4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6940763 4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате 4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате www.24chasa.bg
Боянската църква отвън

Искате да сте някъде сред природата, но да стигнете до там много бързо, с градския транспорт или дори направо след работа. Едновременно с това обаче ви се ще да има и красива природа и културни забележителности. Ако живеете в София, имате късмет, защото кв. Бояна и неговите околности предлагат всичко това.

От текста по-долу ще научите повече за 4 забележителности (Боянската крепост, Боянската църква, Боянския водопад и Боянското езеро) в самия квартал или в непосредствена близост до него. Статиите са част от двуезичната „Енциклопедия „София”.

БОЯНА. Квартал на София (от 1961 г.), район „Витоша”. До присъединяването му през 1938 г. към Столична голяма община е самостоятелно село. Разположен е в южната част на София, в северното подножие на Витоша, край Боянска река, на 750 m надморска височина. Бояна се споменава за първи път през 1015 г. във византийски исторически извор. Върху скалистото възвишение Момина скала са останките от средновековната Боянска крепост. В Бояна се намира Боянската църква, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя е била част от извънградската резиденция на севастократор Калоян, управител на Средецка област (XIII век). От римската епоха до построяването на водопровода „Рила–София” през 30-те години на XX век София се снабдява с питейна вода от боянските извори. Кварталът е един от престижните в столицата; тук се намира правителствената резиденция „Бояна”. В една от сградите й е настанен Националният исторически музей. Бояна е изходен пункт за туризъм в планината.

БОЯНСКА КРЕПОСТ (Батил). Средновековна българска крепост на Витоша, над левия бряг на Боянска река, издигната в края на X – началото на XI век. Останките от нея се намират на скалистото възвишение Момина скала (1087 m), на около 1 km южно от Боянската църква. Крепостта е малка и вероятно е служела като стражево укрепление. Византийски историци споменават името й – Боянос, и завладяването й от византийска армия през 1017 г. Боляринът Ботко, управител на Боянската крепост, взема участие във въстанието на Петър Делян за отхвърляне на византийската власт през 1040–1041 г. Крепостта Бояна, последното огнище на въстанически действия, е превзета отново през есента на 1041 г. През Второто българско царство Бояна е родово владение на управителя на Средецка област севастократор Калоян, ктитор на Боянската църква; останки от двореца му има южно от църквата. Крепостта Бояна е превзета от турците след падането на Средец (1385 г.).

БОЯНСКА ЦЪРКВА.

Един от най-ценните паметници на българското средновековно изкуство. Включена е (от 1979 г.) в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство. Църквата се намира в софийския квартал Бояна, в подножието на Витоша, сред малък парк с вековни дървета, заобиколен от висока ограда. Строена е на три етапа, което личи ясно и на фасадата. Най-стара е източната част – малка кръстокуполна църква, вероятно от X–XI век. Изписвана е два пъти – през XI и през XII век. През XIII век до старата църква от запад е долепена двуетажната сграда на семейна църква – гробница. Долният етаж, посветен на св. Никола, служи за преддверие към старата църква, горният, посветен на св. Пантелеймон, е параклис. Според запазен надпис на долния етаж църквата е издигната и изписана през 1259 г. със средства на севастократор Калоян – управител на Средецка област със седалище Боянската крепост.

Стенописите са с изключително висока стойност. Те следват иконографията и стила на византийското изкуство от XI–XII век, претворени под влияние на местните художествени традиции и на Търновската художествена школа. Изобразени са 18 сцени от житието на св. Никола – патрон на църквата, портрет на св. Иван Рилски, евангелски сцени. Най-ценни са портретите в църквата, изписани в цял ръст. Те са на ктиторите севастократор Калоян и съпругата му Десислава, а срещу тях – на търновския цар Константин Тих-Асен и царица Ирина. Изписването на царското семейство в семейната църква означава, че Калоян поддържа цар Константин и се родее с него (във възпоменателния надпис се нарича „братовчед царев”). Фигурите са в тържествена поза, с официални облекла и с отличията на властта. Калоян държи в ръцете си модел на построената от него църква. Образите, рисувани вероятно от натура, са с дълбока индивидуалност и тънка портретна характеристика. Те имат не само художествена, но и документална стойност – изобразените цар Константин и царица Ирина са единствените портрети на български владетели от тази епоха. Образът на Десислава се смята за един от най-красивите женски портрети в българската живопис.

Стенописите в Боянската църква се нареждат сред най-значимите постижения на средновековната европейска живопис от XIII век. Заради изключителния си реализъм, психологическа дълбочина и хуманизъм те се разглеждат като предренесансово явление – боянският майстор е завършил своите стенописи 7 години преди раждането на представителя на италианския проторенесанс Джото. Според изследователи по стил стенописите спадат към Търновската художествена школа. Художникът, изписал впечатляващите фрески, е неизвестен, условно наричан Боянският майстор. Най-новата част на Боянската църква, построена през 1882 г., е от запад и няма художествена стойност. Първи изследователи и популяризатори на Боянската църква са учените Виктор Григорович, Стефан Веркович и Константин Иречек. През 1844 г. славистът В. Григорович намира в църквата старобългарска книжнина, сред която и Поменик на българските царе, патриарси и боляри. Първата цялостна оценка за значимостта на старината прави историкът К. Иречек през 1879 г. През 1924 г. Андрей Грабар в монографията си „Боянската църква” определя принадлежността й към Второто българско царство. В парка около църквата е гробът на царица Елеонора (1860–1917 г.), втората съпруга на цар Фердинанд I. Благодарение на нейната височайша защита Боянската църква, предвидена за събаряне през 1912 г., оцелява. На мястото й е трябвало да се построи нов, по-голям храм. Със застъпничеството на царица Елеонора е осигурен парцел за строеж на новия храм и е започната реставрация на средновековната църква. Боянската църква е сред първите обекти, защитени от Закона за старините (включена е в Списъка на народните старини през 1927 г.). Тя е със статут на световна и национална културна ценност. Под юридическа защита са и паркът около църквата, и гробът на царица Елеонора. От 1968 г. Боянската църква е национален музей, филиал на Националния исторически музей.

БОЯНСКИ ВОДОПАД.

Най-високият и най-красив витошки водопад; образуван е на Боянска река, в северния склон на планината. Намира се на около 5 km от софийския квартал Бояна, на около 1260 m надморска височина. Височината на водния пад е над 20 m. Най-пълноводен е през пролетта, по време на топенето на снеговете във високите части на Витоша. Боянският водопад е обявен за природна забележителност (1965 г.). Над него, на възвишението Момина скала, са запазени развалини от средновековната Боянска крепост.

БОЯНСКО ЕЗЕРО.

Изкуствено езеро, създадено през 1906 г. при изграждането на Витошкия водопровод. Намира се на около 2 km над софийския квартал Бояна, на 1027 m надморска височина. Площта му е около 2000 m?. На мястото на езерото е имало малко блато, захранвано от няколко извора. Боянското езеро е важно местообитание на защитени земноводни видове като кафява крастава жаба, голяма водна жаба, малък и голям гребенест тритон – обекти на Европейското природно наследство. Езерото е водоохраняема зона и достъпът до него е ограничен.

Из „Енциклопедия „София”

Книгата може да поръчате тук!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Хотел КООП в София – елегантност и уютна атмосфера в сърцето на столицата

Четиризвездният столичен хотел КООП е изящна сграда в стил Стара София. Той е деветия член във веригата хотели на Централния кооперативен съюз „КООП – Вашето място за почивка“. Разположен е в идеалния център на столицата - на ъгъла на улиците „Г. С. Раковски“, „Искър“ и „Париж“, в непосредствена близост до множество забележителности - архитектурни

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

Туризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

С Екватор.БГ из Израел и Йордания

С ЕКВАТОР.БГ в един тур ще се разходите из светите места в Израел и Йордания. В Хайфа ще се насладите на панорамната гледка към Бахайските градини. В Акра е една от последните военни крепости на кръстоносците и тяхна столица за повече от век с храм на тамплиерите и болница. Библейското пътуване продължава към Назарет, през Кана Галилейска,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

6500 евро за кв. м стигна вила на Миконос

Мястото за богове и богаташи заспива едва с изгрева 365 църкви греят със сини кубета - по една за всеки ден “Ако мразиш някого, подари му къща!” Това е най-страшната клетва, която в последните години произнасят гърците. Притиснати от данъчни дългове, мнозина все още продават имотите си под реалната стойност.

"КООП Рожен" предлага незаменима почивка в Родопа планина

В Родопите, криещи и разкриващи тайни, се намират едни от най-красивите кътчета в България. Името на Родопа планина е с тракийски корени. През вековете то е сменяно два пъти – веднъж през Средновековието, когато е била известна като Славееви гори, и втори път през османското робство, когато е била наричана Доспатски планини.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber