Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6924764 Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек Италианският шеф Стефано Стека: Дани де Вито се радва като дете, когато му сервирам кюфтенца с босилек www.24chasa.bg
Италианският шеф Стефано Стека СНИМКА: Десислава Кулелиева

Стефано Стека е един от най-добрите майстор готвачи в Лондон. Готвил е в кухнята на прочутия италиански ресторант "Сан Доменико", удостоен с две звезди "Мишлен", които са нещо като нобелова награда в ресторантьорството.

Преди около 20 г. Стефано Стека се установява в Лондон, където работи в някои от най-известните ресторанти, докато накрая си отваря собствен. Неговите специалитети са сред любимите и на холивудските звезди. Стека е приготвял храна за комедийният актьор Дани де Вито, Мел Брукс, Мат Деймън директора на "Формула 1" Рос Браун и др.

Той открива ресторанта IL Siciliano в Свети Влас днес и утре (22 и 23 юни). Два дни са избрани, защото един не стига, интересът към заведението надвишава капацитета му от 150 места. Ако искате да опитате вкусна италианска храна на достъпна цена, не пропускайте да се отбиете в IL Siciliano това лято.

- Г-н Стека, вие сте един от най-добрите готвачи в Лондон, но в България не всеки е чувал за вас. Бихте ли разказали нещо повече за себе си?

- Италианец съм, при това красавец. (Смее се.) Роден съм в гр. Римини, който се намира на източното крайбрежие на Италия. Започнах да готвя от много ранна възраст, защото усетих страст към кулинарията - бях на 13 г. Работил съм в "Сан Доминико" - ресторант с две звезди "Мишлен", който се намира в Южна Италия. Преди 20 години се преместих в Лондон и започнах да работя там.

- Защо избрахте да отворите ресторанта IL Siciliano точно в Свети Влас?

- Отидох в Свети Влас на почивка, но всичко толкова много ми напомняше на родния ми град. Реших да отворя ресторант там, защото се върнах в детските си години.

- На какъв принцип съставихте менюто на ресторанта?

- Винаги избирам ястията спрямо сезонните продукти. Когато видя какви са те, тогава подготвям рецептите.

Такава е моята кулинарна

философия - лесна храна,

приготвена от свежи продукти

- Били сте на българското Черноморие, а посещавали ли сте София?

- Да, бил съм в София няколко пъти. Обичам този град! Защо да не отворя скоро ресторант и там? Може би липства такъв, който предлага хубава италианска храна, не знам. (Смее се.) В IL Siciliano обаче е такава, защото влагаме всичката си енергия и опит в приготвянето й. В ресторанта ми в Лондон идват много световни знаменитости. Това може да се случва и в София или в Свети Влас, защото градовете имат имат чар и енергия.

- Един от редовните ви клиенти е актьорът Дани де Вито. Какво най-често приготвяте за него? 

- Дани де Вито ми е добър приятел и забележителен човек, толкова земен и интересен. Когато ме види, винаги ме пита на италиански: "Стефано, какво да ям днес?". Понеже го познавам, му предлагам простичко ястие, паста с доматен сос например. Той отвръща със специфичния си глас: "Да, великолепно, благодаря ти, Стефано!". Може да видите Дани де Вито в редица известни комедии, но това не променя факта, че е удивително мил с околните. Любимото му ястие са класически кюфтенца с босилек. Понякога изненадващо му поднасям цяла купа от тях и той започва да се радва като малко дете.

- Как се зароди страстта ви към кулинарията?

- Още когато бях на 6 или 7 години, си спомням как баба ми сервираше на масата огромна купа с паста. По това време обичах да играя в кухнята и да наблюдавам как готви. Баба ми беше страхотен кулинар. В Италия всеки поне малко е такъв, защото от деца прекарваме време в кухнята,

независимо дали трошим яйца,

приготвяме паста или

дебнем момента, в който да

опитаме соса, преди някой

да ни плесне по ръцете

Изпитваме страст към семейните моменти, а добрата храна е задължителен техен елемент.

- Кое е първото ястие, което сготвихте?

- Бях на 11 годин. Нямаше какво да правя в събота следобяд и извиках приятели, за да игра. Някой предложи да приготвим вечеря. На мен се падна честта да направя печен заек. Много лесно като за начало, нали? (Смее се.) Спомням си обаче, че всички много го харесаха. Получи се толкова вкусен заради страстта ми към храната.

- Това ли е тайната на вкусната храна - да готвиш със страст? 

- Това е първата тайна. Втората се крие в усилената работа, която не спира през цялата година. Вместо да излизаш вечер с прииятели, трябва да работиш.

- Как започнахте да работите в "Сан Доменико" - ресторант удостоен с 2 звезди "Мишлен"?

- Това е един от най-добрите ресторанти в Италия. Научих много за продктите и кулинарните техники, докато работех там. Съветвам всички млади готвачи да работят в ресторант, който е носител на поне една звезда "Мишлен", защото ще усвоят тънкостите на занаята много бързо.

- Какво е най-ценното, което научихте в "Сан Доменико"?

- Мисля, че е техниката - как да нарежа месото, как да почистя рибата и т.н. Това са основни умения, които ако не научиш правилно, ще грешиш през цялата си кариера. Сега младите искат да постигнат всичко без да положат нужните усилия. В кулинарията не става така, трябва да обелите картофите, да почистите моркова, лука и т.н.

Трябва да правите това година след година,

за да започнете истински да готвите.

Не се става кулинар с едно щракване на пръстите

- Имали сте успешна кариера в Италия, защо се преместихте в Лондон?

- Преместих се в Лондон, когато бях на 21 г. Причината беше, че исках да науча английски. Градът е страхотен, успя да ме спечели. Мултинационален е, в него има и италианска общост, а това е добре за бизнеса ми. Освен това пазарът на продукти е добър, можеш да намериш всичко, независимо дали е от Азия или Америка. Ще използвам тези продукти и в IL Siciliano, за да предложим качествена и богата селекция на вкусове и ястия, която да допълва прекрасния Свети Влас, слънцето и морето. 

- Освен качествена храна в IL Siciliano ще има и специални наргилета, приготвени от популярния в Лондон наргиле бар Mamоunia Lounge, нали така?

- Да, с тях хората ще могат да се отпуснат вечер. На обяд ще има опростено меню, защото всеки ще бърза да се потопи в морето или да се пече на плажа. То ще включва пица, паста и салата. Вечер менюто ще бъде доста по-богато. Ще има музика и диджей на живо. Така може да останете в IL Siciliano цял ден, стига да искате. (Смее се.)

- Какво бихте посъветвали младите готвачи?

- Бих им казал да не мислят толкова за това, което трябва да правят, а да слушат съветите на околните. В началото учителят им е този с мозъка, а те имат само глави. Нямат никакъв опит и трябва да изпълняват точно рецептите, които са им дали. Това е много важно, но младите искат да се докажат по-рано, като правят нещата различно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Марая Кери ще пее на церемонията за Американските музикални награди

Марая Кери се готви да пее на церемонията за Американските музикални награди за пръв път от 10 години, съобщи Контактмюзик. Това ще е завръщането й на церемонията за пръв път от 2008 г. Изпълнителката на хита "Hero" ще представи на живо водещия сингъл "With You" от предстоящия си нов албум в рамките на предаваната от телевизия Ей Би Си церемония в

Близо 7 000 филипинци си сложиха червило едновременно, за да подобрят рекорд на Гинес (Видео)

Филипинският актьор и телевизионен водещ Вайс Ганда събра 6900 свои сънародници, които си сложиха едновременно червило, за да подобрят световен рекорд на Гинес, предава агенция ЮПИ. Масовката бе организирана по повод първата годишнина на лансираната от Ганда козметична марка - "Вайс козметикс". Рекордът беше поставен в "Смарт Аранета Колизеум" в

Учени разгадаха тайната защо портокалите добиват морав цвят

Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват с морав цвят, след като бъдат прясно нарязани с нож, съобщава ДПА. Изследването било проведено, след като домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното явление. Тя разрязала пресен портокал за своя 2-годишен син,

Нина Добрев заедно с Руби Роуз на концерт на Тейлър Суифт

Актрисата с български корени Нина Добрев бе сред публиката на концерта на Тейлър Суифт в Ню Орлиьнс. Тя заедно с модела Руби Роуз успяха да се щракнат с изпълнителката. В кадър бе хваната и една от котките на певицата, която се казва Оливия

Фил Колинс пуска 4 ретроспективни диска

С ретроспективния си бокс-сет "Plays Well With Others", включващ 4 диска, Фил Колинс се отдръпва от ролята си на певец и фокусира вниманието върху съвместната си работа с широк кръг музиканти, предаде ДПА. През 1969 г. не е очевидно, че той ще стигне до върховете на славата. По онова време Фил е 18-годишен младеж с дълга коса,

10 години Сиксти Кей в България

Как се измерва успехът? Какво отличава една голяма компания от всички останали? На тези и много други въпроси даде отговор един от най-големите контактни центрове в България с партито, което организира за десетгодишния си юбилей. На 15 септември в парка зад музея „Земята и хората“ инвеститори и служители на “Сиксти Кей” изписаха с големи букви

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Хората се влюбват за една трета от секундата

Невробиолози установиха, че хората се влюбват за една трета от секундата, съобщи в. "Дейли мейл". Определянето на пола на човека насреща отнема 244 милисекунди, а привлекателността се преценява само 59 милисекунди по-късно. Според една теория хората регистрират привлекателността толкова бързо, за да увеличат вероятността да изберат подходящ

Meet and greet party за съмишленици на инициатива от Фондация “Димитър Бербатов”

В японската градина на Hotel Marinela Sofia се събраха патроните на Фондация “Димитър Бербатов” и Фондация “Вълшебен свят” - в лицето на футболната звезда Димитър Бербатов и атомобилния шампион Ник Левентис. Поводът бе вчерашния спортен празник “С усмивка”, който е своеобразна кампания срещу агресията и има за цел да полуляризира спорта сред

Премиерата “Един безумен ден” в Народния театър снимана от световен фотограф

Световноизвестният фотограф Любомир Сергеев е поканен лично от режисьора Михаил Петров да види спектакъла “Един безумен ден” от Бомарше (по пиесата му “Сватбата на Фигаро”) на сцената на Народния театър “Иван Вазов”. Моли го да направи снимки за реклама. Сергеев долита от Ню Йорк, гледа репетицията без костюми, скептичен е,

Група "Металика" обяви европейско турне

Група "Металика" обяви дати за европейско турне през следващото лято, съобщи Контактмюзик. Европейското турне на "Металика" ще започне в Лисабон на 1 май и ще приключи в Майнхайм на 25 август. След Лисабон групата ще се представи в Мадрид, Барселона, Милано, Цюрих, Париж. През юни музикантите ще изнесат концерти в Дъблин, Амстердам, Кьолн, Брюксел,

НАСА засне изключително редки облаци над Арктика (Видео)

НАСА засне изключително редките полярни мезосферни облаци над Арктика, съобщи Сайънс алърт. През юли гигантски научен балон полетя от ракетния център Естранге в Швеция над Арктика до Западен Нинавут, Канада. На него имаше седем снимащи системи и лидар - сензорна система за осветяване на обектите с лазер и анализиране на отразената светлина.

Мегами Клуб - Хотел Маринела събра модния елит на България

Мегами Клуб - Хотел Маринела събра модния елит на България в петък вечерта. След бляскавия финал на София Фешън Уик 2018 и атрактивното шоу на балет “Мегами”, всички красавици от подиума буквално окупираха дискотеката и се забавляваха до ранни зори с невероятната Десислава. Сред гостите на богинята на нощна София освен емблематичната за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber