8 дни притеснително мълчание за инцидент с бащата на президента - ударил инвалид на триколка в Харманли (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7025010 8 дни притеснително мълчание за инцидент с бащата на президента - ударил инвалид на триколка в Харманли (Обзор) 8 дни притеснително мълчание за инцидент с бащата на президента - ударил инвалид на триколка в Харманли (Обзор) www.24chasa.bg
Охранителни камери заснели как бащата на президента Румен Радев - Георги Радев (на снимката долу), блъска мъжа в инвалидна количка. Той не е подал жалба.

- Запис на камера на катастрофа, причинена от Радев-старши, сгорещи всички институции у нас

- На 17 август 81-годишният родител участва в инцидент, който не е регистриран в КАТ и прокуратурата

- От името на Румен Радев пресцентърът му отхвърли съмненията за натиск катастрофата да бъде прикрита

- Глобена е била първо жертвата на удара, но след повторен анализ на кадри от камери в събота се установява вината на роднината на държавния глава

- Клипът с историята бе изтрит, после пак възстановен в социалните мрежи

- Лидерът на БСП в града Михаил Лисков обяснява появата си на фаталното кръстовище със случайност

- Главният прокурор и вътрешния министър наредиха проверки

Един запис от камера, “уловил” стар Мерцедес, управляван от 81-годишен мъж и съборени до автомобила му триколка и човек, провокираха истинска буря в държавата.

Вероятно на единственото кръгово кръстовище в Харманли в петък, 17 август, в 9,30 часа сутринта, бащата на президента Румен Радев не спира на знак и удря инвалида Стефчо Тодоров. Катастрофата е лека, но

всичко в

следващите

часове и дни е

необяснимо

Няма и ред в бюлетина на МВР, каквато е практиката при пътни инциденти. Ударът на кръговото кръстовище в Харманли не е бил докладван и на дежурния прокурор, какъвто е редът.

Обикновено при подобни ситуации с известни българи или техни близки, за минути и часове се появява новината, а в този случай тя остава “скрита” в полицията в Харманли цели 8 дни.

Сайтът breaking.bg, пуснал новината и клипа с кадри от катастрофата, затова и

намеква за

натиск върху

местната

полиция,

за да не бъде замесвано името на Георги Радев. Тук се появи и името на бившия кмет на Харманли Михаил Лисков, който днес е лидер на БСП в общината. Той се е озовал на фаталното кръстовище в града минути след сблъсъка между мерцедеса и триколката.

“24 часа” потърси в събота всички действащи лица в тази история. От президентството първо отказаха коментар, после категорично опровергаха анонимното твърдение за натиск като по този начинв информацията бе потвърдена косвено и от екипа на държавния глава. 

Източници от МВР първо потвърдиха неофициално, че има катастрофа, причинена от бащата на Румен Радев, а по-късно се разбра, че

има и съмнение

в техен служител

в Харманли за

укриване на

информацията

Пак неофициално се разбра, че първоначално инвалидът Стефчо Тодоров е бил глобен

От МВР обясниха, че по закон леката телесна повреда в катастрофа не е престъпление. Инвалиднат количка пък имала право да се движи по пътищата само ако липсват тротоари.

Часове след като медиите започнаха да проверяват детайлите в тази история, клипът, който ту изчезваше, ту се появяваше в социалните мрежи, е бил гледан от експерти. Те установили, че вината все пак е на Георги Радев, а не на Стефчо Тодоров.

Иначе историята е следната:

За катастрофата в съботната сутрин съобщи сайтът breaking.bg.

На 17 август, в петък, бащата на президента, който без предимство навлиза в кръстовището, удря триколката с инвалида. Според записа Георги Радев не излиза от колата. На мястото идват полицаи и неидентифицирани двама цивилни мъже. Идва и бившият кмет и настоящ лидер на БСП в Харманли Михаил Лисков.

Всички говорят по телефони без да запишат данни за катастрофата, каквато е обичайната практика на пътна полиция. Идва линейката, слагат на носилка пострадалия инвалид и го откарват към най-близката болница. Георги Радев очевидно е поканен да излезе от мерцедеса, след което има кратък разговор между него и полицията. Те по-късно му помагат да си тръгне с колата, причинила катастрофата.

След като “24 часа” потърси коментар от МВР, шефът на ОДМВР - Хасково, старши комисар Ангел Цанков съобщи, че инспекторатът на МВР и ГД “Национална полиция” извършват вътрешна проверка дали е укрита информация от РУ - Харманли за ПТП, извършено от 81-годишния Георги Радев - бащата на българския президент Румен Радев.

“Случаят е от предишния петък и е станал на кръговото в Харманли. Инцидентът е докладван”, каза още Цанков. Георги Радев управлявал мерцедеса. С него се возела и 78-годишната му съпруга Станка. Двамата живеят в близкото с. Славяново. На кръговото възрастният водач ударил електрическа триколка с инвалид.

Според официалната информация мъжът в неравностойно положение не е пострадал сериозно. Бил с лека телесна повреда. От МВР съобщиха, че в момента се правят две проверки - за виновността в катастрофата и дали след това е действано по правилата. А клипът с историята бе изтрит, после пак възстановен в социалните мрежи.

От президентството първо отказаха коментар. “Това са спекулации, не е оказван и натиск върху органите на реда от страна на президентската институция”, коментира по-късно Кирил Атанасов, изпълняващ длъжността секретар за връзки с медиите на държавния глава. Това бяха пестеливите думи, казани от президентството, без да се отрича инцидентът. (Каква бе реакцията на президента, който бе на честванията на годишнина от Шипченската епопея - виж долу)

По-късно стана ясно, че пострадалият в инцидента се казва Стефчо Тодоров.

Всеки ден минавам през кръговото на път за вкъщи. Познавам бай Георги, видях го че е притеснен край падналата триколка, затова спрят да видя какво става и да помогна. Бях тръгнал към дома се, защото майка ми беше много болна и няколко часа по-късно същия ден почина.”

Това разказа в събота Михаил Лисков. “Днес (събота - б.а.) правих помен на майка си за 9 дни от смъртта й. Някой междувременно търсят под вола теле. По какъв начин според вас мога да въздействам на полицаите. Това е несериозно”, коментира Лисков твърденията, че появата му била опит за въздействие на униформените. 

Медиите без достъп до президента на Шипка

Прессекретариатът му: Не е

упражняван натиск върху МВР

Президентът Румен Радев остави засега без коментар информацията за инцидента с колата на неговия баща Георги Радев. След тържествата за 141-годишнината от Шипченската епопея, в които участва държавният глава, не бе дадена възможност той да отговори на журналистически въпроси.

От пресслужбата на президента първоначално нито отрекоха, нито потвърдиха за инцидента.

Оттам обаче са категорични, че не бил упражняван натиск върху МВР от страна на президентството.

“Това са спекулации, не е оказван и натиск върху органите на реда от страна на президентската институция”, бе пестеливият коментар на Кирил Атанасов, изпълняващ длъжността секретар за връзки с медиите на държавния глава.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Цацаров назначи проверка, инцидентът не е докладван

Главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка с 2 направления на катастрофата с бащата на президента Румен Радев, съобщи ексклузивно за “24 часа” неговата говорителка Румяна Арнаудова.

Инцидентът не е докладван в районната прокуратура в Харманли, въпреки че е станал преди повече от 7 дни, посочи тя. Затова главният прокурор е възложил проверката на прокурор от окръжната прокуратура в Хасково. Към мястото пътува зам.-шефката на обвинението в Хасково Дарина Славова, посочи прокурор Арнаудова.

Проверката ще е в 2 направления. Първото е дали има престъпление по транспорта. Засега данните от МВР сочат, че блъснатият от Георги Радев Стефчо Тодоров е с лека телесна повреда, след като мерцедесът на бащата на президента удря инвалидната му триколка на кръгово в Харманли. Той обаче е посетил болница, където са му направили рентгенови снимки. Прокуратурата ще изземе цялостната медицинска документация и ако се окаже, че Тодоров е със средна телесна повреда, ще бъде образувано досъдебно производство за катастрофата. Самите снимки ще бъдат предадени на съдебен лекар, който след това ще прегледа пострадалия. Ще има и разпити на бащата на президента, както и на Стефчо Тодоров, посочи Арнаудова.

Второто направление на проверката е за действията на служителите на МВР. Ще се проверява как са отработили сигнала. Иззет е записът от камерата, назначена е видеотехническа експертиза. Ще има и автотехнически експертизи на мерцедеса и инвалидната триколка.

Вътрешният министър Валентин Радев също назначи 2 проверки, възложени на Главна дирекция “Национална полиция” и на Инспектората на МВР.

Премиерът: Не съм запознат, има кой да разследва

НЕНКО СТАНЕВ

“Не съм запознат с темата. Не ми е докладвано. Не съм се запознал нито с фактите, нито с обстоятелствата.” Това каза вчера премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар по инцидента.

“В събота следобед искам да показвам на Перперикон какво е направено. Искам да показвам с министрите, вместо да се пекат на плажа, и с кметовете какво строим за техните деца. Не съм съгласен с думите, че трябва да се изметат кадрите на ГЕРБ. Това е връщане в една стара риторика. И ние сме използвали подобни. Това особено от държавен глава не бива да се прави. Ако иска, де. Ако иска - да го прави”, продължи той, явно визирайки задочните престрелки между президентството и Министерския съвет отпреди седмици. И в този контекст препрати към Румен Радев топката за инцидентите с любителски самолети. 

“Не може за всяко нещо да ни напада и измита”, продължи премиерът по адрес на държавния глава. А по отношение на автозлополуката с Радев - старши заключи: “Има си инспекторат в МВР, има си хора, които да разследват. Моята енергия не искам да си я хабя в подобни дребни интриги. Не мога да се изкажа по въпроса.”

Депутатите ще обсъдят прегледи за възрастни шофьори

МАРИЯ МИЛКОВА

“Медицински лица и експерти трябва да кажат кога се влошават показателите, които първоначално се изискват при явяване на изпит за правоспособност, за начина, по който трябва да се извършват прегледите, и възрастта, след която да започнат”, коментира за “24 часа” шефът на парламентарната транспортна комисия Халил Летифов.

Хората в напреднала възраст са с най-голям процент като участници в произшествия. Но и при младите шофьори се набюдават повече катастрофи въпреки доброто им здраве поради други фактори, посочи той. Така че евентуални ограничения трябва да са мотивирани с факти и доказателства, “за да не се причини неудобство на адекватни шофьори, които единствено са напреднали във възрастта”. Дебатът вече е в обществото, ще влезе и в транспортната комисия, увери шефът ѝ.

“Предполагам, че първата или втората седмица при блицконтрол ще обсъдим с министъра темата и ще решим в каква посока да тръгне”, допълни той.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"Ню Йорк таймс": Зам.-главният прокурор на САЩ предложил Тръмп да бъде записван тайно

Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн, който отговаря за разследването за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в страната през 2016 г., предложил миналата година президентът Доналд Тръмп да бъде записван тайно и членове на кабинета да бъдат убедени да се позоват на конституционна поправка,

Борисов: Не трябва да забравяме делата на нашите предци, довели до независимостта ни

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България", написа премиерът Бойко Борисов по случай днешния празник в профила си във фейсбк.

Цветанов: Да си независим днес означава сам да определяш пътя си. Честит празник!

Скъпи сънародници, днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Дръзкият, но изключително премерен политически акт на цар Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и др. вече повече от един век блести ярко и ни дава поводи за гордост, написа във фейсбук лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан

Честит Ден на Независимостта!

Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Започнаха тържествата за 110 години от обявяването на независимостта (Снимки)

С тържествена света литургия в историческата църква "Св.40 мъченици" започнаха тържествата за 110 години от обявяването Независимостта на България във Велико Търново. Преди да влязат на службата в Иван Асеновия храм, кметът Даниел Панов, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел и другите официални лица запалиха свещ в

Първо в "24 часа": Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир

Току-що приключи среднощно заседание на състав на ВКС за мярката за неотклонение на четиримата обвинени за погрома в Роженския манастир, научи първо "24 часа". Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха днес около 17:00 ч.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Бруцелоза в село Вуково, животните са умъртвени

Три положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин. Животните са предадени в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти. Междувременно на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на

Българска болнична асоциация с декларация за предложените модели за реформа на здравното осигуряване

Във връзка с предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване от "Българска болнична асоциация" изпращат декларация до медиите: През месец септември Министерство на здравеопазването започна обсъждане на отдавна чаканата реформа на здравното осигуряване. Първият от предложените два модела се състои във въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber