Директорът на Забранения град разказва своята история за отварянето на Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7038048 Директорът на Забранения град разказва своята история за отварянето на Китай Директорът на Забранения град разказва своята история за отварянето на Китай www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

В доклада на 19-ия Конгреса на ККП генералният секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин каза следното: „Без културно самочувствие на високо ниво, без развитието и разцвета на културата, не е възможно велико възраждане на китайската нация." Също както казва Си Дзинпин, културното самочувствие на китайците идва от безкрайно дългата им история, както и от всички отлични произведения на изкуството, създадени в продължение на пет хиляди години и създателите им, предава bulgarian.cri.cn.

Всяка епоха има своето изкуство и своя дух. Тази година Китай отбелязва 40-годишнината на отварянето към света. По този повод новинарския сайт „Жънминжъбао" направи специална рубрика със заглавие „Свидетели: Да отбележим 40-та годишнина от отварянето към света, майстори на изкуството разказват своите истории". В нея са поканени да участват видни китайски дейци на културата, които споделят спомени за своята кариера и чрез историите си показват красотата на епохата, на вярата, на духа, на произведенията на изкуството.

В днешната рубрика ще ви представя директора на Забранения град Шан Дзисян. През 1978 г. в той работи и няма възможност да учи. 40 години по-късно обаче той вече е един от пазителите на Забранения град. Сега Шан Дзисян ръководи бившия императорски дворец, който днес е превърнат в музей от световна класа. Мечтата му е да го съхрани цялостен и съвършен за поне още 600 години.

„За мен 40-те години след отварянето на Китай към света бяха най-важните в живот ми." Шан Дзисян има предвид реформите и говори за тях с дълбоко чувство на уважение. Неговият живот се променя именно поради отварянето към света.

През 1978 г. реформата дава на Шан Дзисян скъпоценната възможност да учи в университет, да специализира в чужбина и да получи докторска степен.

Израсналият в традиционния тип къщи за Китай („съхъюан"), Шан Дзисян никога не си е представял, че ще работи в „най-големия в света съхъюан" – Забранения град. Той започва работа там, когато е на 58 години и в последствие се превръща в един от пазителите на императорския дворец.

„През тези 6 години всеки един ден за мен бе специален. Трябва да призная, че да си директор на Забранения град е голям риск, защото всяко едно нещо трябва да бъде обмислено предварително."Днес посетителите, които искат да видят експозициите на музея, са безбройни и се налага техния брой да бъде ограничаван, но от друга страна отворените за тях зони непрекъснато се разширяват. След тези 6 години Забраненият град вече не е просто една популярна туристическа атракция, а място с богата история и приятна атмосфера. Темата на тазгодишния Международен ден на музеите бе изключително близка до народа. Целта ѝ бе да свърже хората и многообразната култура, да ги привлече по иновативен начин в музеите, за да може да почувстват културната атмосфера там, да получат по свежи преживявания и да споделят своите богати впечатления.

„Ако трябва да обобщя натрупания в Забранения град опит, според мен най-важното е създаването на удобства за посетителите. Аз поставям себе си на мястото на един обикновен посетител и всеки ден се разхождам из двореца. Така разбирам къде са необходими промени." Шан Дзисян определя себе си като „най-добрия екскурзовод" на Забранения град.

Ако искате да разкриете стара история пред обикновените зрители, особено младите, тогава трябва да се изразявате по жив и обичан от хората начин за класическата култура. Нови форми, жив език, богато съдържание, положителна енергия - това са важните неща, на които трябва да се набляга, когато се разказва за китайската история. Успехът на нашите проекти се дължи на богатите и разнообразни културни фактори и ресурси на Забранения град, които имат връзка и със съвременния живот на хората. Това непрекъснато предоставя духовна храна и така Забраненият град върви стабилно към бъдещето.

„Как Забраненият град да предоставя услуги на посетителите? Аз бих обобщил с осем думи – искрено, чисто, спокойно, с майсторство, удоволствие и усмивка, с приятелско чувство и гостоприемство. Основното е музеят да изисква от служителите да са по-хуманни, за да може културните ресурси на Забранения град да влязат в реалния живот на хората. За нас това е основно правило в управлението на музея."

През последните години в Забранения град се случиха две интересни промени. Първо, в миналото 80% от посетителите пропускаха много от експозициите, докато сега 80% от тях не ги заобикалят, независимо дали са специални или постоянни. Всеки ден пред всеки от експонатите се трупат тълпи от хора. По време на почивни дни пред входа има дълги опашки, което в миналото се случваше много рядко. Освен това преди младите посетители бяха сравнително по-малко, около 30%. А сега е точно обратното. 70% от тях са младежи. Така можем да твърдим, че бившият императорски дворец наистина се е превърнал в музей.

По думите на Шан Дзисян, културните продукти са един от начините за популяризирането на двореца. С копия на съхраняващите се там културни реликви хората се доближават до живота на императорите.

Това е не само търговска тактика, но и начин да се популяризира древната култура. „Надяваме се повече хора да отнесат културата на Забранения град в домовете си. Ние свързваме културните продукти с атмосферата на древните архитектурни сгради", разказва Шан Дзисян.

Освен това културните продукти трябва да удовлетворяват и естетическите нужди на хората, да са съобразени с различните социални групи и интереси. Например с приложението за деца от 9-11 години „Един ден на императора" може да се проследи какво е правел „синът на Небето" в рамките на едно денонощие. Така вероятно децата ще се научат да разпределят времето си по-ефективно и рационално.

„Хиляди пъти съм обикалял из Забранения град, прочел съм хиляди книги за него и хиляди пъти съм разказвал за него, но няма да се изморя и ще продължа да го правя." казва Шан Дзисян.

Много медии правят репортажи за „забавните културни продукти" на музея. Всъщност те заемат едва 5% от всички продукти. В края на миналата година музеят е разработил 10 500 продукта, голяма част от които са свързани с културата и съвременните технологии. Те излизат от Забранения град и отиват при хората.

Забраненият град обмисля как в бъдеще да свърже ежедневието с културата и се надява иновациите да свържат културното наследство с живота и нуждите на съвременните хора. Целта на музея е чрез културните иновативни продукти да свърже традиционната култура и нуждите на посетителите, да добави повече елементи от Забранения град в тях, като в същото време следва спецификата на епохата. Идеята е те да са по-практични и по-екологични, и разбира се на по-ниска цена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Китай продължава да инвестира активно в зелена енергия

Активните усилия на Китай да насърчи съобразеното с екологичните стандарти и зачитане на околната среда икономическо развитие, бяха високо оценени на лятното издание на Давоския икономически форум, чийто домакин е град Тиендзин, предава bulgarian.cri.cn. Според прогнози пикът на въглеродните емисии в Китай може да бъде достигнат през 2022 г.

Ли Къцян: Китай ще продължи да подкрепя и работи за развитието на частния сектор

Китайското правителство и държава ще продължат да оказват подкрепа, включително чрез изготвянето и прилагането на различни политики, на частния сектор, тъй като той вече е значителна част от националната икономика и важен източник на пазарна жизненост. Това заяви премиерът Ли Къцян по време на лятното издание на Световния икономически форум,

Възможностите на китайския туристически пазар за Балканите дискутираха на форум в Черна гора

Възможностите, които предлага китайския пазар за развитието на туризма в Източна Европа и на Балканите, бе във фокуса на годишния Форум за развитие Милочер, който започна вчера в черногорската столица Подгорица, предава bulgarian.cri.cn. Събитието, чиято основна тема е „Икономическо развитие чрез туризъм – предизвикателства и заплахи“,

Реформата на международната търговска система трябва да бъде базирана на три консенсуса

Към момента предотвратяването на парализата на механизма за разрешаване на споровете е спешна задача на реформата на СТО, съобщи bulgarian.cri.cn. Как да се придвижи тази реформа, как да се съживи международната търговска система и реализира устойчив икономически растеж и просперитет, са въпроси за които е необходимо консенсус между водещите

Джак Ма: Използвайте възможностите, които изкуственият интелект предлага

Седмица след като обяви плановете си да се оттегли от поста председател на борда на директорите на компания Alibaba Group Holding, Джак Ма сподели своето виждане за това, как технологичният напредък и в частност изкуственият интелект, ще оформи бъдещето, предава bulgarian.cri.cn. Технологичната революция, доведена от интернет,

Бум на туризма в Синдзян за първите 8 месеца на годината

Над 105 милиона туристи са посетили Синдзян-уйгурския автономен район на Китай през първите осем месеца на годината, с 41% ръст на годишна база, сочи местна статистика, предава bulgarian.cri.cn Туристите са похарчили малко над 25 милиарда долара в региона за този период или с 43% повече спрямо миналата година.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китай се надява ЕС да играе конструктивна роля за свързването на Европа и Азия

На проведената вчера в Пекин редовна пресконференция говорителят на Министерството на външните работи Гън Шуан заяви, че Китай е обърнал внимание на публикувания на 19 септември от ЕС документ за европейската стратегия относно взаимното свързване на Европа и Азия и очаква ЕС да играе конструктивна роля в тази област, предава bulgarian.cri.cn.

Китай: Можем да се справим с външния удар и да гарантираме стабилност на валутния пазар

Вчера говорителят на Държавното управление за валутен контрол на Китай заяви, че в бъдеще с препрофилирането на производството и стабилното стимулиране на отварянето, функционирането на икономиката ще се задържи в разумни граници, гъвкавостта на двупосочните колебания на курса на юана непрекъснато ще се засилва,

Две големи събития в Китай се фокусират върху технологичните иновации

В поздравителния си адрес до първата Световна конференция за изкуствен интелект в Шанхай, китайският председател Си Дзинпин заяви, че през последните години технологията за изкуствен интелект се развива интензивно в целия свят и се превръща в нова движеща сила за световната икономика, променяйки живота на обикновените хора.

Китай изстреля сателитите-близнаци Бейдоу-3

Китай изстреля успешно в сряда навигационните сателити-близнаци Бейдоу-3 с една единствена ракета носител, предава bulgarian.cri.cn. Ракетата Чанджън-3Б изведе в космоса сателитите от космодрума в Сичан в 10:07 ч местно време. Това е 285-та мисия на ракетите от серията Чанджън. Двата сателита са 37-ят и 38-ят поред на навигационната система

Alibaba обяви създаването на компания за чипове и квантови процесори

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba обяви, че създава компания за производство на чипове и квантови процесори. Новината беше съобщена в сряда от техническия директор на компанията Джан Дзиенфън, който оглавява и академията на Алибаба „Damo", предава bulgarian.cri.cn. Новата компания се състои от C-Sky Microsystems,

Шефът на белгийско-китайската търговска камара призова за засилване на връзките между Китай и ЕС

Бернар де Вит, председател на белгийско-китайската търговска камара, заяви в интервю за нашето радио в Брюксел, че Китай и ЕС трябва да засилят сътрудничеството и да работят заедно срещу търговския протекционизъм, тъй като общите интереси на двете страни са по-големи от различията, а сътрудничеството между тях се основава на взаимната изгода и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber