4 книги и стотици идеи за пътуване в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6972184 4 книги и стотици идеи за пътуване в България 4 книги и стотици идеи за пътуване в България www.24chasa.bg

В сезона на отпуските и пътешествията ви предлагаме 4 книги, които предоставят наготово стотици идеи за бягство от града и разпускане из различни краища на България. Освен познати кътчета, в изброените пътеводители за страната ни ще срещнете и куп малко познати места, които си заслужава да посетите. Затова стягайте куфарите и бягайте до най-близката книжарница, където ще намерите всеки от наръчниците, които със сигурност ще станат неизменна част от багажа ви за всяко пътуване из красивата ни родина!

Приключения

„101 отбивки за напреднали”, Иван Михалев и Елина Цанкова

След бестселърите „101 отбивки“, „Нови 101 отбивки“ и „101 романтични места в България“, най-известната двойка пътешественици у нас – Иван Михалев и Елина Цанкова, успяха за пореден път да изненадат приятно многобройните си фенове със „101 отбивки за напреднали“. След като вече ни предложиха 303 яки места из страната, които си струва да посетим, сега Михалев и Цанкова вдигат залога с нови, по-нестандартни и малко познати 101 места, кое от кое по-разнообразни! Накратко „101 отбивки за напреднали” предлага 26 водопада, 18 тракийски светилища, гробници и мегалити, 7 крепости и антични градове, 14 свещени места – манастири, скални църкви, параклиси, 10 изумителни природни феномена, 10 изключителни пещери и 8 екопътеки.

Сред тях са Алботинският скален манастир в близост до Видин, водопадът Честненско усое край Якоруда, манастирът и зоопаркът в Хаджидимово, пещерите и изворите на река Младежка в Странджа, еко пътеката „Бяла река” в подножието на Стара планина край Калофер и др.

Както всички книги от поредицата, и този пътеводител на създателите на блога „Отбивки“ съдържа упътвания и допълнителна информация за други интересни обекти в близост. Към всичко това добавяме и невероятните фотографии, дело на Михалев и Цанкова, които изпълват цялата книга.

„101 отбивки за напреднали” е задължителна за всеки приключенец!

Планина

„През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”, Ива Петрони и Димитър Алексов

Планината – традиционно респектиращо за повечето хора място – става по-достъпна с пътеводителя „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”. Журналистката Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов описват в 13 етапа изминаването на трасето Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка, част от българския участък от трансевропейския пешеходен маршрут Е-4. Сред проследените в книгата преходи срещаме както популярни места като Вихрен, Седемте рилски езера и Черни връх, така и по-малко познати планински местности като труднодостъпния връх Капатник в Рила и местността Божоро в Пирин.

Този пътеводител е насочен към хора, които далеч не е задължително да разполагат с време и възможност да извървят целия маршрут наведнъж. Петрони описва като отделно пътуване всеки от етапите, подчертавайки, че не е необходима специална физическа подготовка, както и че поотделно всяка от отсечките може да се измине в рамките на ден или уикенд. За улеснение в книгата е дадена всичката необходима информация за прехода – GPS координати, възможности за достигане до началните и крайни точки без кола, нощуване, набавяне на вода и храна, както и други забележителности във всеки от районите. Изданието съдържа и полезни схеми, карти и съвети за безопасност в планината, а също и информация за евентуални проблеми с обхвата на мобилните телефони. Прелестните фотографии дължим на фотографа Димитър Алексов.

Мистика

„Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България”, Николай Нинов

Пътешестващият из знайни и незнайни мистични кътчета в България журналист Николай Н. Нинов продължава темата, която повдигна в „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“. Във втората си книга – „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, Нинов отново ни повежда на мистично пътешествие из шеметни панорами, страховити зъбери, пропастни пещери и каньони, които будят възхищение. Ако трябва да обобщим в цифри написаното в пътеводителя за митични места в България, то би звучало така: 50 000 км зад волана, 700 часа отвъд пътеките, 300 обекта, 70 цветни фотографии, дело на автора, подробен GPS индекс. Добавяме към тях и едно приключение, наситено с тайнства; едно пътешествие из непозната България.

Сред местата, за които Нинов пише във „Времето гледа с десет очи. Пътеписи от мистична България“, са Купена, който е част от смайващите скални фигури по поречието на Места, тайнственият мегалит Стайков камък в Централна Средна гора, Коджа маара (Голямата пещера) и заобикалящите я причудливи форми в района на Суходолието, т.е. каньона на Суха река, хипнотичната комбинация от древни съоръжения в гората в местността Кара кая (Черната скала) в Родопите и др.

На село

„Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България”, Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов

Както личи и от заглавието, авторите на „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” поставят акцент върху селския туризъм. Гавраилов, Пелова и Михов разглеждат 50 български села в различни райони на страната, като всяка от 34-те статии в книгата е и своеобразен вход към конкретен туристически регион. За улеснение са дадени също ценни насоки и практични съвети за любителите на пътешествията, а в края на книгата са разказани и 6 кратки лични истории за пътешествия на село.

Изданието съдържа също интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села, както и любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции и редица местни легенди от различни краища на България. Разгледани са също гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. „Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България” обръща внимание също на чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци, като едновременно с това дава повече информация за любопитните понятия „почвотерапия“ и „селски мол“, които разкриват по нетрадиционен начин представата за селото.

И всичко това е добре подплатено с общо 160 цветни фотографии. Това е вторият съвместен проект на тримата автори след изданието „Селата в България. Посоки за туризъм и култура”.

След като се запознахте с четирите книги, които предлагат над 500 места за посещение из България, остава само да изберете в коя посока да поемете. Приятно пътешестване!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

97 години от смъртта на Иван Вазов

Роднини на поета Иван Вазов се събраха на панихида на гроба на поета. Днес се навършват 97 години от смъртта на автора на „Опълченците на Шипка“. Инициативата е на Националният литературен клуб. Наследникът на Иван Вазов доц. Григорий Вазов каза: “Непрекъснато го опознават. Беше казал, че, за да се промени нещо в българина, всяка година,

Балетът “Баядерка” в Софийската опера през ноември

Балетът “Баядерка” е поредното заглавие, включено в афиша на Софийската опера. Спектакълът ще бъде показан на 10 ноември, а в него ще участват солистите от трупата на Болшой театър - Светлана Захарова и Денис Родкин. С тях в постановката ще участват солистите на балета на Софийската опера и ученици от Националното училище за танцово изкуство в

Сериалът “Пътят към София” навърши 40 г.

На България с обич!” са нарекли обединени артисти и приятели своя концерт, който ще се състои днес, 20 септември , четвъртък, от 18,30 часа в Руския културно-информационен център в София. Идеята е на актрисата Анна-Мария Петрова-Гюзелева, която тя осъществява чрез фондация “Никола Гюзелев” и Adria film International.

Ансамбъл “Чинари” празнува 25 г. на сцената с концерт

Ансамбъл “Чинари” празнува 25 години от създаването си и за да отбележи повода, ще направи голям концерт. Събитието ще бъде на 10 декември в зала 1 на НДК. В големия спектакъл ще бъдат включени някои от най-емблематичните за ансамбъла произведения. Публиката ще види фрагменти от “Магията на танца”, “Траките” и “Мистичен ритъм”,

Белият заек и Стен Дамянов канят на купон

Белият заек и Стен Дамянов канят на купон Запознайте се с легендарния комиксов герой на 27 септември След като белият заек с около 70 000 последователи във фейсбук излезе от социалните мрежи и оживя и на хартия с нова вълнуваща история, е време “Просто Спас” от Стен Дамянов да завилнее и из софийските улици (ИК “Сиела”).

Захари Карабашлиев e разказвач на месеца в Столична библиотека

Захари Карабашлиев e разказвач на месеца в Столична библиотека Една година след излизането на “Хавра” (ИК “Сиела”) романа ще представят авторът му Захари Карабашлиев и критикът доц. Пламен Дойнов. “Десет години след безапелационния успех на “18% сиво”,“Хавра” - вторият роман на Захари Карабашлиев, се превърна не само в едно от най-любимите

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

„Гунди” хит и на Алея на книгата в София

Книгата „Гунди – какъвто не го познавате” продължава да бъде хит на книжния пазар месеци след излизането на първия тираж. На изминалата Алея на книгата в София книгата закупиха десетки столичани, а новия, четвърти тираж е разпространен в големите книжарници из цялата страна. Друго издание, което предизвика голям читателски интерес бе „Зайчето

Трима ще се състезават за шеф на Софийската опера

Министерството на културата е допуснало до представяне на концепция за управление на Софийската опера и балет трима души: настоящия шеф Пламен Карталов, бившата оперна певица Дарина Такова и диригента на хор “Светослав Обретенов” Славил Димитров. Регламентът на конкурса предвижда министърът на културата да обяви членове на комисията за оценяване

Звезда от Болшой театър идва да танцува "Баядерка" в Софийската опера

Балетният шедьовър „ Баядерка ” е поредното заглавие, с което Софийската опера ще зарадва почитателите на балетното изкуство през ноември. Прекрасната музика на Лудвиг Минкус и хореографията на Мариус Петипа пренасят зрителя в древна Индия и разказват по въздействащ начин чрез музика и танц историята за пламенната любов между баядерката Никия и

Стотици се забавляваха в тридневна латино фиеста във Велико Търново

Стотици салса танцьори от Велико Търново и страната се забавляваха в тридневна латино фиеста, организирана от местен арт и денс център, с подкрепата на Общината. Шампионите на Румъния по Бачата за 2018 г. Ади и Алисор от DANCE XPLOSION SIBIU и латино звездата Джордж Дайс бяха специалната изненада от треньорите в клуба Дарина Георгиева,

Йордан Георгиев представя 450 творци без маски

Със специално събитие ще бъде отбелязан 10-годишният юбилей на специализираното предаване за театър в българския радиоефир - “Без маски”. На 16.9. от 19 ч на Камерната сцена в Народния театър ще чуете откъси от интервюта, направени от автора и водещ на предаването Йордан Георгиев, ще видите фрагменти от документалния филм на Яна Титова “88 MHz”,

Вежди Рашидов отива в Одрин за юбилея на българското читалище и българската църква "Св. св. Константин и Елена"

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов ще присъства в събота – 15 септември 2018г., на тържественото отбелязване на 10-та годишнина от създаването на Народно читалище „Просвета“ в Българската православна църква „Св. Георги“ и 10-та годишнина от възстановяването на Българската православна църква „Св. св.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber