Конституционен съдия: много (по)чест, малко работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7017588 Конституционен съдия: много (по)чест, малко работа Конституционен съдия: много (по)чест, малко работа www.24chasa.bg
Конституционни съдии, заснети през 2012 г. с президента Росен Плевнелиев. СНИМКА: Йордан Симeонов

Четирима нови ще бъдат номинирани през идните 100 дни - сред “заподозрените” са Цецка Цачева, Сотир Цацаров, Лозан Панов и Павлина Панова

Голяма чест за всеки юрист! Така омбудсманът Константин Пенчев възкликна преди 3 години, когато парламентът го избра за конституционен съдия.

Тогава е и последната рокада в Конституционния съд (КС) - институция, която е извън трите власти и съблюдава законите ни да не противоречат на конституцията. Сега предстои поредна смяна на четирима съдии, чийто мандат приключва след по-малко от четири месеца.

В началото на седмицата, както изисква законът за КС и правилникът за прилагането му, председателят на съда Борис Велчев изпрати писма до президента Румен Радев, председателя на парламента и шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд. В тях напомни, че срокът за избор на четирима съдии вече тече.

Парламентът трябва да прати след гласуване един юрист, Общото събрание на двете върховни съдилища двама - един от ВКС и един от ВАС, а президентът да назначи един.

На 12 ноември изтича мандатът на Кети Маркова, Румен Ненков, Стефка Стоева и Цанка Цанкова.

В публичното пространство вече се завъртяха имена.

По традиция

винаги

се спряга или

правосъдният

министър, или

някой

от тримата

големи

в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. И сега за възможни кандидатури се споменават Цецка Цачева, Сотир Цацаров, Лозан Панов и заместничката му Павлина Панова.

Предположенията имат основания дотолкова, доколкото през своето 27-годишно съществуване в КС винаги е имало съдии, които, преди да отидат там, са заемали или един от трите ръководни поста в съдебната система, или поне са били заместници.

Преди да бъде назначен в КС от президента Росен Плевнелиев през 2012 г., Борис Велчев беше главен прокурор. Константин Пенчев пък бе шеф на ВАС от 2004 до 2010 г., а после омбудсман. Покойният Румен Янков беше шеф на ВКС.

Румен Ненков и Стефка Стоева, чийто мандат изтича, бяха съответно зам.-председатели на ВКС и ВАС, Гроздан Илиев - също, Благовест Пунев (мандатът му в КС изтече през 2015 г.), също е бил зам.-шеф на ВКС. Конституционни съдии са били още бившите шеф и зам. шеф на ВАС Владислав Славов и Людмил Нейков, бившият правосъден министър в правителството на Иван Костов - Васил Гоцев.

Има и обратната ситуация. Лазар Груев от конституционен съдия оглави ВКС. Покойният вече Иван Григоров от шеф на ВКС отиде в КС, но после се върна на предишната позиция.

При номинациите има и още едно негласно правило - Общото събрание на ВКС и ВАС да избира по един магистрат от двата съда за член на КС. Говори се, че сред избраните могат да бъдат бившият шеф на ВАС Георги Колев или Галина Солакова от същия съд.

Какво всъщност правят 12-те юристи през своя 9-годишен мандат? (Той е най-дълъг в сравнение с трите власти, като на всеки 3 години се сменят четирима - бел.ред.)

Макар и наречен съд,

КС е извън

съдебната

система

Това не се знае от много хора. Той не може да контролира решенията на съдилищата. Освен над съдебната стои над законодателната и изпълнителната власт. Ролята му е на арбитър между трите власти и основната му функция е да съблюдава дали актовете на парламента и президента са съобразени с конституцията.

КС решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, произнася се и по съответствието на сключените от България международни договори с конституцията преди ратификацията им.

Към КС не може да се обърне всеки, а само посочените в основния закон на страната. Това са 1/5 от народните представители, т.е. 48 от тях, президентът, Министерският съвет, двете върховни съдилища, омбудсманът, а от близо 3 г. и Висшият адвокатски съвет. Адвокатурата се възползва от тази възможност за първи път в края на 2017 г.

Конституционните

съдии не могат да

се самосезират,

а чакат да бъдат сезирани от тези институции. “Така че не от тях зависи по колко дела ще гледат и с какви въпроси ще се занимават”, каза преди години в интервю за “24 часа” бившият шеф на КС Неделчо Беронов.

Преди 2 г. на честването на 25-годишнината от създаването на съда, настоящият му председател Борис Велчев също постави въпроса за слабата натовареност. Той призна, че капацитетът на членовете на КС не се използва в пълнота. И си пожела повече дела.

Че те са малко, говори и статистиката. Тя показва, че горе-долу по едно дело се пада на съдия на година.

От началото на 2018 г. КС има 13 решения, като 10 от тях обаче са по дела, образувани през м.г. Най-голяма популярност доби становището, че Истанбулската конвенция не отговаря на нашата конституция.

През 2017 г. КС е имал 14 дела. От тях едно още не е решено, а едно не е допуснато за разглеждане. През 2016 г. КС се е произнесъл по 17 казуса. През 2015 г. е имал 13 дела, но при 6 искането не е гледано по същество. 2014-а делата също са били 13, като 2 не са допуснати.

Най-натоварени конституционните съдии са били през 2013 г. Тогава са гледани 22 дела, като едно е отклонено. За 2012 г. са обявени 13 решения, а за цялата 2011 г. 12 - средно по едно на съдия.

Затова и все по-често се поставя въпросът за пряката конституционна жалба. Тоест всеки гражданин да може да се обърне към КС, когато другите възможности да защити конституционните си права са изчерпани. Голям радетел на идеята е Борис Велчев. Той не веднъж е споменавал, че само 8 държави в Европа нямат пряка конституционна жалба.

Не много работа,

но пък огромни

привилегии

През 1991 г., когато се пише конститутията и Законът за конституционния съд, законодателите им ги дават, за да гарантират тяхната независимост. Съдиите от КС имат имунитет като народните представители и се ползват със статута на председателя на парламента, т.е. имат право да се возят в кола на НСО.

Разбира се, чест им прави, че не се възползват много от тази възможност. По софийските улици може да бъдат видени и Борис Велчев, и Румен Ненков, и Филип Димитров например.

Конституционните съдии също така имат право на пенсиониране след изтичане на мандата им, независимо дали са навършили възраст и без да прекратяват осигуряването си другаде. При излизане от КС получават обезщетения в размер до 20 заплати.

Законът казва, че председателят на КС получава заплата, равна на средноаритметичното възнаграждение на президента и на председателя на Народното събрание. Тоест след президента той е вторият човек в страната с най-висока заплата.

Малко

изчисления

Заплатата на президента се смята, като се събират две депутатски заплати. В момента възнаграждението на народните представители без всички добавки е 3429 лева.

Това означава, че Румен Радев се разписва срещу минимум 6858 лв. Председателят на парламента взема с 50% повече от депутата - 5143 лв. Така че на шефа на КС се полагат около 6000 лв. Към тях се прибавя и трудовият му стаж, който е повече от 30 г., и сумата стига докъм 9100 лв. Останалите членове взимат 90 на сто от неговата заплата.

Освен това срещу съдиите от КС не може да започва наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им. Той пък може да се снема при наличието на достатъчно данни за извършено тежко умишлено престъпление, които трябва да бъдат представени пред съда от главния прокурор.

Конституционните съдии имат право да посещават всички държавни органи, стопански и обществени организации и да получават исканите от тях сведения. Те пък от своя страна са длъжни да им оказват пълно съдействие при осъществяване на правата им.

Кой може

да стане

конституционен

съдия?

Няма възрастови ограничения, но е задължително всеки кандидат да има поне 15 г. стаж като юрист. Също така в закона е казано, че трябва да притежава високи нравствени и професионални качества.

Макар и да не е в съдебната система, КС обаче има типичен за нея проблем - сграден. КС няма сграда и от създаването си се помещава в тази на Министерския съвет. На юбилея по случай 25-годишнината на КС председателят му Борис Велчев си пожела освен повече дела и нова сграда. Засега няма изгледи поне едно от двете пожелания да се сбъднат.

В следващите три месеца обаче около КС ще се шуми много, защото започва надцакването кои ще са юристите, които ще влязат в съда за следващите 9 години. Сега на ход с предложения за кандидатури са президентът, парламентът и двата върховни съда у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"Ню Йорк таймс": Зам.-главният прокурор на САЩ предложил Тръмп да бъде записван тайно

Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн, който отговаря за разследването за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в страната през 2016 г., предложил миналата година президентът Доналд Тръмп да бъде записван тайно и членове на кабинета да бъдат убедени да се позоват на конституционна поправка,

Борисов: Не трябва да забравяме делата на нашите предци, довели до независимостта ни

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан със запазването и развитието на обединена Европа, но никога не трябва да забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци, довели до независимостта на България", написа премиерът Бойко Борисов по случай днешния празник в профила си във фейсбк.

Цветанов: Да си независим днес означава сам да определяш пътя си. Честит празник!

Скъпи сънародници, днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Дръзкият, но изключително премерен политически акт на цар Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и др. вече повече от един век блести ярко и ни дава поводи за гордост, написа във фейсбук лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан

Честит Ден на Независимостта!

Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Започнаха тържествата за 110 години от обявяването на независимостта (Снимки)

С тържествена света литургия в историческата църква "Св.40 мъченици" започнаха тържествата за 110 години от обявяването Независимостта на България във Велико Търново. Преди да влязат на службата в Иван Асеновия храм, кметът Даниел Панов, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутатът Ева Майдел и другите официални лица запалиха свещ в

Първо в "24 часа": Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир

Току-що приключи среднощно заседание на състав на ВКС за мярката за неотклонение на четиримата обвинени за погрома в Роженския манастир, научи първо "24 часа". Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха днес около 17:00 ч.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Бруцелоза в село Вуково, животните са умъртвени

Три положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин. Животните са предадени в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти. Междувременно на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на

Българска болнична асоциация с декларация за предложените модели за реформа на здравното осигуряване

Във връзка с предложените за обществено обсъждане модели за реформа на здравното осигуряване от "Българска болнична асоциация" изпращат декларация до медиите: През месец септември Министерство на здравеопазването започна обсъждане на отдавна чаканата реформа на здравното осигуряване. Първият от предложените два модела се състои във въвеждане на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber