Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6996417 Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) Българин атакува рекорд на "Гинес" за околосветско с най-малка лодка (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Иван Димов СНИМКИ: Личен архив

- При първия опит за старт на околостветското пътешествие лодката му потъва 2 пъти под вода

- Плавателният съд е толкова малък (5.90 м), че след 8 - 9 месеца на него Димов няма да може ходи

- Премиерът Бойко Борисов дарил 10 000 евро за храна на приключенеца

- Мореплавателят се изправя на крака след 6 месеца на легло и изоставя инвалидната количка

Понеделник по обяд от испанското пристанищно градче Ла Коруня българинът Иван Димов тръгва на околосветско пътешествие - с кауза и атакувайки 2 рекорда на „Гинес“.

„Тръгнах първоначално от Франция, Ла Рошел, но тъй като се появиха проблеми и хванах една много сериозна буря със скорост на вятъра от 60 – 75 възела (110 – 140 км/ч), трябваше да спра. Аз нямам мотор и останах на дрейф в морето. Два пъти цялата лодка потъва под вода. Изгубих всички измервателни уреди, вятърът ми ги отнесе. И затова реших, че е по-добре да спра, да оправя всичко и да направя ново тръгване“, разказа за „24 часа“ българският мореплавател.

В лодката не нахлува вода, защото тя се затваря херметически. Всяка буря авантюристът трябва да прекарва скрит в долната част на плавателния съд, докато изчака да отмине. Това е моментът, в който най-често ще спи. Пътуването му през цялото време се проследява от Световната федерация по ветроходство, от която Димов поискал разрешение да смени точката на тръгване. На борда с него има черна кутия, която записва местоположението му всяка секунда.

„Отново пресичам всички паралели, просто вместо да мина от лявата страна на Азорите, ще мина отдясно. Така си увеличавам разстоянието и става същото“, обясни приключенецът.

Маршрутът, който ще следва Иван, е Ла Коруня – Азорски острови – Канарски острови – островите на Зеления нос – нос Добра Надежда – оттам през Индийския океан – Нова Зеландия – Тихия океан – нос Хорн – по Атлантическия океан – Ла Коруня. Цялото разстояние е около 28 000 мили (почти 52 000 км).

„Ще пътувам към 8 – 9 месеца, тъй като средната скорост, която развивам, е 4 възела. Това е много време. Само лудите не ги е страх. Аз не съм луд човек и си имам нормалните страхове. Интересното е, че вътрешно ми е много спокойно. Не се чувствам напрегнат или потиснат, нито имам някакви проблеми със съня“, споделя непосредствено преди старта на това голямо приключение българинът. 

„Няма друга такава лодка в света. Тя е единствената с подобна двойна мачта. Носът й не е остър, както на всички останали, а е кръгъл. Това позволява на лодката да върви много леко. Стана уникална“, разказва с любов Димов за своята най-вярна спътница през това околосветско пътешествие – „Мини“.

Така се казва лодката на българина. Той добавя, че според старо поверие не трябва да се променя името на плавателния съд, защото навремето мореплавателите го кръщавали на жените си и ако сменели едното, това предвещавало смяна и на другото. Лодката на Иван обаче не носи името на жена, а на анимационната героиня Мини Маус.

Ако приключенецът успее да завърши своето пътешествие успешно, ще подобри рекорда на „Гинес“ за околосветска обиколка с най-малка лодка. Тази на Иван е дълга 5.90 м, а предната, с която е направено подобно пътуване - 6.50 м. Настоящият носител на рекорда е Алесандро ди Бенедетто, с когото Димов се познава много добре. Вторият рекорд, който атакува българинът, е самото време за целия преход. Засега първенецът държи постижението с 8 месеца и 15 дни.

„Мястото за живот е много малко. Нямам тоалетна, кухня. Пространството е много ограничено, прав в лодката не мога да стоя. След като се върна, имам обещание от Военномедицинска академия, че ще ме възстановят, защото тогава няма да мога да вървя. 9 месеца няма да имам възможност да се разхождам, имам разстояние само 1 м за движение. Може би ще трябва да излизам напред в лодката понякога, но се надявам да не е често, защото всяко едно излизане е свързано с огромен риск“, разказва авантюристът.

Иван плава облечен и с ботуши, тъй като споделя, че на плавателния съд не е толкова топло. „Ако е 25 градуса температурата, на лодката е студено. Това е така и заради вятъра“, допълва 55-годишният софиянец.

В италианска класация тази година го класират на 4-то място сред най-добрите ветроходци в страната. Той живее от толкова дълго в Италия, че на много места вече бива представян като кореняк. Българинът заминава за там преди повече от 20 години и в началото работи като момче за всичко. Имало нощи, които прекарвал под мостове, пиел вода от фонтаните, докато в един момент се оказва, че случайно е започнал да работи за бившия британски премиер Тони Блеър.

Мореплаването за себе си определя като страст. В България е завършил гимназия по туризъм, но по професия се категоризира като моряк.

„Не съм бил капитан на кораб. Човек трябва да е авантюрист, за да може да направи подобно пътешествие. Цял живот съм по лодки и съм участвал във всички видове състезания. Имах щастието баща ми да е домакин на стол и всяко лято работеше на морето. Така аз отивах на 1 юни и се връщах на 15 септември за училище и благодарение на това още като много малък се качих за първи път на лодка“, споделя Иван.

Първото си околосветско пътешествие той предприема на 7-годишна възраст, когато за целта открадва лодка. Така потегля, като в представите му краят на света бил краят на хоризонта, но бързо осъзнава, че реалността е различна. 3 дни след отпътуването му го откриват, тъй като той не можел да управлява плавателния съд.

„Всички мореплаватели сънуват това пътешествие, но не всички имат куража да го направят. То е и много скъпо. Досега всичко по лодката ми струва над 120 000 евро“, отговаря Димов, запитан защо поема по пътя на това предизвикателство сам.

Призивът на авантюриста е да опазим океаните чисти. Неговата кауза засяга изкючително актуална тема за климатичните промени и замърсяването на водните басейни. Софиянецът споделя, че на места буквално плаваш през пластмаса.

„Ще направя символично събиране на пластмаса. Когато видя някакъв боклук, ще го взимам и ще го оставям на лодката. Като събера достатъчно, ще ги връзвам за спасителен буй и ще ги пускам във водата, така че ако някой по-голям кораб мине да може да ги види и да ги прибере“, обяснява българинът.

Той 7 пъти е прекосявал Атлантчиеския океан и веднъж Тихия. Реакциите обаче за идеята му за околосветското пътешествие този път са разнородни. Синът му реагира много добре на новината, докато родителите на Димов са притеснени. Някаква по-специална физическа подготовка заради малките размери на лодката няма.

„Не че са нужни много плавания преди това, но е нужна много информация. Трябва да разбираш от метеорология, астрология, геометрия. Времето в океана е по-различно от това на сушата – предвидимо е. Всичко е въпрос на практика“, заяви мореплавателят.

Тъй като през цялото плаване Иван няма да има досег с бряг, на лодката си има лиофилизирана храна за 7 месеца. Премиерът Бойко Борисов е дарил 10 000 евро за нея. Ще си вземе пресни плодове и зеленчуци за първата седмица от пътуването. Вода ще черпи от дъжда и от океана чрез 2 уреда за десалинизация.

„Лодката има само 3 платна отпред. Имам за смяна още едно. Иска ми се да имам повече, но нямам къде да ги сложа“, обяснява той. Технически лодката е напълно оборудвана с всичко необходимо за подобно пътуване. Електрониката по нея е на стойност над 30 000 евро, а всичко по подготовката за околосветското пътешествие – над 150 000 евро.

По време на обиколката си мореплавателят ще премине през четирите сезона. „Животните в океана са по-страшни. До мен са идвали два кита“, споделя той.

Щял да поеме по пътя на това приключение още преди 2 години, но здравословен проблем го спира. Претърпява операция, след която остава на инвалидна количка. „Прекарах 6 месеца на легло. След това последваха още 3 операции в България и така след една година започнах да ходя долу-горе добре. Сега се движа нормално. Имам болки от време на време, но съм тук и тръгвам!“, разказа 55-годишният софиянец. „Човек не трябва да се отказва от нищо. Имаш ли някаква цел, трябва да я гониш и да я постигнеш“, завърши Иван.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Юлиан Попов ще е на кино със синовете си

Юлиан Попов, бивш министър и известен автор публицист ще празнува рождения си ден с най-близките си хора. Статии на Попов публикуват “Файненшъл таймс”, “Индипендънт”, той често е гост и на страниците на “24 часа”. “Ще отида на кино със синовете ми. Не знам кой филм ще гледаме - те ще го изберат”, каза с усмивка Попов пред “24 часа”.

Семейство от с. Бърдарски геран заплашва, че ще си запали къщата, ако Парцалев не отседне при тях

Парцалев е един от любимите български актьори на няколко поколения. Обикновено името му се свързва с комедийните му роли в киното. Знаете ли обаче, че той имал страх от камерата, дори карал хазяйката си всяка сутрин да удря по няколко пъти филмовата клапа пред лицето му? А след първата си роля в „Любимец 13”, Парцалев чака цели шест години,

Белослава и Графа гости на концерта на Орлин Павлов в зала 1 на НДК

Много колеги и добри приятели на Орлин Павлов ще се присъединят към него на първия му концерт в зала 1 на НДК. Сред тях ще са Владимир Ампов-Графа и Любо Киров, с които Павлов ще представи новата им съвместна песен “Приятели завинаги”. На сцената ще излязат Белослава и джаз триото JP3 - Димитър Семов, Веселин Веселинов-Еко и самият Живко Петров,

Антон Стефанов спира списанието си Love Style

Списание Love Style спира да излиза на 16 октомври. Причината за това е една - драстично се повиши цената на хартията, обясни главният редактор на изданието. По думите му, за да се издържа екипът му, трябва да повишат цената на списанието на 4 лева. “Което ще го направи непродаваемо”, уточни Стефанов. Затова и вече няма да е на пазара.

Шер издава албум с хитове на АББА и тръгва на турне

След участието си във филмовия мюзикъл "Mamma Mia! Отново заедно", певицата и актриса Шер издава албум с кавъри на АББА и ще тръгне на турне за промоцията му, съобщи Ройтерс. Албумът "Dancing Queen" ще излезе в продажба на 28 септември. Той съдържа 10 хита на АББА, като "SOS", "Waterloo", "Mamma Mia".

Група "Кис" с прощално турне: Това ще е най-експлозивното ни и голямо шоу

Американската група "Кис" обяви турнето "End of the Road World Tour", с което ще приключи 45-годишната си кариера, съобщи Контактмюзик. "Това ще е най-експлозивното ни и голямо шоу от всички досега. Ако ни обичате, елате да ни видите. Ако не сте ни гледали, това ще е моментът. Това ще е шоуто" - казаха музикантите на финала на телевизионния

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Мариана Попова роди момиче на Веселин Плачков

"Роди се Екатерина Веселин Плачкова! Дете на любовта", написа във фейсбук страницата си Мариана Попова и показа снимка на бебето с бащата Веселин Плачков. Актьорът е участник в предаването "Вип Брадър" и добрият повод го принуди да напусне риалити къщата за няколко часа. Екатерина е второ дете за двамата родители.

Джейн Фонда: Отне ми 60 години, за да стана тази, която трябваше да съм от самото начало

Джейн Фонда заяви, че е открила себе си след като е станала на 60. Преди това тя не е била „тази, която е трябвало да бъде”. 80-годишната актриса сподели, че до преди две десетилетия животът ѝ се е определял от мъжете около нея. Това се отнася за баща ѝ Хенри Фонда и тримата и съпрузи Роджър Вадим, Том Хейден и Тед Търнар, предава БГНЕС.

Наталия Кобилкина и мъжът й чакат бебе

Сексологът Наталия Кобилкина и съпругът й – гръцкият милионер Такис Дретакис, очкават първото си дете. Това съобщи самата Кобилкина в ефира на „На кафе”. Тя сподели, че вече е в четвъртия месец, но все още не е решила къде ще ражда. „Първо исках в Бали, след това – в Швейцария. Но Такис все ми казва да почакаме още малко, преди да вземем решение”,

Нено Димов няма да може да празнува само в тесен семеен кръг

Министърът на околната среда и водите Нено Димов няма да може да празнува рождения си ден днес само в тесен семеен кръг, както е свикнал, и без излишни шумотевици. Най-малкото защото сутринта трябва да отиде в парламента, за да присъства на гласуването на двамата си нови колеги. Очаква се в Народното събрание да има силно присъствие и да няма

Шотландската банда "Тексас" за първи път у нас

Шотландската банда “Тексас” идва за първи път у нас и ще направи концерт на 2 октомври в зала 1 на НДК. Първоначално бе обявено, че събитието ще бъде на 21 юни, но организаторите съобщиха, че ще бъде отложено, и дадоха нова дата. Промяната се наложи заради проблеми със здравето на вокалистката Шарлийн Спитери.

Саксофонистът на АВВА идва за шоу в София

Саксофонистът на АВВА Улф Андерсън идва за два концерта у нас. Той участва в спектакъл, в който се изпълняват неостаряващите хитове на шведската четворка. “Шоуто на АВВА” ще бъде показано два пъти - в Пловдив и в София. Първата дата е 27 септември и ще е в Античния театър в града под тепетата. В столицата концертът ще бъде на 29 септември в зала

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber