Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045949 Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос www.24chasa.bg

Какво ново има в програмите за учениците от 1-и до 12-и клас?

Какво трябва да знаят родителите?

СНИМКА: Десислава Кулелиева

От 21 август “24 часа” започна поредицата “Родителски бележник”.

- Учат “Хубава си, моя горо”, “Братчетата на Гаврош”, “Малкият

принц” и “Принцът и просякът”

- Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието

Как да извличат и обработват информация от научни и от официално-делови текстове.

На това ще се учат шестокласниците според учебната им програма по български език.

В нея е заложено учениците да усъвършенстват уменията си за използване на информацията в различни комуникативни ситуации, да могат да аргументират мнение и да показват толерантност в диалог. Те се учат да пишат отговор на научен въпрос, обява и делова покана. Това обясниха от Министерството на образованието и науката.

Според експертите чрез програмата се

разширяват

знанията за

местоимения,

за нелични глаголни форми и за системата на глаголните времена.

Въвеждат се променливо Я, еднородни части в простото изречение, сложно съчинено изречение, съюз, междуметие и частица.

Според препоръчителното разпределение на часовете 44% са за нови знания, 37% - за упражнения, 6% - за преговор, 6% - за обобщение, и 7% - за контролни и класни работи.

Всъщност задълбоченото учене по български език е важно за шестокласниците, защото изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в този последен клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и

миниматурите

ще мерят

наученото

през 5-и,

6-и и 7-и клас

Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Проверката по литература за три години ще влезе от учебната 2020/2021 г., уточниха от министерството на образованието.

Затова родителите вече отрано трябва да предупреждават децата си, че уроците са важни, за да могат да попаднат в елитна паралелка след изпитите в 7-и клас.

Уроците по литература в 6-и клас пък са структурирани в три блока - човекът и природата, човекът и изкуството, човекът и другите. Заложени са за изучаване творби или откъси от творби както от българската литература (“Хубава си, моя горо”, “Отечество любезно, как хубаво си ти”, “Под игото”, “Косачи”, “Художник”, “Братчетата на Гаврош”, “Серафим”), така и от чуждата литература (“Моето семейство и други животни”, “Принцът и просякът”, “Малкият принц”).

Според учебната програма като комуникативни компетентности се определят компетентностите на учениците

да въприемат и

да създават

различни

текстове

Ученикът трябва да умее да създава в устна и писмена форма характеристики на герой с цел да обясни на събеседник мотивацията на героя за неговите действия и неговата сюжетна роля.

Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието. В рамките на европейската история това е периодът V - XV век, а в националната ни история - от славяни и българи до края на XVII век. Акцент е поставен върху динамиката на онези политически, стопански, социални и културни процеси, които са в основата на формиране на облика на европейската цивилизация. В същото време се проследяват процесите в българското общество и държава, които разкриват българските приноси в Европейското средновековие и допринасят за утвърждаване на българската идентичност като част от европейската.

В дейностите в класната стая се предвиждат провеждането на ролеви игри, изработването на хронологични таблици, линии на времето, мултимедийни презентации, работи се с различни видове източници. Извън класната стая програмата предвижда посещение на музеи, библиотеки и провеждане на екскурзии с учебна цел.

Сред новите понятия, които учениците трябва да овладеят по история и цивилизации, са

варвари, хан,

княз, народност,

халиф, “свещена

война”,

съсловие, васалитет, езичество, рицар, “Златен век”, книжовна школа, патриарх, папа, архиепископ, ерес, кръстоносци, харта и др.

Шестокласниците ще научат още какво представляват монашеските и рицарските ордени, какво е православие и католицизъм. Ще разберат още какво означават дискриминация и толерантност. Ще научат още какво е буржоа, султан, везир, кадия, спахии, еничари, рая и хайдути.

До 60% от разпределението на задължителните учебни часове за годината са предвидени за нови знания. За упражнения и практически дейности ще бъдат отделени 22%, за обобщение и преговор - 12%, а за контрол и оценка - до 6%.

Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието.

В края на класа трябва да

се знае питагоровата теорема

По математика учениците ще изучават геометрични фигури и тела, рационални числа, степенуване, уравнения, пропорции и елементи от вероятности и статистика. В края на класа те трябва да знаят питагоровата теорема и да я прилагат за намиране на неизвестна страна на правоъгълен триъгълник. Трябва да умеят да откриват права и обратна пропорционалност в познати зависимости, да знаят свойствата на числовите равенства и да умеят да ги прилагат, да решават уравнения от вида ax + b = 0.

В програмата са залегнали уроци и за понятието “случайно събитие”, като учениците ще се учат да пресмятат вероятност на случайно събитие на най-просто ниво, казаха от министерството на образованието.

Сред новите понятия в уроците по математика за 6-и клас са многоъгълник, правилен многоъгълник, център на правилен многогълник, апотема на правилен многоъгълник, дължина на окръжност, лице на кръг, права призма, развивка на права призма, правилна пирамида основа, околна стена, основен ръб, околен ръб, височина на права призма, цилиндър, радиус на конус, височина на конус, числово равенство, коефициенти на уравнение и др.

В учебната програма е заложено до 60% от часовете за годината да бъдат за нови знания. 32% са за упражнения, преговор, обобщение и практически дейности. До 8% са предвидени за контрол и оценка (за входно и изходно ниво, за класни и за контролни работи, както и за проекти).

Сред практическите дейности, които могат да се правят в клас, са извършване на аритметични дейности с калкулатор при пресмятане на семейния и личния бюджет, което според авторите на програмата спомага за изграждане на математически компетентности и основни умения в областта на технологиите. В клас могат да използват софтуерни продукти за чертаене на блокова и линейна диаграма, което пък развивало дигитална компетентност. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Кооперативните организации подариха на децата незабравим празник под мотото „На училище с КООП: Спортуваме редовно и се храним здравословно“

15 септември е и отново Централният кооперативен съюз и кооперативните организации от страната организираха за децата незабравими тържества по случай началото на учебната година. Темата на тазгодишните тържества „На училище с КООП: Спортуваме редовно и се храним здравословно“ бе подчинена на Целите за устойчиво развитие на ООН,

Над 1400 първокурсници стартираха обучението си в МУ-Варна

Днес в Медицински университет-Варна с официална церемония и водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе даден стартът на академичната 2018/2019 учебна година. В приветствието си ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов каза: „От днес вие сте студенти в един от най-модерните и високотехнологични

Представители на ЧЕЗ откриваха учебната година в дуалните паралелки на три училища

Подкрепата за дуалната форма на обучение е част от цялостната политика на компанията за насърчаване на професионалното образование в България Представители на ЧЕЗ откриха новата учебна година в три гимназии с дуална форма на обучение, която дава възможност на учениците едновременно да учат и да работят.

Осмокласниците учат за грехопадението в Библията

“Антигона”, “Хамлет”, “Дон Кихот” и “Декамерон” са в програмата по литература Структурата на Библията и значението ѝ за европейската култура и изкуство, както и библейските сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей. Това ще учат осмокласниците според програмата по литература. Тя е съобразена със Закона за предучилищното и училищното

ЧЕЗ направи извънредни обходи на съоръженията около училищата и детските градини

Целта е да се гарантира безопасността на децата и да не се смущава учебния процес В навечерието на новата учебна година ЧЕЗ Разпределение България извърши извънредни обходи на съоръженията от електроразпределителната мрежа, които се намират в близост до училища и детски градини, разположени на обслужваната от дружеството територия в Западна

Седмокласниците пишат отговор на нравствен въпрос и анотация

По история учат за развитието на българските земи от началото на Възраждането до съвременността Само българска литература ще изучават седмокласниците от тази есен. Това предвиждат новите учебни програми, приети след влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Учебната програма по български език в 7-и клас представя

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Шестокласниците пишат отговор на научен въпрос

Какво ново има в програмите за учениците от 1-и до 12-и клас? Какво трябва да знаят родителите? От 21 август “24 часа” започна поредицата “Родителски бележник”. - Учат “Хубава си, моя горо”, “Братчетата на Гаврош”, “Малкият принц” и “Принцът и просякът” - Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието Как да извличат и

Александър Ангелов: До 2020 г. да вкараме всички училища в технологичния облак

“Образование 4.0” е съвместна кампания на “Виваком” и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет, което вместо пречка е възможност за подобряване на учебния процес. Техните навици за онлайн комуникация могат да бъдат използвани като база за

Вълчев: След 10 години очакваме най-голям недостиг в системата на образованието

"През следващите десетилетия ще има недостиг във всички системи – във всички сектори и във всички професии. Младите хора, които ще влизат в пазара на труда, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще излизат. Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години". Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в

Софийският университет ще представи магистърските си програми

Софийският университет "Св. Климент Охридски" организира днес традиционния Ден на отворените врати на магистърските програми в СУ. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Форумът ще се състои от 11.00 до 13.00 часа в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет. На специално разположените щандове всеки желаещ ще може да научи

От 15.9. електронният училищен дневник е официален

Съвместният проект на “Виваком” и в.“24 часа” “Образование 4.0” си поставя амбициозната, но изпълнима цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес. Така ще се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Питат 4-класниците в тест кой приема законите в България

С резултатите по математика може да се кандидатства в профилирани гимназии с “Природни науки” Кой приема законите в България? На 1 ноември какъв ден отбелязваме? Кой девиз е изписан върху герба на Република България? За коя трудова дейност на хората има най-благоприятни условия в Дунавската равнина?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber