Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6836964 Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени Свазиленд - дива природа, танци и крал Лъв с десетки дворци и жени www.24chasa.bg
Две от съпругите на Мсвати III СНИМКА: РОЙТЕРС

Мсвати III сменил името на кралството, за да не го бъркат с Швейцария

13 дворци, флотилия от скъпи коли, десетки имоти, частни самолети и... десетки съпруги. Това не е разказ за арабски шейх от Близкия изток, който тъне в лукса на позлатените си дворци, а за краля на миниатюрната африканска държава Свазиленд. Богатството и благоденствието на Мсвати III са в ярък контраст с крайно ниския стандарт на живот на поданиците му. Сгушеното между Мозамбик и Южна Африка кралство е №1 в света в черните статистики за наличие на ХИВ сред населението, ширещи се бедност и глад. Свазиленд обаче остава в историята, тъй като вече може да се похвали с ново име.

Кралят на Свазиленд изненада чуждите страни и сънародниците си, след като наскоро внезапно обяви, че

официално

страната вече ще

се нарича Есватини

- името отпреди британския колониализъм. Крал Мсвати III, един от малкото останали абсолютни монарси в света, обяви решението си по време на тържествата за 50 г. независимост, които съвпадат с 50-ия му рожден ден. Името Есватини означава “земята на сватите” на местния свази език.

Освен с ново име кралството може да се гордее със спиращи дъха гледки, заради които ежегодно е посещавано от над 350 000 туристи. Основното, с което страната привлича, е почти непокътнатата си природа. На 17 364 кв. км Свазиленд предлага голямо разнообразие от пейзажи - от планини, разположени по границата с Мозамбик, до савани на изток и тропически гори на северозапад. Няколко реки преминават през страната, чиято площ е по-малка от американския щат Ню Джърси.

Свазиленд няма излаз на океан, но е сред малкото африкански държави, които разполагат с достатъчно питейна вода. На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки на скали датират от 25 000 пр. Хр.

Най-доброто време за посещение на това африканско царство е периодът от юни до август. Всяка година в края на лятото в Свазиленд се организират най-големите тържества. В Лобамба - града, където е резиденцията на кралицата майка, носеща титлата “голямата слоница”, се стичат млади момичета от цялата страна, за да участват в празника Умхланга. Десетки

хиляди полуголи

девственици

танцуват и пеят

със стъбла от тръстика в ръце пред Мсвати III, за да си избере нова съпруга.

Кралят, наричащ себе си Лъва, е известен с многото си жени и с привързаността си към традиционните рокли. Той е син на Собхуза Втори, който царува 82 г., бил е женен за 90 жени, има 260 синове и дъщери и над хиляда внуци. Мсвати III се образова в Англия, преди да бъде коронясан за крал през 1986 г. на 18-годишна възраст. Критиците го определят като

оживяла карикатура

на деспот

На фона на фактите, че 69% от 1,2-милионното население живеят под прага на бедността, а всеки 4-и възрастен е заразен с ХИВ, той купува луксозни коли, струващи 61 годишни заплати на обикновения поданик. Редовно пътува до Лас Вегас с частни самолети и си избира нова девствена съпруга всяка година.

Последният абсолютен монарх в Африка опита да забрани и развода. “В нашата култура, след като се омъжиш за някого, няма връщане назад”, каза той на церемония миналата година. Няма дума за развод на свази, добави кралят.

Самият Мсвати има най-малко 15 съпруги и право да си взема нова на 8-дневния фестивал, популярен с танците си с тръстика. Полигамията е често срещана в Свазиленд, където жените се считат за собственост на техните съпрузи. Домашното и сексуално насилие са често срещани. Последната 15-а съпруга на Мсвати бе избрана през 2013 г.

Несменяемият крал

прахосва $ 61 млн.

годишно от бюджета

за издръжка на

домакинството

и 24-те си деца,

най-големите от които учат в частни училища във Великобритания. Всяка от съпругите му получава като подарък голяма къща или вила с прислуга и автомобил, чиято издръжка се плаща от бюджета на монарха. Жилището на кралската съпруга се охранява и на нея не ѝ остава друго, освен да седи на прозореца и да чака кога ще бъде удостоена от височайше посещение. Понякога кралят разрешава на любимките си да отидат със самолет до Лондон на шопинг.

Полигамията е легална, но любовта в живота на краля напомня по-скоро на мексиканска теленовела, отколкото на холивудски романс. 6-ата му жена избяга в Южна Африка заради години домашно насилие. 12-ата му съпруга беше изгонена от двореца, след като бе

хваната да му

изневерява с

правосъдния

министър

Една от 15-те съпруги се самоуби в началото на април, след като ѝ бе забранено да присъства на погребението на собствената ѝ сестра. Тялото на 37-годишната Сентени Масанго бе открито след съобщения, че е страдала от депресия. Сватбата им през 2000 г. бе изненадващо скромна, тъй като преди време тя напуснала училище и това я прави негодна за жена на краля.

Международните наблюдатели критикуват Мсвати III за разточителния му живот. Говорител на министерството на обществените работи и транспорта в Свазиленд обаче официално отрича обвиненията, че правителството купило флотилия от автомобили на стойност $ 7,5 млн. за 50-ия рожден ден на краля. Въпреки твърдението на говорителя официалният доклад на министерството доказва

покупката на

няколко луксозни

седана БМВ 740i

Битието в Свазиленд никак не е лесно. Средната продължителност на живота е крайно ниска - 54 г. за мъжете и 60 г. за жените. Над половината население живее с по-малко от два долара на ден, а всеки четвърти е заразен със СПИН. Намирането на работа е невъзможно, а образователното равнище е ниско. Безплатно се учи само до седми клас, след което жадните за образование трябва да дават пари, с каквито повечето свазилендци не разполагат. В страната няма профсъюзи, членовете на основаната опозиционна група “Народно обединено демократично движение”

периодично са

хвърляни в затвора

заедно с неудобните

журналисти

Свазиленд получава независимост от Великобритания през 1968 г. и името на страната не е променяно 50 г. Защо сега?

Няколко интервюта на владетеля показват, че най-голямата болка на крал Мсвати III била, че твърде много хора извън Африка бъркат името на страната с Швейцария. “Когато отидем в чужбина, хората се сещат за Швейцария”, оплака се Мсвати. Има някои прилики. Имената на двете страни започват със Sw (Switzerland и Swaziland) и завършват със “земя”. Така че това е лесна грешка за доста световни лидери.

КАК СЕ СТИГА ДОТАМ?

Пътуването до Свазиленд може да се окаже предизвикателство, ако ви липсва мотивация. Цените на двупосочните полети варират от 2600 до 4000 лева, а времето, за което ще стигнете, е между 20 и 35 часа с престоите при минимум двете прекачвания, които се налагат. Директни полети няма, а авиокомпаниите обикновено предлагат да идете до голямо европейско летище като Франкфурт. Оттам след известен престой тръгвате към Йоханесбург и след това се насочвате към международното летище в столицата Мбабане.

По-приятен и удобен вариант би било да спрете с полетите до Йоханесбург, тъй като международното летище на Свазиленд е далеч от основните забележителности на страната. Като стигнете в Южна Африка или Малави, наемете кола и се насладете на 4-часово пътуване до Свазиленд през дивата африканска природа.

България няма функциониращо посолство в столицата Мбабане, предупреждава МВнР. На пътуващите се препоръчва особено внимание към личната им сигурност. Добре е да се избягва пътуване нощно време. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. Хомосексуализмът в Свазиленд е забранен и се преследва от закона, гласят още съветите на българските власти.

Други от Път

Защо Македония трябва да бъде следващата ви дестинация?

Изпитайте ритъма на традицията, единствените миризми и вкусове и красивите пейзажи на Македония с чиста планинска вода и недокоснати еко райони, които ще ви оставят без дъх. Манастири обиколки в Македония Ако попитане някой скопянец – на кое място в града може да се осети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска

Екзотиката на Мароко с ЕКВАТОР.БГ

Мароко привлича с разнообразието на релефа си, с чудесна кухня и прекрасна природа, с културно и историческо наследство, с приятен климат – дълго и горещо лято, мека и влажна зима. В Агадир температурите са като на Канарските острови - 26-28? през август и септември, 21? през януари. Там ще видите първото пристанище на Мароко,

4 забележителности в Бояна, които си струва да разгледате

Искате да сте някъде сред природата, но да стигнете до там много бързо, с градския транспорт или дори направо след работа. Едновременно с това обаче ви се ще да има и красива природа и културни забележителности. Ако живеете в София, имате късмет, защото кв. Бояна и неговите околности предлагат всичко това.

С ЕКВАТОР.БГ незабравима почивка в Сицилия

Сицилия е прекрасен остров - разнообразен и интересен, привлекателен и предизвикателен, романтичен и атрактивен. Тук ще намерите за всекиго по нещо - чисти плажове, вкусна храна, архитектурни съкровища, очарованието на малки рибарски селища и лукса на красиви курорти. Може да видите вулкана Етна, да си купите сувенири от лава в някое от

Туристи чакат месеци, за да стъпят на остров с убийци

Горгона в Тосканския архипелаг е обитаван от затворници, които правят вино Горгона е най-малкият остров от Тосканския архипелаг и подобно на останалите си шест събратя предлага слънце, прелестно море и приказни панорами. Той обаче е доста по-различен от всеки друг остров в Италия, тъй като неговите обитатели са затворници.

Презаредете се в Римини с Екватор.бг

Римини е един от големите морски курорти в Италия , предпочитан от много чужденци. Ако искате да усетите типично италианска атмосфера, да съберете слънчев загар по безкрайните плажове, да се насладите на прекрасната местна храна, Римини е вашето място. При това има и какво да видите. Разходете се в историческия център на града,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

"Марина Кейп" - най-доброто за вашата ваканция

"Марина Кейп" е уникално съчетание от море, лукс, комфорт, завладяваща гледка, качествени услуги, забавления и всички удобства на модерния свят. Ваканционното селище се намира на брега на Ахелойския залив – на минути път от Слънчев бряг, Несебър и Поморие, и само на 19 километра от летище Бургас. Всичко на едно място - море под балкона,

Минутка за Китай - Илей Хъ разказва (на чудесен български) за духа на стария Пекин (Видео)

Минутка за Китай - Илей Хъ разказва (на чудесен български) за караоке в кабина Хъ Илей работи като журналист в Радио Китай за чужбина от 2014 година, а от 2016-та е една от най-разпознаваемите водещи на „Минутка за Китай“. За нея тази рубрика е начинът да отвори прозорец, специално за българите, чрез който те да видят истинския, интересен,

Незабравима почивка в ПУЛИЯ с ЕКВАТОР.БГ

Вече сме в сезона на почивките, а ЕКВАТОР.БГ Ви предлага много спокойно, релаксиращо и зареждащо място. Ако обичате топли, слънчеви дни, харесвате Италия и обичате да пътувате, непременно отидете в област ПУЛИЯ. С отличителния си бароков стил на архитектурата и богата култура,Пулия е идеален избор за пълноценна почивка и изживяване.

Най-плитките плажове са на юг

Безопасни ивици има по цялото Южно Черноморие и на близкото Бяло море При почивката на море с деца едно от най-важните условия е безопасният плаж. Колкото по-плитък е, толкова по-добре. По Южното Черноморие има доста ивици с плитко море. Такъв е например плажът пред бившата резиденция “Перла”, където вървиш десетки метри навътре,

Уникално съчетание от изискана атмосфера, красива природа и качествено винo. Мислите, че е невъзможно? Хотел „Феста Виа Понтика“ го прави реалност!

Някога хрумвало ли Ви е, че можете да отидете на почивка на метри от морския бряг, където тревогите остават на заден план? Място, на което се усещат вниманието към малките детайли и стремежът към хармония? Да, възможно е! И това място не се намира на някоя нова екзотична дестинация, а в най-старата Европейска държава – България.

Как да пътуваме и прекараме най-добре в Албания

През последните две години, Албания набира все по-голяма популярност сред българите. Основният интерес е към морските курорти като Дуръс и Саранда, но страната предлага и други възможности за екскурзии. Въпреки нарастващия интерес към Албания, все още има някои неясноти около пътуването и престоя в Страната на орлите. С какво да пътуваме?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber