Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7045436 Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета Машина на времето: 19.IX.2006 г. Сграда на “Алабин” погреба 2 момичета www.24chasa.bg
Пожарникари разчистват руините, под които са Деница и Петрина. СНИМКА: Пиер Петров

Лавина от тухли, бетон, желязо и греди се изсипва на ул. “Алабин” 39 в София на 19 септември 2006 г. След грохота всичко е в облаци прах и пепел. Сиво пежо, в което преди миг са звънтели женски гласове, е смачкано като консервена кутия. В него от отломките загиват Деница Ченишева, на 26 г., и Петрина Христова, на 24 г.

Срутена е 5-етажна стара еврейска къща - паметник на културата. От всички страни към нея хвърчат пожарни. В спасителната акция и обезопасяването на сградата се включват над 220 пожарникари и полицаи.

Ужасът завладява улицата в 18,08 ч. Малко преди това Деница се връща с пежото от среща с научния си ръководител. С приятелката ѝ Петрина смятат да отидат до мола, а после на танци. Деница свири на пиано, мечтае да е оперен критик. Не е първата в рода си, запленена от музиката. Роднина е на покойната оперна прима Юлия Винер. Има прекрасна дъщеричка на 2 г. и 10 месеца, която повече няма да види майка си.

Последният собственик на 92-годишната сграда е фирма “Хрисома” на Георги и Мая Кирчеви. Те са сочени за близки до бившия премиер Иван Костов и жена му, въпреки че семейството на синия лидер отрича. С години делото буксува. Сега то е в съда и прогнозите са, че за първи път ще има присъда по него към края на 2018 г. - 12 г. след трагедията.

Майките на убитите са съсипани от скръб и болка, че още няма наказани за смъртта на децата им. През годините те многократно

обвиняват институциите

в “бездушие и безхаберие”

и настояват за смяна на прокурорите. Скандалите са предизвикани най-вече от експертизите по делото. Първата показва, че ремонтът няма отношение към падането на сградата. За изготвянето ѝ се прави компютърна симулация на срутването. Експертизата е от 1200 страници и струва около 100 000 лв. Според нея в сградата не е правен конструктивен ремонт - не са махани стени и греди например, а само врати и прозорци. До рухването се стигнало заради наслагване на ред фактори - стара конструкция, лоша поддръжка, вибрации и др.

През Втората световна война бомба разрушава покрива на къщата и после той не е възстановен както трябва. Има течове, поддръжката е занемарена. “Хрисома” купува сградата през юни 2004 г., а влиза във владение през август 2006 г. Сключва договор с друга фирма за реконструкция. С опразването на етажите се заема трета фирма. 6-7 работници изнасят черчевета, дюшеме, легла, врати, изчукват мазилка. Всички без един по-късно твърдят, че не са пипали нищо по конструкцията. (Виж долу).

“Нарочно е било направено така, че сградата услужливо да падне. Там е трябвало да се появи скъп бизнесцентър”, казва преди време Александрина Ченишева - майка на Деница. Според една от версиите падналата сграда е била разчистена прибързано и така са заличени важни следи. Делото няколко пъти е прекратявано от прокуратурата и възобновявано по нареждане на съда. До обвинения са стига чак през 2012 г. (Виж долу.)

Свидетел: Къртихме колони

Един от мъжете, работили в старата къща на “Алабин” 39, обяснява в любителски видеозапис пред майките на Деница и Петрина, че е имало нареждане да бъдат изкъртени 5 носещи колони на 1-ия етаж. Бригадирът предупредил, че сградата ще рухне, но “чорбаджията” наредил да действат. Часове, след като 3 колони били къртени с канго и рязани с флекс, сградата паднала, твърди Николай Александров. Пред прокурор той се отмята от думите си. Охранител обаче заявява, че в деня на падането цялата сграда е скърцала. Това става и причината пазачът да си отиде.

12 г. след трагедията няма виновни

12 г. по-късно делото в Софийския градски съд (СГС) за смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова е пред финал. Подсъдими за трагедията са четирима - собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инж. Петър Петров, който контролирал ремонта, Николай Симеонов, управител на “А3 - Архитектура и изпълнение”, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”. Той е подсъдим задочно, защото от години работел във Франция и не е открит. Четиримата са обвинени за причиняване на смърт на повече от един човек поради незнание или немарливо изпълнение на работата.

Делото тръгна през октомври 2016 г., след като разследването продължи 10 години. Родителите на двете момичета искат общо 750 хил. лв. кръвнина от подсъдимите.

Големият въпрос обаче е дали ще има наказани за смъртта на Деница и Петрина.

За двете години съдебни заседания бяха разпитани майките на Деница и Петрина, пожарникари, охранители на сградата, работници, инженер-геодезист, минувачи, които станали свидетели на срутването, служители на института за паметници на културата, наематели в съседни сгради. Направена бе и още една експертиза. Единственият от подсъдимите, който даде обяснение, бе архитектът Николай Симеонов. Той призна, че никога не бил стъпвал в сградата. Заради многото години мнозина от свидетелите твърдяха, че вече не помнят подробности. Те обаче бяха единодушни, че сградата не е била обезопасена, не е имало заграждения.

С голям интерес се очакваше разпитът на работника Николай Александров. (Виж по-горе).

Пред съдия Величка Маринкова от СГС обаче се отметна от думите си и бе обхванат от внезапна амнезия. “Всичко това е лъжа! Няма нищо вярно, излъгах. Караха ме да лъжа”, каза Александров, когато даде показания на 12 април 2017 г. Той не си спомни обаче кой го е заплашвал. “Не помня”, повтаряше почти през цялото време.

Вторият важен момент бе свързан с ново заключение на вещи лица. През март т. г. бе възложена ключова експертиза на преподаватели от университета по архитектура. Те трябваше да отговорят на един въпрос - дали работниците са бутали носещи стени. Преди съдебната ваканция учените представиха своето заключение - сградата е била толкова занемарена, че и една капка е можела да доведе до падането ѝ. Още при строителството си тя е била изградена неправилно. Преподавателите обаче признаха, че както всички преди тях, и те са градили заключението си само въз основа на документи, защото веднага след падането сградата е досъборена, а руините - изчистени. На ход е съдия Величка Маринкова, а след нея още две съдебни инстанции.

Бурени и боклуци на мястото на падналата къща

Само една стена се издига сега на мястото, където преди 12 г. беше сградата, убила две момичета. Тя е висока около 4 м и дълга към 3 м. Укрепена е с метална конструкция и е обградена с двуметрова алумиева ограда, на която пише, че обектът се охранява. Целият заграден терен е потънал в боклуци и е обрасъл с бурени.

Собственикът Георги Кирчев няма право да предприема каквито и да било строителни дейности, докато не приключи делото срещу него на три инстанции. Само прокурор може да му даде разрешение за строеж, но едва ли би се намерил такъв, а и самият Кирчев не е искал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Дияна Димитрова, психолог: Хазартната зависимост се предава и по генетичен път

Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт,

Отново насилие в хотел: Управителка обижда и заплашва с ножица камериерка (Видео)

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

Турция ще продължи да спира мигрантите

Има известно покачване на натиска по границата с Турция. Това каза пред би Ти Ви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски. Най-важният проблем са действията в демилитаризираната зона в Сирия, където през октомври предстои разполагане на турски войски. Това е голяма стъпка в търсенето на политическото решение и начин Турция да предотврати нова,

Временният директор на НИМХ: Решаваме за структурата към МОН другата седмица

Надявам се това да е началото на края на започналата криза. Предполагам, че в началото на следващата година ще освободя позицията. Това заяви проф. Пламен Нинов, временен директор на НИМХ, пред БНТ. Новината, че НИМХ ще работи нормално, бе приета много добре, защото това положение тежеше. Ние сме институция, която обслужва три министерства.

Бойко Найденов: Имаше дела срещу Арабаджиеви и Стайкови за ДДС и преди години

Като бивш прокурор мога да ви уверя, че никога не е имало чадър над фамилии Арабаджиеви, Стайкови и останалите, срещу чиито членове бяха проведени акциите напоследък. Това каза пред Би Ти Ви бившият шеф на националното следствие Бойко Найденов. Напротив, водени са дела, допълни Найденов, който напусна системата през 2013 г.

Димитър Абаджиев стана посланик в Саудитска Арабия с първата вълна

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Возим се в 100 000 асансьора убийци

85% от асансьорите в България са от типа, в който загина момчето с колелото от Кюстендил. През 70-те години в цяла Европа се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, но ние продължаваме да сме единствената страна в Европа с такива асансьори по остаряла технология. Поне 100 000 крият огромен риск за хората.

"168 часа": Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж и едно дете майка остана и без сина си На 13 септември вечерта 4-ма играчи от футболния отбор на Павликени се прибират почерпени след победен мач за

Първи отчет на министрите пред партньорите (Обзор)

Премиерът тъжен за министър Радев, праща го да бори корупцията от банката в НС Първият отчет на министрите пред лидерите на управляващите партии се състоя непосредствено след правителственото заседание днес. Такова редовно изслушване на членовете на кабинета пред партньорските централи на ГЕРБ, “Атака”,

Радев пусна указа, Маринов става вътрешен министър утре (Обзор)

Цветанов: Всички книжа бяха при президента още на 10-и, лошо го съветваха Радев: Това кадрово решение се приема критично от обществото 10 дни след като премиерът Бойко Борисов го посочи за вътрешен министър, тази сутрин досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов ще бъде избран на поста. Процедурата по гласуването бе отпушена

Нова опасна мода - деца си правят селфи от покрива на мола

Децата са били на ръб с височина близо 30 метра Навръх първия учебен ден две деца не са в клас, а на покрива на мола. Пламена Паскалева вижда опасната ситуация и сигнализира на охраната. Прави и снимки. „Децата бяха видимо около 12-13, максимум 14 години, правеха си селфи, тичаха по покрива", разказва Пламена, пред Би Ти Ви.

Президентът с първата дама в Лондон, чака се покана за среща с кралицата

Посещение в Лондон на президента Румен Радев готви “Дондуков” 2. Очаква се визитата на държавния глава, по време на която ще го придружава и съпругата му Десислава, да е през втората половина на октомври. Тъй като още не са потвърдени датите и програмата, от президентството не съобщават никакви подробности за визитата във Великобритания.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber