Подсъдимият брат на депутат от БСП избягал легално за Прага в 20:36 ч на 6.IX. с 28-годишна жена (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7054913 Подсъдимият брат на депутат от БСП избягал легално за Прага в 20:36 ч на 6.IX. с 28-годишна жена (Обзор) Подсъдимият брат на депутат от БСП избягал легално за Прага в 20:36 ч на 6.IX. с 28-годишна жена (Обзор) www.24chasa.bg
Жандармерия атакува заведение на Илия Стоилов през октомври 2017 г. СНИМКА: Росен Моллов

Преди месеци Илия Стоилов купил на името на младата русенка апартамент в чешката столица. Нито съдът, нито прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната

40-годишният Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов и подсъдим като лидер на група за рекет и отвличания, е напуснал страната в компанията на 28-годишна русенка. Двамата отпътували към Прага, където младата Астория Т. притежавала предварително закупен от Стоилов на нейно име апартамент. Граничните власти ги засекли да напускат страната през ГПП Калотина в 20,36 ч на 6 септември тази година. Те се возели в зелено ауди металик. По оперативни данни

депутатският

брат носел и

голяма

сума пари

Колко точно обаче, засега само гадаят.

Парадоксалното обаче е, че въпреки че е подсъдим като лидер на престъпна група Стоилов е излязъл от страната напълно легално. Той не е бил с наложена забрана да напуска България.

Новината потвърди и вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък.

Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха поканени спешно в Народното събрание, за да обяснят как се е стигнало до поредното бягство от правосъдието.

Двамата бяха изслушани по искане на ГЕРБ.

“От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Според депутата Георги Стоилов той заминал в чужбина, за да лекува тежко заболяване. (Виж на 3-а стр.).

Светлина хвърли и вътрешният министър в оставка Валентин Радев. “Стоилов е напуснал България - не е обявен за издирване и няма налагане на ограничения за напускане на страната”, каза той пред депутатите.

Илия Стоилов би следвало да е обявен за издирване едва на 11 септември т.г., след като апелативният специализиран съд постановява той да се върне в ареста. От пресцентъра на МВР не знаеха дали е обявен за издирване.

Как се стига

обаче до тази

ситуация?

Депутатският брат заедно със съпругата си Цветелина, която е управител на неговите фирми “Монарх Кредит Груп ЕООД” и “Заложна къща “Монарх Кредит Груп” са задържани на 14 октомври 2017 г. (Кога е започнало разследването срещу тях - виж карето долу).

Заедно с тях са арестувани още шестима. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, действала от началото на 2015 г. до задържането ѝ в Русе. Бандата се занимавала основно с рекет, а четирима - и с отвличане на длъжници на Стоилов.

Така например на 30 март 2015 г. бил отвлечен негов работник, заподозрян в извършване на кражба, твърди прокуратурата.

Със сила и заплаха

мъжът бил

принуден

да подпише запис

на заповед на

стойност

100 000 лева

Три дни след ареста през октомври 2017 г. Цветелина Стоилова е освободена срещу 2000 лв. гаранция, за да се грижи за 10-годишното им дете.

Делото е внесено в специализирания съд на 21 август 2018 г. Въпреки многократните молби да излезе на свобода, дотогава депутатският брат е в ареста. Веднага след внасянето на обвинителния акт той подава поредно искане за промяна на мярката. Делото се гледа в открито съдебно заседание на 29 август от съдия Мария Кавракова, председател на 9-и състав.

Тя го пуска на

свобода срещу

подписка

Мотивът ѝ е, че е бил в ареста повече от 8 месеца и са нарушени правата му. Той е пуснат веднага, защото съдът се позовава на текст от Наказателнопроцесуалния кодекс, който казва, че решението се изпълнява веднага.

По закон задържането не може да продължи повече от 8 месеца в рамките на досъдебното производство. Максимално предвиденото е 1,5 г., но то важи само когато има обвинение за престъпления, които се наказват с над 15 г. затвор.

Това законово изискване обаче е само когато делото е на етап разследване, а не когато е внесено в съда. Тогава не важат тези срокове.

Именно на този факт обръщат внимание съдийките Галя Георгиева и Красимира Райчева, които на 11 септември постановяват Стоилов да бъде върнат в ареста. Другата съдийка Даниела Врачева е на особено мнение.

“Специализи-

раният съд е

надхвърлил

правомощията

си, произнесъл

се е с

определение,

което е

неправилно

и незаконосъобразно”, пишат съдийките Георгиева и Райчева в мотивите си.

Според техните аргументи спецсъдът “не е осъзнавал последиците от незабавното изпълнение на решението, още повече че липсва забрана за напускане на страната, а прокурорът не е поискал налагането ѝ”.

Допуснатите нарушения налагат незабавна отмяна на определението на спецсъда, сочи още съдът. Когато решението влиза в сила, Стоилов от дни вече не е бил в България.

Разследват го за рекет от ноември 2016 г.

Илия Стоилов попада в полезрението на антимафиотите още през 2016 г. Трите му фирми официално се водят на съпругата му Цветелина, която е и техен управител. По думите на брат му - депутатът от БСП Георги Стоилов, той се занимавал със земеделие.

“На 10 ноември 2016 г. в ГДБОП постъпва сигнал за престъпна група, занимаваща се с рекет, побоища и склоняване към проституция”, съобщи вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък. Седмица след първата информация през 2016 г. антимафиотите установяват, че неин лидер е Илия Стоилов, с адресна регистрация в Русе.

На 5 април 2017 г. с постановление на прокурор от спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство срещу организирана група, която действа на територията на крайдунавския град. През октомври м.г. жандармерия и антимафиоти претърсват над 15 адреса и правят 6 обиска, задържат 8 души. Те нахлуват в ресторант, нощен бар, заложна къща.

Тогава се разбира и че разследването е започнало след сигнал от служител на Стоилов, подал оплакване срещу него. Хора на бизнесмена го изнудвали за 100 хил лв.

Георги Стоилов:

Брат ми отиде в чужбина да се лекува.

Става дума за политическа поръчка

РОСЕН МОЛЛОВ

“Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал, не знам кога ще се върне. Това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем", заяви за “24 часа” депутатът от БСП Георги Стоилов.

Според него обществото трябва да обърне по-голямо внимание на целия случай на брат му, тъй като ставало дума за многократни нарушения на човешките права и директна атака срещу депутата на БСП.

“Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция, но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората.

Прокуратурата е длъжна да го направи, а тя не го прави, извършва престъпление, а съдът го покрива, защото не прави нищо.

А това не е единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 такива случая. Това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава. Защо?", пита Георги Стоилов.

Цветанов: Иска да

се укрие, дали

депутатът не му

е съдействал

ГЕРБ поиска изслушване на главния прокурор и

вътрешния министър по казуса, БСП пък - на

транспортния и шефа на комисията по антикорупция

РУМИНА ДИМИТРОВА

“Братът на депутата от БСП иска да се укрие. Започваме да си мислим дали депутатът от опозицията не му е съдействал това да се случи” заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов от парламентарната трибуна в четвъртък по повод случая с брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, който напусна страната.

До изказването на Цветанов се стигна, след като от ГЕРБ поискаха изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев по случая. От БСП обаче контрираха искането, защото това били слухове.

“Като страна, която иска да влезе в Шенген, Валентин Радев трябва да отговори на въпроса

как за пореден път

чужденци

влизат в България без

граничен контрол

Да отговори и дали е имало подслушване на европейски политици по време на председателството”, заяви зам.-шефът на групата на БСП Драгомир Стойнев.

Соцдепутатът Георги Свиленски пък поиска в парламента да бъде изслушан министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски за влезлите без проверка граждани на Ливан през летище София.

“Тъй като управляващите са много притеснени и загрижени за слухове, ние също сме притеснени от слухове в обществото. Затова предлагаме да бъде извикан председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), за да разясни купил ли е премиерът Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си, или не. Защото такива слухове има в публичното пространство”, настоя соцдепутатът Явор Божанков.

Предложенията на левицата за изслушване обаче не бяха подкрепени на гласуване в пленарната зала.

“Цветан Цветанов неведнъж е издавал присъди от трибуната, както го прави и днес. За подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева”, скочи и червеният депутат Антон Кутев. Той призова Цветанов да каже колко са делата, по които “по негова вина е осъдена България да плаща заради негови изявления с присъди”.

“Спомням си периода, в който бях министър на вътрешните работи, и мога да ви кажа, че няма нещо, за което да се срамувам. В периода, в който вие управлявахте,

имаше 18

отвличания и нямахте

никакъв резултат

за противодействие и ограничаване страданията на тези жертви. Нека да ви припомня за поръчковите убийства и “Килърите”, убийството, което беше извършено 2 месеца преди изборите през 2009 г. на Румен Рачев. Защо не бяха разкрити, господа? Защото нямате компетентност и нямате политическа воля”, каза в отговор Цветанов. По думите му, когато е бил министър, обществеността е вярвала на правоохранителната система, както и Европейската комисия.

“Говорим за конкретни факти, не слухове. На вас ви изнася да се придържате към слухове, да хванете друга тема и да отвлечете вниманието от проблем”, обърна се Цветанов към депутатите от БСП за казуса с брата на техния колега.

“Искате да се скриете зад публикации, излезли в жълти вестници. Да бъдем обективни, да се придържаме към закона”, призова шефът на депутатите от ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Модернизацията на армията и поддръжката на старата военна техника трябва да вървят успоредно

От новите министри всички очакваме едно – и хората, и ние, техните колеги – да се работи бързо, енергично и в интерес на гражданите. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В коментар по критиките на президента Румен Радев за назначаването на Младен Маринов като нов вътрешен

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия

Красимир Влахов ще бъде кандидатът на управляващите за конституционен съдия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНР. Влахов е бил зам.- председател на Върховния касационен съд. Цветанов каза, че правят това, защото не искат да бъдат обвинявани в политически назначения, а Влахов е признат от всички професионалист.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Боят между ученици в Благоевград станал в обедната почивка на охранителя

Десетокласник е в болницата в Благоевград, след като опитал да защити свой приятел. Боят става след коментар по адрес на момиче. Приятелят ѝ идва в двора на училището, придружен от група съученици, за да търси обяснение. Удря Мартин, но негов приятел опитва да го защити и попада в болница. „Боли ме целият гръб, имам болки в гърдите,

Росен Желязков: Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта

Премиерът лично ми предложи поста министър на транспорта. Не беше лесно решение за мен, но който го познава, знае, че той е много убедителен. Това обяви в пред bTV избраният вчера за министър на транспорта Росен Желязков по повод спекулациите около това, че е предложен от шефа на кабинета на Бойко Борисов – Румяна Бъчварова.

Обновени са 1364 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност

По 336 блока се изпълняват строително-монтажни дейности и мерки за енергийна ефективност От старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на август тази година са обновени 1364 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие.

Проф. Даниел Вълчев: Тежки законопроекти се внасят от депутати, а не от правителството

Промените в нормативната уредба са толкова чести, че и колегите юристи не могат да се ориентират в тях. Най-често е променян Кодексът за социално осигуряване – към 120 пъти, посочи Даниел Вълчев пред  bTV. Проф. Даниел Вълчев е ръководител на катедрата „Теория и история на държавата и правото" в СУ „Св.

Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, след репортаж на "По света и у нас". Проверка на БНТ  показа, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката.

Мъж загина, след като падна от покрива на строеж в Благоевград

29-годишен мъж загина след пиянска среща на покрива на строеж в Благоевград. Инцидентът е станал на улица „Борис Ангелушев” в града Сигналът е подаден преди 3.00 часа в събота през нощта. Мъжът паднал от стълбището, което е без парапет от ниво на петия етаж. Тялото му е транспортирано за аутопсия, пише БГНЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber