Учат за Античност и праистория в 5-и клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7032425 Учат за Античност и праистория в 5-и клас Учат за Античност и праистория в 5-и клас www.24chasa.bg
Бъдещ петокласник чете приказките на Андерсен, които са в задължителния списък с творби за лятната ваканция.

- По литература наблягат на митове, легенди и народни приказки

- Осмислят разликата между официалното и неофициалното общуване

Съдържанието на общообразователната подготовка по история и цивилизации в 5-и клас обхваща епохите Античност и праистория. В този клас учениците се запознават с появата и достиженията на първите човешки цивилизации с акцент върху развитието на Средиземноморския свят.

Важно място

заема и

историята на

днешните

български земи

през разглежданите епохи. Според учебната програма така се формира отношение към античното културно наследство и неговата роля в историческото битие на Европа и разбиране за органичната връзка между минало и настояще.

В процеса на обучение се поставя началото на формиране на умения за овладяване и прилагане на специфични техники на историческото познание - разработване на кратък план, съставяне на исторически речник, създаване на текст по зададени показатели, ролеви игри. Осигурени са възможности за реално осъществяване на междупредметни връзки.

Сред новите понятия, които петокласниците трябва да научат, са исторически източници или извори, археология, еволюция, номади, земеделци, некропол, жрец, храм, писменост, полис, колонизация, олигархия, демокрация, елинизъм и агора и др.

Петокласниците ще се научат да разпознават паметници на архитектурата и изкуството от Древен Египет и Месопотамия (пирамидите, Сфинкса, Портата на Ищар). Ще трябва да разберат каква е

ролята на

образованието

в Древен Египет

и Месопотамия

Ще търсят информация в интернет по зададени показатели за достиженията на първите цивилизации, запазени до наши дни. Сред знанията, които трябва да овладеят по история, е какви са предимствата на географското положение за развитието на Древна Елада. Ще описват също исторически личности по зададени опори (Леонид, Перикъл, Александър Велики). Учениците ще се научат да познават главните елински богове (Зевс, Хера, Атина, Дионис, Аполон, Артемида).

Извън училище ще посещават музеи. Ще участват и в екскурзии с учебна цел.

Учебната програма по български език представя теми, свързани със запознаване с елементите на речевата ситуация и усвояване на умения за ориентиране в нея, с осмисляне на разликата между официално и неофициално общуване, с овладяване на знания за най-общите особености на текста и с прилагане на формули на речевия етикет.

Петокласниците трябва уместно да използват в речта си синоними и антоними. Ще се научат да работят със синонимен речник и с речник на антонимите. Правилно ще пишат и изговарят думи с неударени гласни звукове, със струпване на съгласни звукове. Правилно ще изговарят и пишат често употребявани думи и думи от терминологичната лексика. Ще се научат още да разпознават личното и възвратното лично местоимение и да определят граматичните им признаци.

Включени са уроци за

овладяване на

правоговорни,

правописни и

пунктуационни

правила,

глаголното време, неличните глаголни форми, местоименията, предлога и наречието като неизменяеми части на речта, както и за второстепенните части на изречението.

Учебната програма по литература е организирана в три тематични блока - митологичен и фолклорен модел за света, в които се изучават предимно митове, легенди и народни приказки. Изучават се още народни песни, откъси от романи и стихотворения като “Хайдути” на Христо Ботев.

Според препоръчителното разпределение на часовете 37% са за нови знания, 44% за упражнения, 6% за преговор, 6% за обобщение и 7% за контролни и класни работи.

Обикновени и десетични дроби

по математика, придобиват

дигитални компетентности

П о математика се изучават обикновени и десетични дроби, признаци за делимост на 9 и 10. Темата “Геометрични фигури и тела” се разделя в две нови теми - “Основни геометрични фигури” и “Геометрични тела”. В края на обучението учениците трябва да могат да сравняват дробни числа и да извършват действията събиране, изваждане, умножение и деление с тях, да

познават основните

равнинни геометрични фигури,

някои техни свойства и признаци и да умеят да ги прилагат. Да знаят връзките между кратни и производни на мерните единици. Учениците трябва да умеят още да обосновават решенията си, да правят изводи, да извличат информация от текст, графика, таблица или диаграма.

Включени са и практически дейности, които могат да се реализират в класната стая - измервания върху предмети или модели с форма на изучаваните фигури и тела, което доизгражда математическата компетентност и развива ключовите компетентности инициативност и предприемчивост.

Важно място в практическите дейности заема използването на информационни технологии за демонстрация на геометрични фигури като правоъгълен паралелепипед и куб, което спомага за придобиване на дигитална компетентност.

Основните теми в програмата по информационни технологии са:

4Компютърна система и информационните технологии;

4 Интернет;

4 Звук и видеоинформация;

4 Създаване и обработка на графично изображение;

4 Компютърна текстообработка;

4 Обработка на таблични данни;

4Компютърна презентация.

В 5-и клас се придобиват систематизирани знания и умения за информационните технологии и компонентите на компютърната система, формират се нови знания и умения за търсене на информация по дадена тема в интернет и

безопасно ползване на

услугата електронна поща,

създаване и формиране на текст на ниво символи и абзац.

Петокласниците трябва да умеят да описват понятията софтуер, хардуер и компютърна система.

Трябва още да се научат да се придвижват в уеб пространството, като използват хипервръзки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Внукът на композитора Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

74 пъти по-високите такси за обжалване вече са в КС (Обзор)

Нарушават се конституцията и конвенцията за човешките права, са мотивите на президента. И БСП ги даде на съда Многократно увеличените такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) влязоха в Конституционния съд. Да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори текстове от АПК,

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Цачева: Може и без указ да се освободи Маринов, но беше жест към президентството

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ

Управителният съвет на БАН е предложил на председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността "директор" на Националния инситут по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Пламен Нинов. Това съобщи пресцентърът на Академията. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември.

Каракачанов: Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него. Тук не става въпрос за назначаване, а за освобождаване. Съгласува се указ за назначение. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber