36-те села заедно с регистрираните там ветеринарни лекари да разяснят, че в тази зона заради обстановката започват да се прилагат изискванията, описани в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Това на практика означава стриктна забрана за отглеждане, придвижване или транспортиране на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на прасета, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

Хората ще бъдат предупредени, че при установяване на нарушения официалните ветеринарни лекари незабавно трябва да уведомяват писмено директора на областната дирекция по безопасност на храните, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или за умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.

Забраняват домашни суджуци и маринована сланина

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

“От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни”, съобщиха от БАБХ. Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа. Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За органите се посочва, че може да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

“Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика”, гласят още съветите на агенцията по храните.

Оттам уточняват, че месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка в готвени ястия, печено или варено и др. Но се добавя, че и приготвените ястия не трябва да се изнасят от дома. Опаковките, найлоновите пликове, кутии и др., в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Километрична опашка от коли преди и след Симитли (Снимки)

Километрична опашка от коли се образува по международния път Е79 в посока Кулата-София. Задръстването започва преди Симитли, а пътна полиция регулира включването на автомобили от посока Банско към главния път. Колоната продължава по целия път след Симитли до Благоевград. Очаквайте

Огнеборци гасиха пожар в русенско училище

Огнеборци гасиха пожар в хранилище по изобразително изкуство в гимназия "Възраждане" в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в града. Сигналът е подаден след 12,00 часа днес. Веднага на място са пристигнали два екипа с огнеборци. Хранилището с площ от около 10 кв. м се намира на последния четвърти етаж.

Пътна полиция: Може да се кара в аварийната лента, когато магистралата е в ремонт

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред журналисти в София инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция". Той допълни, че шофирането по тази част от платното извън местата с ремонт се санкционира с взимане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лева.

Пътна полиция – активен партньор в Международния технически панаир в Пловдив

Сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР-Пловдив и колегите им от ГДНП организираха информационен щанд в рамките на Международния технически панаир, който днес бе открит в града. „Отговорни на пътя“ е мотото, под което се обединяват организаторите на проявата и пътните полицаи. На специално инсталиран монитор тече клип с апел към водачите за безопасно и

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Поклонението пред актрисата Росица Данаилов ще бъде в Народния театър в сряда

Поклонението пред актрисата Росица Данаилов ще се състои в сряда, 26 септември, от 11.00 до 13.00 часа във фоайето на Народния театър, съобщиха за БТА близки на семейството. След това от 13.30 часа роднините й ще се простят с нея в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. Росица Данаилова почина вчера на 84-годишна възраст.

Мъж изпадна от кола в движение и пострада

За тежък инцидент, станал на пътя за Вършец, съобщават днес от Областната дирекция на МВР във Враца. В лек автомобил "Фолксваген" пътували 26-годишен шофьор и 40-годишен пътник. По време на движение пътникът отваря вратата на колата, вследствие на което изпада от нея и го блъска тегленото от автомобила ремарке, предаде "Дарик".

Павлова откри годишната среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове

Министър Лиляна Павлова откри днес 27-ата годишна среща на одиторите по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Това са фондовете, чрез които се реализира една от най-важните политики на ЕС - кохезионната, съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Образувано е досъдебно производство за крана за алкохол край Карнобат

Досъдебно производство е образувано относно нерегламентирания кран, от който може да се източва алкохол във „ВИН. С. Индъстрийс“ край Карнобат. Това каза за БНР директорът на Митница – Бургас Валери Стефанов и уточни, че това е най-сериозното нарушение, открито при проверката. Определенията на Районния съд в Карнобат,

Експерт: Преминаването на жп прелези при спуснати бариери ще спре, ако има глоби

От началото на годината до момента на жп прелези са станали общо 20 инцидента с 4 жертви и 7 ранени. Повечето от катастрофите са по вина на водачите на автомобили, които пресичат релсите дори при спуснати бариери и включена сигнализация. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна

Пожарът край Баня е овладян, силен вятър затрудни действията на огнеборците

Пожарът, който се разгоря в неделя вечер край Баня, Пловдивско, е локализиран и овладян. Огънят се е разпрострял на площ от 500 декара. 90% от засегнатата територия е държавен горски фонд, а около 50 декара са лозови масиви. За щастие, няма пострадали хора от огнената стихия, предаде БНТ. Действията на горски служители и огнеборци бяха затруднени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber