Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7046095 Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” Четири варианта пред царя и държавата за двореца “Врана” www.24chasa.bg
Цар Симеон II може да загуби дома си - двореца “Врана”, ако и следващите инстанции потвърдят решението на СГС. СНИМКА: Румяна Тонeва

Симеон може и да не приеме, ако загуби имението, но го оставят да живее в него

Ще вземе ли държавата двореца “Врана” от царя и ще бъде ли принуден той да напусне България отново? Този въпрос си задават мнозина, след като темата за царските имоти отново стана актуална. В края на август, след 7-годишна сага, Софийският градски съд реши, че “Врана” е на държавата.

Това е домът на царя, възмутиха се мнозина и съзряха политическа акция срещу Симеон II. А приближените му спешно се събраха във “Врана” и макар в отсъствието на самия цар, дълго дискутираха какво да предприемат. И как извън емоционалните аргументи да представят и исторически и юридически такива.

Самият цар излезе с изявление, в което благодари за подкрепата в “този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 г. може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание”. Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината, коментира Симеон. И определи посегателството върху имота му като “политически продиктувано”.

За държавата обаче решението за “Врана” беше очаквано, защото досега всички съдебни инстанции, произнасяли се по казуса “царски имоти”, са на едно мнение - хижите и дворците са държавна собственост.

Съдебната битка започна през 2008 г., и то от самия Симеон, след като бившият областен на Пловдив Тодор Петков изненадващо отхвърли иска на бившия премиер и сестра му Мария Луиза Хробок да им върне резиденция “Кричим”. Те обжалваха и загубиха на три инстанции. Тогава се заредиха делата и за другите царски имоти. “Врана” е 5-ото от 6 дела, което държавата печели.

Основният спор по всички дела е дали Интендантството на цивилната листа е държавна институция, или не. Двете страни са на коренно противоположни мнения, а досега пред съда мнение на историци не е търсено.

Както и по другите царски дела, съдия Петя Алексиева прие, че “Врана” не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа, което е било държавна институция. Т.е. имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата. “Интендантството не е било и пълномощник на царя по сключвани от него сделки, тъй като такова упълномощаване (по силата на закона) не се установява от нито един от приложените правилници или правила за управление на цивилната листа”, пише съдът.

Не на това мнение са обаче адвокатите на царя и неговите привърженици. “За да бъде създадена държавна институция в Царство България, според разпоредбите на Търновската конституция е трябвало да има нарочен закон. Такъв за Интендантството няма”, обяснява Владимир Каролев. Икономистът проучва архивите с помощта на юристи. И напомня, че ръководителите на държавните институции тогава са се назначавали по предложение на царя, но след одобрение от Народното събрание. “Никъде няма интендант, който да е гласуван от парламента, винаги е бил назначаван или уволняван от царя”, допълва Каролев.

“Специално по делото “Врана” Интендантството няма никакво отношение. Това е едно от делата, в които най-ясно може да се проследи още намерението на княз Фердинанд да купува частни имоти и да оформи частно имение. Не е имало нито един момент до 1947 г., в който този имот да е бил държавна собственост”, коментира царската адвокатка Ели Христова. Тя обяснява, че за “Врана” съдът се позовава на нотариален акт, който не е подписан, което го правело невалиден.

Как ще се развие казусът на следващите инстанции, предстои да видим. “24 часа” представя 4 възможни варианта пред държавата и Симеон за “Врана”.

1. Държавата

оттегля иска си

За това настояват всички, близки до царя. Държавата да си оттегли иска, за да не се влачи тази съдебна процедура по такъв начин, че да се изложим и в Европа, призова проф. Огнян Герджиков. Владимир Каролев пък направо се обърна задочно към премиера от страниците на “24 часа” и поиска той да нареди на регионалния министър да спре делата.

Това обаче изглежда почти невероятно. Първо, защото е нелогично печелившата страна в един съдебен спор да се откаже да води дело, което по всичко личи, че ще се реши в нейна полза и на втора и на трета инстанция. Противното би означавало политически договорки зад гърба на магистратите.

И второ, с какви мотиви държавата ще аргументира оттеглянето си? Когато през декември м.г. се разбра, че регионалното министерство е поискало спиране на делата “Врана” и “Царска Бистрица” за 6 месеца, се наложи двама министри - Николай Нанков и Цецка Цачева, спешно да обясняват, че няма никаква драма. Просто държавата поискала временно спиране, а не прекратяване, за да се види дали може да се потърси извънсъдебно решение, както поиска Симеон с писмо от 31 октомври 2017 г.

Извънсъдебно решение обаче не бе намерено. Създадената работна група между правосъдното и регионалното министерство излезе със становище, че не може изпълнителната власт да се бърка в работата на съдебната, а парламентът трябва да реши въпроса със закон.

2. Депутатите

пишат закон

Това е другият вариант, за който настояват царистите. Според тях, след като царските имоти са одържавени със закон през 1947 г., сега трябва да бъдат възстановени с подобен.

Сложно е, защото и аз не мога да кажа какво трябва да е съдържанието на този закон, признава обаче проф. Герджиков. Негови колеги разказаха, че още през 2001 г. са предлагали на царя да се напише закон, но той тогава не позволил. Беше принципен и твърдеше, че не желае цялата държава да се занимава с неговите имоти, обясни бивш депутат.

Закон за царските имоти обаче и сега едва ли ще има. Още през януари, когато темата отново бе актуална покрай замразените дела, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ няма да инициира написването на подобен закон, защото въпросът не е политически, а правен. “Ако има съгласие от останалите групи, бихме могли да се включим в решаването на подобен казус”, каза той.

Според юристи закон за царските имоти вече е безвъзвратно закъснял. Това е трябвало да стане веднага след решението на Конституционния съд от 1998 г., който с 12 гласа обяви, че законът за отнемане на царските имоти е противоконституционен. Или поне преди да започнат съдебните дела. Евентуален закон сега би означавало негласно да се приеме, че всъщност те са му били възстановени противозаконно. Вторият извод е, че законодателят, когато си поиска, може да се меси в работата на независимия съд, което пък ще бъде изключително лош знак.

Освен това няма да му върне вече загубените по съдебен път имоти. Едва ли депутатите биха посмели да напишат в него, че той ще има обратна сила. Това би означавало да се игнорира становището на много съдебни инстанции и на практика то да бъде отменено, което пък значи, че законодателната власт се бърка в съдебната. Ако веднъж го направи може да се приеме, че ще го стори отново.

Според бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков обаче не е необходимо приемането на нарочен закон. “С решението на КС отпада основанието за одържавяване на царските имоти и те трябва да му се върнат незабавно, без да е необходимо отделно решение на парламента или закон”, категоричен е Марков, който бе в състава на КС през 1998 г.

И накрая - дори и да има закон, той няма как да спре делото за “Врана”, което предстои да се гледа от Софийския апелативен съд, защото то е започнало при друга нормативна уредба.

3. Царят губи

делото и се

обръща към

съда в Страсбург

Това е най-вероятният вариант, прогнозират юристи. В полза на държавата досега са решени всички спорове - за дворците “Ситняково”, “Саръгьол”, “Царска Бистрица” и стопанството “Врана”. Решенията за “Ситняково”, “Саръгьол” и стопанството са окончателни, така че никой не се съмнява, че в този дух ще бъде и решението за “Врана”.

Тогава във владение на имота ще влезе държавата, която трябва да реши на коя институция да го даде за стопанисване. Напълно е възможно това да е Столичната община, която владее парка.

Преди това обаче държавата трябва да възстанови на Симеон 1 млн. лв. за ремонтите и реставрацията на двореца. За да си получи парите, царят трябва да предостави банкова сметка, на която те да му бъдат преведени. От регионалното министерство на два пъти са отправяли покани до него, за да му преведат 47 хил. лв. за “Ситняково” и “Саръгьол”. Досега държавата обаче не успява да влезе във владение на тези два имота. Нищо чудно същият сценарий да се разиграе и за “Врана”.

Ако се стигне до отнемане на дома му, царят със сигурност ще се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, прогнозират неговите юристи. За това намекна и самият той в изказването си. “Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена”, каза Симеон.

И в момента царят води дело в Страсбург - заради мораториума от 2009 г. Краят му не е ясен, но до 13 септември държавата трябва да изпрати своето стaнoвищe. В него ще се казва, че претенциите на царя към държавата ca нeдoпycтими и нeocнoвaтeлни, разкриха от правосъдното министерство.

Ако царят загуби “Врана”, сестра му Мария Луиза, която е американска гражданка, може да сезира съда в САЩ по закона “Магнитски”, в чиято основа е нарушението на човешките права, даде идея пък Каролев.

4. Държавата

печели, но

оставя царя

да живее там

Ако държавата спечели “Врана”, да даде двореца на царя за негова доживотна резиденция, предложи известният адвокат Иван Тодоров пред “24 часа”.

Това е възможен вариант, макар по него все още никой в държавата да не е мислил, тъй като едва ли делото за “Врана” ще приключи в следващите няколко години. Хората, които познават царя, обаче са убедени, че той няма да се съгласи, защото за него ще е равнозначно на унижение.

Не знам дали той ще приеме такъв вариант. Това е вариантът, при който той ще си тръгне завинаги от България, убеден е проф. Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Внукът на композитора Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

74 пъти по-високите такси за обжалване вече са в КС (Обзор)

Нарушават се конституцията и конвенцията за човешките права, са мотивите на президента. И БСП ги даде на съда Многократно увеличените такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) влязоха в Конституционния съд. Да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори текстове от АПК,

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Цачева: Може и без указ да се освободи Маринов, но беше жест към президентството

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ

Управителният съвет на БАН е предложил на председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността "директор" на Националния инситут по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Пламен Нинов. Това съобщи пресцентърът на Академията. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември.

Каракачанов: Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него. Тук не става въпрос за назначаване, а за освобождаване. Съгласува се указ за назначение. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber