Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7036628 Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия Валери Симеонов НЕ напуска управляващата коалиция, но има условия www.24chasa.bg
Валери Симеонов КАДЪР: Канал 3

Лидерът на НФСБ каза, че министерството на туризма е било обещано на неговата партия от самото начало

НФСБ няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Това се разбра от документа, приет след дебати от ръководството на НФСБ в Несебър през уикенда, прочетен от Валери Симеонов на нарочна пресконференция.

Условията са няколко. Първото е на първия коалиционен съвет да се обсъди начинът на управление в правителството. Валери Симеонов е упълномощен да постави този въпрос. Освен това той ще иска смяна на ръководството на парламентарната група. НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри. Ако бъдат отхвърлени тези предложения отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията.

След заседанието вчера ви представихме позицията и анализа, свързан с поредицата от оставки в изминалата година и половина, а днес ще ви запозная с декларацията на Изпълнителния комитет, заяви Симеонов в началото на пресконференцията. 

Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление. Оценяваме темповете, с които се изпълнява програмата, като незадоволителни. Извършват се политически уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален диалог и в малката, и голямата коалиция. НФСБ не приема за нормални подобен модел за управление на държавата и отношения в коалицията, коментира Симеонов. НФСБ изисква решителна промяна от страна на премиера и ГЕРБ, насърчаване на доходите, гарантиране на живота, здравето на българските гражданите, борбата с корупцията.

НФСБ реши първо председателят да постави въпросите за начини на управление - диалог и кадрови промени, да предложат промяна на коалиционното споразумение. 

Партията ще гласува против оставката на тримата министри, в случай на бойкот НФСБ ще инициира свикване, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в управлението на държавата и коалицията. "Без каквито и да било претенции за власт, постове - България е над всичко", заяви Симеонов. 

Не можем да дадем срокове, въпросите, които поставяме в тази декларация са с голямо действие. Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция, както и в малката.

Искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия. Може да не сме голяма партия, но сме самостоятелна, която държи на своята независимост, каза Симеонов. В коалиционното споразумение е записано - когато се извършват кадрови смени, те да бъдат съгласувани с коалиционните партньори. Това не беше спазено, категоричен бе Валери Симеонов. 

"Лидерът на "Атака" тази сутрин си позволи да излъже и да изопачи повода за моето напускане на председателския пост на общинския съвет в Бургас. Поводът беше изграждането на джамия в ж. к. "Меден рудник". Аз се противопоставих на общинския съвет, но той реши да има такава джамия и това е причината за моето напускане", заяви Симеонов. 

Трудно ми е да дам срок, тъй като в момента имаме 5 законопроекта, които са особено важни и предстои да бъдат заложени в програмата на Народното събрание - законопроектът за защита от шума, законът за местните данъци и такси, законът за хазарта, законопроекти, свързани с екологичното законодателство. Зависи от това как ще бъдат обсъдени, приети или не, ние сме в правото си да решим дали ще сме в коалицията, каза още лидерът на НФСБ. 

Законопроектът за шума е на Министерския съвет. Най-голямата група от Народното събрание започва да се колебае дали да приеме законопроект, внесен от Министерския съвет. Това ни кара да стоим нащрек. Не мога да съм сигурен, че оставките ще бъдат приети. В края на краищата предстои и някакво събиране на политическия съвет на голямата коалиция. На мен ми бе съобщено за довечера в 18:00 часа. Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението, каза още той. 

На въпрос дали би приел Министерството на туризма, каквато версия се появи в медиите, Симеонов отвърна: Това не ми е детската мечта. Той обаче каза, че НФСБ мисли, че Николина Ангелкова не си върши работата. Той заяви и че министерството е било обещано на НФСБ при съставянето на правителството.

"От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятаме, че тя не е особено полезна в бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси, реверанси към неособено известни с почтен бизнес фирми", заяви Симеонов. 

Не мисля, че има полза за България да се сменя министър по време на председателство. Всичко зависи от това как ще се развие диалогът и дали ще има диалог, защото се страхувам, че няма да има такъв. Но нека да изчакаме да видим. Най-доволен съм от дейността си в борбата с демографската криза, сподели Валери Симеонов. 

Знаете, че имахме над 100 000 деца, които не бяха обхванати от образователната система, а само за миналата година успяхме да привлечем 22 000. Поздравявам министър Вълчев, защото той е един от хората, които извършват най-смелите реформи, заяви Симеонов. Надявам се тази година, ако останем в правителството, което не е задължително, както знаете, да търсим решение на въпроса за раждаемостта. Аз съм дисциплиниран, коалиционен партньор. Не импровизирам, нито назначавам и уволнявам.

"Акция "шум по морето" - такава акция няма. Това са проверки", заяви лидерът на НФСБ. Тези проверки се правят много по-усилено, тази въпросна акция доведе до успех, въпреки че все още не е приет законопроектът за шума. Тази година за пръв път затворихме 2 заведения - едното "Какаовия плаж" - собственост на известни бивши членове на ВИС, също и в Созопол едно заведение беше затворено и с това показахме, че законът е над всичко. Движим се по това какъв брой сигнали има за конкретните заведения. Започваме от тези, от които има най-много оплаквания. Проверките, които бяхме извършили по "Витошка", бяха по сигнал на моя коалиционен партньор Волен Сидеров. Без да внасям разделение между София и провинцията, но като че ли като отидат по морето тези, които живеят в София, сякаш им става нещо и решават, че са отишли в джунглата, заяви Симеонов - Същото се случва и с някои политици - някои като отидат на морето и почват да говорят глупости. Имаме проблем с коалицията - имаме 12 оставки. За мен това са уволнения. 12 случая на уволнения, не защото не са си вършили работата, коментира Симеонов по повод оставките на министри от последната година и половина. 

Ние не казваме, че ще попречим на ГЕРБ да си сменя министрите, но ще си кажем мнението. Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, но така или иначе сме в условия на коалиция, така че нека всички да си спазват задълженията, заяви още Симеонов. Мястото на министъра на туризма е определено за НФСБ, но както виждате, не сме правили драми. Искал съм оставката на Ангелкова преди председателството. Ако няма диалог, каква оставка да искаш. Тогава си отиваме на точка 4, каза на края лидерът на НФСБ. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Президентът Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено

Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с

Главният прокурор на Мюнхен благодари на България за отличното сътрудничество

Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази подкрепа за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. „За мен е чест, че ме приемате, а фактът,

Манолова за Хитрино: Трета зима хора ще посрещнат във фургон, защото къщите не са готови

"Всеки път отивам в Хитрино с надеждата хората да са усетили удовлетвореност от солидарността на всички български граждани, от помощта, която държавата отпусна, но това не се случва. Хората, които са недоволни, стават все повече, и мисля, че причините за това са ясни - има липса на прозрачност как се изразходват средствата.

Николай Колев – Босия е без книжка заради отнети контролни точки

Николай Колев – Босия е без шофьорска книжка заради отнемане на всички контролни точки. Това каза гл. инспектор Янко Янев от Главна дирекция „Национална полиция” по време на заседанието на временната комисия, разглеждаща сигналите на Босия за корупция в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и продажбата на шофьорски книжки на бежанци

Иван Гешев: До края на годината спецсъдът ще блокира

Индиректно упрекна съдийската колегия на ВСС, че бездейства за решаването на битови и кадрови въпроси на Специализирания наказателен съд Ако не се решат битовите и кадровите проблеми на Специализирания наказателен съд, той ще блокира до края на годината, прогнозира зам.главният прокурор Иван Гешев, който пряко следи работата на двете

Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

Резултатите от изследването на Евростат са предизвестени за всеки, който схваща правото на образование като обществено благо, а не като услуга. Образование, което гарантира просперитет и на индивида, и на държавата. Образование, осигуряващо равния старт на всички деца. Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Започна първото в България уиндсърф предизвикателство с кауза за по-чисто Черно море

Kaufland България е съмишленик на инициативата "Черно море, свободно от пластмаса" като отговорен лидер в сектора на модерната търговия в страната С подкрепата на Kaufland България сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE поеха от Дуранкулак към Резово в първото в България морско предизвикателство с уиндсърф.

Заради урагана "Флорънс" някои пощенски служби в САЩ не работят

Пощенският оператор в САЩ уведомява, че поради пораженията, нанесени от урагана "Флорънс" в Северна и Южна Каролина и Западна Вирджиния, някои пощенски служби са преустановили дейността си, съобщават от "Български пощи". Най-засегнати са районите с пощенски кодове от 27000 до 29999 и от 23000 до 23999.

Почина първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

На 96 години почина първата жена диригент в България и почетен гражданин на Враца Радосвета Бояджиева. Това станало вчера в дома й в София, съобщи внучката й Елица Ткачова . Голямата Радосвета е родена през 1923 г. във Враца, в семейството на видния адвокат Анто Бояджиев. Тя става първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в

5586 коли са проверени вчера в хода на спецакции по пътищата в страната

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера полицейските екипи са проверили 5586 моторни превозни средства и 7474 души. Издадени са 2157 фиша, 844 акта за установени административни нарушения, констатирани са 1477 случая на превишена скорост и са издадени 159 заповеди за принудителни

Проверяват случая с падналото подемно съоръжение в Бургас

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване. Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника, предаде БТА.

Съветът за развитие към Министерския съвет одобри доклада за България 2020

Съветът за развитие към Министерския съвет обсъди на днешното си заседание изпълнението на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Управленската програма е за период от четири години и съдържа 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber