Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6807895 Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие? Машина на времето: Какво написа "24 часа" в пророческото си първо заглавие? www.24chasa.bg

12.4.1991 г.: Пророческо най-първо заглавие на “24 часа”

Депутат залага брадата си срещу брадата на свой колега, че разкриването

на доносниците на ДС няма да въздейства върху парламента

Странно е понякога как написаното тук и сега след години се оказва пророческо. На 12 април 1991 г. излиза брой 0 на “24 часа” със заглавие “Парламентарна воалетка забули доносниците”. Най-първата водеща дописка на всекидневника информира, че “скоро няма да се разберат имената на 28-те народни представители, доносничели на Шесто управление”. Депутатите очевидно протакат, Михаил Неделчев увърта, че има още много работа, от което вестникът прави логичния извод, че “темата за доносниците ще продължи да се появява и занапред, в зависимост от хода на политическите борби”.

Днес, 27 г. по-късно, мрачното заключение се потвърждава: разкриването на архивите на репресивния апарат все още е най-болната обществена тема, основен недостатък на младата демокрация, която така и не си изгради адекватно отношение към прокобата “Държавна сигурност”. Лустрацията не мина, агентурното минало не е законова пречка за влизане в парламента или за заемане на ръководна длъжност, то просто се регистрира като факт. Само понякога изтеглят кандидати с досиета от кандидатдепутатските листи, но тези хора така или иначе не са особено важни фактори в политиката.

Наскоро се заговори за закриване на Комисията по досиетата и за да опровергае слуховете, ГЕРБ организира кръгла маса на тема “Комисия по досиетата - настояще и бъдеще”. “За съжаление, след 28 г. ние отново говорим за досиета на бившата Държавна сигурност. През всички тези години много бяха обещанията, а малко действията по осветляване на досиетата. През този период бяхме водени от стремежа за по-добър живот”, заявява водачът на мнозинството Цветан Цветанов на форума.

Изглежда, машината на времето непрекъснато ни връща в отправната точка отпреди 27 г.

Двама генерали организират прочистването

На 29 януари 1990 г. генерал Атанас Семерджиев подписва докладна записка (рег. №ІV-68) с гриф “Строго секретно”, с която започва прочистването на архивите на ДС.

Уточнено е изрично от делата на изключената агентура да се запазят личните файлове на чужди граждани, а работните да се унищожат. Ден преди Кръглата маса, на 5 февруари 1990 г., е издадена втора секретна докладна за ускоряване на процедурата по унищожаването на досиетата.

След години Семерджиев и дългогодишната шефка на архивите генерал Серкеджиева са обвинени за унищожаване на над 132 000 дела. На първа съдебна инстанция получават ефективни присъди, но на втора съдебното решение е отменено. Делото така и не приключва с осъдителна присъда.

Според единствената ревизия на архивите на ДС, извършена от дирекция “Информация и архив" в МВР през 1994 г., по заповед на Семерджиев са унищожени около 40 процента от архивните дела. В различните управления на ДС са унищожени оперативните дела за периода 1985-1989 г.

Дългото и мъчително отваряне на досиетата

Въпросът за отварянето на досиетата на ДС се поставя публично за първи път на Кръглата маса на 6 февруари 1990 г. В 7-ото велико народно събрание се сформира комисия по досиетата, оглавена от депутата от БСП Георги Тамбуев. Малко преди тя да огласи решението си, във вестник “Факс” е публикуван “Списък на доносниците” с 33 имена на избраници предимно от БЗНС. Комисията “Тамбуев” така и не излиза с доклад и досиетата стават средство за манипулации.

През 1992 г. в последните си дни правителството на Филип Димитров задължава МВР да издава служебни бележки за чисто минало. Идеята е гражданите да подават молби за установяване на връзки с ДС. Кабинетът на Любен Беров отменя тази процедура.

През 1994 г. парламентът решава, че архивите на ДС вече не представляват държавна тайна. Не се приема обаче процедура за достъп до тях, една част се пазят в МВР, а друга в специалните служби.

През 1997 г. най-сетне се приема закон за отваряне на досиетата на политиците, висшите магистрати и администратори, за да бъде прекъсната “тяхната зависимост от бившите тайни служби за сигурност."

Управляващата коалиция ОДС заявява, че ще бъдат отворени 250 хиляди досиета на хора във властта, но после кръгът се стеснява. Вътрешният министър Богомил Бонев оглавява парламентарна комисия, която изготвя списък с 93 имена на сътрудници. Конституционният съд обаче обявява, че трябва да се огласяват само картотекираните, и финално от трибуната са обявени 23-ма.

През 2001 г. се сформира нова комисия, начело с депутата Методи Андреев, чиято дейност силно се затруднява при идването на кабинета “Сакскобургготски”, а на следващата година законът за досиетата е отменен.

През 2002 г. се приема закон, който обявява документите на ДС за класифицирана информация. Нито една специална служба, съхраняваща архиви, не изпълнява разпоредбите му.

Чак през 2006 г. след компроматен скандал управляващата тройна коалиция се обявява за отваряне на досиетата на няколко журналисти, сред които Георги Коритаров. Под силен обществен натиск парламентът гласува Закон за досиетата. На следващата година избират 9-членна комисия, оглавена от депутата от БСП Евтим Костадинов, която успява бързо да изгради Централизиран архив за документите на тоталитарните служби. За 7 г. са събрани и документирани папки, надхвърлящи 13 хиляди линейни метра.

През есента на 2013 г. по време на кабинета “Орешарски” депутати от кръга на бившия соцлидер Сергей Станишев публично признават, че подкрепата им на закона през 2006 г. е било грешка. Заявяват, че комисията е изчерпала своето съществуване и трябва да бъде закрита, а архивите - предадени в Държавния архивен фонд. Те обаче не получават подкрепа и дейността по отварянето продължава.

Емил Кошлуков: Партийният дом гореше със сини пламъци

Около 23,00 часа на 26 август 1990 г. в Партийния дом пламва пожар, нахлуват мародери, разграбвайки имущество от 94 помещения на първите етажи. Макар да не е категорично доказано, битуват основателни предположения, че тогава изгарят най-скандалните архиви на БКП, а пожарът е дело на добре подготвени подстрекатели.

Емил Кошлуков, който по онова време е лидер на Независимите студентски дружества и член на Координационния съвет на СДС, става свидетел на събитията.

“Когато се запали Партийният дом, аз бях на вечеря, - разказва той. - Обаждат ми се приятели, тогава нямаше джиесеми, в ресторанта ми звъннаха. Аз изскачам, отивам пред Партийния дом, тълпа отвън, гоним, викаме: “Спрете, това е безумие! Утре ще излязат критиките и атаките, че ние сме го направили.” Но наистина пламваха стаи на различни етажи по странен начин. Примерно пожарът е на първия и втория етаж и изведнъж на петия виждаш пламък. Откъде накъде, как? Самият пожар беше много съмнителен. А някои от пламъците - чисто сини, все едно че е бензин. Вече имаше мародери вътре, изнасяха някакви неща, но това беше на първите етажи, където едва ли е имало кой знае какво. После се оказа, че сумати документи са изчезнали.”

Кошлуков също е убеден, че прочистването на досиетата, ваденето на важните неща от тях е направено точно през тези първи години на прехода. “Пожарът може би е бил претекст да изчезнат. Според мен службите са го запалили”, казва той. “Всъщност това е координирано и от службите, те са имали много агенти, в чиито досиета са били документирани икономически важни неща, много от тях са били инкриминиращи, особено факти за БКП, възможно е дори да са били документирани престъпления. Ако това не се беше случило, днес щяхме да знаем много повече и за икономическата, и за политическата ситуация. Но ние не палехме, а гасяхме.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Караваджо е умрял от стафилококова инфекция

Бароковият художник Караваджо е умрял през 1610 г. от инфекция със златист стафилокок, съобщи АФП, позовавайки се на френски учени. Микеланджело Меризи да Караваджо бяга от Рим, след като убива човек в улична разпра. Той умира четири години по-късно в Тоскана, при неизвестни обстоятелства. Учените от Средиземноморската университетска болница по

Бърт Рейнолдс остави състоянието си на племенницата си

Бърт Рейнолдс остави със завещание състоянието си на племенницата си, но документът изрично уточнява, че актьорът се е погрижил за сина си Куинтън, съобщи в. "Дейли мейл". Завещанието на Бърт Рейнолдс беше регистрирано във Флорида вчера. То е подписано през октомври 2011 г. В него Бърт Рейнолдс посочва племенницата си Нанси Лий Браун Хес като

Алек Болдуин потвърди: Племенницата му Хейли и Джъстин Бийбър са се оженили

Актьорът Алек Болдуин потвърди, че племенницата му Хейли Болдуин е сключила брак с певеца Джъстин Бийбър, съобщи Контактмюзик. Алек Болдуин добави, че не знае подробностите, но двамата "са отишли и са сключили брак". Джъстин Бийбър и Хейли Болдуин бяха видени в брачното отделение на градския съд в Ню Йорк в четвъртък миналата седмица.

Ето я новата мис Италия (Видео, снимки)

Двадесет и шест годишната Карлота Маджорана е новата мис Италия. Красавицата победи в надпревара с 32 конкурентки, която бе излъчена директно снощи по италианската телевизия Ла Сетте, съобщават италианските издания. Карлота бе претендентка от областта Марке. Тя е висока 1,74 метра и е с кестенява къдрава дълга коса.

"Ел Паис": Мафалда от България и Олимпия от Гърция - две от най-желаните лица на дефилетата

Мафалда от България и Олимпия от Гърция, и двете дъщери на князе без царства, приковаха всички погледи на Седмицата на модата в Ню Йорк, а техните лица се нареждат сред най-желаните за дефилетата, което потвърждава, че връзката им със света на модата едва сега започва, пише испанският „Ел Паис”. Красавиците не се страхуват от камерите,

Днес честитете 72-ия рожден ден на Павел Поппандов

Можете да го поздравите за над 130-те роли в киното, сред които блестят изпълненията му в “Оркестър без име”, “Щурец в ухото”, “Пантелей”, “Кратко слънце” и др. Или да му благодарите за онези весели сатирични песни, изпети с митичното трио НЛО. Наздраве, Павка, да живейш,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

"Игра на тронове" бе удостоен с награда "Еми" за най-добър драматичен сериал

Сериалът "Игра на тронове" на американската кабелна телевизия Ейч Би О (HBO| бе удостоен с награда "Еми" за най-добър драматичен сериал на 70-ата церемония за наградите "Еми" в "Майкрософт тиътър" в Лос Анджелис тази нощ, предаде Франс прес. За трети път "Игра на тронове" получава награда "Еми" - телевизионния еквивалент на Оскарите.

Владо Пенев репетира постановка за 60-ия си рожден ден

Пенев, който в понеделник бе обявен за почетен гражданин на София, репетира усилено нова постановка. В “Бащата” той си партнира с Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и Радина Кърджилова. Постановката е много специална - с нея актьорът ще отбележи 60-ия си рожден ден. Премиерата ѝ ще е именно на празника на актьора - на 24 октомври,

“Вездесъщият” е BG предложението за номинация за “Оскар”

Лентата на Илиян Джевелеков е българското предложение за “Оскар” за чуждоезичeн филм за 2019 г. Това реши единадесетчленна комисия с председател Владимир Андреев на заседението си в понеделник. Сред другите филми, които се обсъждаха, бяха “Възвишение”, “Дъвка за балончета”, “Нокаут, или всичко, което тя написа” и др.

Писателят Георги Господинов получи голямата награда на София

Писателят Георги Господинов получи голямата награда на Столичната община за изключителни постижения и принос в националната култура. По традиция наградите на София за ярки постижения в областта на културата се връчват на празника на града - 17 септември на церемония в Народния театър "Иван Вазов". В област "Музика" наградата отиде при Националната

Певицата Рита Ора пуска нов албум през ноември

Заглавието и датата на излизането на следвщия албум на Рита Ора случайно изтекоха в интернет, съобщи Контактмюзик. Дълго чаканият й втори солов албум ще излезе на 23 ноември и ще е озаглавен "Phoenix". Това стана ясно вследствие на изтичане на информация на сайта на звукозаписната компания "Хиз мастърс войс".

Актьорът Шон Пен: Движението #Аз също разделя мъжете и жените

Шон Пен заяви, че голяма част от духа на движението #Аз също разделя мъжете и жените, предаде Асошиейтед прес. Пен се появи в предаването "Днес" на телевизия Ен Би Си заедно с партниращата му актриса Наташа Макелхоун в новото шоу "Първият" на стрийминг платформата Хулу. Макелхоун поясни, че нейният персонаж е информиран от въпросното движение,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber