Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/7049634 Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката Метеоролозите си тръгват от БАН само с прогнозите, оставят й науката www.24chasa.bg
Общото събрание гласува за развод с НИМХ

Трудно взехме решението за частичния развод, казва Общото събрание

Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология от структурата на БАН и преминаване в нова структура, създадена от Министерския съвет. Това е решение, което отчита декларираното намерение на правителството за разрешаване на проблема с НИМХ. Определението “частично” включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

Това реши Общото събрание след

напрегнато

заседание,

продължило над

час и половина

При определяне на бъдещия принципал на новата структура Общото събрание ще създаде работна група, която съвместно с работна група от приемащата институция да разработи процедура и правила за изваждане на института, като се спазват нормативната уредба и уставът на БАН.

Решението за развода бе взето след преговори между академията, института и правителството, които продължиха няколко седмици. То бе поискано от метеоролозите, които са недоволни от начина на разпределянето на финансирането в БАН.

Скандалът между метеоролозите и ръководството на БАН тръгна преди месеци, когато Общото събрание на БАН не разпределило бюджетната субсидия за 2018 г., като 80% от парите са отишли за публикации и цитирания, а 5% - за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото. Така съотношението на фундаменталната спрямо приложната наука станало 16:1.

Затова и свършили парите за прогнози. Според екипа на НИМХ в света няма национална хидро-метеорологична служба, която да се финансира като научен институт на база на издадени публикации и цитирания.

“Трудно взехме това решение след поредица срещи, разговори и опити да убедим колегите, че правят грешка. Защото

нашето виждане е,

че това е грешка,

коментира проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН и директор на Института по електрохимия и енергийни системи.

Според нея финансовата независимост, която са предложили в последния кръг на преговорите, е била напълно разумно решение. Идеята беше бюджетът на НИМХ да се договаря директно с правителството, като ръководството защитава пред МС своите нужди. Това беше от наша страна добронамерено и в пълнота решение на проблема, каза още проф. Славчева.

По време на дискусията думата поиска проф. Христомир Брънзов, който в края на миналия месец беше уволнен от управителния съвет на БАН три месеца преди края на мандата му. Дали да говори, беше подложело на гласуване.

“Членовете на НИМХ декларираха отказ от участие в системата на Общото събрание, освен това имахме възможност много напоително да чуем техните становища през всички медии, затова, за да дам думата на проф. Брънзов, искам вашето съгласие”, каза председателката на Общото събрание. Дадоха му думата с 46 гласа “за”, 11 “против” и 19 “въздържал се”. Още веднъж доказахме, че сме възможно най-демократичната институция, коментира проф. Славчева. Участваме, даваме си становищата, но не гласуваме, отговори проф. Брънзов. (Какво каза още професорът - виж вляво.)

“Достатъчно чухме по медии техните искания, опитахме се да обясним, да влезем в диалог, но такъв не се получи. Сега отново се настоява да се чуе тяхното становище. Ние го чухме по един абсолютно неакадемичен начин през медиите основно, има някои неща в писмен вид”, каза проф. Никола Малиновски, председател на финансово-икономическата комисия на Общото събрание.

Проф. Христомир Брънзов:

Напуснат ли хората, това ще е краят

- Учени остават без аванс и заплата, няма кой да ги разпише

- В следващите дни институтът ще спре да работи и ще започне разпад на структурите му

- Победа или загуба е за вас решението на Общото събрание?

- Нищо не е. Това решение нищо не прави. Предложено е частично изваждане. Има устните декларации, че било с активите и пасивите, с името на НИМХ, но такъв текст няма. На следващата стъпка ще кажат: Кой ви е казал, че това ще бъде с активите и пасивите. В действителност ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана - това са пунктовете, сградите, комуникациите, всичко, което поддържа националната хидро-метеорологична служба. Следващата точка е създаване на комисия. Всички знаете законите на Паркинсон - ако искате нещо да не стане, направете една комисия. Няма нито срокове, нито нищо.

- Има ли ръководство в момента?

- Институтът от 12 дни е без ръководство. Дейността вече заглъхва по простата причина, че няма кой да подпише какъвто и да е документ, включително за плащания. Хората ще останат без аванс и заплата. Блокирали са института за външни хора. Всички, които имат право, отказаха да станат изпълняващ длъжността директор. Благодарение на решенията, които се вземат от ръководството на БАН, нещата стигнаха до ситуация, при която правителството трябва да вземе решение. Защото следващите дни институтът ще спре да работи и ще започне пълен разпад на структурите му. Хората чакаха да видят какво ще се случи и виждат, че май нищо не се случва. Само думи и думи и ще започнат да напускат. Напуснат ли хората, вече това е краят.

- Акад. Ревалски каза, че няма да ви пипат станциите, имотите.

- Някъде да видяхте това написано в решенията?! Това са приказки. Знаете ли колко приказки сме чували от ръководството на БАН, които не се изпълняват. Това е причината хората да стигнат до ниво на омерзение. Обещаха да финансират института заради недостига. Признаха, че има недостиг. Нямаме пари за нощен труд. Казаха, че няма пари. Сега имат пари, с които да плащат на адвокати, за да ги консултират как да ни извадят от БАН.

- Защо сте пречили на финансовия одит?

- Това също не е вярно. Както виждате, никой не поиска да се запознае с документите. След като ни дадоха срок от 15 дни да подготвим едни документи, пристигнаха по средата на срока и в 16 часа и нещо входираха искане за документи. Голяма част от тях са във филиалите ни в страната. Те поискаха на другия ден в 10 часа да разполагат с тях. Дошли на другия ден. Чакали са 35 минути. В това време ние бяхме на среща в Министерския съвет. Казали са, че ето - те не ни представят документите, и гордо са си заминали. Одитът продължава от първостепенния разпоредител - министерството на образованието. Прави се както трябва - непредубедено, обективно, поверително. Гарантирам ви, че не съм вършил никакви финансови злоупотреби и нарушения.

Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН:

Няма да повлече крак и за други институти

- Акад. Ревалски, гласувахте “за”, защо?

- Гласувах “за”. Това е пътят за извеждането на НИМХ от БАН. Има ясен знак от правителството, че може да бъде извършено това нещо. Изрично беше подчертано, че става въпрос за цялостната оперативна дейност и за всички учени, които желаят да се присъединят към новата структура. НИМХ е симбиоза между оперативна и научна дейност и съм сигурен, че много учени ще отидат с колегите си от оперативната дейност.

- Как се съгласихте на такова историческо решение?

- Нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно. Вярно е, имало е много години, през които тази служба е била извън БАН.

- Как е в другите държави?

- В повечето държави, които аз познавам, тази служба е отделно.

- Случилото се няма ли да се отрази на имиджа на БАН и няма ли да повлече крак за други институти?

- Няма какво да крием, ще има неща, които са свързани с имиджа на БАН. Досега свързваха с БАН и НИМХ. Едно от нещата, които са видими, ще изчезне. За други институти няма да повлече крак, убеден съм. Този институт е изключително специфичен. В него учените на щат са около 1/7 от целия състав. Реално са още по-малко, защото доста хора са назначени на частичен договор. Във всички останали институти, включително и в тези, които извършват оперативна дейност, съотношението е точно обратното.

- Няма ли такава опасност при сеизмолозите?

- Няма. Те имат оперативна дейност, но в голямата си част пак я вършат учени. Процентът на учени там е много по-голям. Те имат и много по-малко станции. В голяма част те са автоматични.

Вълчев: Който иска, да остане

ТОНИ МАСКРЪЧКА

“Имахме възможност доста да говорим, не става насила. Който иска от научните работници, си остава в БАН, който иска - излиза заедно с оперативната дейност с НИМХ. Има редица уточняващи въпроси. Много е важно тази част от решението, която ние настоявахме - да не се отделя оперативната дейност, да не се разбива, за да има първоприемственост на всички договори.” Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Кюстендил по повод искането на НИМХ да напусне БАН.

“НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба, ще го подкрепим в максимална степен. Тепърва ще решаваме къде да бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правният му статут”, допълни Вълчев.

Академията дава половината от научната продукция в страната

Българската академия на науките дава над половината от научната продукция в страната.

Академията има 42 научни института и няколко специализирани звена. Днес в БАН работят около 3000 учени, което представлява около 15% от кадрите, заети с наука в България.

БАН е

правоприемник

на Българското

книжовно

дружество

(БКД), учредено на 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила. Това е едно от върховите събития през Българското възраждане наред със създаването на първото българско читалище в Свищов и учредяването на Българската екзархия. Неговата цел, залегнала в първия му устав от 1869 г., е да разпространява просвещението сред българите, да усъвършенства българския език и да изучава българската история и бит, да бъде научен център и да установява контакти с подобните научни центрове в чужбина.

Пръв председател на дружеството е университетският учен историк Марин Дринов, а деловодител е един от основателите му - Васил Д. Стоянов. След Освобождението на България (1878) БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност. В списъка на първооснователите и дарителите са търговци, писатели, просветни дейци, книжовници, общественици, революционери - Евлогий и Христо Георгиеви, Васил Друмев, Добри Войников, Райко Жинзифов, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Тодор Икономов, Нешо Бончев, Найден Геров, Димитър Шишманов, Марин Дринов, Васил Стоянов и много други.

С помощта на своя дългогодишен председател - политика и общественик Иван Евстатиев Гешов, Българското книжовно дружество се превръща в самостоятелна и независима институция. През 1911 г. се преименува в Българска академия на науките и е приет първият закон за нея. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена на дарената от Столичната община земя.

22-ма академици

ипотекират

личните си имоти

и влагат 3 млн. лв., получени от БНБ, за строителството. През 1947 г. Великото народно събрание приема нов Закон за БАН. Академията се превръща в централно държавно учреждение, на което са подчинени по-голяма част от създадените след 1945 г. научноизследователски институти в страната. След 1991 г. академичните звена на БАН стават автономни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Голям пожар гори край Баня, Карловско

Голям пожар избухна край Баня, Карловско днес следобед. Пламнали са над 550 декара гора и лозя, според "Трафик Нюз". Над 4 часа вече лесничеи и огнеборци се опитват да се спраявт със стихията. Появилият се силен вятър обаче усложняват ситуацията. Има и участъци,  в които техниката на пожарната не може да стигне, затова там се гаси на ръка.

Калоян Паргов: Фашизъм в България е имало и наш дълг да се противопоставим на това да не се повтори

Куражът да се противопоставиш на фашизма е геройство, което заслужажава преклонение. На този ден преди 95 години избухва първото антифашистко въстание в Европа – Септемврийското въстание от 1923 година. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП - София Калоян Паргов. Жестокостта при потушаването му е пример за бруталност,

Съдът отваря "Винпром Карнобат" на части

"Винпром Карнобат", който бе запечатан от Агенция "Митници", ще отвори до утре нацяло. Карнобатския районен съд постанови да бъде удължен с още 24 часа срока само за две производства, но отвори останалите и складовите бази. Още тази вечер в 23 ч. работниците в единия завод в Церковски ще могат да отидат на работа.

Точен ли е алкохол от нелегален кран в Карнобат? Абсурд, казват от екипа на Миню Стайков (Видео)

Според директора на “ВИН.С ИНДУСТРИЙС” инж. Йовко Йовков, ако е отворен, ще се взривят завода и гарата. Това бил прост кран, монтиран преди 2 г. и митничарите го знаели Митниците твърдят, че са открили във винпрома в Карнобат кран, през който е минавал алкохол, за да бъдат заобиколени измервателните уреди. Какво казва инж.

Митрополит Серафим: Настанаха кърджалийски времена

Настанаха кърджалийски времена, това заяви Неврокопският митрополит Серафим в предаването „120 минути” по Би Ти Ви по повод обира в Роженския манастир. „За 25 години преход, не остана храм, манастир или свято място, което да не беше поругано, нападнато, ограбено и опустошено. Хиляди икони, църковна утвар и пари бяха безвъзвратно загубени.

Падна големият джакпот! Някой в Бургас спечели 7 111 714 лв.

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото, а новият милионер е под №96.  Комбинацията, която донесе огромната печалба, е следната: 5, 8, 21, 39, 41, 42.  Фишът на стойност 2,40 лв. е пуснат в Бургас.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Съдът: Винзаводът в село Церковски да се отвори още тази вечер

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Това реши Районният съд в Карнобат, съобщи bTV. По-рано днес работниците, които са на смяна, дойдоха в завода, но не започнаха работа. Те скандираха: „Искаме заплати!

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек. “Никой не е забравен, нищо не е забравено”- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм,

Патриарх Неофит почете 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод почетоха тържествата в с. Широка лъка за отбелязване на 140-годишнината от рождението на Екзарх Стефан. Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. Честванията на годишнината от рождението на Екзарх

Митрополит Серафим: Погромът в Роженския манастир е злодение на сребролюбци

Неврокопският митрополит Серафим днес излезе с обръщение  към клира и народа в епархията във връзка с нападението в Роженския манастир "Рождество Богородично" и спрямо архимандрит Теофил. Ето текстът на обръщението: "На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на

Модернизацията на армията и поддръжката на старата военна техника трябва да вървят успоредно

От новите министри всички очакваме едно – и хората, и ние, техните колеги – да се работи бързо, енергично и в интерес на гражданите. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В коментар по критиките на президента Румен Радев за назначаването на Младен Маринов като нов вътрешен

Новаков: Нито един от ГЕРБ не подкрепи санкции срещу Орбан, за разлика от БСП

Нито един евродепутат от ГЕРБ не подкрепи доклада, който предлага санкции срещу Орбан. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. "Още повече, че той бе направен като саморазправа и бе още един повод Европа да се раздели на Източна и на Западна. Още колко да позволяваме това? Шенген, еврозоната, двойни стандарти при храните,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber