Здравко дублира световното злато по лингвистика, грабна и сребро по биология

https://www.24chasa.bg/novini/article/7024999 Здравко дублира световното злато по лингвистика, грабна и сребро по биология Здравко дублира световното злато по лингвистика, грабна и сребро по биология www.24chasa.bg
ЗДРАВКО ИВАНОВ СНИМКА: Личен архив

 Води курс на петокласници

 С фоторазказ за Мозамбик печели 1-о място в конкурс

Здравко Иванов успя за втора поредна година да грабне златото от международната олимпиада по лингвистика в Прага. Само няколко дни по-рано момчето се пребори и за сребърен медал от международната олимпиада по биология.

17-годишният възпитаник на Софийската математическа гимназия споделя, че не му е труден балансът между двата предмета, защото

лингвистиката

му е хоби, а

биологията - обич

Първо се явява на международната олимпиада по биология в Техеран, Иран. Подготвя се за нея, като сам намира учебници за по-горен курс.

Най-труден му е психологическият момент, защото е на ново място, при това с непознати съотборници. Първият компонент от състезанието го напряга. “Не трябва да се предаваш, щом видиш, че ти е трудно. Събираш мислите си и продължаваш с останалите задачи”, раказва Здравко. В конкуренция с 260 деца от цял свят той стига до среброто. “Изненадах се от успеха, определено не очаквах такова представяне”, скромно е момчето. За първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Здравко печели среброто, а с бронзови си тръгват учениците от Националната природо-математическа гимназия Виктор Георгиев, Ваня Миланова и Иван Георгиев.

Здравко споделя, че Иран го впечатлява, а организаторите на състезанието освен разходки из забележителностите правят и заря с фойерверки. Състезателите пък са ескортирани като важни личности.

По биология момчето се пали в VII клас. Интересни са му клетките, не толкова животните и растенията. В биологията вижда и бъдещето си. Не пропуска да спомене учителката си Цветана Хинкова, която го мотивира да се занимава с науката.

В напрегнатата му лятна програма следва и международната олимпиада по лингвистика в Прага. На нея се явява за четвърти пореден път. През 2015 г. успява за завоюва бронза, а на следващата година печели почетна грамота. 2017 г. се оказва много успешна за него и момчето се връща със златото. А през тази година успява да дублира най-високото отличие в Прага. Задачите му носят 88 от 100 възможни точки. От 26 до 30 юли осемте български състезатели, разпределени в два отбора с по 4 участници от IX до XII клас, мерят сили с лингвисти от над 30 държави от цял свят, сред които САЩ, Русия, Финландия, Австралия, Корея, Китай. Децата имат 6 часа да решат пет задачи. Освен Здравко и Виктор Балтин печели златото (бел.ред. - той бе част от “Отличниците на България” през 2017 г.). Сребърен медал печели Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе и Георги Йотов от 164-а испанска гимназия в София са с бронзови. Други две български ученички - Грета Христозова от ЕГ “Пловдив” и Асел Исмолдаева от МГ “Д-р Петър Берон” във Варна, получиха почетни грамоти.

“Форматът ми бе познат, но бях много уморен. Реално имах

само един ден

почивка

между двете състезания”, разказва Здравко.

Той не е броил медалите си, защото те не са важни за него. Предизвикателството е да се представя добре, в нещата, които харесва.

На международна

олимпиада няма

как да решиш

всичко,

а пък да вземеш медал, е по-скоро резултат от работата ти през цялата година - така скромно обобщава талантливият ученик. Той е категоричен, че амбицията за успехи трябва винаги да я има преди състезание, защото без нея няма да има резултати.

С лингвистика започва да се занимава още от IV клас. И само две години по-късно нещата стават сериозни. “Важното е да има кой да те запали, да те бута напред и да те ръчка”, обяснява Здравко. Изтъква и приноса на учителя си по лингвистика Веселин Златилов.

“Лингвистиката е наука за езика, а това, което ние правим, е да решаваме задачи с помощта на логическо мислене и някакви конструкции, които създаваш - математически модели”, обяснява тийнейджърът за непросветените какво представлява лингвистиката. С помощта на тези модели можеш да подходиш към езика с нова информация, да го разбереш.

В училище той не вижда предизвикателства. “Покрай състезанията не мога да бъда абсолютно и напълно в училище. Понякога съм твърде уморен. Като цяло учителите са достатъчно разбрани и нямам проблеми”, споделя момчето.

От миналата година Здравко води школа по лингвистика за V клас. “Беше ми много интересно. Разбрах, че имам възможност да погледна нещата отстрани, защото задачите за по-малките са доста по-лесни и в същото време можеш да научиш много от тях”, разказва за новото си амплоа на учител.

Едно от нещата, които най-много обича, е да пътува в България и по света. “Това е свързано с обичта ми към географията от малък. С моите родители сме посетили всички 100 национални туристически обекта. Аз самият съм

посетил 40

държави в

Европа, Азия

и Африка”,

разказва запалено момчето. Участва и в две географиади. На миналогодишното издание печели първа награда в конкурса за фотопис с фоторазказ за Мозамбик.

Все още не е решил в кой университет ще кандидатства догодина, нито каква специалност ще избере. “Засега надделява биологията”, усмихва се момчето.

След 10 години обаче се вижда в България с хубава работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Внукът на композитора Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

74 пъти по-високите такси за обжалване вече са в КС (Обзор)

Нарушават се конституцията и конвенцията за човешките права, са мотивите на президента. И БСП ги даде на съда Многократно увеличените такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) влязоха в Конституционния съд. Да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори текстове от АПК,

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Цачева: Може и без указ да се освободи Маринов, но беше жест към президентството

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ

Управителният съвет на БАН е предложил на председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността "директор" на Националния инситут по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Пламен Нинов. Това съобщи пресцентърът на Академията. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември.

Каракачанов: Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него. Тук не става въпрос за назначаване, а за освобождаване. Съгласува се указ за назначение. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber