За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6636193 За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците За риба с Цанко: Най-запалените излизат за щука, бяла риба и костур още по празниците www.24chasa.bg

Януари е идеалното време да се хващат хищници

За истинския въдичар 1 януари е и първият ден, в който трябва да опита слуката и да разбере дали ще му върви през годината. Дали ще виси в студа край някой язовир, или ще хвърли за попчета от кея, няма значение. Дошло е времето за хищните риби.

По морето опитите да се хване калкан обаче удариха на камък. По правило температурата на водата трябва да стане 7 градуса, за да се активизира плоският звяр. До 29 декември обаче тя продължаваше да е 8-10 градуса. Затова и успехите в риболова на деликатесната риба са съвсем нищожни по Северното Черноморие. Най-върлите преследвачи на калкана могат да се похвалят само с

маломерни

екземпляри, които

трябва да се

изхвърлят обратно

в морето

Проблемът е, че малките риби така нагълтват куката със стръвта от осолена цаца, сафрид или атерина, че трябва да бъдат убити, за да бъдат освободени. Въпреки това трябва да се хвърлят обратно във водата.

Големите вълни тази есен не дадоха шанс на рибарите да хващат от брега на Крапец и Шабла. Там родният калкан е най-вкусен и води в класацията на черноморските риби от този вид. На север например плоската риба става по-издължена и по-различна, а по цена е два пъти по-евтина от шабленската.

Малко по-успешни се оказаха опитите да се уловят

писии, които са

по-дребните събратя

на калкана

На пристанището във Варна и в близкото езеро, което е техен развъдник, обаче излязоха съвсем миниатюрни екземпляри.

Не са настървени както трябва и попчетата. Други години в пристанището на Бяла излизат половинметрови лихнуси, но сега тяхната поява е рядка. Опитите да бъдат напълнени торбите с попчета по кейовете също не дават резултат. По принцип през януари малките хищници се ловят на скарида, но за да има успех, трябва да се намерят дупките между камъните, в които се крият. Клъвне ли едно попче, могат да бъдат изкарани на същото място още десетина. Попчетата могат да бъдат най-различни по цвят, в зависимост от дъното, което обитават. Има кехлибареножълти, наричани пясъчни, има катраненочерни и грозни, зеленикави и сиви.

Зимата обаче си остава

най-подходящото

време за

преследване

на щуките

За този митичен хищник има най-различни теории, но опитите показват, че те никога не са верни докрай. Щуката има даже различна слава. Ако за един французин тя е деликатес и афродизиак, то за един селянин от околностите на язовир “Цонево” е риба, която не може да се яде, защото в корема и е пълно с мишки.

Митовете за щуката са най-различни. Според едни тя търси жертвите си в най-дълбоките места. Това например е вярно за пясъчните дупки край Слънчев бряг. Ако се лови обаче на преливника под язовир “Цонево”, щуката трябва да се търси на 40-50 сантиметра под повърхността. Щуките са канибали и самотници, не се движат на ята, но на едно и също място бяха хванати 4 различни по размер щуки в рамките на половин час.

Този хищник може да чака в засада и дори да бъде видян от брега, за да му се поднесе рибката под носа. Но щуките патрулират и търсят плячка, което лесно се вижда в плитките канали около Шабленското езеро. В самото езеро обаче щуките са труднодостъпни. Те трябва да бъдат търсени с лодка, от която да се замята към най-гъстата тръстика.

Шабленското езеро обаче е забранено за риболов от 1 януари до 1 март заради птиците, които го обитават през зимата. От 15 март пък идва забраната заради хвърлянето на хайвера на щуката. Митът, че щуките атакуват само движещи се малки рибки, също не издържа проверките. Всяка неподвижна таранка може да бъде обект на кълване.

Много се спори за това в какво време кълват щуките. Проверената от практиката теория е, че щуката побяснява в облачно и леко гръмотевично време, като дъждът не ѝ пречи. В слънчеви зимни дни тя просто престава да се интересува от плячката.

Най-големият проблем е търсенето на водоеми с щуки. Оказва се, че това е една от големите тръпки в този риболов. Щуки могат да се срещнат на места, където не сме подозирали, че ги има. Този вид е известен например с това, че обитава разливите около устието на река Камчия, азмаците. Рибата обаче бързо се развъди в съседните плитки отводнителни канали и превзе дори и ленивата Шкорпиловска река. Щука има и нагоре по течението на Камчия. Най-големият преследвач в района, багеристът Тошко Гяуров от Долни чифлик, извади 4-килограмов екземпляр от мътната вода. Това стана напук на теорията, че щуката обича само застоялата вода. Щуката не се страхува да напада и дори когато я виждат.

Най-добрата стръв за щуката си остават дребните таранки. Тяхната устойчивост и жизненост при пробождането им на куката ги правят най-добрата стръв за хищника. Проблемът обаче в последно време е, че

живата стръв е

забранена за

продажба в

магазините,

защото става дума за маломерни рибки. Дори и улавянето на дребосъци може да доведе до глоба. Преди 15 години на пазара във Варна се предлагаха живи таранки, които бяха развъждани в цистерни. Би трябвало те да не са обект на закона, но това производство вече е спряно. Скоро и у нас уловът с жива стръв на щука може да бъде забранен, както в Англия.

Твърденията, че щуката обича само мирни таранки и червеноперки, също не са верни. На атака са подложени и костурчетата, които са един вид конкуренти. Същото е отношението и на бялата риба, която пък най-често атакува костурчетата.

Такъмите за улов на щука също са банални и отдавна установени. Винаги се използва метален повод, тъй като острите ѝ зъби прегризват и най-дебелата месина. Рибката се закача задължително на тройка куки, 4-и - 6-и номер. Рибката може да виси най-отдолу на повода. На езерото в Шабла обаче се използва друг метод. На половин метър от дъното с вирбел се връзва металният повод, за да може рибката да се върти около основната линия и да дразни щуката. Според други при улов в река е добре оловото да е най-отдолу под плувката, а стръвта да е вързана с вирбел за основното влакно между плувката и тежестта. Малките щуки могат да кълват на блатен и торен червей - като в Дуранкулак например, където се правят неуспешни опити да бъдат развъдени.

Всички хищнически навици на щуката са характерни и за братската ѝ по вид бяла риба. Разликата обаче е, че тя не се среща в малки блатисти места, а вирее в широки водоеми.

По-друг характер има третият по значение хищник - костурът. Смятан много често за досадник, този лакомник е най-непретенциозен по отношение на стръв и такъми.

Костурите могат

да се хванат дори

на гола кука,

стига тя да е в движение. В последните години обезрибяването на много язовири доведе до нашествие на костури, които вече стигат до килограм на места като язовир “Цонево” и Дуранкулашкото езеро. Докато майсторите на изкуствените примамки търсят най-подходящите по цвят и движение воблери за щука и бяла риба, костурите нямат проблеми да кълват на най-обикновените силиконови рибки. Те отиват като луди на чепарета за морски риби и затова те са забранени в сладководните водоеми.

Другият традиционен зимен хищник - речният кефал, може да бъде уловен на всичко. През зимата той предпочита месо и отива най-вече на бял червей, на рибка и на опашка от рибка. Някои пробват на пилешки воденички - стръв, която обичат и морските попчета.

Хищник като пъстървата обаче изисква специално внимание заради особеностите на ловенето ѝ. Тя също не отказва бели червеи и рибки, мамарци, ручейници и мухи, но индустрията е създала специални пасти, капсули с рибено масло и изкуствени примамки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Над София се появи оптичното явление "хало"

По обяд в столицата можеше да бъде наблюдавано оптичното явление "хало". Явлението се дължи на играта на светлината и облаците. Белият кръг възниква в резултат на пречупване и отражение на светлината, предаде БНТ. Обикновено се образува при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Неиздадени песни на Крис Корнел ще се появят на пазара през ноември

Нов албум на Крис Корнел ще бъде издаден повече от година след смъртта му, съобщи Асошиейтед прес. Вдовицата му Вики стои зад издаването на новия албум "Chris Cornell", както и на бокс-сет с 4 диска. Те ще се появят на пазара на 16 ноември, предаде БТА. Първата песен от двата проекта е озаглавена "When Bad Does Good".

Боб Дилън пуска неиздадени свои стари песни

Американският певец Боб Дилън ще пусне неиздадени свои композиции, които първоначално се предвиждало да бъдат включени в култовия му албум "Blood on the Tracks", но в крайна сметка не намерили място в него, предаде Франс прес. След като не събрал ласкави отзиви при излизането си през 1975 г., албумът днес е смятан за значим,

Драгомир Драганов: Имам надежда, че българското цирково изкуство ще възкръсне

Имам надежда, че българското цирково изкуство ще възкръсне, каза в интервю за БТА телевизионният водещ Драгомир Драганов, който е създал виртуален, по думите му, музей за историята на цирковото изкуство у нас. "Още от най-ранното си детство започнах да колекционирам програми, флаери и афиши от циркови представления.

Продадоха на търг шапката на Индиана Джоунс за почти 450 000 евро

Шапката на Индиана Джоунс беше продадена за почти 400 000 британски лири на търг в Лондон, на който бяха предложени стотици аксесоари и костюми от култови филми, съобщиха Ройтерс и АФП. Якето на Хан Соло от "Империята отвръща на удара" обаче остана без купувач, защото предложената цена от 450 000 лири (507 000 евро) беше под минималната оценка

Закриха музей в Колумбия, посветен на Пабло Ескобар

Колумбийският град Меделин закри музей, посветен на покойния наркобарон Пабло Ескобар, един от най-богатите престъпници в историята, съобщиха ДПА и Франс прес. Музеят, който няма необходимия лиценз да функционира, е ръководен от Роберто Ескобар, брат на бившия шеф на картела "Меделин". Той бе затворен в сряда при съвместна операция на кмета на

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Живко Тодоров прави първа копка за ЧРД

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров навършва 37 г. И сега той ще спази традицията навръх рождения си ден да свърши нещо полезно за града - днес от 15,30 часа ще направи първа копка на улица “Петкана Захариева” в старозагорския квартал “Железник”, която ще бъде дълга около 200 метра. Това е негово обещание още от първия му кметски мандат.

Азис дефилира на SOFIA FASHION WEEK AW 2018

Третата вечер на Sofia Fashion Week AW 2018, откри поп певеца Азис,но в ролята на манекен. В препълнената зала EFFE на хотел „Маринела“ той дефилира с изискан костюм на италианската марка Carducci. Философията на бранда e микс от италиански корени, безупречен шев и игра на цветове. Стимулирани от артистичния директор Осман Узун,

"Маруун 5" ще пеят на Супербоул 2019

Тринадесет години след като Мик Джагър и "Ролинг стоунс" изнесоха шоу в почивката между двете полувремена на Супербоул, групата "Маруун 5" се готви да стори същото, изпълнявайки хита "Moves Like Jagger", предаде Ройтерс. Според редица медии "Маруун 5" ще е хедлайнер на шоуто в Атланта на 3 февруари следващата година.

Новото летище на Истанбул ще бъде домакин на Технофест

На 29 октомври, в деня на Националния празник на Турция, предстои откриването на новото, трето летище на Истанбул. Евакуирането на летището Ататюрк ще започне на 30 октомври и ще продължи 12 часа. Първият редовен полет по международните линии ще бъде на 31 октомври за Баку. Преди да полети първият пътнически самолет от третото летище,

Дворът може да се превърне в английска ливада и без да го косите 100 години

В малкия двор садете бавнорастящи растения, за да опазите плочките Ако сте от щастливците, които вече са си построили или купили къща с двор и искате да посадите дърво, цветя, храсти, е важно да имате предвид някои правила на градинарството. Ето какво съветват Марина Савева и д-р инж. Славчо Савев от градински център “Горски дар”.

Маргарита Хранова с първа награда за песен на столицата

Маргарита Хранова - певицата, която не е изпяла и един фалшив тон през цялата си кариера, взе първата награда на международния фестивал за поп и рок музика “София 2018”. Той се състоя за осма поредна година по случай празника на столицата в зала 1 на НДК на 18 септември и мина под тематичното мото “София – ритъм и спорт”,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber