Когато ги изнесете навън, покрийте и осветявайте с лампа по 4 часа вечер
Макар да е едва януари и пролетта да изглежда далеч, отсега трябва да се погрижите за цветното присъствие вкъщи в началото на следващия сезон. Ако си представяте всекидневна, пълна с аромат и цвят на зюмбюли, нарциси и лалета, сега е времето да ги поставите в саксии, вази или сандъчета на балкона.
Всъщност луковиците на пролетните цветя се посаждат още през есента предната година. Преди това се слагат в хладилник, далеч от храната и се държат там поне две седмици. Садят се през октомври и се оставят да зимуват отвън. А през януари, когато започнат да се подават над почвата, се внасят на остъклена тераса. Ако сте пропуснали предварителната подготовка, може да си купите готови луковици от цветарските магазини. Важно е да знаете, че луковиците на нарцисите са отровни и могат да предизвикат алергична реакция, затова пипайте с ръкавици. Сложете ги
в мрежеста торбичка
в хладилник за
две-три седмици,
а след това садете. Винаги засаждайте нечетен брой цветя, съветвам градинари. Четен изглеждат неестествено в саксията или лехата. По-красив ефект се получава и когато цветя от един и същи цвят и тип са засадени заедно, като едно цяло. Опитайте се да засаждате най-малко пет броя от един цвят заедно. Саксиите се държат на тъмно на остъклена тераса, докато минималните температури навън станат над 5 градуса. Тогава се изнасят на открито. Покриват се с тъмна тъкан, за да се изтеглят цветоносните стъбла. Покривалото се маха след седмица и се доосветяват с помощта на електрически лампи по около 4 часа вечер. Когато растенията достигнат 8-10 см, могат да се сложат на прозореца. Нарцисите не обичат много и директна светлина, затова не ги изнасяйте навън. И много вода не обичат. Поливайте ги рядко, 1- 2 седмично.
Има още един метод за отглеждането на луковични цветя в дома - в съд с вода. Течността трябва да покрива 1/3 от луковицата, а
съдът се държи на
хладно и тъмно
място в продължение
на 4 до 8 седмици,
докато се образуват корени. Температурата трябва да бъде не по-висока от 15 градуса и не по-ниска от 1. След като покарат корените, поставете съда на светло място, например на прозореца. Сменяйте водата през 15 -20 дни.
Щом цветята прецъфтят, изчакайте да пожълтеят листата им и тогава изсушете добре луковицата и отрежете стъблото на около 1 сантиметър от луковицата. Тази луковица вероятно ще си почива и няма да цъфне следващата година, затова имайте готовност да засадите по-нови. Възможно е обаче по нея да са се образували дъщерни луковици, наречени детки. Отчупете ги и ги съхранявайте отделно. Детките обикновено цъфтят на втората година, а през първата изкарват само едно листо, което има за цел да подхрани луковицата, така че да може през следващата година да цъфне.
Събраните луковици може да засеете в градината през октомври – ноември. Преди това обаче ги почистете добре от полепнала по тях почва и направете щателен оглед на състоянието им.
Огледайте за
наличието на петна,
наченки на загниване
или вредители
Ако по някоя от луковиците има такива, отделете я. По този начин ще предотвратите разпространението на инфекции и инсектициди. Почистените луковици се сушат при температура 20-22 градуса в проветриво помещение в продължение на десетина дни. След това почистете остатъците от коренчетата. Добрите градинари пък дори сортират луковиците в зависимост от едрината на луковиците. А наесен може да засеете цяла група от цветя, като всеки зюмбюл да бъде в различен цвят. Така ще се получи цветен килим от разнообразни аромати и багри. Ако разполагате с луковици на различни цветя и по-големи саксии или сандъчета - лалета, нарциси и зюмбюли, засадете първо по-големите - тези на лалетата, а между тях поставете по-малките. Така, щом цъфнат, ще се радвате на колорит и съчетание от пролетни аромати. (24часа)