НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Здравко дублира световното злато по лингвистика, грабна и сребро по биология

 Води курс на петокласници

 С фоторазказ за Мозамбик печели 1-о място в конкурс

Здравко Иванов успя за втора поредна година да грабне златото от международната олимпиада по лингвистика в Прага. Само няколко дни по-рано момчето се пребори и за сребърен медал от международната олимпиада по биология.

17-годишният възпитаник на Софийската математическа гимназия споделя, че не му е труден балансът между двата предмета, защото

лингвистиката

му е хоби, а

биологията - обич

Първо се явява на международната олимпиада по биология в Техеран, Иран. Подготвя се за нея, като сам намира учебници за по-горен курс.

Най-труден му е психологическият момент, защото е на ново място, при това с непознати съотборници. Първият компонент от състезанието го напряга. “Не трябва да се предаваш, щом видиш, че ти е трудно. Събираш мислите си и продължаваш с останалите задачи”, раказва Здравко. В конкуренция с 260 деца от цял свят той стига до среброто. “Изненадах се от успеха, определено не очаквах такова представяне”, скромно е момчето. За първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Здравко печели среброто, а с бронзови си тръгват учениците от Националната природо-математическа гимназия Виктор Георгиев, Ваня Миланова и Иван Георгиев.

Здравко споделя, че Иран го впечатлява, а организаторите на състезанието освен разходки из забележителностите правят и заря с фойерверки. Състезателите пък са ескортирани като важни личности.

По биология момчето се пали в VII клас. Интересни са му клетките, не толкова животните и растенията. В биологията вижда и бъдещето си. Не пропуска да спомене учителката си Цветана Хинкова, която го мотивира да се занимава с науката.

В напрегнатата му лятна програма следва и международната олимпиада по лингвистика в Прага. На нея се явява за четвърти пореден път. През 2015 г. успява за завоюва бронза, а на следващата година печели почетна грамота. 2017 г. се оказва много успешна за него и момчето се връща със златото. А през тази година успява да дублира най-високото отличие в Прага. Задачите му носят 88 от 100 възможни точки. От 26 до 30 юли осемте български състезатели, разпределени в два отбора с по 4 участници от IX до XII клас, мерят сили с лингвисти от над 30 държави от цял свят, сред които САЩ, Русия, Финландия, Австралия, Корея, Китай. Децата имат 6 часа да решат пет задачи. Освен Здравко и Виктор Балтин печели златото (бел.ред. - той бе част от “Отличниците на България” през 2017 г.). Сребърен медал печели Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе и Георги Йотов от 164-а испанска гимназия в София са с бронзови. Други две български ученички - Грета Христозова от ЕГ “Пловдив” и Асел Исмолдаева от МГ “Д-р Петър Берон” във Варна, получиха почетни грамоти.

“Форматът ми бе познат, но бях много уморен. Реално имах

само един ден

почивка

между двете състезания”, разказва Здравко.

Той не е броил медалите си, защото те не са важни за него. Предизвикателството е да се представя добре, в нещата, които харесва.

На международна

олимпиада няма

как да решиш

всичко,

а пък да вземеш медал, е по-скоро резултат от работата ти през цялата година - така скромно обобщава талантливият ученик. Той е категоричен, че амбицията за успехи трябва винаги да я има преди състезание, защото без нея няма да има резултати.

С лингвистика започва да се занимава още от IV клас. И само две години по-късно нещата стават сериозни. “Важното е да има кой да те запали, да те бута напред и да те ръчка”, обяснява Здравко. Изтъква и приноса на учителя си по лингвистика Веселин Златилов.

“Лингвистиката е наука за езика, а това, което ние правим, е да решаваме задачи с помощта на логическо мислене и някакви конструкции, които създаваш - математически модели”, обяснява тийнейджърът за непросветените какво представлява лингвистиката. С помощта на тези модели можеш да подходиш към езика с нова информация, да го разбереш.

В училище той не вижда предизвикателства. “Покрай състезанията не мога да бъда абсолютно и напълно в училище. Понякога съм твърде уморен. Като цяло учителите са достатъчно разбрани и нямам проблеми”, споделя момчето.

От миналата година Здравко води школа по лингвистика за V клас. “Беше ми много интересно. Разбрах, че имам възможност да погледна нещата отстрани, защото задачите за по-малките са доста по-лесни и в същото време можеш да научиш много от тях”, разказва за новото си амплоа на учител.

Едно от нещата, които най-много обича, е да пътува в България и по света. “Това е свързано с обичта ми към географията от малък. С моите родители сме посетили всички 100 национални туристически обекта. Аз самият съм

посетил 40

държави в

Европа, Азия

и Африка”,

разказва запалено момчето. Участва и в две географиади. На миналогодишното издание печели първа награда в конкурса за фотопис с фоторазказ за Мозамбик.

Все още не е решил в кой университет ще кандидатства догодина, нито каква специалност ще избере. “Засега надделява биологията”, усмихва се момчето.

След 10 години обаче се вижда в България с хубава работа.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още