Симеон губи двореца “Врана”, но взема 1 млн. лева от държавата като добър стопанин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7022513 Симеон губи двореца “Врана”, но взема 1 млн. лева от държавата като добър стопанин Симеон губи двореца “Врана”, но взема 1 млн. лева от държавата като добър стопанин www.24chasa.bg
Граждани се разхождат край двореца “Врана”. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Бившият премиер няма да плаща над 6 млн. лв. за ползването на имота в продължение на 10 г.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок трябва да върнат двореца “Врана”, парка край него и целия комплекс от сгради на държавата, но след като получат 1 323 495 лв. за ремонтите и реставрацията им.

Това реши съдия Петя Алексиева. Становището ѝ бе очаквано, но то все още не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Освен срещу бившия премиер и сестра му делото се водеше и срещу петимата им братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда. Те обаче не са осъдени, тъй като в началото на делото през 2011 г. признаха за собственик държавата.

Комплексът “Врана” се намира в покрайнините на София.

Реституиран е

през 2001 г.

със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

Освен за собствеността държавата претендира и за над 6,9 млн. лв. обезщетение за 10-годишно неправомерно ползване на имота заедно с лихвите, които надхвърлят 1,5 млн. лв.

Съдът обаче

отхвърля тези

искове

като недоказани

Аргументът - имотът е паметник на културата, не може да се отдава под наем и затова действителният собственик не може да претендира пропуснати ползи.

Това е 5-ото от 6 дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели. Както и по другите “царски” дела, съдия Алексиева приема, че “Врана” не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

“Интендантството не е било и пълномощник на царя по сключвани от него сделки, тъй като такова упълномощаване (по силата на закона) не се установява от нито един от приложените правилници или правила за управление на цивилната листа”, пише съдът.

Спорът по това дело, което на първа инстанция приключи за 7 г., се състоеше в това дали Интендантството е държавна институция.

Според защитници на Симеон то е органът, чрез който царското семейство е участвало в гражданския оборот.

“Заради неприкосновеността на личността на монарха той няма как наравно с другите хора да сключва договори. И английската кралица не участва лично в гражданския оборот, а го прави чрез Интендантството”, обясняват юристи.

По време на делото защитниците на бившия премиер и сестра му обявиха, че подобренията в стария дворец във Врана ( ловната хижа) и новата сграда са за общо 1 445 000 лв. Вещо лице обаче ги изчислява на 1 323 495 лв.

Съдът се съгласява със заключенията на други експертизи, че

мазилките и

характерните

детайли по

фасадите на

стария дворец са

реставрирани

“Таваните на представителните пространства на къщата - Белия салон и столовата, както и царските спални са пластично оформени с украса от гипсови орнаменти и фризове в стила на епохата”, пише съдия Алексиева.

За новия дворец, който е построен между 1909 и 1912 г., съдът също отчита подобренията.

“Т.нар. преддверие пред главния му вход е с метална конструкция с витражи, построена в същия исторически период”, казва съдът.

Адвокати на държавата по т.нар. царски дела са юристи от кантората на Ирен Савова.

“Това е изключителен успех. По отношение на собствеността решението на съда е правилно. Не очаквам изненади и в Страсбург. Ние представихме убедителни доказателства, че дворецът е на държавата” , каза пред “24 часа” Савова. Тя и колегите ѝ обаче ще обжалват решението в частта му, че държавата трябва да плати над 1,3 млн. лв. за ремонти и подобрения.

Освен делото “Врана” в полза на държавата са решени и споровете за дворците “Ситняково”, “Саръгьол”, “Царска Бистрица” и стопанството “Врана”, което се простира на 1414 дка на около километър от двореца и парка. Решенията за “Ситняково” и “Саръгьол” са и окончателни. И по тези дела ключова роля за успеха на държавата изиграва документите за Интендантството към цивилната листа на Негово Величество царя.

Засега делото за 16 500 дка рилски гори все още не е приключило на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

Адвокатка на Симеон: Разочароващо! Всеки знае, че това е домът на царя

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Много разочароващо решение за нас. Едва ли има човек, който се е докоснал до този казус, да не е наясно, че това всъщност е домът на царя. Това коментира пред “24 часа” адвокатката на Симеон II Ели Христова. Тя уточни обаче, че има информация само от медиите и не е видяла решението и мотивите на съда в цялост.

“Цар Фердинанд е купувал мястото парче по парче, строил е и стария, и новия дворец, направил е този великолепен парк”, обясни Христова. Тя изрази учудване, че продължава да се твърди, че това е дело на държавата. “Тя не може да се скрие зад обтекаемото становище, че Интендантството на цивилната листа е било собственост на този имот, защото в настоящия случай то няма никакво значение”, допълни Христова. И разказа, че през 1928 г. са правени опити да се създаде констативен нотариален акт за “Врана” на името на Интендантството по подобие на другите места, но тогавашният нотариус Христо Омарбалиев, който е може би най-големият капацитет в историята на българския нотариат, е отказал да подпише. С други думи - той е установил, че това, което е записано в този проект - че Интендантството е собственик и е владяло тези имоти, не отговаря на истината, обясни Христова. Това напълно изключва въпроса за Интендантството в това дело, категорична бе тя. Изрази разочарование, че въпросът за Интендантството е минал “по инерция” през всички дела, свързани с царската реституция, въз основа на първото решение на съда - по делото за Кричим, което се мултиплицирало от всички следващи съдебни състави. След промените в закона тази несправедливост е премахната, но никой не изслуша нашите аргументи, допълни Христова.

През 1990 г. този имот е станал собственост на Столична община - и паркът, и сградите, съобщи още адвокатката. И това става няколко години преди да бъдат приети реституционните закони. “А държавата преди това е била довела до пълна разруха тези имоти. Виждало се е небето - от партера през няколко етажа нагоре. В документите, с които държавата предава имотите на Столична община, това много ясно е отразено”, допълни тя.

“Едва след като царят влага милиони левове във възстановяването на този имот и вече той има достоен вид, тогава държавата решава в един момент, че може да го придобие без никакви средства. И като се позове на собственото си неправомерно поведение”, коментира Христова. Тя уточни, че въпреки решението на КС от 1998 г., че трябва да се приеме нарочен закон за царската реституция, държавата не го прави 20 г. Претендира за няколко милиона обезщетение, които, доколкото разбирам, съдът не е приел, че се дължат на държавата, допълни царската адвокатка.

“Когато вляза в контакт с клиента си, ще решим какво ще предприемем. Но моето мнение е, че това дело трябва да бъде задължително обжалвано”, каза Христова. Но предрече, че краят му е предизвестен и делото рано или късно ще стигне до Страсбург.

Паркът да остане отворен за граждани, настоява общината

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Нашето желание е парк “Врана” да остане отворен за граждани. Ще продължим да извършваме поддръжка на царската градина, заявиха от Столичната община за “24 часа” по повод решението на съда, с което паркът и дворецът “Врана” са обявени за държавна собственост.

През 2001 г. Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза дариха на общината 968 097 кв. м от парка. Той бе отворен за посетители през 2013 г. От тогава до сега царската градина е била посетена от над 300 000 души. Кметството пусна и автобусна линия, за да може повече хора да стигнат до парк-музея, в който може да се видят над 820 дървесни, храстови и тревисти видове.

“Преди години СОС е взел решение да приеме дарението на част от парка. Ако следващата инстанция потвърди решението на съда и то стане окончателно, нашето решение се обезсилва. Личното ми мнение е, че при такава ситуация общината трябва да поиска парка от държавата, за да може той да продължи да бъде достъпен за гражданите и да бъде отворен в делнични дни, а не само през уикенда, както е сега”, заяви пред “24 часа” председателят на СОС Елен Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Паси: В света залагат на избиратели самоубийци

През 2016 г. политиците започнаха да залагат на лошите избиратели, а не на добрите, каза пред Би Ти Ви Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб. Виждаме една малка реплика на избора на Хитлер от избиратели самоубийци. Това е Брекзит, изборът наТръмп за президент на САЩ. Алиансът на вечните лидери , в който влизат Путин и Ердоган, се разширява.

Колега на простреляния полицай: Психично болните не би трябвало да са проблем на МВР (Видео)

„Проблемът не е само на МВР. Министерството на здравеопазването трябва да подобри работата си и да вземе по-сериозни мерки за тези хора”, коментира пред Нова тв Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР, по повод простреляния полицай в София. „Много трудно се прави преценка в такава ситуация.

Десислава Атанасова: Решението на президента за указа е политическо

Решението на президента е по-скоро политическо, по-късно облечено в юридическа форма, каза пред Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.Не допускам проф. Емилия Друмева, съветник на президента, да е изготвила становището за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. В края на 2013 Конституционният съд имаше такъв

21-годишният Христо Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният Христо Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Курумбашев: Предложеният от ЕК „Пакет за мобилност“ слага край на идеята за общ пазар

„Оставам с впечатлението за протекционистки мерки там, където транспортният сектор е доминиран от фирми от Източна Европа, и пълна либерализация там, където доминиращи са фирми от Западна Европа“, смята евродепутатът „В държавите членки, където е либерализиран пазарът на автобусни превози или се предвижда бъдеща либерализация,

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber