Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054937 Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист Проф. Иван Илчев: Бях против баща ми да става министър на Виденов, но съм съгласен с оценката му за Лилов: Самовлюбен егоист www.24chasa.bg
Проф. Иван Илчев

 

В дневниците по-ясно

Акад. Илчо Димитров е министър и преди, и след 1989 г.

личи истинската същност

Жан Виденов е премиер от 25.1. 1995 г. до 11. 2. 1997 г.

на човека и нещата

 

Отскоро на пазара е книгата “Илчо Димитров в правителството на Жан Виденов”. Тя е дело на издателство “Захарий Стоянов”. Проф. Иван Илчев е подготвил за печат част от дневниците на своя баща, тук те обхващат периода 5 януари 1995 - 4 март 1997 г.

- Проф. Илчев, защо решихте да издадете дневниците на вашия баща акад. Илчо Димитров?

- Поради две главни причини. Първата е, че това е мой синовен дълг. И второ, тъй като самият аз съм историк, ценя изключително много дневниците, които в повечето случаи са много по-искрени и честни от спомените.

В спомените човек се описва такъв, какъвто иска да бъде, докато в дневниците често забравя какъв би искал да бъде и много по-ясно личи неговата истинска същност.

- В издадения том е обхванат периодът на управлението на БСП начело с Жан Виденов - от 5 януари 1995 до 4 март 1997 г. И книгата е цели 879 страници! Умишлено ли избрахте точно този период?

- Да, защото това е един от най-дискутираните периоди в най-новата ни история. И защото ми се струва, че тези години са все още най-интересни за съвременниците. Разбира се, би било интересно да се сравни с периода, когато баща ми е министър преди 1989 г., но се съмнявам, че ще ми стигнат силите да направя това. Баща ми пишеше на ръка с доста нечетлив почерк върху годишните календари, които преди Нова година раздаваха държавните организации и институции. Той получаваше такива годишници от ЦК на БКП. Дневниците са написани върху 32 годишника. Това, което излиза сега, се съдържа в 4 от тях.

- Това първите дневници ли са, които обработвате и издавате?

- Поначало в България не сме разглезени от дневници на политици. Но това не е първият дневник, който издавам.

Издавал съм дневниците

на англичаните

братя Бъкстон

за техните пътувания в България. Имах късмета преди години да открия дневника на д-р Васил Радославов - министър-председателя на България по време на Първата световна война. И за мен беше изключително интересно да сравнявам спомените на д-р Радославов за този период и дневника. При това дневникът му имаше два варианта - основният беше до известна степен цензуриран от самия автор, но вътре в него имаше листчета от най-ранния вариант, при това нецензурирани.

- Дневниците, както и мемоарите са доста субективен жанр. Ще повярва ли читателят на разказаното от баща ви в тези записки?

- Дневникът дава един личен поглед към събитията и именно затова е ценен. Поначало представата на историците за събитията се базира на сумирани лични представи на тези събития на техните съвременници. Така че от тази гледна точка дневникът е много ценен. Баща ми не е бил във висшия партиен ешелон тогава, но е бил във високите етажи на изпълнителната власт. Тоест от първо лице е можел да наблюдава как функционира властта в България.

- Защо с такава упоритост всеки ден акад. Димитров е записвал?

- Едно от нещата, които баща ми беше направил за първи път в България, е, че като млад 30-годишен учен посещава все още живите тогава дейци на буржоазния режим в страната. И внимателно записва техните разкази особено за периода на Втората световна война.

На базата на тези разказа и, разбира се, на материалите в архивите, вестниците и т.н. той пише книгата “Буржоазната опозиция в България през Втората световна война”, в която доказва, че противно на пропагандата тогава в България има една много силна демократична опозиция, която не е фашистка, но, разбира се, не е и комунистическа. И мисля, че оттогава у него се заражда това уважение към разказа. Започва да пише дневник още като студент, но го изоставя. Писал е малко и през 70-те години.

И някъде през 1982 г.

започва да пише всеки ден

- Много ме впечатли написаното, че Жан Виденов не умеел да организира работата по заседанията на Министерския съвет и те продължавали по 4-5 и повече часа, като обсъждали неща, които би трябвало да бъдат подготвени още на експертно ниво...

- Вероятно е било така. Не съм присъствал, не мога да кажа.

- Кое според вас е най-скандално от написаното за Жан Виденов?

- Мисля, че скандални признания няма, още повече че аз на моменти виждам как баща ми се е отнасял с топлота към Виденов. Като към син, защото разликата им е много голяма. Тогава Жан е бил 32-33-годишен, а той - на 64-65. Трябва да призная, че аз като съвременник на събитията не питая нежна любов към премиера Виденов, за мен той беше малко странен...

- Ето какво пише акад. Димитров на едно място: “Жан почти не се усмихва - изглежда като болен, мрачен, сериозен, измъчен...”

- Въпрос на характер. От друга страна, в дневника нееднократно се признава личното му безкористие. Както и че това, което прави, мисли, че го прави за България, а не с оглед на някакви политически цели. Човек е по-сложен. Не е снимка, сложена на стената - той е пълнокръвен, има отрицателни страни, има положителни черти. Това е и ценното на дневника - защото може да се види как в един момент надделяват отрицателните черти, но в друг момент - положителните.

- На друго място авторът пише за Виденов: “Аз единствен го раздразвам и изкарвам от обичайната му флегматичност...”.

- Сигурно е било така, нямам представа. Пак казвам - въпрос на характер. Аз никога не съм контактувал с Жан Виденов и това, което зная от видяното по телевизията, е, че той действително рядко се усмихваше, беше мрачен обикновено.

- Жан Виденов обади ли ви се след излизането на книгата?

- Не знам дали знае, че е излязла такава книга. Писах му по имейла да го поканя за представянето на 27 септември от 17,30 часа в аулата на Софийския университет.

- Кой ще я представи?

- Проф. Искра Баева, която като историк също се занимава с този период, и тогавашният председател на Народното събрание акад. Благовест Сендов. И двамата приеха поканата да я представят.

- Мисля, че и акад. Сендов няма да бъде много доволен от написаното за него в дневника. Представя го например като много амбициозен за власт човек...

- Има ли нещо лошо в това, стига човекът да има качества да упражнява властта. Ако човек не е амбициозен, няма да направи нищо. Да не мислите, че Левски не е бил амбициозен?! Ако не беше, нямаше да бъде тази фигура, която е сега в българската история.

Въпросът е, както се казваше в една съветска кинокомедия:

“Выпем за то, чтобы наши

желания совпадали с

нашими возможностями!”

В случая с Благовест Сендов имаме амбициозен, но много интелигентен човек, познаващ коридорите на властта... Какво лошо?

- Е, има и един морален момент. Ухажваш една политическа сила, тя те отхвърля и ти се прилепваш към друга...

- Не бих казал, че това го имаме в случая... Действително тук имаме амбициозен и интелигентен човек, който смята, че може да направи нещо за това общество и тази държава. Да не забравяме, че акад. Сендов е бил ректор на Софийския университет и председател на БАН и на двете места е направил немалко.

- Баща ви беше ли амбициозен за власт?

- Не мисля. По-скоро имаше нещо от младежките му ремсови години - че човек е длъжен да прави нещо в полза на обществото. Независимо какво му коства това на него самия. Със сестра ми бяхме категорично против да приеме поканата за министър. Той се оправдаваше точно с това, че трябва да се направи нещо и че ако всеки се дърпа назад, какво ще стане с тази държава.

- Вие намесихте ли се по някакъв начин в текста на дневниците? Съкратихте ли нещо, редактирахте ли?

- Не. Единствено съкратих две-три изречения, написани вероятно в момент на голямо раздразнение и насочени към човек, за когото зная, че е от най-добрите му приятели.

- Обадиха ли ви се “герои” от дневниците, недоволни от написаното за тях?

- Не, напротив. Обадиха ми се хора, останали много доволни от книгата. Но обикновено е така - обаждат ти се, за да те хвалят, и много рядко да те критикуват лично. Критикуват зад гърба ти. Освен това аз не съм автор, нека да се разберем.

- Има обаче негативни характеристики от баща ви за много известни хора. За Александър Лилов например пише: “Все неудовлетворен, безкрайно амбициозен човек, самовлюбен егоист, с никого не се сработва...”

- Ако питате за моето мнение, то в случая съвпада с това на баща ми.

- А съвпада ли написаното, “фюрерските амбиции” на проф. Николай Василев, който пиянствал в министерството и гонел комунистите от там?

- Малко познавах Николай Василев в периода, когато беше активно в политиката. Но в последните години от живота си той се държеше изключително добре и приятелски с мен.

- Георги Пирински е обрисуван като “един сфинкс”...

- Да, обаче се признава интелигентността му. Пак повтарям - това е ценното, че хората не са едноизмерни, а са показани с плюсовете и минусите им.

- Какъв съвет или “ключ” бихте дали на хората, които ще седнат да четат тази интересна книга?

- Нека да видят един всекидневен

поглед към дейността

на правителството

на Жан Виденов

и на ситуацията в България тогава. Погледът на човек, който от материална гледна точка е по-добре, отколкото е средният българин, но който вижда кризата и пропастта, към която се търкаля България.

- Карате баща ви от дома му за правителстваната болница “Лозенец”. Преди да излезете, той посочва към най-горната лавица на библиотеката и ви казва: “Дневникът е там - нали знаеш?”. Какво всъщност искаше да ви каже?

- Ние бяхме говорили и преди това. Баща ми много държеше на дневниците си и искаше те да видят бял свят. Но той самият никога не започна да ги подготвя за печат. А аз се заех с тях, когато престанах да бъда ректор на СУ. Преди това нямах време.

- Вие водите ли си дневник?

- Не. Много малко хора имат желязната воля да си водят дневници. Поне по мои впечатления...

ОТКЪС от книгата

1995 г.: съблазните на

властта оформиха в БСП

различни групировки

24 януари 1995 г. - вторник

Какво ми падна или пък сам си стоварих на главата! Главно моето име стана център на възраженията около състава на правителството (донякъде и на Пирински) като бивш министър на Живков (!) и най-вече като идеолог на възродителния процес. В някои вестници изявления на политици около кандидат-министрите: някои ме поставят сред “попаденията”, вкл. Луджев, АСП...

Но други - като главен пример, че правителството е връщане назад. В това число и “Народен съюз” - Мозер, Савов, без да цитират изрично името ми, но така, че да се разбере, че имат предвид точно мен. Доган - много остър, като сочи само моето име. Вечерта по телевизията тези изявления се повтаряха. Бе съобщено за специална декларация на ДПС против участието ми в правителството.

Обаждаха ми се информирани лица (Г. Йорданов, Стр. Димитров) да ме предупреждават, че на утрешното заседание на парламента ще бъда атакуван главно аз. За ДПС реакцията е естествена - толкова време водя борба с тях като антиконституционна партия, та би било странно те да не използват случая. В едно интервю преди време Ибрахим Татарлъ бе казал, че не били опасни за тях националистически организации, а аз и Николай Генчев.

(...) Сутринта ИБ на БСП и проектоправителството обсъждат програмна декларация. Преди шест месеца се правеха хвалебствени изявления, че БСП е готова с програма за управление, че разполага с най-подготвени кадри. Оказа се, че тепърва се обсъждат принципни проблеми, а и съставът не беше определен особено лесно и особено убедително.

Следобед “министрите” се представихме пред парламентарната група - ние формулирахме концепциите си, те питаха и съветваха. Една излишна процедура. Моите думи се приеха много добре, но вниманието, естествено, беше насочено към стопанските министерства...

1 февруари 1995 г.

Посети ме Сашо Томов (политикът Александър Томов - бел. ред.) - огорчен от неуспеха си, търси вината в БСП, можел да бъде на мястото на Жан сега, но заел последователна позиция, която го сблъскала и с Андрей (Луканов), и с Лилов. През 1990-91 г. Лилов най-много настоявал за изключване и съд над Гошо Атанасов, бил извънредно мнителен - зад всякаква забележка или препоръка търсел намерение срещу него лично и т.н. Изключително активен е Благо (акад. Благовест Сендов - бел. ред.) За петнайсетина дни се налага като една от основните политически фигури. Избира прояви, които създават популярност, а и умее чрез медиите да налага един изгоден за целите си образ.

(...) В БСП постепенно се оформят различни групировки, което е естествено пред съблазните на властта (единството се поддържаше от опасността). Този процес може да скъси живота на правителството повече, отколкото самата му политика Отделянето на депутати - отцепници от БСП или коалиционни съюзници, лесно ще съкрати крехкото мнозинство. В правителството са включени само 2-ма - 3-ма души от апарата при кандидатите от ИБ, някои с качества. На Жан ще му е по-лесно да ръководи екип, който не е свързан с партийните структури, и би се занимавал с ресорите си, не с политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Модернизацията на армията и поддръжката на старата военна техника трябва да вървят успоредно

От новите министри всички очакваме едно – и хората, и ние, техните колеги – да се работи бързо, енергично и в интерес на гражданите. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В коментар по критиките на президента Румен Радев за назначаването на Младен Маринов като нов вътрешен

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на управляващите за конституционен съдия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНР. Влахов е бил зам.- председател на Върховния касационен съд. Цветанов каза, че правят това, защото не искат да бъдат обвинявани в политически назначения, а Влахов е признат от всички професионалист.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Боят между ученици в Благоевград станал в обедната почивка на охранителя

Десетокласник е в болницата в Благоевград, след като опитал да защити свой приятел. Боят става след коментар по адрес на момиче. Приятелят ѝ идва в двора на училището, придружен от група съученици, за да търси обяснение. Удря Мартин, но негов приятел опитва да го защити и попада в болница. „Боли ме целият гръб, имам болки в гърдите,

Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта

Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен. Това обяви в пред bTV избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод спекулациите около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова.

Обновени са 1364 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност

По 336 блока се изпълняват строително-монтажни дейности и мерки за енергийна ефективност От старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на август тази година са обновени 1364 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие.

Проф. Даниел Вълчев: Тежки законопроекти се внасят от депутати, а не от правителството

Промените в нормативната уредба са толкова чести, че и колегите юристи не могат да се ориентират в тях. Най-често е променян Кодексът за социално осигуряване – към 120 пъти, посочи Даниел Вълчев пред  bTV. Проф. Даниел Вълчев е ръководител на катедрата „Теория и история на държавата и правото" в СУ „Св.

Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, след репортаж на "По света и у нас". Проверка на БНТ  показа, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката.

Мъж загина, след като падна от покрива на строеж в Благоевград

29-годишен мъж загина след пиянска среща на покрива на строеж в Благоевград. Инцидентът е станал на улица „Борис Ангелушев” в града Сигналът е подаден преди 3.00 часа в събота през нощта. Мъжът паднал от стълбището, което е без парапет от ниво на петия етаж. Тялото му е транспортирано за аутопсия, пише БГНЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber