Airbnb или каучсърфинг - как да спестим от нощувки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6772281 Airbnb или каучсърфинг - как да спестим от нощувки Airbnb или каучсърфинг - как да спестим от нощувки www.24chasa.bg
Заради скоростното си разрастване в международен план през 2013 г. компанията Airbnb отваря свое европейско седалище в Дъблин (на снимката).

Нетрадиционни методи за настаняване ти позволяват да спиш в центъра на Чикаго срещу мусака и таратор. Можеш да наемеш замък

Традиционните хотели и хостели няма да изчезнат с годините и ще продължават да изпълняват своята функция, но техен значителен конкурент в последните години станаха платформите за споделени имоти. Те действат като микс от сайтове за резервация на нощувка и социална мрежа, където ключова роля играе собственият ви рейтинг. Най-популярни сред платформите, които ви дават възможност да опитате живота на местните, са airbnb и каучсърфинг.

Стартирала през 2004 г., каучсърфинг е малък и ексцентричен проект на мечтатели, убедени, че хората по света нямат търпение да приютяват непознати. Сега платформата е глобална общност от над 14 млн. души в повече от 200 000 града по целия свят.

Каучсърфинг е мрежа от хора в различни държави, които са готови да приемат в дома си пътешественици за известен период от време. Настаняването е безплатно за гостуващия.

Да спиш в даунтауна на Чикаго със спираща дъха гледка към небостъргачите в центъра, и то в замяна само на българска мусака, таратор и приятелски разговор. Това е едно от най-запомнящите се мои преживявания при използването на платформата каучсърфинг.

Американският бизнесмен Джим Форд, занимаващ се с продажбата на фалирали фирми, често приема в дома си гости напълно безплатно през каучсърфинг. Водещата причина е необикновената среща, казва самият той. Преди пътуването ни до Чикаго писахме на Джим с молба да отседнем у тях. За същия период му пишат и две момчета от Германия, но той избира

да приюти

трите момичета

от България,

тъй като не знае

нищо за страната

Алтернативата му, казва Джим, е да прекара поредна вечер сам пред телевизора.

Нощувката през платформата е напълно безплатна. Прието е все пак да се отплатиш по някакъв начин - в нашия случай начинът бе да представим България не само с разказ, но и с традиционна вечеря. Джим Форд бе възхитен от мусаката и таратора с много чесън. Той от своя страна ни подари вечер с чаша хубаво вино на панорамния покрив на небостъргача, в който живее, и съвети за посещение на чудесни, но неизвестни за масовия турист места в Чикаго.

Четири години след появата на каучсърфинг през август 2008 г. е основана airbnb. Платформата е базирана в Сан Франциско като общностен пазар, основан на доверие, в който хората могат да откриват, избират и резервират уникални места за настаняване в целия свят.

До основаването на компанията Airbnb в Сан Франциско се стига почти на шега. На единия от създателите - Браян Чески му хрумва да отдадат под наем едната стая от къщата, в която живее със свои приятели, защото парите не им стигат. Тъй като нямат и легла, надуват матраци (на англ. - air bed). Предлагат на гостите си закуска (на англ. Bеd and Breakfast). Така се стига и до името еърбнб (Airbnb).

От първоначално екстравагантно звучаща идея сайтът се превръща в една от най-мощните платформи за наемане и отдаване на жилища по целия свят.

Чрез сайта хората предлагат своите свободни стаи, апартаменти, вили, замъци на тези, които пътуват и търсят подслон за кратко време. Днес услугата има над 200 млн. клиенти в повече от 65 000 града от 191 страни. Сайтът е пример как успешно функционира икономиката на споделяне -

хората дават

за ползване

на другите това,

което в момента

не им трябва,

като комуникират

и се разплащат изцяло онлайн. Airbnb стана сериозен играч и на световната туристическа сцена, като за мнозина вече е първото място, където поглеждат в търсене на място за настаняване.

Колко точно си

приличат airbnb

и каучсърфинг?

Алтернативи на традиционния престой в хотел

Със сигурност всеки е отсядал в хотел и знае как те работят. Обикновено плащате висока цена, настанявате се в самостоятелна стая и имате минимален контакт с местните при престоя си (персоналът в хотела не се брои). Затова за пътуващите сами или тези, които копнеят да усетят автентичната атмосфера на дадено място, резервацията чрез платформите airbnb или каучсърфинг може да бъде чудесна алтернатива на престоя в хотел.

Частни домове

За разлика от хотелите и хостелите, които са имоти с търговска цел, настаняването, което предлагат airbnb и каучсърфинг, е в истински домове на частни собственици. При airbnb, в зависимост от държавата, има и ограничения за броя дни годишно, които можете да отдавате имота си, за да не бъде превърнат в хостел. Амстредам например ограничава домакините до 60 дни за календарна година, а Париж - до 120 дни.

Създаване на

профил преди

резервиране

За да резервирате престой в airbnb или да си уредите къде да отседнете за ден-два през каучсърфинг, първо трябва да си създадете профил. След като вече имате регистрация, може да изберете и да подадете заявка за резервация на предпочитана от вас airbnb обява, а домакинът има до 24 часа, за да я приеме. Процедурата е подобна при каучсърфинг, където трябва да се свържете с хора, посочили, че искат да са домакини на пътешественици в дома си, и да уточните подробностите за престоя си. Както домакините, така и гостите общуват чрез официалната платформа на тези две мрежи, като много често водещо при избор на домакин или приемане на гост е съответният му рейтинг в платформата. Той от своя страна зависи от мненията, които са давали за него, гости, които е приемал, или домакини, при които е отсядал.

Разлики между

airbnb и

каучсърфинг

Докато платформите споделят някои прилики, има ярки разлики в начина, по който те работят. Като се има предвид, че те са два уникални бизнес модела, то разбираемо притежават някои диференциращи фактори, с които да се открояват от другите конкуренти на пазара.

Процесът на

търсене

Търсенето на уникално място за пребиваване в платформа airbnb е опростено подобно на търсенето на хотел или хостел през различните сайтове за резервации.

Ако искате да отдадете жилище под наем, пускате обява през сайта по строго определена матрица.

Обявата включва подробно описание, снимки, карта. Наемодателите сами определят цената и условията за настаняване.

Към тях има изискване да предоставят действително всичко, което са описали в обявата, има задължение винаги да дават чисти чаршафи, кърпи, препоръчва се да поддържат хигиена, да общуват с гостите си, като им дават информация или предлагат закуска. Ако сте от другата страна и търсите жилище, бързо може да добиете представа какво точно се предлага заради подробната информация и описания.

Плащането става онлайн. Веднъж регистрирали се, при резервиране на всяко следващо жилище системата ви дръпва парите от кредитната карта след две кликвания.

С каучсърфинг

процесът

понякога не е

толкова прост

Като “сърфист” трябва да влезете в профила си в платформата и да потърсите града, който ще посетите. После се свързвате с няколко хоста в града с искане да пренощувате в дома им и чакате да получите отговор от домакина. Той е в правото си да откаже поради невъзможност да ви приеме в дадения период или просто заради ниския ви рейтинг, което крие редица рискове. Накратко, в сравнение с airbnb каучсърфинг може да изисква повече време и усилия, докато уредите престоя си.

Такси и разходи

В airbnb има такса за обслужване както за домакините, така и за гостите, след като направите резервация. Тя се изчислява автоматично, след като си въведете параметрите за търсене и съответно предлагане. Като гост освен заплащането на хоста за избраното от Вас настаняване ще трябва да заплатите такса за обслужване, която е между 6 - 12% при завършване на резервацията. Освен това в повечето случаи има такса за почистване или допълнително плащане, ако броят на наемателите расте. При домакините таксата е 3%.

Точно обратното е при каучсърфинг, където не се изисква абсолютно никаква такса, за да се присъедините към общността. Регистрирането като домакин също е безплатно. Платформата каучсърфинг определено е предпочитана от туристите с ограничен бюджет, които искат да опознаят света без да прахосват пари за настаняване.

Споделяне на

жилище

с други хора

Платформата airbnb предлага три типа ваканционни помещения - общи помещения, самостоятелни стаи или цели къщи или апартаменти. Очевидно, ако резервирате обща или самостоятелна стая, ще се срещнете с други туристи, както и с домакините, които ще живеят с вас в имота. Ако предпочитате цялостно уединение, резервирайте цяла къща или апартамент.

При каучсърфинг, както подсказва името, ще пренощувате на дивана или на някакво импровизирано временно място за сън в дома на домакина. Тъй като това е безплатна схема за настаняване, няма самостоятелни помещения за резервиране, а домакинът почти сигурно ще бъде с вас. Понякога дори може да се срещнете с други гости, които са отседнали при същия хост.

Сигурна

резервация

за настаняване

На airbnb, тъй като предварително сте платили за настаняването при потвърждението на резервацията, със сигурност знаете къде ще останете при пътуването, подобно на хотел. При потвърдена резервация си гарантирате по-малко непредвидено нарушаване на планове за пътуване. Предвид нулевите разходи, които имате за използването на каучсърфинг, вашият хост може да реши да отмени престоя ви поради непредвидени обстоятелства в последния момент. В края на краищата ще бъдете настанени безплатно в дома на домакина и не можете да ги обвинявате за такива инциденти. Затова тези, които искат да избегнат изненадите в последната минута, може да е по-добре да намерят място за настаняване в airbnb.

Моделът не само че бързо добива популярност, ами стана една от емблемите на така наречената икономика на споделяне - да предоставиш за ползване нещо на някого, от което нямаш нужда. През последните две-три години лавинообразно се появяват нови видове на тази услуга благодарение на интернет. Хора дават под наем стаи, коли, лодки, техника. Логиката е проста - замислете се колко често ползвате бормашината си и дали, вместо да седи в килера, не може да ви носи от време на време малки суми, с които да се изплати. Или пък от обратната гледна точка - защо да си купувате такава, когато случайно ви се наложи да пробиете дупка и можете да вземете назаем срещу символична сума.

50 студенти отстъпват дивана си в Рейкявик

Каучсърфинг (от англ. couch – диван) стартира като малък проект през 2004 г., подхранван от идеята, че хората навсякъде биха искали да споделят домовете си с непознати.

Идеята за платформата се заражда през 2000 г., когато бъдещият основател на каучсърфинг Кейси Фентън решава да пътува до Исландия с евтин самолетен билет.

Тъй като няма къде да нощува, той изпраща писма до 1500 студенти от Исландия с молба да отседне при тях. Отговарят му около 50 човека и в резултат на това се среща с няколко групи студенти, които искат да го разведат из Рейкявик.

След завръщането си от ваканцията Фентън решава завинаги да избяга от услугите на масовия туризъм и за тази цел заедно с Дан Хофър, Себастиан ле Туан и Леонардо Силвейра основават каучсърфинг.

Платформите във война с хотелиерите

Хотелиерският бранш води люта съдебна битка на няколко фронта и континента срещу платформите за настаняване. Основният довод на властите по света е, че краткосрочен наем през airbnb повишава изкуствено цените в големите градове и слага край на идеята за жилища на достъпни цени. Освен това платформите създават нелоялна конкуренция, защото хората, които предлагат своите имоти под наем чрез подобни сайтове не са длъжни да изпълняват същите изисквания като хотелите и техните собственици.

През февруари министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че подема инициатива за нов европейски регламент. По думите ѝ те предлагат туристически услуги и трябва да бъдат регистрирани за това. Под прицела на евентуални регуалции влизат основно сайтове като като booking и airbnb, тъй като при липсата на заплащане платформи като каучсърфинг реално не изпълняват търговска дейност. Ангелкова излезе с предложение тези сайтове да бъдат принудени да позволяват промотирането само на лицензирани хотели. Това на практика изцяло би елиминирало предлагането на имоти през тази платформа от страна на частни лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

5 места, които си струва да видите във Велико Търново

Мащабни чествания за 110 години от обявяването на Независимостта на 22 септември Велико Търново е пазител на националната ни памет за множество държавнически актове - въстанието на болярите Петър и Асен и на Второто българско царство, Учредителното събрание след Освобождението, Търновската конституция,

Хотел „Интелкооп“ в Пловдив - подходящ за туризъм и бизнес през цялата година

Кооперативният хотел с приз за най-добри резултати през 2017 г. в категория 1-2 звезди. Град Пловдив е една от най-популярните туристически дестинации в България. Освен че е вторият по големина в страната, градът под тепетата е и паметник на културата. Със своята вековна история Пловдив се е превърнал във важен търговски, комуникационен,

Ива Петрони и Димитър Алексов представиха най-новия пътеводител за планинския маршрут Е4 в България

Туризъм за заети хора – или как се изминава българският участък от международния планински маршрут Е4, бе основна тема на премиерата на книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) с автор Ива Петрони и фотограф Димитър Алексов. Събитието се състоя вчера, 13 септември, от 18:30 часа в препълнения клуб Gramophone.

„Релакс КООП“ – почивка сред златните гори на Стара планина

Макар градусите вече да са по-ниски, слънцето все още ни подканя да пътуваме и да се радваме на красивата есен. Този сезон винаги е подходящ за ваканция, особено ако изберем да почиваме в планината, защото разкрива изключителна гледка и създава спомени, които да ни топлят поне до следващата екскурзия.

4 идеи за еднодневни разходки в близост до София

Даваме ви 4 идеи за разходки и отдих сред природата в близост до София. Селата Бистрица и Локорско и техните околности, Лозенската планина и Люлин планина предлагат едновременно красива природа, местенца за пикник и някои местни забележителности, които си струва да посетите. Информацията е събрана от „Енциклопедия „София”,

Щедро циганско лято в Марина кейп

Със слънчевата есен и топлото ласкаво море настъпва приливът на истинското плодородие. През септември и октомври с ваканция в Марина кейп можете да усетите вкуса на прясно уловените дарове на морето. И не само да се потопите в кулинарното преживяване, но и да си подарите тръпката сами да участвате в улова.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Тулуза - църкви, самолети и теменужки

В “розовия град” на юг от Париж могат да се спестят пари за пътуване до Италия и Испания Когато попадне в Тулуза - във френската провинция Окситан, човек изпитва странното желание да се телепортира. Ако може да стигне до някое впечатляващо местенце - а те не са малко, без да минава по улици с прашни дървени капаци,

Kъщи за гости „KООП Добринище“ - уют през цялата година!

Чудесно място, на което можете да избягате от забързаното ежедневие и да се отдадете на прекрасна почивка с любимите хора, са къщите за гости "КООП Добринище", част от веригата „КООП-Вашето място за почивка“. Сгушени сред красива природа на Пирин планина, къщите предлагат на своите посетители стилно обзавеждане, домашен уют и комфорт.

С деца на море? Защо не!

Щедрото лято в Марина кейп може да осигури релаксираща ваканция за семействата с деца в предучилищна възраст. С красивия и богато озеленен парк и денонощно охранявания затворен комплекс гледането на малки деца в Марина кейп е песен! Те играят, вие събирате тен! Апартаментите имат оборудвани с всичко необходимо кухни,

6500 евро за кв. м стигна вила на Миконос

Мястото за богове и богаташи заспива едва с изгрева 365 църкви греят със сини кубета - по една за всеки ден “Ако мразиш някого, подари му къща!” Това е най-страшната клетва, която в последните години произнасят гърците. Притиснати от данъчни дългове, мнозина все още продават имотите си под реалната стойност.

"КООП Рожен" предлага незаменима почивка в Родопа планина

В Родопите, криещи и разкриващи тайни, се намират едни от най-красивите кътчета в България. Името на Родопа планина е с тракийски корени. През вековете то е сменяно два пъти – веднъж през Средновековието, когато е била известна като Славееви гори, и втори път през османското робство, когато е била наричана Доспатски планини.

По светите места в Израел с ЕКВАТОР.БГ

За 5 дни с ЕКВАТОР.БГ се насладете на красотата на Израел и вижте всички основни места от живота на Исус Христос В Тел Авив ще разгледате града, известен със сгради в стил Баухаус, и пазара Сарона с 91 магазини, ресторанти и е най-големият кулинарен пазар на закрито. Град Кесария, откъдето е управлявал Пилат Понтийски,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber