Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7029097 Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г. Социални помощи ще заменят инвалидните добавки на 350 000 пенсионери от 1 януари 2019 г. www.24chasa.bg
БИСЕР ПЕТКОВ

Поне 38 лв. на месец ще получава всеки човек с увреждания

Сами ще поставят оценка на потребностите си

Създават две нови структури да координират държавата

Фирмите с квоти за работници инвалиди, но и ще могат да ги уволняват по-лесно

Над 350 000 добавки към пенсии заради инвалидност, отпуснати по отменен през 2014 г. текст в Кодекса за социално осигуряване, ще бъдат спрени от 1 януари 2019 г. Това е предвидено в проект на чисто нов Закон за хората с увреждания, който предлага социалният министър Бисер Петков. Проектът бе консултиран в продължение на месеци с организациите на хората с увреждания, протестиращите майки, а при изработването му активно се намеси и омбудсманът Мая Манолова.

Националният осигурителен институт вече няма да изплаща т.нар. четвъртинки в размер на 25% от социалната пенсия, която получаваха инвалидизирали се пенсионери. През 2014 г. спря отпускането на нови “четвъртинки”, но старите бяха оставени до смъртта на хората, които ги получават. Новият закон обаче спира това плащане от НОИ.

Вместо добавка към пенсията тези 350 хил. души вече ще получават помощи от Агенцията за социално подпомагане, както и всички останали инвалиди, предвижда законопроектът на социалния министър. Според текстовете социалната помощ трябва да е в размера на отнетата добавка към пенсията. Предвидено е и отпускането, и плащането на помощта да става автоматично, като АСП ще получи данните за хората и техните сметки от НОИ.

Единственото затруднение, което може да възникне, ще е за някаква част от тези над 350 хил. души, които в момента не получават други социални помощи. Те

ще трябва да

отидат до

агенцията и да

подадат

заявление

за отпускането на новата помощ, и тя ще бъде дадена, обясниха експерти от социалното министерство пред “24 часа”.

Засегнати от тази промяна са всъщност повечето инвалиди, тъй като според данни на социалното министерство инвалидите с подпомагане в страната са 450 хил. души, а общо

хората с телкови

решения са

739 хил. души

350-те хиляди с отнети “четвъртинки” всъщност ще получават една от двата вида социална помощ, които предвижда новият закон. Според него всеки инвалид ще има право на твърдо месечно подпомагане и допълнителни пари, или услуги в зависимост от нуждите му.

Най-малко 38,40 лв. ще е размерът на твърдото месечно подпомагане за инвалидите от следващата година. Неговият точен размер ще се променя в зависимост от линията на бедност, която определя правителството. За 2019 г. тя ще е 348 лв.

10% от линията на бедност ще вземат хората с увреждане от 50 до 70,99%. Тези с инвалидност 70-90% ще получават 15 на сто от линията на бедност. За тежките случаи с над 90 на сто увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, а за тези с право на чужда помощ - 57 на сто. Засега обаче остава и добавката за чужда помощ, която получават пенсионерите с тежки увреждания и която се плаща от НОИ.

Допълнително ще се отпускат целеви помощи за покупка и приспособяване на автомобил, осигуряване на медицински изделия и съоръжения, наем на жилище, ремонт за приспособяване на дома и за рехабилитация и лечение. Точно каква помощ ще се дава и какъв ще е размерът ѝ, ще зависи от индивидуалната оценка на всеки инвалид.

Повечето помощи както и досега, ще се дават от Агенцията за социално подпомагане. От 2020 г. обаче отпускането на медицински и помощни изделия като протези, инвалидни колички, слухови апарати и пр. ще бъде поето от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Индивидуалните оценки на инвалидите ще се правят по специална методика. В нея голяма тежест ще има самооценка от страна на инвалида за това какви са възможностите и нуждите му. Ще се вземат предвид и медицинските документи, които доказват инвалидността, и предписанията на лекарите.

Индивидуалната оценка ще се подновява след всяко ново телково решение.

При пожизнените телкове

индивидуалната

оценка ще важи

за 5 години

Индивидуалните оценки ще се дават от специализиран орган към Министерския съвет, който трябва да бъде създаден от началото на 2021 г. Той ще е една от двете нови структури, които създава държавата. Нов ще е и специален съвет за инвалидите, в който свои представители ще имат омбудсманът и Комисията за защита от дискриминация. Досегашната Агенция за хората с увреждания ще продължи да работи под шапката на социалния министър, въпреки исканията на майките на деца с увреждания тя да бъде закрита. Остава да действа и Националният съвет на хората с увреждания, в който пък влизат организациите на инвалидите, които също бяха обявени за враг от протестиращите майки.

Фирмите с над 25 работници ще имат квота за назначаване на хора с увреждания. При компаниите, които имат от 26 до 50 служители, ще трябва да бъде взет на работа поне един човек с трайни увреждания. 2-ма инвалиди ще е квотата за фирмите с 51 до 100 работници. При по-големите квотата за инвалиди ще е 2% от състава.

За всяко незаето място за човек с увреждания ще се плаща месечна глоба в размер на 30% от минималната работна заплата.

Работодателите ще трябва да оборудват работни места за инвалидите. Те няма да имат право да уволнят работник без увреждане, за да назначат инвалид и така да си изпълнят квотата. Предвиден е обаче стимул -

фирмите ще

получават от

държавата 30%

от осигуровките

на работник

инвалид

Тези пари обаче ще трябва да се ползват за създаването на добри условия на труд за хората с увреждания. Ако се установи, че това условие не е изпълнено или не е нает човек с увреждания, бонусите ще се връщат на държавата заедно със законната лихва.

Връщането на пари от държавата към фирмите ще е още по-голямо, когато става въпрос за т.нар. специализирани предприятия на хората с увреждания. Тогава бонусът ще възлиза на 50% от осигуровките, които се дължат за всеки работник.

Промените струват 133 млн. лв. още догодина, ще се събират от глоби и тиражи на тотото

Допълнителни 133 млн. лв. за помощи на инвалидите ще са нужни още през следващата година, показва предварителната оценка на въздействието на законопроекта. Според изчисленията за подпомагане на 450 хил. инвалиди с над 50% увреждане през 2019 г. ще са нужни 332 млн. лв.

Парите за подпомагане на инвалидите ще се събират по няколко линии.

Една част ще се осигурява както и досега от държавния бюджет.

Освен това се създават и два фонда, които ще се пълнят с пари от глоби. Първият е фонд за заетост на инвалидите. В него ще постъпват тези 168 лв. на месец, които ще плащат фирмите за всяко незаето място от квотата за хора с увреждания.

Вторият фонд ще е за мобилност на инвалидите. Той ще се пълни главно от глоби върху строители, които не пригаждат сградите си за инвалиди. При липса на рампи в нова сграда глобата ще е 10% от проектната й стойност, предвижда законопроектът.

Третата линия на финансиране ще е от Българския спортен тотализатор. Тотото ще е задължено да организира специални тиражи за инвалидите. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

До края на месеца премахват опасните дървета в столичната Борисова градина

До края на месеца предстои да се приеме извършената маркировка и започване на дейности по премахване на опасните и сухи дървета в Борисовата градина, каза пред БНТ директорът на Дирекция "Зелена система" към Столична община Димитър Данчев. "От миналата година се извършва инвентаризация и пълна оценка на дървесната растителност в Борисовата градина.

Манолова: За да са справедливи сметките за вода - индивидуални договори на всеки с ВиК

Решението е всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК. Сега потребителят има едно право и едно задължение - да плаща, а ВиК дружеството - да прибира парите. Това заяви омбудсманът на републиката Мая Манолова пред bTV. И се аргументира: "Сега гражданите трябва да плащат разход общо потребление, който се определя по несправедлив начин.

Огънят в боровата гора край Дреново тръгнал от запалени треви, гасенето продължава

Над 100 горски служители и огнеборци започнаха рано тази сутрин гасенето на пожара над благоевградското село Дренково. Пожарът тръгна снощи около 19 ч и първо бе на площ от 100 дка. През нощта обаче се разрасна и към момента е засегната около 250 декара иглолистна гора. В гасенето се използват се 6 високопроходими автомобила и четири пожарни коли.

Двама мъже с мотор оставиха Наталия Гуркова вдовица (Обзор)

Съпругът ѝ Джордже Михалевич бе застрелян в колата си в ЮАР Съпругът на Наталия Гуркова Джордже Михалевич бе разстрелян в понеделник в ЮАР. Убийството е станало в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург. Джордже Михалевич си тръгнал от ресторант, в който обядвал. На светофар до него спрял мотор с двама бели мъже,

Млада жена в неизвестност от петък, последно видяна в столичен клуб

"Това е Криста, наша приятелка, изчезнала е в петък и е в неизвестност от тогава. Последно е забелязана на бул. Черни връх в клуб Микстейп 5 вечерта, била е с приятели и след това не са могли да я намерят. Никой не я е чувал или виждал. Моля, ако някой има информация или я забележи обадете се на номер 0894201926/+359899969454.

Каракачанов: Таван на печалбата за хляб и още 9 храни (Обзор)

Не трябва да поскъпват заради увеличението на газа, настоява вицепремиерът. Властта да фиксира колко могат да печелят търговците на продукти от социалната кошница, иска ВМРО Валери Симеонов: Силно скептичен съм спрямо мерки, характерни за социализма ВМРО, която е част от управляващата коалиция, лансира вчера предложение за социална кошница с

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

100 декара иглостни гори горят край село Дренково

100 декара иглолистни гори пламнаха тази вечер край благоевградското село Дренково, предава БНТ. Пламъците са тръгнали от сухи треви и бързо са се разраснали заради силния вятър. Няколко екипи на пожарната са в района. Очаквайте

София забранява събиране на дарения по улиците

До 100 лв. глоба за уличен музикант без разрешително, 300 лв. за миене на прозорци на коли по кръстовищата Събирането на парични дарения на места за обществено ползване като улици, булеварди и площади в София ще бъде забранено. Това предвижда проектът за нова наредба за обществения ред, която общинските съветници трябва да гласуват в четвъртък.

Най-вероятният бъдещ шеф на ЕК прегръща Цветанов за избора му в УС на Европол (Обзор)

Зам.-председателят на ГЕРБ избран с пълен консенсус в ръководството на агенцията, след като направи и невъзможното, за да осигури единни правила за работата й с властите в отделните държави членки. На него са поверени връзките на националните парламенти със  и с Европейския парламент Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ, зам.

Българо-американско съвместно учение се проведе в Ново село (Снимки)

Секретарят на Сухопътните войски на САЩ д-р Марк Еспер и командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Михаил Попов посетиха днес учебен полигон "Ново село". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Те са наблюдавали отбранителни действия на механизиран пехотен взвод с бойни машини "Брадли".

Съд запорира имотите на Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия е поискала и получила от Софийския градски съд запор над имущество на бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, сега общински съветник в София. Новината потвърди пред “24 часа” председателят ѝ Пламен Георгиев. След проверка, започнала в началото на 2017 г., комисията открила несъответстие между доходите и

Борисов към Ердоган: Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави

Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Двамата разговаряха в рамките на 73-тата сесия на ООН в САЩ. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber