Ако вече можем да отпечатаме семейни снимки и спомени върху торти за рожден ден, защо да не използваме технологията за приготвянето на нещо също толкова ефектно, но и вкусно? Нищо, че изглежда като мраморно.
Базираната в Лондон датска дизайнерка Kia Utzon-Frank предизвика въображението и възприятията, като показа колекция от кейкове, имитиращи различни разцветки на красивия камък. Направени са с 3D принтер. „Открих такъв, който работи с изключително качество с марципан и фондан, и се възползвах“, разказва Киа, която за пръв показа ядливите си произведения на дизайнерската седмица в Къркънвил, Великобритания.
Тя използва класически рецепти за приготвяне на кейковете, като разчита на оцветители за храна, плодови смеси и марципан.
Причината творенията й да са толкова ефектни при разрязване е, че се приготвят от тънко тесто, което се навива. В Бразилия то е изключително популярно и се нарича bolo de rolo. Утзон-Франк казва, че сега видимият резултат е дошъл след много опити със съставките.
Консултирала се е и със специалисти от хранителната индустрия, за да е сигурна, че няма нищо опасно за здравето на тези, които ще си купят от „мраморните“ кейкове. Визуалните експерименти на Ким с храната не приключват дотук.
Тя прави и авторски бижута и неотдавна показа екземпляри, в които има препечени филийки и ориз.