Туристи чакат месеци, за да стъпят на остров с убийци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6938454 Туристи чакат месеци, за да стъпят на остров с убийци Туристи чакат месеци, за да стъпят на остров с убийци www.24chasa.bg
Горгона заема 2,25 кв. км. СНИМКИ: УИКИПЕДИЯ И “ФРЕСКОБАЛДИ”

Горгона в Тосканския архипелаг е обитаван от затворници, които правят вино

Горгона е най-малкият остров от Тосканския архипелаг и подобно на останалите си шест събратя предлага слънце, прелестно море и приказни панорами. Той обаче е доста по-различен от всеки друг остров в Италия, тъй като неговите обитатели са затворници.

На практика Горгона е затвор на открито. Тук хората, изтърпяващи наказанията си, работят под слънчевите лъчи, съзерцавайки безкрайното море пред себе си.

Така се подготвят да посрещнат живота след решетките, зад които са прекарали дълги години. На Горгона пращат затворници, показали добро поведение, на които след година предстои да излязат на свобода. Става въпрос за

хора с над 20-годишни

присъди, много често

за убийства

Видяно отдалече, островчето (2,25 кв. км) наподобява гледащ към небето профил на женско лице, излизащ от морето. Горгона се намира на 37 км от крайбрежието на Ливорно. На обитаваното едно време от рибари островче обаче не може да отидете когато ви скимне. Допреди 2 години даже беше напълно невъзможно заради “особеното” население на острова и факта, че той е част от природен резерват. Поради тази причина островът не е свързан с транспорт с тосканските брегове. До него навремето можеха да пътуват само роднини на затворници за свиждане или пък италианци с научна цел. 

През 2016 г. обаче община Ливорно подписа споразумение със службата на Националния природен резерват и с управата на затвора, след което единственият остров затвор в Италия “отвори врати” за отбрани туристи. Става въпрос само за хора, любопитни да видят природните красоти на миниатюрната тосканска перла.

Не си мислете обаче, че може да пристигнете на острова и да се здрависате свободно със затворниците на него. 

Правилата за посещение на острова са доста строги. Ако искате да направите визита,

се записвате в

специален списък

и чакате да ви

дойде редът

Предимство имат местните жители от Тоскана. Ако след няколкомесечно чакане ви съобщят, че може да заминете за Горгона, а тогава не сте свободен, губите правото си да я посетите.

Само по 75 души максимум на ден могат да видят острова и това става най-много 4 пъти седмично.

Организираната група туристи се качва сутринта на корабче в Ливорно, което я извозва до Горгона. Това става само след като всички са оставили телефоните и фотоапаратите си. На Горгона е забранено да се снима и да се носи мобилен телефон и каквото и да било електронно устройство. Едва след връщането на брега вечерта може да си получите оставените вещи.

На Горгона не е възможно да се разхождате на воля. Това става само с водач. Отдалечаването от групата е строго забранено. Забранено е и къпането във водите до острова, тъй като е природен резерват.

Може единствено

да съзерцавате

красотите,

докато правите трекинг по пътеките на острова. 

Днес на Горгона живеят около стотина затворници, които се контролират от няколко десетки надзиратели.

Затворническата колония съществува от 1869 г. Навремето обаче е имало и общност от рибари – техните наследници са днешните жители на островчето – околo 70 на брой, но едва седмина са постоянните жители в старото кварталче (борго).

От няколко години основният поминък на острова е производството на вино. В действителност повечето от затворниците на Горгона отиват там с надеждата да могат да работят и печелят, включително и от лозарството.

През 2012 г. обаче управата на затвора се обръща с молба към енолога на “Фрескобалди”, прочутата винарска изба от Тоскана.

Затворът моли избата

да му помогне

в правенето на

по-качествено вино

Молбата си отправя и към други стотина винопроизводители, но откликва единствено “Фрескобалди”. 

Така през август 2012 г. знатната тосканска фамилия стартира социалния си проект, чрез който дава възможност на затворниците да се ангажират с винопроизводство и да печелят. От друга страна, те се подготвят за “скока” си в свободата, научавайки занаят.

Затворниците винопроизводители живеят в пряк досег с природата. Виното, което излиза от ръцете им, е бяло, на базата на сорта “Верментино” и носи името “Горгона”.

Тосканската изба инвестира в проекта 100 хиляди евро годишно, като 14 000 от тях отиват за затвора, който им наема лозята.

Цялото производство се извършва под ръководството на енолог от фирмата.

Първата реколта и първите няколко хиляди бутилки вино са оценени като доста добри, но амбицията е в проекта да бъдат въвлечени още повече лозя и съответно затворници работници. В момента

от лозята на острова

затвор излизат

4000 бутилки вино

Благодарение на факта, че човешката дейност на острова е била сравнително ограничена през вековете, неговата природа е останала почти непокътната. 

Горгона е див остров с богата и разнообразна флора и фауна. Морето на Горгона също е богато на риба, до бреговете често идват и делфини.

Допреди години до Горгона можеше да бъдат видени и омари, плуващи в плитчините до малкото пристанище.

Различни видове птици също са избрали острова като място за гнездата си.

Богата зелена растителност покрива 90 на сто от Горгона. На него може да се видят

мирта, пирен,

розмарин –

затова и

островът ухае

силно

До бреговете пък има борове и горгонски лимони. 

На Горгона няма кой знае какви забележителности.

Там има само две укрепления, останали от миналото – Старата и Новата кула, датиращи от времето на Република Пиза и на Медичите. Може да се види и църквата “Сан Горгонио”.

В течение на вековете островът е преминал под контрола на етруските, римляните, Медичите, бенедиктинските монаси. През 1700 г. пък попада в ръцете на херцог, който се опитва да го насели, но безуспешно.

Днес Горгона се контролира от управата на затвора и от отдела за затворите в Министерството на правосъдието, така че те вземат и всички решения, свързани с туристите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

Туризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

4 идеи за еднодневни разходки в близост до София

Даваме ви 4 идеи за разходки и отдих сред природата в близост до София. Селата Бистрица и Локорско и техните околности, Лозенската планина и Люлин планина предлагат едновременно красива природа, местенца за пикник и някои местни забележителности, които си струва да посетите. Информацията е събрана от „Енциклопедия „София”,

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

6500 евро за кв. м стигна вила на Миконос

Мястото за богове и богаташи заспива едва с изгрева 365 църкви греят със сини кубета - по една за всеки ден “Ако мразиш някого, подари му къща!” Това е най-страшната клетва, която в последните години произнасят гърците. Притиснати от данъчни дългове, мнозина все още продават имотите си под реалната стойност.

"КООП Рожен" предлага незаменима почивка в Родопа планина

В Родопите, криещи и разкриващи тайни, се намират едни от най-красивите кътчета в България. Името на Родопа планина е с тракийски корени. През вековете то е сменяно два пъти – веднъж през Средновековието, когато е била известна като Славееви гори, и втори път през османското робство, когато е била наричана Доспатски планини.

По светите места в Израел с ЕКВАТОР.БГ

За 5 дни с ЕКВАТОР.БГ се насладете на красотата на Израел и вижте всички основни места от живота на Исус Христос В Тел Авив ще разгледате града, известен със сгради в стил Баухаус, и пазара Сарона с 91 магазини, ресторанти и е най-големият кулинарен пазар на закрито. Град Кесария, откъдето е управлявал Пилат Понтийски,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber