В Тайван зеленото е секси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7004742 В Тайван зеленото е секси В Тайван зеленото е секси www.24chasa.bg
Езерото Сън Мун е опасано с велоалеи - част от 300-километровата система, изградена за многобройните колоездачи в страната.

На острова следят за чистотата на въздуха и когато се молят на Буда

Всеки ден жители на Тайпе и гости на тайванската столица се тълпят пред вратите на будисткия храм “Луншан”. За туристите това е просто една красива забележителност, но за местните хора мястото е сред най-големите религиозни светилища в страната. Построено е през 1738 г., но много пъти е страдало от земетресения, войни и пожари. С вяра и търпение хората са го издигали наново. Последните големи разрушения са били през 1945 г. - по време на американските бомбардировки. Днес не изглежда да е останала каквато и да е следа от Втората световна война и храмът винаги е пълен с хора - предимно будисти, но също и таоисти и дори поклонници на Мацзу - китайската митологична покровителка на моряците. Освен всички орнаментики, характерни за подобно религиозно светилище, този храм най-изненадващо притежава и система за отчитане на чистотата на въздуха. 

В един ъгъл, точно до мястото, на което се продават благовонни пръчици, е монтиран голям плазмен екран, който отчита резултатите не само в Тайпе, но и в цялата страна. На пръв поглед изглежда доста странно решение.

Какво би могло да бъде обяснението за това? Може би намек, че в най-съкровеното си общение с Бог тайванците никога не забравят да помолят и за по-чист възудух? Обяснението всъщност е друго.

Благовонните пръчици в източните храмове са като свещите в нашите църкви. Те са част от тайнството на молитвата към Бога.

Обикновено хората

взимат най-малко

по 7 пръчки

Някои поръчват два, три или повече пъти по 7. Смятат, че колкото повече пръчки запалят на Буда, толкова по-вероятно е той да чуе щенията им. Както правим понякога и ние със свещите.

Тайванските екологични власти обаче изчисляват всичко във въглеродни емисии. Повече ароматни пръчки за Буда не означават повече сбъднати желания, а единствено по-замърсен въздух. Затова е въведено ограничение, според което една ароматна пръчица е напълно достатъчна за молитва. Затова над гишето, където се купуват пръчките, има поставен монитор за чистотата на въздуха - колкото логично, толкова и показателно, че в Тайван разчитат не толкова на божествените, колкото на собствените си човешки сили за справяне с екологичните проблеми. 

Това е страна, в която

най-изненадващо

няма кофи за боклук,

а навсякъде е

удивително чисто

Как е възможно това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари. Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците. В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвърли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци. Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. Както свои, така и чужди.

До 2025 г. страната трябва да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи - най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

Тайван дори е ангажиран с помощ към бедни страни като Соломоновите острови, които са заплашени от глобалното затопляне заради високоиндустриализираните държави.

Допреди 30 години Тайван бил фокусиран главно върху бизнес възхода си и главоломно растящия брутен вътрешен продукт. Но със забогатяването дошли и екзистенциалните въпроси. Дали парите са всичко? Ако съсипем мястото, на което живеем, какъв ще е смисълът? Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди - един чудно красив остров насред океана?

Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ (първата страна в Азия, разрешила еднополовите бракове), в която жена е избрана за държавен глава, а 30% от депутатите също са жени.

По отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации. Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници. 

Лидер в екоразработките е Индустриалният технологичен изследователски институт на Тайван. Създаден през 1973 г., институтът днес разполага с бюджет от 650 милиона долара (75% от финансирането са осигурени от държавата, останалите 25% се поемат от частния сектор).

Тайван има една от най-добрите канализационни системи в света с 91% покритие.

Дори писоарите

в прословутия

небостъргач 101

в Тайпе работят

с филтрирана

дъждовна вода 

Обществената библиотека в парка “Бейту” в тайванската столица е първата зелена сграда в страната. Това е футуристична дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода. Фотоволтаиците пък превръщат слънчевите лъчи в електрическо осветление. 

Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната през 2006 г. Тогава появата й предизвиква огромен интерес, но днес на острова има толкова много подобни умни и зелени сгради, че този тип строителство вече се смята за съвсем нормална практика. 

Тайван е много сериозно фокусиран в развитието на инсталациите за слънчева и вятърна енергия. Правителството обяви, че има за цел

да инсталира соларни

панели върху

1 милион покрива

в страната. Очакваният енергиен капацитет само от покривните фотоволтаици е за около 3,5 GW.

Соларните панели обаче имат срок на годност, който периодично се изчерпва и трябва да бъдат подменяни с нови. Веднъж излезли от употреба, те се превръщат в неизползваем боклук, който замърсява природата. В тези стари панели обаче има силиций и затова не бива да бъдат изхвърляни. Компанията Get Green Energy в Тайчунг, Централен Тайван, рециклира фотоволтаици и полупроводници, превръщайки ги в най-различни неща. Има и много други фирми, които се занимават с рециклиране на соларни панели, но тази е известна с това, че е разработила своя уникална безотпадъчна технология.

Старите панели се редуцират до суспензия, от която се отделя силиций с чистота 99,99%. Той се използва за изработката на литиеви батерии и в нанотехнологиите. Останалото се подлага на химическа обработка и ново рециклиране без остатъчен материал. Основният продукт, който фирмата разработва, е изолираща, противоалергенна и антибактериална суперматерия, наподобяваща уникалните качества на козината на полярните мечки, включително и с добра защита срещу радиация. От тази на вид пухкава материя правят дрехи, обувки, спортни и домашни артикули...

Тайван е на първо

място в света по

рециклиране на

пластмасови бутилки

и утайка от кафе

и съответно по производство на най-широка гама продукти от тях.

Един от зелените хитове на острова се нарича Gogoro - компания, която предлага не просто електрически скутери, а начин на мислене и стил на живот. Освен че на външен вид изглеждат много секси в очите на много млади тайванци, тези електрически скутери са съвместими с личния смартфон на собственика. Компанията обаче предлага и цяла мрежа от услуги. Може да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Без газове и отпадъци! 

Магистралите в Тайван са платени, но всъщност никъде не се виждат системи за толтакси. Това е благодарение на системата за зелен и умен транспорт - чип, който е инсталиран в автомобилите, за да отчита дължимите такси. 

В същото време на острова отчитат бум на велосипедистите. Това вероятно е свързано и с факта, че в Тайван има 300 километра изградени велоалеи. 

В Тайван всичко еко, умно и зелено е секси!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Хотел КООП в София – елегантност и уютна атмосфера в сърцето на столицата

Четиризвездният столичен хотел КООП е изящна сграда в стил Стара София. Той е деветия член във веригата хотели на Централния кооперативен съюз „КООП – Вашето място за почивка“. Разположен е в идеалния център на столицата - на ъгъла на улиците „Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, в непосредствена близост до множество забележителности - архитектурни

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

Туризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

С Екватор.БГ из Израел и Йордания

С ЕКВАТОР.БГ в един тур ще се разходите из светите места в Израел и Йордания. В Хайфа ще се насладите на панорамната гледка към Бахайските градини. В Акра е една от последните военни крепости на кръстоносците и тяхна столица за повече от век с храм на тамплиерите и болница. Библейското пътуване продължава към Назарет, през Кана Галилейска,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

6500 евро за кв. м стигна вила на Миконос

Мястото за богове и богаташи заспива едва с изгрева 365 църкви греят със сини кубета - по една за всеки ден “Ако мразиш някого, подари му къща!” Това е най-страшната клетва, която в последните години произнасят гърците. Притиснати от данъчни дългове, мнозина все още продават имотите си под реалната стойност.

"КООП Рожен" предлага незаменима почивка в Родопа планина

В Родопите, криещи и разкриващи тайни, се намират едни от най-красивите кътчета в България. Името на Родопа планина е с тракийски корени. През вековете то е сменяно два пъти – веднъж през Средновековието, когато е била известна като Славееви гори, и втори път през османското робство, когато е била наричана Доспатски планини.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber