Най-евтините риби са най-полезни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6584215 Най-евтините риби са най-полезни Най-евтините риби са най-полезни www.24chasa.bg

Българинът продължава да набляга на океанската скумрия и шарана

Една шепа уклей от чиста река, две-три таранки от селския язовир или кило шаран може би са най-безвредните риби, които може човек спокойно да сложи на масата си. Като добавим вечния шлагер в лицето на океанската скумрия, която има плътно месо, не се отглежда в развъдници и е достатъчно евтина, става ясно каква е масовата консумация у нас. Е, може да се добави любимата нечистена пържена цаца, попчетата и сафридът, ако го има.

“Повече от 80 на сто от внасяните през последните години риби са аквакултури. Отглеждани са

в изкуствени

басейни, тъпкани

са с храна и

антибиотици

Също като пилетата”, обяснява собственик на верига магазини във Варна. От Норвегия идва сьомгата, за която наскоро излязоха изследвания, че е токсична, тъй като се отглеждат максимум бройки в минимум водна площ. Още преди 3 г., когато наложиха ембарго на храните от Европа, руснаците обявиха, че норвежката сьомга е опасна за здравето на хората, сега това се потвърждава и от западни изследвания.

От Гърция у нас идват лавраци и ципури, които също се отглеждат в изкуствени условия. Кило лаврак може да стигне до 70 лева в най-елитните рибни ресторанти, а по-тежки има само в дивата природа. Вече има внос дори на минокоп, който е белият като цвят вариант на морската врана, и на 40-килограмови синегриди. И двата вида вече се отглеждат в садки в тихите заливи на егейските острови.

В последните години в Гърция също кацат самолети с океанска риба, от която ние купуваме. Южните съседи са разпределителен център, както това става с аржентинските плодове и зеленчуци. В последните години пък

Амстердам е

центърът на

търговията с

океанска

скумрия

Траулерите от Гренландия, Фарьорските острови и Норвегия вече разтоварват там този вид риба и оттам почва вносът. Друга част от скумрията идва от САЩ и Канада. Интересното е, че американците въобще не харесват скумрията заради специфичната миризма и я дават само на делфинариумите. От Полша последните години има внос на балтийска писия, която е доста по-едра от черноморската и стига до кило, кило и половина. Нейната цена е около 10-11 лева, докато българската, която е по-дребна и живее само във Варненското езеро, струва минимум 15 лева за кило.

Не може вече

да внасяме от

Турция

Сега на една каса искат на едро по 300-400 лири. Рибата поскъпна, защото вътрешният пазар я поема изцяло”, оплакват се вносители. Допреди 5 г. се пазареше изгодно в Истанбул, още повече - там можеше да се купят черноморски сафрид, чернокоп и паламуд за разлика от Гърция. В същото време гърците пък започнаха да купуват масово нашата барбуня, която е по-дребна, но по-вкусна. А пък и я даваме без пари - по 2 евро килото на едро. Когато няма черноморски сафрид, той се внася от Гърция, където екземплярите са по-нискокачествени и по-евтини и се предлагат като наши. От юг се внасят още хамсия и средиземноморска скумрия.

Тази година по пазарите пък се появи

роден паламуд

по 12 лева за

кило, който е бил

замразен м.г.,

когато вреше от него и цената му бе паднала до 5 лева. Леферът сега стигна рекордните 40 лева и стана по-скъп от калкана. Той пък по традиция е изнасян за Турция чрез Гърция и претоварване в Егейско море. Определена фирма изкупува всичките квоти за улов и изнася здраво, тъй като у нас няма кой да даде по 28-30 лева за кило. По-добре си купи едно агне, отколкото да даваш толкова пари, съветват дори самите продавачи по пазарите.

“Преди 10 г. внасях по 10 тона различни риби от Нова Зеландия. Там океанът е студен, природата прави рибите вкусни. Големите вериги обаче си внасят огромни количества замразена риба и убиха дребните вносители като мен. Дяволската риба я давах по 15 лева за килограм на едро, сега ресторантите я купуват от веригите по 40 лева”, добавя собственик на варненски магазин.

Продължава

боядисването

на рибите,

въпреки че влезе официална забрана от ЕС. “Сьомгата в Норвегия я дават 15-16 лева за килограм заедно с главата, тук филето трябва да се продава за 30 лева. Слагат доста керотин, за да стане рибата червена. Същото правят и у нас с американската пъстърва и после я наричат сьомгова пъстърва. Сьомгата обаче трябва да е 3-4 кг, по-дребната е суха, а по-едрата става прекалено мазна”, твърдят спецове.

Сладководният пангасиус, който бе много популярен падна като прадажба, защото престанаха да го боядисват. Тази риба живее почти без вода, в Тайланд я пускат в оризищата да яде корените на ориза след прибирането на реколтата. За 3 месеца става килограм. В Азия обаче слагат фосфати, за да стане рибата по-крехка, като шибнат и 300 г вода на едно кило, рибата уж евтина, пък излиза скъпо.

У нас бяха правени опити за отглеждане на сладководно барабунди, което вирее в реките в Австралия и бе любимо за улов на филмовия герой Дънди Крокодила. Въпреки големите инвестиции обаче рибите миришеха на тиня и бяха спрени като производство. Правени бяха опити за отглеждане на африкански сом в Карловско. Рибата обаче живее при 30 градуса температура и все пак става за ядене, но няма вкуса на родния сом. Сега на мода е отглеждането на китайската риба тилапия, която също бързо нараства. Рибата има кафява кожа с люспи и прилича на родната таранка. Под Балкана се отглеждаха изкуствено и малки количества лин, но и този опит замря. В България

най-масово се

отглеждат

американската

пъстърва и

шаранът,

който е 6-7 лева за килограм. Търговските вериги внасят шарани от Унгария и ги пускат по 4,50 лева за Никулден, но тази риба не е вкусна, твърдят родните търговци.

По морето цацата си остава най-масова. Корабите на пристана в Несебър я продават по 1-2 лева на едро. Тази година сафрид и чернокоп няма, има дребни тънки екземпляри, които вървят по 7 лева на борсата във Варна. За сравнение - при миналогодишното изобилие чернокопи по 200-300 грама се продаваха по 4-5 лева за килограм.

Калканите си остават на високата цена от 25-30 лева за килограм. “Не е като едно време. Дядо ми е влизал до колене в морето край Кранево с един шиш и е бучил риби по 10-12 кг до самия бряг напролет. После ги е влачил до реката, за да може да ги изкара. Отива в кръчмата и който платял една ракия на дядо ми, получавал един калкан от 10 кг. С магарешка каруца ги е носил вкъщи. През 1948 г. нямаше какво да ядем, правехме хляб от картофи и карахме само на калкани, казваше пък баща ми”, свидетелства Радослав Русев.

РЕЦЕПТИ

Опашка от дяволска

риба по премиерски

Любимото ястие на премиера Бойко Борисов, което му сервират в най-елитния рибен ресторант във Варна, е опашка от дяволска риба. Приготвянето ѝ обаче е различно от това, което знаем - по норвежки. Скандинавците запържват бялото твърдо месо със слънчогледово олио и после го пекат на 180 градуса във фурна. Ние предлагаме друга, варненска рецепта.

Опашката се одира и се запазва. Вземаме месото, правим дупки в него и в тях шпиковаме с парчета пушена аншоа от консерва. След това месото се връща обратно в кожата и се пече на фурна. За по-добро задушаване слагаме и зелеви листа.

Шаран върху морска сол

Шаран от 2-3 килограма се заравя обилно в 3-4 кг морска сол. Престоява около час в солта и после се вади. Слага се на скара и се пече, докато кристалчетата сол престанат да пукат по него. После се консумира с различни сосове и гарнитури.

Печенето с морска сол е известен рибарски трик. Той се прилага и при едър сафрид. Рибата се заравя в солта, без да се чисти от вътрешностите. След престоя се изтръсква леко от солта и се слага на скарата. Докато е топла, се вадят само двете странични филета. Трябва да се внимава, защото, ако попаднем на вътрешностите, ще загорчи доста неприятно.

В Средния изток шаранът се прави осолен и опушен, както при нас океанската скумрия. Това основно ястие за номадите обаче е непознато у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Неделяна Христова и Васил Чергов с дебют в Мегами Клуб - Хотел Маринела тази вечер

Гласовитата красавица Неделяна Христова и Васил Чергов тази вечер ще изгреят на сцената на Мегами Клуб - Хотел Маринела. Невероятните изпълнители ще вземат участие в първата лайф вечер в култовата дискотека и това ще се превърне в традиция за всяка сряда. Програмата на Мегами Клуб - Хотел Маринела ще бъде разнообразена с различни стилове музика,

Лондонската полиция одобрява татуировките, за да набира служители

Лондонската полиция променя правилата си относно татуировките за новобранци, предаде Асошиейтед прес. Промяната, обявена днес, означава, че хора с видими татуировки ще могат да стават полицаи. Татуировките на лицето все пак ще бъдат забранени. Комисар Кресида Дик каза, че промяната има за цел да приведе полицията "в крак с други служби".

Доставиха специалния трон на следващия японски император в Токио

Колона от осем строго охраняеми камиона достави в императорския дворец в центъра на Токио разглобения многотонен трон, който ще бъде използван в традиционната церемония по възкачването на престола на новия монарх, сегашния престолонаследник принц Нарухито, предадоха световните агенции. Тържественият ритуал ще се състои на 22 октомври следващата

Бали каза „не“ на снимките по бански

Жестоки правила провокира снимка на турист от Дания, който се изкачи на върха на храма Puhur Luhur Batukaru. Издигнатият елемент във вид на трон е предназначен за върховното индуистко божество. Снимката на туриста провокира възмущение. В тази връзка, губернатора на острова е заявил: „Всичко това е резултат от факта,

Марая Кери ще пее на церемонията за Американските музикални награди

Марая Кери се готви да пее на церемонията за Американските музикални награди за пръв път от 10 години, съобщи Контактмюзик. Това ще е завръщането й на церемонията за пръв път от 2008 г. Изпълнителката на хита "Hero" ще представи на живо водещия сингъл "With You" от предстоящия си нов албум в рамките на предаваната от телевизия Ей Би Си церемония в

Учени разгадаха тайната защо портокалите добиват морав цвят

Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват с морав цвят, след като бъдат прясно нарязани с нож, съобщава ДПА. Изследването било проведено, след като домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното явление. Тя разрязала пресен портокал за своя 2-годишен син,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Нина Добрев заедно с Руби Роуз на концерт на Тейлър Суифт

Актрисата с български корени Нина Добрев бе сред публиката на концерта на Тейлър Суифт в Ню Орлиьнс. Тя заедно с модела Руби Роуз успяха да се щракнат с изпълнителката. В кадър бе хваната и една от котките на певицата, която се казва Оливия

Фил Колинс пуска 4 ретроспективни диска

С ретроспективния си бокс-сет "Plays Well With Others", включващ 4 диска, Фил Колинс се отдръпва от ролята си на певец и фокусира вниманието върху съвместната си работа с широк кръг музиканти, предаде ДПА. През 1969 г. не е очевидно, че той ще стигне до върховете на славата. По онова време Фил е 18-годишен младеж с дълга коса,

Разкриха модела на Гюстав Курбе за картината "Произходът на света"

Една от най-големите загадки в света на живописта вероятно е разкрита - жената, изобразена от Гюстав Курбе в картината му "Произходът на света", е идентифицирана, предаде Франс прес. Художникът е нарисувал голо женско тяло. Жената се казва Констанс Кенио, бивша балерина от Парижката опера, пише в книга,

10 години Сиксти Кей в България

Как се измерва успехът? Какво отличава една голяма компания от всички останали? На тези и много други въпроси даде отговор един от най-големите контактни центрове в България с партито, което организира за десетгодишния си юбилей. На 15 септември в парка зад музея „Земята и хората“ инвеститори и служители на “Сиксти Кей” изписаха с големи букви

Хората се влюбват за една трета от секундата

Невробиолози установиха, че хората се влюбват за една трета от секундата, съобщи в. "Дейли мейл". Определянето на пола на човека насреща отнема 244 милисекунди, а привлекателността се преценява само 59 милисекунди по-късно. Според една теория хората регистрират привлекателността толкова бързо, за да увеличат вероятността да изберат подходящ

Meet and greet party за съмишленици на инициатива от Фондация “Димитър Бербатов”

В японската градина на Hotel Marinela Sofia се събраха патроните на Фондация “Димитър Бербатов” и Фондация “Вълшебен свят” - в лицето на футболната звезда Димитър Бербатов и атомобилния шампион Ник Левентис. Поводът бе вчерашния спортен празник “С усмивка”, който е своеобразна кампания срещу агресията и има за цел да полуляризира спорта сред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber