Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046143 Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища Цената на тока у нас е стабилна заради българските лигнитни въглища www.24chasa.bg
Добивът на български въглища гарантира стабилни цени на тока у нас.

ТЕЦ и АЕЦ остават котвите, които поддържат евтина електроенергията в България. Въглищните централи имат и огромен принос за БПВ на страната

Когато летите в самолет, скоростта се усеща в два момента – при излитане и при кацане, т.е., при нейното увеличаване или намаляване. В единия случай тя ни залепва за седалката, в другия - стискаме коланите. Самa по себе си скоростта на самолета, която може да достигне и стотици километри в час, почти не може да се почувства.

Подобна е и ситуацията с цените на енергията. Човек рядко се замисля какво точно влиза в графата “активна енергия” в ежемесечната сметка. Но когато тя скочи с 15 или 20%, реакцията най-малко е повдигане на вежди. В други случаи се стига до протести, каквато беше ситуацията през зимата на 2012/2013 г.

Най-сериозният фактор, от който зависи стабилността на цените, е стойността на влаганите в електроенергията енергоносители. Това важи особено за моменти като сегашния, когато цените на газа и петрола започнат да се повишават.

Според прогнозите от последното тримесечие на тази година газът ще поскъпне с 15%. Неизбежно това ще се почувства не само от потребителите на централно топлоснабдяване, но и от всички консуматори заради произвеждания от парното и заводските централи ток с преференциални цени.

На пръв поглед най-евтина би трябвало да бъде цената на електроенергията от вятърните или фотоволтаичните централи, тъй като техният първичен енергиен ресурс не струва нищо. Но заради високите разходи за изграждането им, които след това трябва да се изплатят, цената на произвежданата от тях енергия остава висока. От друга страна, тяхното производство е нестабилно - едва ли някога ще успеем да управляваме вятъра или облаците.

Неминуемо се налага това нестабилно производство да се балансира от добрите стари ТЕЦ, което също води до оскъпяване на тока.

Стабилни и

невлиящи се

от международната

конюнктура

За това и най-надеждната и стабилна енергия в България се осигурява от два източника - въглищните централи и АЕЦ “Козлодуй”. Те са котвите не само на енергийния сектор в страната, но и на цялата икономика.

На практика от 2012 г. насам цените, на които те продават произвежданата от тях електроенергия, не са променяни. Тази стабилност позволи в България да се инсталират много нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), които доставят ток с изключително висока цена. Ако българските тецове бяха например на газ, енергийната система на страната щеше да експлодира. От една страна, точно през 2012- 2013 г. цената на газа достигна рекордни величини, от друга - точно в този период бяха инсталирани и голяма част от фотоволтаичните централи.

За този период единственият разход, който се променя при въглищните централи, е цената за закупуване на права за емисии на парникови газове. Този инструмент беше наложен от Европейския съюз с цел да се ограничат въглищните централи, а високата цена от ВЕИ да стане по-конкурентна спрямо далеч по-евтините тецове. В същото време обаче в България приходите от продажбата на правата се използват за намаляване на тежестта от префенциалните цени на ВЕИ, т.е. по-високите разходи на ТЕЦ директно се пренасят в по-ниски разходи за зелена енергия. Това е още един пример как зеленият ток би бил още по-скъп без въглищните централи.

Краят на тецове

ще означава

изтичане на

национално

богатство

Повишаващите се цени на газа са удачен момент да си припомним и идеите въглищата в родните тецове да се заместят с газ. Като оставим настрана факта, че горивната компонента ще скочи многократно (достатъчно е да се видят цените на ТЕЦ “Варна”, която беше рестартирана на газ), по-важното е, че подобна стъпка би означавала директно изтичане на национално богатство. Газът в България понастоящем е 100% вносен, но изцяло вносни са и фотоволтачните панели и вятърните турбини - високата им преференциална цена изплаща разходите им за покупка основно от Китай.

Горивото за ТЕЦ - въглищата, са местни ресурси, т.е. разходите за покупката му се вливат директно в българската икономика, а не в икономиките на други държави.

Само производството на въглища е добавило в икономиката годишно 542 млн. лв. през 2017 г. и 486 млн. лв. през 2016 г. (данните са от годишните финансови отчети на “Мини Марица-изток”).

Това са половин милиард лева, които остават в България, а не финансират икономиките на други страни.

“Мини Марица-изток” плащат годишно близо четвърт милиард лева за заплати и осигуровки, които не само издържат над 7000 миньори, но значително количество пенсионери, държавни служители или здравни работници.

По-интересното е, че целият комплекс в маришкия въглищен басейн представлява най-големият производствен сектор в България. Общо “Мини Марица-изток”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, ТЕЦ “Ей И Ес Гълъбово” и ТЕЦ “Брикел” имат годишни приходи за 2017 г. от близо 2,5 млрд. лв., т.е. осигуряват над 2,5% от БВП (по текущи цени) на страната.

Само за сравнение, цялата нефтопреработвателна индустрия в България (без търговията с нефтопродукти) има двойно по-нисък резултат. Единственият конкурент на маришкия басейн са рудодобивните предприятия в Средногорието.

Въпреки постоянните критики към “старите” ТЕЦ (някои от които са по-млади от голяма част от замърсяващия автопарк в България), без тях засега е не само немислима стабилността на енергийната система в страната, но в икономиката на страната би се отворила значителна дупка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Проверяват доходите на над 500 собственици на скъпи коли

Търсят и кой ползва служебни возила като лични Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”. Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици. Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с

Държавата дължи на бизнеса 330 млн. лв.

330,4 млн. лв. са просрочените задължения на държавата към бизнеса и гражданите в края на първото полугодие на 2018 г., показват данни на финансовото министерство. Спрямо първите три месеца на годината задълженията са се увеличили с 2,4 млн. лв. На годишна база обаче ръстът възлиза на над 118 млн. лв.

19% от тока в България - от ВЕИ

19,2% от консумираното електричество в България се произвежда от възобновяеми източници, показват данни на Евростат за 2016 г. Средната стойност за Европейския съюз е 29,6%. Най-голяма част от тока от ВЕИ-та се произвежда чрез хидроенергия (36,9 на сто), следвана от вятъра (31,8%). Със слънчева светлина се генерират 11,6%, а останалите 19,

Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии (Снимки)

Първите дипломати на България и Кения се договориха да организират съвместен бизнес форум, да работят за инвестиции на български ИТ компании и да възобновят обучението на кенийски студенти в страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в

Хлябът с 30 ст. по-евтин, ако веригите го продават без печалба

l По 230 г на ден яде средно българинът l Най-скъпите видове стигат до 6-7 лева за килограм С 20-30 ст. може да е по-евтин хлябът, ако търговските вериги го продават без печалба. Това сочат разчети на икономисти и браншовици. Преди ден земеделският министър Румен Порожанов обяви, че е постигната такава договорка с част от петте най-големи

Над 300 души на уъркшопа „Умни пари” със Стойне Василев

Независимият финансов консултант и създател на сайта SmartMoney.bg потопи в света на личните финанси ентусиасти и бъдещи предприемачи. Кои са основните принципи на личните финанси си припомниха на 19 септември 2018 г. от 19:00 ч. над 300 души, които посетиха представянето на първия джобен финансов наръчник „Умни пари” Стойне Василев.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

"Инерком" пак иска ЧЕЗ, излязла е от бизнеса с фотоволтаици

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Ангелкова: Ще има версия на китайски в туристическия портал на България

Китай е изключително важен за туризма в европейски мащаб, работим целенасочено за популяризиране на България като туристическа дестинация на пазар Китай. Подготвяме маркетингова кампания за привличане на гости от Китай, която планираме да бъде реализирана през следващата година. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на работна

Енергийната борса затвори при средна цена 68,51 лева за мегаватчас

При средна цена 68.51 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /22 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 67.03 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.

Реформата на международната търговска система трябва да бъде базирана на три консенсуса

Към момента предотвратяването на парализата на механизма за разрешаване на споровете е спешна задача на реформата на СТО, съобщи bulgarian.cri.cn. Как да се придвижи тази реформа, как да се съживи международната търговска система и реализира устойчив икономически растеж и просперитет, са въпроси за които е необходимо консенсус между водещите

Едрият бизнес иска студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Майдел: Община Ловеч е привлякла 36 млн лева допълнителни инвестиции (Снимки)

„За настоящата година община Ловеч има привлечени инвестиции на стойност 36 млн. лева, което е почти колкото общинския бюджет, което е резултат от работата на кмета Корнелия Маринова и екипа ѝ. Този ресурс позволява да се подобри инфраструктурата, да се създадат нови социални услуги в помощ на децата и възрастните, да се създадат работни места.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber