Мъжки хомоласки спасяват снимането на "Септемврийци"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7042554 Мъжки хомоласки спасяват снимането на "Септемврийци" Мъжки хомоласки спасяват снимането на "Септемврийци" www.24chasa.bg

“Песен за човека” е посветен на поета Никола Вапцаров

“От всички изкуства за нас най-важно е киното!” Този лозунг с автор Владимир Илич Ленин висеше на стената на всеки киносалон у нас. Досещете се, че става дума за времето, когато още имаше киносалони, тоест преди 1989 г.

Да, Ленин наистина е казал подобни думи, но е имал предвид не киното изобщо, а нуждата да бъдат заснети кратки популярни филмчета, които да покажат на неграмотното руско население как да използва торфа като гориво. Но понякога комунистическата пропаганда наистина не знае граници в “полета на мисълта” си.

Кадър от филма "Септемврийци". Вляво е поп Андрей в изпълнение на Иван Братанов

За разлика от Русия количествата от торф в България са оскъдни и обикновено попадат в защитени местности, така че нашето кино не е имало задачата да прави такива документални филмчета.

А в игралното БКП насочва кинотворците към два основни извора на вдъхновение - “героичното минало и изграждането на светлото комунистическо бъдеще”.

Така след “Калин Орелът” и “Тревога” са заснети “Утро над родината” (1951) - за устрема на бригадирското движение, “Данка” (1952) - за борбата на работническата класа за социална справедливост, “Под игото” (1952), “Наша земя” (1953) - за граничарите, които бранят завоеванията на социалистическата революция...

През 1954 г. излиза първият ни

игрален филм,

посветен на

конкретна личност

- “Песен за човека”. “На фона на политическия живот в България” в навечерието на Втората световна война се разкриват моменти от живота и революционното дело на поета Никола Йонков Вапцаров”, гласи анотацията в том 1 от илюстрованата филмография на Българската национална филмотека.

Никола Вапцаров, разстрелян за противодържавна дейност на 23 юли 1942 г., не е особено популярен в първите години след 1944-а.

Приет е посмъртно в Съюза на българските писатели през 1947 г. През 1948 г. излиза книгата на Младен Исаев “Поема за Вапцаров”. Първото официално честване на поета е в края на 1949 г. в квартално салонче във Варна - града, в който той завършва Военно-морското училище.

И едва след 1952 г., когато Вапцаров по предложение на испанската революционерка Долорес Ибарури получава Международната награда за мир, комунистическата пропаганда се усеща какъв силен коз държи в ръцете си. Тя развява неговото име, обявява го за свой апостол и започва да преиздава единствената му стихосбирка “Моторни песни”.

И сценарият на “Песен за човека” попада в точното време на точното място и в добре разорана нива. Негов автор е Христо Ганев, бивш партизанин и кореспондент в Отечествената война.

През 1950 г. той завършва кинодраматургия в Москва и това е дипломната му работа. Режисьор е Борислав Шаралиев, който също дебютира в киното. В главната роля е Динко Динев, който има голяма физическа прилика с Вапцаров. А в ролята на живата тогава съпруга на поета - Бойка, се снима Николина Лекова. Масовите сцени са заснети с участието на работници от завод “Сталин” - Кочериново, и моряци от варненско поделение.

Филмът има голям зрителски успех, защото хората вече са заобичали поезията на Вапцаров. И то не заради напъните на властови и литературни фактори, а заради нейната сила и съзвучност с настроенията в онези години. Чак след 5 години - през 1959 г., сценаристът Христо Ганев получава Димитровска награда за сценария на “Песен за човека”.

Под №8 в българското киноброене е филмът “Септемврийци”. От “народната победа” на 9 септември 1944 г. са минали едва десет години и, изглежда, никой от кинотворците, а и идеологическите ръководители не смее да посегне към тази сакрална тема. Още е горещ картофът, още са сложни отношенията между различните групировки и слоеве във властта, още са живи повечето от участниците в антифашистката съпротива и вървят тихите и не толкова тихи сплетни и спорове кой е бил герой и кой предател.

Виж, от “първото в света антифашистко въстание” през 1923-а за минали повече от 20 години и то може да бъде заснето на филм и използвано за възпитание на поколенията в революционен дух.

И тук, както и във филма за Вапцаров сценарият е дипломна работа - този път на Анжел Вагенщайн. Самият той го определя като “съмнителен по качество”, но

за който е получил

оценка 6 във ВГИК

И това било поредно доказателство за “широтата и щедростта на руската душа”.

Сценарият му е дипломен, но той вече има завидно за възрастта си участие в полагането на основите на българското кино. Почти сам написва сценария на “Тревога” по едноименната пиеса на Орлин Василев и е съсценарист с Хаим Оливер в “Наша земя”.

През есента на 1953 г. край малкото градче Берковица, което се намира недалеч от гара Бойчиновци и град Фердинанд, започва да се снима филмът “Септемврийци”.

Режисьор е Захари Жандов, на когото викат Световнио. В ролята на попа е популярният тогава актьор Иван Братанов.

За масовите снимки на гара Бойчиновци е докарана много войска, настанена в палатки. Два месеца обаче вали почти непрекъснато и не може да се снима. Един хубав ден облаците се вдигат, дори грейва слънце, режисьорът събира щаба си и нарежда армията да е на пълна боева нога, актьорите по спешност да изтрезнеят, гримьорките да са на линия, реквизиторите да подготвят оръжейния арсенал, включително и оръдието на поп Андрей и т.н.

И в този момент се обажда Данчо Байкушев, “трънският шерпа на Жандов по стръмните и каменисти пътеки на филмопроизводството”, както го нарича Вагенщайн:

“И да грее слънце, и да не грее, нема значение, другарю Жандов - снимки нема да има. Всички требва да бъдат пуснати да си идат в София за една седмица отпуск. И без това отдавна не сме си ходили. Нема как иначе, другарю Жандов, това е положението!”

Натрупалото се напрежение в режисьора изригва: “Как в София, бе? Ти луд ли си?”

Байкушев спокойно обяснява: “Аз не съм луд, луд е Шерито. Не е получавал почивни дни от месеци и утре заминава при своичкия си в София. И така му говорих, и иначе - заминава си. Тъй е по кодекса, вика, писане е черно на бело. И ще ви дам на съд, вика, за нарушението. Работническата класа, вика, има ли право на почивни дни, или нема?!”

“Каква работническа класа са готвачите, бе? - продължава да с гневи режисьорът. - Откога и те станаха работгническа класа? Кажи ти бе, Драганов!” Вълчо Драганов е партиен секретар на продукцията и думите му не подлежат на коментар: “Класа са. Щом са трудещи се, значи принадлежат към работническата класа и имат трудови права!”

Оказва се, че Шерито, главният готвач в стола на снимачния екип, бил зажъднял за ласките на любовника си и, възползвайки се от Кодекса на труда, ползва правото си на почивка. А с гладна войска и артисти снимки не са възможни.

Всички в киното знаят, че

Шерито е с

нетрадиционна

сексуална ориентация,

но пък е отличен готвач. Никой не може да го спре, защото никой не смее да наруши съответните клаузи на трудовото законодателство. Жандов помръква и отчаяно пуши и в този момент пак се чува гласът на Байкушев:

- Добре, другарю Жандов. Ако утре има слънце, че снимаме. Край!

- Как ще снимаме, щом Шерито заминава? - пита тъжно режисьорът.

- Нема да замине. Я че го... таковам! Колко му е - щом требва, че го таковам и толкоз! - отсича Байкушев.

Какво точно се е случило между Байкушев и Шерито в онази нощ остава в тайна, но на другия ден слънцето изгрява и гара Бойчиновци е превзета от възстаналия народ!

След време филмът тръгва по екраните, а Джеки Вагенщайн и днес се пита: къде, в кой том от историята на българското кино е записан вдъхновеният подвиг на Данчо Байкушев, сравним с героизма на съветския солдат Матросов, заприщил амбразурата на врага с гърдите си?!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Фронтменът на "Арктик мънкис" Алекс Търнър се е разделил с приятелката си

Алекс Търнър, фронтменът на групата "Арктик мънкис", се е разделил с приятелката си манекенката Тейлър Багли, съобщи в. "Сън". Те са взели това решение още през юли. Затова и Тейлър не е била с групата на турнето й във Великобритания, а си е останала в САЩ. Двамата се опитваха да държат връзката си далече от чуждото любопитство, но през 2016 г.

Фотографи плащат 100 хил. евро на Кейт Мидълтън за голите й снимки от 2012 г.

Френски апелативен съд потвърди присъдата на двама ръководители на сп. "Клоузър", за които бе решено да платят максималната глоба от по 45 000 евро за публикуването на топлес снимки на Кейт Мидълтън през 2012 г., съобщи Франс прес. Апелативният съд във Версай, близо до Париж, потвърди решението на първата инстанция,

"New Idea": Анджелина Джоли планира сватба с британски милиардер в Лондон

Анджелина Джоли ще се омъжва отново, пише New Idea. Според изданието актрисата смята да се омъжи за британски милиардер, но името не се съобщава, предаде БНР. Джоли още не е оформила юридически развода си с Брад Пит, но планира да вдигне сватба в Лондон, пише още New Idea. Разводът между Джоли и Пит се точи вече втора година,

Джъстин Бийбър пя като уличен музикант пред Бъкингамския дворец (Видео)

Джъстин Бийбър пя като уличен музикант за Хейли Болдуин пред Бъкингамския дворец в Лондон, съобщи в. "Ивнинг стандард". Канадският певец носеше акустична китара и остави калъфа й пред себе си на плочките. Около него бързо се струпаха хора. Хейли Болдуин стоеше отстрани и го насърчаваше. Китарата на Джъстин Бийбър е с няколко рисунки,

Задава се нова кралска сватба - бивш на Пипа Мидълтън се жени за дъщеря на принц

Задава се нова кралска сватба във Великобритания. Лейди Габриела Уиндзор се е сгодила за Томас Кингстън, пише "Дейли мейл". "Принц Майкъл от Кент и съпругата му с радост ви съобщават, че дъщеря им лейди Габриела Уиндзор се е сгодила за Томас Кингстън", се казва в съобщение, публикувано официално от Бъкингамския дворец.

Проф. Балтов с нова кауза - иновативен минирентген за детската ортопедия в “Пирогов”

Професор Асен Балтов, директорът на “Пирогов”, който днес навършва 53 години, има нова кауза - да се съберат пари и да се закупи иновативен минирентгенов апарат за детската ортопедия в “Пирогов”. Откакто е директор на спешната болница, Клиниката по детска хирургия и детското спешното отделение са ремонтирани и с визия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

“А баща ми ще ми купи колело, ама друг път” донесе спа почивка на Лилия Мутафчиева от София

“А баща ми ще ми купи колело, ама друг път” е кодираната реплика от играта “Реши и спечели”, която донесе на Лилия Мутафчиева от София спа почивка за двама. “Имам свободно време, грижа се за внуците си и често решавам кръстословици”, каза пенсионираната машинна инженерка. Тя чете “24 часа” от години и често участва в томболи,

Как започвала учебната година преди повече от век в София?

Новата учебна година вече започна. След тържествата по откриване, срещите със съучениците и учителите, понякога позабравени след дългата лятна ваканция, идва и времето за първите уроци, за тестовете и входните нива. А питали ли сте се някога как е започвала учебната година на вашите баби и дядовци? В какви училища са учили те?

Караваджо е умрял от стафилококова инфекция

Бароковият художник Караваджо е умрял през 1610 г. от инфекция със златист стафилокок, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Микеланджело Меризи да Караваджо бяга от Рим, след като убива човек в улична разпра. Той умира четири години по-късно в Тоскана, при неизвестни обстоятелства. Учените от Средиземноморската университетска болница по

Бърт Рейнолдс остави състоянието си на племенницата си

Бърт Рейнолдс остави със завещание състоянието си на племенницата си, но документът изрично уточнява, че актьорът се е погрижил за сина си Куинтън, съобщи в. "Дейли мейл". Завещанието на Бърт Рейнолдс беше регистрирано във Флорида вчера. То е подписано през октомври 2011 г. В него Бърт Рейнолдс посочва племенницата си Нанси Лий Браун Хес като

Алек Болдуин потвърди: Племенницата му Хейли и Джъстин Бийбър са се оженили

Актьорът Алек Болдуин потвърди, че племенницата му Хейли Болдуин е сключила брак с певеца Джъстин Бийбър, съобщи Контактмюзик. Алек Болдуин добави, че не знае подробностите, но двамата "са отишли и са сключили брак". Джъстин Бийбър и Хейли Болдуин бяха видени в брачното отделение на градския съд в Ню Йорк в четвъртък миналата седмица.

Ето я новата мис Италия (Видео, снимки)

Двадесет и шест годишната Карлота Маджорана е новата мис Италия. Красавицата победи в надпревара с 32 конкурентки, която бе излъчена директно снощи по италианската телевизия Ла Сетте, съобщават италианските издания. Карлота бе претендентка от областта Марке. Тя е висока 1,74 метра и е с кестенява къдрава дълга коса.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber