Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836964 Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени www.24chasa.bg
Две от съпругите на Мсвати III СНИМКА: РОЙТЕРС

Мсвати III сменил името на кралството, за да не го бъркат с Швейцария

13 дворци, флотилия от скъпи коли, десетки имоти, частни самолети и... десетки съпруги. Това не е разказ за арабски шейх от Близкия изток, който тъне в лукса на позлатените си дворци, а за краля на миниатюрната африканска държава Свазиленд. Богатството и благоденствието на Мсвати III са в ярък контраст с крайно ниския стандарт на живот на поданиците му. Сгушеното между Мозамбик и Южна Африка кралство е №1 в света в черните статистики за наличие на ХИВ сред населението, ширещи се бедност и глад. Свазиленд обаче остава в историята, тъй като вече може да се похвали с ново име.

Кралят на Свазиленд изненада чуждите страни и сънародниците си, след като наскоро внезапно обяви, че

официално

страната вече ще

се нарича Есватини

- името отпреди британския колониализъм. Крал Мсвати III, един от малкото останали абсолютни монарси в света, обяви решението си по време на тържествата за 50 г. независимост, които съвпадат с 50-ия му рожден ден. Името Есватини означава “земята на сватите” на местния свази език.

Освен с ново име кралството може да се гордее със спиращи дъха гледки, заради които ежегодно е посещавано от над 350 000 туристи. Основното, с което страната привлича, е почти непокътнатата си природа. На 17 364 кв. км Свазиленд предлага голямо разнообразие от пейзажи - от планини, разположени по границата с Мозамбик, до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната, чиято площ е по-малка от американския щат Ню Джърси.

Свазиленд няма излаз на океан, но е сред малкото африкански държави, които разполагат с достатъчно питейна вода. На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки на скали датират от 25 000 пр. Хр.

Най-доброто време за посещение на това африканско царство е периодът от юни до август. Всяка година в края на лятото в Свазиленд се организират най-големите тържества. В Лобамба - града, където е резиденцията на кралицата майка, носеща титлата “голямата слоница”, се стичат млади момичета от цялата страна, за да участват в празника Умхланга. Десетки

хиляди полуголи

девственици

танцуват и пеят

със стъбла от тръстика в ръце пред Мсвати III, за да си избере нова съпруга.

Кралят, наричащ себе си Лъва, е известен с многото си жени и с привързаността си към традиционните рокли. Той е син на Собхуза Втори, който царува 82 г., бил е женен за 90 жени, има 260 синове и дъщери и над хиляда внуци. Мсвати III се образова в Англия, преди да бъде коронясан за крал през 1986 г. на 18-годишна възраст. Критиците го определят като

оживяла карикатура

на деспот

На фона на фактите, че 69% от 1,2-милионното население живеят под прага на бедността, а всеки 4-и възрастен е заразен с ХИВ, той купува луксозни коли, струващи 61 годишни заплати на обикновения поданик. Редовно пътува до Лас Вегас с частни самолети и си избира нова девствена съпруга всяка година.

Последният абсолютен монарх в Африка опита да забрани и развода. “В нашата култура, след като се омъжиш за някого, няма връщане назад”, каза той на церемония миналата година. Няма дума за развод на свази, добави кралят.

Самият Мсвати има най-малко 15 съпруги и право да си взема нова на 8-дневния фестивал, популярен с танците си с тръстика. Полигамията е често срещана в Свазиленд, където жените се считат за собственост на техните съпрузи. Домашното и сексуално насилие са често срещани. Последната 15-а съпруга на Мсвати бе избрана през 2013 г.

Несменяемият крал

прахосва $ 61 млн.

годишно от бюджета

за издръжка на

домакинството

и 24-те си деца,

най-големите от които учат в частни училища във Великобритания. Всяка от съпругите му получава като подарък голяма къща или вила с прислуга и автомобил, чиято издръжка се плаща от бюджета на монарха. Жилището на кралската съпруга се охранява и на нея не ѝ остава друго, освен да седи на прозореца и да чака кога ще бъде удостоена от височайше посещение. Понякога кралят разрешава на любимките си да отидат със самолет до Лондон на шопинг.

Полигамията е легална, но любовта в живота на краля напомня по-скоро на мексиканска теленовела, отколкото на холивудски романс. 6-ата му жена избяга в Южна Африка заради години домашно насилие. 12-ата му съпруга беше изгонена от двореца, след като бе

хваната да му

изневерява с

правосъдния

министър

Една от 15-те съпруги се самоуби в началото на април, след като ѝ бе забранено да присъства на погребението на собствената ѝ сестра. Тялото на 37-годишната Сентени Масанго бе открито след съобщения, че е страдала от депресия. Сватбата им през 2000 г. бе изненадващо скромна, тъй като преди време тя напуснала училище и това я прави негодна за жена на краля.

Международните наблюдатели критикуват Мсвати III за разточителния му живот. Говорител на министерството на обществените работи и транспорта в Свазиленд обаче официално отрича обвиненията, че правителството купило флотилия от автомобили на стойност $ 7,5 млн. за 50-ия рожден ден на краля. Въпреки твърдението на говорителя официалният доклад на министерството доказва

покупката на

няколко луксозни

седана БМВ 740i

Битието в Свазиленд никак не е лесно. Средната продължителност на живота е крайно ниска - 54 г. за мъжете и 60 г. за жените. Над половината население живее с по-малко от два долара на ден, а всеки четвърти е заразен със СПИН. Намирането на работа е невъзможно, а образователното равнище е ниско. Безплатно се учи само до седми клас, след което жадните за образование трябва да дават пари, с каквито повечето свазилендци не разполагат. В страната няма профсъюзи, членовете на основаната опозиционна група “Народно обединено демократично движение”

периодично са

хвърляни в затвора

заедно с неудобните

журналисти

Свазиленд получава независимост от Великобритания през 1968 г. и името на страната не е променяно 50 г. Защо сега?

Няколко интервюта на владетеля показват, че най-голямата болка на крал Мсвати III била, че твърде много хора извън Африка бъркат името на страната с Швейцария. “Когато отидем в чужбина, хората се сещат за Швейцария”, оплака се Мсвати. Има някои прилики. Имената на двете страни започват със Sw (Switzerland и Swaziland) и завършват със “земя”. Така че това е лесна грешка за доста световни лидери.

КАК СЕ СТИГА ДОТАМ?

Пътуването до Свазиленд може да се окаже предизвикателство, ако ви липсва мотивация. Цените на двупосочните полети варират от 2600 до 4000 лева, а времето, за което ще стигнете, е между 20 и 35 часа с престоите при минимум двете прекачвания, които се налагат. Директни полети няма, а авиокомпаниите обикновено предлагат да идете до голямо европейско летище като Франкфурт. Оттам след известен престой тръгвате към Йоханесбург и след това се насочвате към международното летище в столицата Мбабане.

По-приятен и удобен вариант би било да спрете с полетите до Йоханесбург, тъй като международното летище на Свазиленд е далеч от основните забележителности на страната. Като стигнете в Южна Африка или Малави, наемете кола и се насладете на 4-часово пътуване до Свазиленд през дивата африканска природа.

България няма функциониращо посолство в столицата Мбабане, предупреждава МВнР. На пътуващите се препоръчва особено внимание към личната им сигурност. Добре е да се избягва пътуване нощно време. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. Хомосексуализмът в Свазиленд е забранен и се преследва от закона, гласят още съветите на българските власти.

Други от Път

6 млн. скелета чакат туристи под улиците на Париж

300 км тунели се преплитат с крипти и трезори Изби са превърнати в клубове и галерии Огромен втори град живее под улиците на Париж, по които ежедневно преминават хиляди хора. Стотици километри лабиринт на смъртта съставлява една от най-старите и най-гъстите мрежи от подземни железници и канали в света.

Минутка за Китай - празник на фенерите в Нанкин (видео)

Минутка за Китай - празник на фенерите в Нанкин                                                                                                                                                                                                            

Минутка за Китай - улица "Дунгуан" в Яджоу, Дзянсу (видео)

Минутка за Китай - улица "Дунгуан" в Яджоу,

Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени

Мсвати III сменил името на кралството, за да не го бъркат с Швейцария 13 дворци, флотилия от скъпи коли, десетки имоти, частни самолети и... десетки съпруги. Това не е разказ за арабски шейх от Близкия изток, който тъне в лукса на позлатените си дворци, а за краля на миниатюрната африканска държава Свазиленд.

10 дни в Китай: Най-дългият мост на света, най-големият телескоп и още сто чудеса

Макар че икономическият ръст се задъхва, все още е над 7%, водещи са високите технологии и еко проектите Шест години след първата ми визита в Китай по инициативата 16+1 (за сътрудничеството на 16-те държави от Източна и Централна Европа с Китай), новото ми впечатление пак е основно от инфраструктурата и новите сгради,

Сан Джиминяно - средновековният Манхатън

Градчето в Тоскана имало 72 кули, богаташите парадирали с тях Първото, което впечатлява в Сан Джиминяно, са неговите кули. Именно заради тях наричат градчето Манхатън на Средновековието. Архитектурата на разположеното между Сиена и Флоренция градче е пълна с чар и грабва от пръв поглед – заради нея историческият център на Сан Джиминяно е обявен

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

АБАКС изкушава с атрактивни семейни почивки в Тунис

АБАКС отбеляза страхотен ръст в резервациите за Тунис тази пролет. Новата дестинация на най-големия туроператор в България е предпочитана за семейна почивка заради ниските цени и прекрасните условия на брега на Средиземно море. Храната и услугите в Тунис са на европейско ниво, отбелязват от АБАКС. Страната е достъпна и сигурна за екскурзионни

Три неща, които да направите в Истанбул за един ден

Да закусите в Европа, да обядвате в Азия и за вечеря пак да сте в Европа НАХИДЕ ДЕНИЗ КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА, СПЕЦИАЛНО ЗА “24 ЧАСА” Три неща в един и същи ден може да направите в Истанбул, които не бихте могли да направите в никой друг град. Да закусите сутринта в Европа, след това да обядвате на Азиатския континент на брега на Мраморно море,

По следите на траките - село Мелница

Траките са оставили хиляди следи по нашите земи. Мистични храмове, долмени, гробници и други градежи. Едно от местата с безспорно най-голяма концентрация на такива паметници безспорно е Сакар. Go Tv ви кани на пътуване някъде в Югоизтока, в ничията земя. Между Сакар и Дервентските възвишения. Между България и Турция.

Европейската комисия вози без пари 18-годишните на влак из Стария континент

Раздават 30 хил. билета на младите, за да опознаят отделните страни и своите връстници Едва на 18 си и мечтаеш за красивата Италия, романтичния френски Прованс, спиращи дъха алпийски гледки? Късметлии са младите европейци - Брюксел сбъдва тази мечта. 30 хиляди безплатни билета за пътуване с влак в Стария континент ще раздаде Европейската комисия

15 от най-красивите и магични пещери

Обичаме да се прехласваме по ширнали се поля, по високи била, по гледки от стръмни скали, тътрещи се до хоризонта и обратно. Но има хубост, която е скрита от първия поглед на очите. Скрита в пещерите - магични, вълшебни, прелестни, мистични, ослепителни. Този природен феномен има власт над сетивата не само с красотата си, но и с мистерията,

Бум на туризма в Матера - урок за Пловдив като европейска столица на културата

Италианското правителство даде 400 милиона евро на малкото градче Италианският град Матера е трети в клда асацията на 52-те места в света, които трябва да се посетят тази година по препоръка на в. “Ню Йорк таймс”. Не че пещерните жилища на Матера не бяха известни и преди това с уникалността си, още повече че ЮНЕСКО от 1993 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber