Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7049464 Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат www.24chasa.bg

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи, победители в националните фестивали „Хоро се вие извива“, наред с виртуозните изпълнители от духовата формация „Виво Монтана“. Софийският доматен фест бе последният от осем регионални издания, организирани от МЕТРО България, представящи в магазините на компанията българските земеделци, работещи в партньорство с МЕТРО по програмата „Отгледано с грижа в България“.

В рамките на четири часа гостите на празника в Княжеската градина имаха възможност да се включат в много томболи, да се насладят на вкусни ястия от автентични продукти като смилянски боб, реселешки лук и розови селски домати, подготвени от готвачите на кулинарната МЕТРО Академия, водени от шеф Юри Велев. Кулинарно предизвикателство номер едно обаче стана, замразеното с азот, като сладолед, гаспачо на един от най-добрите български сладкари – шеф Ради Стамболов.

Гост на празника бе и най-популярният български готвач – шеф Андре Токев, лице на кампанията "Кулинарното наследство на България", поставяща си за цел да открие и представи автентични български рецепти, които от векове формират българския вкус. Шеф Токев покани всички да се включат в конкурса, като изпратят открити от тях български рецепти чрез формуляр на уебсайта www.metro.bg/nasledstvo. Кампанията на МЕТРО и неговите партньори е част от националния календар на Европейската година на наследството 2018, защото популяризира нематериалното наследство на България, където наред със занаятите, обичаите, езикът и устните традиции попада и кулинарията.

Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури, ще участват в уникален видео сериал с шеф Андре Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна – читалища, общини, неправителствени организации.

Наред с танцьорите, на сцената на фестивала се редуваха участниците в майсторски класове по народни танци с екипа от хореографи и артисти на „Таратанци“, които се надиграваха пред зрителите, за да демонстрират научените от тях Право, Дунавско, Дайчово и Ширто хоро.

Със свой информационен щанд присъства и фондация „Нана Гладуиш – Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практика и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва над 400 вида локални артикули. В момента МЕТРО работи с над 200 малки земеделски производители от цялата страна, реализирали чрез магазините на компанията българска земеделска продукция за над 4 300 тона. МЕТРО може да се похвали с първи износ на над 5 тона розови домати – три доставки за Великобритания и две за Австрия.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който беше специален гост на фестивала, посочи, че един от основните приоритети на министерството е да подкрепя българските производители и да стимулира тяхното производство. Той изтъкна , че българските производители имат традиции и могат да се гордеят с качеството на продукцията си.

„Определено се наблюдава напредък и устойчивост на работата ни с фермерите. Начинът на сортировка, заготовка и качество за тях става все по-лесно постижим и придобива регулярен характер“, сподели Иван Райнов, от отдел „Плодове и зеленчуци“. Успешно се изпълнява и програмата, свързана с обученията на фермерите, които улесняват подготвянето и спазването на добри земеделски практики. Продължават и одитите с агрономи като всеки един регион си има отделен одитор, който посещава производителите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Кулинарното наследство на България

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Шеф Андре Токев и специално жури оценяваха рецепти „Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град,

Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи,

Фестивалът на розовия домат стартира с фермерски пазар и много песни и танци в Княжеската градина

Фемерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български млечни продукти и програма с автентични народни песни и танци ще очакват в събота, 8 септември, от 10:30 часа гостите и жителите на София по време на Фестивала на розовия домат в Княжеската градина, срещу Софийския университет. Освен розовия домат,

Турлакът е интересен и гостоприемен; в белоградчишкото село Стакевци посрещат с "бел муж" и дебела баница

Високо в Балкана, покрай западната ни граница със Сърбия, е разположено турлашкото село Стакевци. То е скътано в тясна китна долина близо до прохода Писана бука. Там посрещат роднините и гостите с местните специалитети “бел муж”, дебела баница и ракия. И поздравяват с: "Торлаци смо, юнаци смо!" Само, който не е опитал от “белия муж”,

Храната е калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказва изследовател

Марина Петрова, БТА Храната е като калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказа за БТА Павлина Владева, филолог, историк и изследовател на великотърновските традиции от 19 и 20 век. От години насам тя е председател на Клуба по битова култура към читалище "Надежда", в който членуват десетки великотърновки - наследнички на

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018. Конкурсът на МЕТРО и неговите партньори за традиционни рецепти на автентични ястия отговаря на намеренията на Европейския съюз да популяризира нематериалното наследство, където наред със занаятите, обичаите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Кулинарното наследство на България

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции. Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство,

Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната.

„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар • Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта • Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber