Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6856954 Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България Бербатов показа пред Европа какви деца ражда България www.24chasa.bg
Димитър Бербатов по време на връчването на наградите. СНИМКИ: LAP.BG

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов връчи юбилейните десети годишни награди “Успелите деца на България” на своята фондация. Още преди да подпише с най-успешния английски клуб “Манчестър Юнайтед” и преди да се превърне в първия българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига, Бербатов учреди фондация, чрез която да помага на изявените българчета в ученическа възраст да преследват мечтите си.

През всяка от десетте години стотици таланти попадат в клуба на успелите деца с постиженията си през съответната година. Над 400 изявени българчета влязоха в Клуб 2017 с успехи в изкуствата, науката и спорта през 2017 г. Те са част от отбора от победители на фондация “Димитър Бербатов” и всекидневно имат възможност да усещат подкрепата на друго успяло, пораснало дете, прославило България по целия свят с изявите си на футболния терен.

Стотици деца и родители присъстваха и на юбилейната церемония. Научени, че всички във фондацията са част от голямо семейство, те аплодираха успехите на другите таланти, които вече са и техни приятели. А по традиция лично Димитър Бербатов отличи най-добрите в областите “Изкуства”, “Наука” и “Спорт” в три възрастови групи.

Деветимата победители бяха определени след заседание на експертно жури с председател проф. Сава Гроздев. Бербатов връчи на победителите специалната статуетка на фондацията си - младеж, повдигнат на пръсти, с протегнати към звездите ръце. Лауреатите получават и годишна стипендия. Но всъщност всяко от децата, влези в клубовете на успелите, знае, че има голям приятел по пътя към преследването на мечти и нови върхове.

Тъй като наградите бяха юбилейни, всеки от отличените 9 таланти сподели своята мечта за следващите 10 години. (Всички лауреати на Голямата награда и мечтите им вижте по-долу.)

Церемонията по връчването на десетите годишни награди “Успелите деца на България” беше под патронажа на Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на министър Лиляна Павлова. Събитието бе навръх Деня на Европа - 9 май. По идея на фондация “Димитър Бербатов” за участие в концерта бяха поканени таланти от Западните Балкани. Малките музиканти бяха излъчени от своите страни и бяха техни посланици за събитието на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.

Да уважат таланта, дойдоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, спортният министър Красен Кралев, председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутати, посланици на държави от ЕС.

За концерта на сцената на Народния театър освен младите посланици от Сърбия, Македония, Черна гора, Албания и Косово блеснаха и големи таланти на България, част от фондация “Димитър Бербатов” през изминалите 10 г. Момичетата от 4Magic, вече превърнали се в любимки на феновете у нас, едни от най-големите таланти, минали през фондацията - Гласът на България Радко Петков, двукратната лауреатка на Голямата награда Мариам Маврова и лауреатката от 5-годишния юбилей Тереза Тодорова омаяха гостите с певческите си умения. А Екатерина Георгиева ги омагьоса с цигулката си - 8 г. след като стана лауреат на същата тази сцена, тогава само на 9 г., сега я покори като млада дама, току-що завършила училището за надарени деца към Московската консерватория, вторият българин, който го завършва, след невероятния ни цигулар Васко Василев.

Асистенти на Димитър Бербатов при връчването на статуетките бяха други две талантливи деца - печелещата попконкурси по пеене Мария Занова и шампионът по математика Давид Цаков.

“Поканили сме всички вас - деца от Клуб 2017 на фондацията, техните родители и учители, защото вие сте ни най-важните, нейното сърце.

Поканили сме всички вас - български политици, за да ви представим младия потенциал на нацията и с очакване да правите политики, които да помагат на тези деца да развиват способностите си и да ги прилагат в полза на страната.

За участие в концерта сме поканили наши деца, както и деца от Западните Балкани. И сме поканили на това събитие вас, европейски политици, за да видите какви таланти има този район на Европа и да работите така, че да се случва най-доброто за него.

Благодаря на всички ви, че сте тук и че в Деня на Европа ще споделим този празник на младостта и на таланта на люлката на хилядолетен духовен живот - Балканите”, заяви Димитър Бербатов. И за пореден път акцентира, че не той е важният, а звездите са тези деца: “Сред вас са световни и олимпийски шампиони, какъвто аз никога няма да бъда.”

За кулминацията - вечната песен на Емил Димитров “Моя страна, моя България”, Димитър Бербатов и директорът на фондацията му Димитрина Ходжева поканиха на сцената всички финалисти и изявени изпълнители, за да затвърдят пред важните гости кои са най-важните в ежедневието ни - талантливите деца на България.

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “ИЗКУСТВА”

1-и - 4-и клас

Ивайло Василев,

пиано

През 2017-а 10-годишният софиянец е завоювал награди на всички конкурси, на които се е явил.

Ивайло спечели първа награда на един от най-реномираните и оспорвани конкурси в Русия – “Анна Артоболевская”. На международния конкурс “Енкор”, организиран от Великобритания и САЩ, Ивайло взема единствената Гран при, в конкуренцията на участници до 25-годишна възраст.

Носител е на абсолютната първа награда на клавирния конкурс “Интерфест” в Битоля.

Освен че свири, Ивайло се занимава и с композиция и импровизация. Интересува се също от спортна стрелба и от реденето на кубчето на Рубик.

Мечта: “След 10 години искам да отида на най-престижния конкурс за Шопен във Варшава и да спечеля първа награда.”

5-и - 8-и клас

Веселина Илиева,

балет

През 2017-а 11-годишната варненка става лауреат на първа награда - с най-добър резултат за всички възрасти, на престижния международен балетен конкурс “Малки звезди” в София.

Веси е носител на първа награда и на световния танцов конкурс World Dance Masters в Хърватия, на Балканската танцова спартакиада, както и на други международни конкурси у нас и в чужбина.

Мечта: “След 10 години да стана прима-балерина на Болшой театър в Москва.”

9-и - 12-и клас

Емона Георгиева,

танцово изкуство

Тя е на 16 години, от София. От 3 години учи в Националното училище по танцово изкуство. През 2017-а се явява на 16 конкурса, от които печели 16 призови награди. Във водещия балетен конкурс “Малки звезди” печели златен медал и е носител на званието “лауреат”. Става подгласник за Световната танцова купа в Германия.

През годината Емона се явява и на международния балетен конкурс Youth America Grand Prix в Париж, журиран от директорите на най-престижните балетни училща в света. Там тя печели златен медал в стил “Модерен танц” - най-яркото ѝ постижение през 2017 година.

Мечта: “След 10 години да бъда солист на Кралската опера в Лондон.”

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “НАУКА”

1-и - 4- клас

Мина Недева,

математика

През 2017-а 9-годишната софиянка печели награди на всички състезания, в които участва. Става първа на националния кръг на “Европейско кенгуру”. Печели златен медал от националното класиране на силния турнир “Иван Салабашев”, при това – с максимален резултат. Постига най-висок резултат на другия престижен национален турнир - “Черноризец Храбър”, и този резултат е единствен в групата. Първа с максимален резултат е и на силния национален Софийски математически турнир. Печели златен медал на Тайландската международна математическа олимпиада. Мина тренира карате и участва в конкурси по изобразително изкуство.

Мечта: “След 10 години мечтая да стана учител.”

5-и - 8-и клас

Мартин Копчев,

математика и информатика

15-годишният талант от Габрово е лауреат на Голямата награда за 2013 г. Тогава е само математик, а през 2017-а вече е единственият български ученик, класиран в два национални отбора – по математика и информатика. Участва в 23 национални и международни състезания, в които печели призови награди. Носител е на сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика. Получава най-високото отличие - Prize, на Австралийското математическо състезание и златен медал за постигнат перфектен максимален резултат. Мартин е бронзов медалист от силното международно състезание за по-големи ученици Romanian Masters of Informatics. Печели златни медали на Младежката балканска олимпиада по информатика и на Европейската младежка олимпиада по информатика, където е най-младият национал. Златен медал с максимален резултат на силния Национален Пролетен турнир по информатика – Пловдив, както и още много други отличия, в конкуренцията по-големи по-възраст участници. Мартин обича да се съревновава с по-големи ученици, както и с професионални програмисти. В края на 2016/2017 учебна година, Мартин, който тогава е в 7-и клас, оглавява официалната ранглиста на състезателите по информатика за 8-и клас.

Мечта: “След 10 години искам да съм спечелил златен медал от международна олимпиада и да съм студент в елитен университет.”

9-и - 12-и клас

Радослав Димитров,

информатика

Радослав Димитров от Пловдив е на 17 години и е част от българския национален отбор по информатика.

През 2017-а Радослав става първенец на Националната олимпиада по информатика. Печели златен медал на Балканската олимпиада по информатика в Молдова. И е едноличен първенец на силния Национален есенен турнир по информатика.

От XXIX международна олимпиада по информатика в Иран е с бронзов медал. Участва и в Европейския конкурс за млади учени в Естония.

Мечта: “След 10 години се виждам завършил престижен университет и работещ в голяма софтуерна компания.”

НАГРАДЕНИ В ОБЛАСТ “СПОРТ”

1-и - 4- клас

Росица Денчева,

тенис

Росица Денчева е на 11 години и тренира тенис на корт в Плевен. През 2017-а участва успешно във всички държавни първенства и в три международни турнира.

Младата българска тенис надежда е първа ракета на националния отбор на България за нейната възраст. Печели най-силния турнир в света за деца до 10 години – “Смирква Боул” в Хърватия.

Този турнир е с ранг на световно първенство. Освен на сингъл там Роси става шампион и на двойки.

Мечта: “След 10 години си пожелавам да спечеля Уимбълдън.”

5-и - 8-и клас

Александра Тоткова,

спортно катерене

Тя е от Пловдив, на 12 г. Със своите успехи тя вече е била финалист за Голямата награда на фондация “Димитър Бербатов”. Печели статуетката за 2017-а със златните си медали и от трите големи международни състезания за нейната възраст – в Австрия, и в Италия. Както и с републикански титли в трите катерачни дисциплини – за скорост, за трудност и за смелост. Преминава два маршрута с трудност 8b, което е значително постижение за нейните възраст и опит.

Мечта: “След 10 години искам да стана световен и олимпийски шампион.”

9-и - 12-и клас

Мария Делчева,

бадминтон

Тя е на 17 г., от София - национална състезателка по бадминтон. Завършва 2017-а като №1 в Европейската ранглиста и номер 5 в Световната ранглиста за юноши и девойки до 19 години.

Мария постига тези успехи в резултат на призови класирания в 16 турнира от календарите на Световната и Европейската бадминтон федерация в Гърция, Литва, Украйна, Финландия, Чехия и други.

Мария гледа на тези победи като път за участие и призово класиране в Младежката олимпиада в Аржентина през 2018 година.

Мечта: “След 10 години се виждам като участник и, надявам се – медалист, на олимпиадата в Лос Анджелис.”

СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО

СНИМКИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новина в снимка

Дарина Павлова блести в секси рокля в Римската галерия за модерно изкуство

"Голямо събитие снощи в MAXXI (Римската галерия за модерно изкуство - бел.а) в Рим за отпразнуването едновременно на 60 г от дейността на Италианския международен фестивал и 90 г. на Фулвио Лучизано, неговия създател. Благодаря на Паола Лучизано, че ме включи в честванията. Суперфеста!". Това написа Дарина Павлова в профила си в "Инстаграм".

Григор и Никол отпразнуваха победата на турнира Лейвър къп, но поотделно (Видео)

След победата на тима на Европа в демонстративния турнир по тенис в Чикаго - Лейвър къп, първата ни ракета Григор Димитров реши да се позабавлява. Той е заснет заедно със съотборника си в турнира - Александър Зверев в нощен клуб в САЩ. Приятелката на Григор, певицата Никол Шерцингер, също отпразнува победата на любимия си, но далеч от него.

Принц Джордж и принцеса Шарлот - шафери на сватба на приятелка на Кейт (Снимки)

Кралското семейство отново бе в центъра на вниманието по време на сватбата на близката приятелка на Кейт Мидълтън - Софи Картър, която се омъжи за годеника си Робърт Снъгс в Норфолк, предаде "Дарик". Малките кралски особи принц Джордж и принцеса Шарлот влязоха в ролите на шафери и успяха да отместят вниманието от младоженците върху себе си.

Премиерката на Нова Зеландия и бебето й станаха хит в ООН (Снимки)

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, която през юни стана втората правителствена ръководителка, която роди бебе, докато е на власт, се превърна в хит в Общото събрание на ООН, където се появи с отрочето си, предаде Франс прес. Тридесет и осем годишната Ардърн доведе със себе си тримесечната си щерка Нийв на срещата на върха,

Бекет от сериала “Касъл” бере боровинки по Витоша

Актрисата е в страната за втория сезон на сериала “Забравена” Актрисата със сръбско-хърватски произход Стана Катич, по-известна като детектив Кейт Бекет от сериала “Касъл”, отново е в България. Тя пристигна в страната в началото на септември за втория сезон на сериала “Забравена”. Продукцията за втора поредна година ще бъде снимана изцяло в

Силвестър Сталоун се забавлява с кучето си преди снимките на "Рамбо 5" в София

Една от най-големите екшън звезди в историята на киното Силвестър Сталоун се наслаждава на последните си дни почивка преди започването на снимките на петата част на култовия "Рамбо" у нас. Холивудската звезда публикува снимка в инстаграм, на която е заедно с кучето си на терасата в дома си и се наслаждава на слънчевите лъчи.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Новина в снимка

Машина-чудо направи кафе на Томислав Дончев, само 50 са в света

Извлича екстракта с налягане подобно на това в Марианската падина Най-изумителното кафе в живота си опита вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на 74-ия технически панаир в Пловдив. Направи му го машина-чудо, произведена във Венеция. Такива има само 50 в света. Изложител от Троян я набавил за 20 000 евро специално за неговия щанд.

Кейт Бланшет и Джулиан Мур се събраха на "зелен килим" в Милано (Снимки)

Италианският моден елит и знаменитости като кинозвездите Кейт Бланшет, Джулиан Мур и Колин Фърт се събраха на "зелен килим" в Милано, за да призоват за устойчива и природосъобразна модна индустрия, съобщи Ройтерс. С гала вечерта беше закрита седмицата на модата в Милано. Предшестващата я Седмица на модата в Лондон за първи път обяви,

Моника Белучи и Карла Бруни-Саркози заедно на модния подиум (Снимки)

Модна къща "Долче и Габана" проследи своята еволюция, като привлече за дефилето си в Милано най-известните си модели - Карла Бруни-Саркози, Моника Белучи, Ева Херцигова и Изабела Роселини, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Дизайнерите Доменико Долче и Стефано Габана показаха "генетичното наследство на своето семейство",

Олимпийската медалистка Любомира Казанова вдигна приказна сватба (Снимки)

Олимпийската медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика Любомира Казанова вдигна приказна сватба.  Казанова се омъжи за гребеца Александър Александров, който се състезава за Азербайджан. Преди това той спечели световна титла за младежи за България. Бившите й съотборнички Ренета Камберова, Цветелина Найденова,

70 000 гледаха на живо откриването на московския фестивал на светлините

Около 70 хиляди човека гледаха през уикенда на живо откриването на международния московски фестивал “Круг света”. Церемонията, която се провежда за осми път и събира светлинни и пиротехнически дизайнери, видеоартисти и графични дизайнери от цял свят, бе на Гребния канал на Москва. Шоуто, наречено “Карнавал света”, продължи около 1 час.

Посрещнаха Фердинанд на историческата гара Трапезица във Велико Търново (Снимки)

Хиляди жители и гости на Велико Търново посрещнаха княз Фердинанд на гара Трапезица и викаха "Ура" за свободна и независима България. Историческата възстановка е част от националните чествания за Независимостта, на които старата столица е домакин. Точно в 12.07 ч. в гарата влезе "Корона експрес", теглен от парен локомотив.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber