Чиновниците без евтина почивка, но с компенсации

https://www.24chasa.bg/novini/article/7015940 Чиновниците без евтина почивка, но с компенсации Чиновниците без евтина почивка, но с компенсации www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев поздравява представителя на Световната банка Тони Томпсън при представянето на проекта през септември миналата година. СНИМКА: Йордан Симeонов

Така станциите нямало да трупат загуби от ниските цени за държавни служители

Единствено един обект на Външно за пример - работи с “Холидей инн”

Чиновниците да получават допълнително пари, за да могат да си платят за почивка в страната или чужбина, вместо да ползват ведомствени станции. Това е едно от предложенията, които ще обсъждат министрите при изготвянето на стратегия за управление на държавните почивни бази и резиденциите.

Предложението е включено в доклада на Световната банка до вицепремиера Томислав Дончев, който бе направен като част от проекта за реформиране на административните услуги по Оперативна програма “Добро управление”.

В момента служителите в администрацията могат да закупуват карти за почивка във ведомствените си бази на

нереално ниски

цени - например

5 лв. за нощувка,

от което обаче станциите са постоянно на загуба. Тази практика е остатък от комунизма, когато чиновниците не са можели да пътуват. В момента е по-добре те да получават допълнително пари към заплатите си и сами да решават дали ще отидат на ваканция в страната или чужбина, препоръчва докладът на Световната банка.

Тази практика носи и по-голяма яснота какви са разходите на бюджета за администрацията, подчертават експертите в документа, с който “24 часа” разполага. Той ни бе предоставен от Министерския съвет, който е негов възложител.

В момента по-голямата част от разходите за предоставяне на социална услуга на чиновниците остава скрита, защото се отчитат само оперативните разходи на станциите,

но не и амортизация, осигуряването на бюджети за поддръжка и пропуснатите ползи. Всички тези разходи в момента се покриват от бюджетите на министерствата, установила проверката на експертите от Световната банка.

Дори и при тези отчети се оказва, че почивните станции и резиденциите носят годишна загуба от 22 млн. лв., които реално се покриват от бюджета на държавата.

Ведомствата в България разполагат със

172 почивни и

представителни

бази,

като общият брой на леглата в тях е над 10 хил. Цените за нощувка са изключително ниски и варират от 5-7,50 лв. на нощ в станции на МВР до 180 лв., колкото струва наемът на малък апартамент в двореца “Евксиноград”. Средната цена във всички бази е 20 лв. на нощ. Дори и при тези цени обаче почивните станции и резиденциите са празни, установила проверката на експертите на Световната банка.

Не помагало и това, че за външни гости цените са двойни, а понякога надхвърлят и 120% от субсидираната цена за нощувка. Но дори и тогава много от обектите предлагали стаите си на цени, които са по-ниски от тази за шезлонг и чадър на плажа в същия курорт. Заради това Световната банка предлага на Министерския съвет да помисли за увеличаването на цените. Идеята е те да останат по-ниски от тези в частните хотели от същата категория.

Не е посочено обаче до какви нива трябва да бъдат вдигнати тарифите на държавните почивни станции.

Експертите обаче направили проучване сред чиновниците и то показало, че биха приели повишаване на цените средно с 15 лв. на нощувка, което би означавало вдигане на цените на базите на МВР например между 75 и 200%.

Станциите и резиденциите се управляват от чиновници, които нямат никакъв опит в туристическия бранш и тяхното възнаграждение не зависи от постигнатите финансови резултати. Напротив, всички приходи от почивните станции отиват директно в бюджета и в тях не остават дори средства за елементарни поддръжка и ремонт. Допълнително почивните станции на властта стоят празни -

средната заетост

според доклада

не надхвърля

50 процента,

а в много от тях пада дори до 10 на сто от леглата.

Причина за това е и липсата на маркетинг на почивните бази, за да привличат граждани, които не са част от администрацията. Една-единствена почивна станция опитва да продава своите услуги чрез световни туристически портали като booking.com, установили от Световната банка. Това е управляваната от Министерството на външните работи станция “АДИС-Холидей инн” в морския курорт Златни пясъци. Тази станция обаче е и единствената с професионално управление, се твърди в доклада. От една страна, е част от дружеството за управление на дипломатическите имоти към Външно, от друга, има договор със световен хотелиерски оператор.

Базата на АДИС е двузвездна и реално хотелът е с най-ниска категория в Златни пясъци. Цените за нощувка са 48 лв. на вечер за служители на Външно и 62 лв. за външни гости. Това реално са вторите най-високи цени в ценоразписа на всички държавни станции и резиденции, бие ги само тарифата на “Евксиноград”, където през август почиват само министри и депутати.

Именно намирането на начини за партньорство с големите хотелски вериги е друга от препоръките в доклада за развитие. Така щял да се осигури професионален мениджмънт, който да развива базите.

Първата стъпка трябва да е създаването на държавно дружество за базите

Първата стъпка за ефективно управление на почивните бази и станциите трябва да е създаването на централизирано управление, препоръчват експертите от Световната банка. Това можело да е специална агенция, която се занимава само с управлението на държавни имоти, подобни на АДИС, която се занимава с дипломатическите, препоръчва докладът.

В момента почивните станции са разхвърляни между отделните ведомства и остават затворени за голяма част от държавните служители, които иначе биха били потенциални клиенти.

Такива агенции или държавни фирми за управление на имотите има в страни като Холандия, Финландия и Германия, посочват като примери в доклада си от Световната банка.

След като имотите бъдат събрани под една шапка, трябва да бъде определен централизиран бюджет за поддръжка. А правителството да намери как да се отърве от ненужните му станции.

Академията на МВР и резиденция “Бояна” са с най-големи загуби

Академията на МВР и резиденция “Бояна” генерират най-големите загуби сред обектите на властта, установила проверката от Световната банка.

800 хил. лв. е оперативната загуба само на обектите, които се стопанисват от вътрешното министерство според данните от 2016 г. Резиденция “Евксиноград”, на която летните си отпуски карат министрите, а често се ползва и от премиера Бойко Борисов, прави загуби в размер на 700 хил. лв., почивната база на МВР “Лазур” пък е с 600 хил. лв. загуби на година.

При МВР загубите могат да се обяснят главно с изключително ниските цени, на които почиват в тях служителите. При резиденциите, които се ползват само от високите етажи на властта, обаче причината е голямата разлика между разходите за поддръжката им и генерираните приходи. Често пъти министерствата не плащали за ползването на резиденциите, а тези средства веднага се отчитали като оперативни разходи, установила проверката на Световната банка.

Общото между всички губещи обекти обаче е затрудненият достъп на външни посетители. Заради това в списъка на трупащите големи загуби влизат още и резиденция “Лозенец” в София, която е на военното министерство. Тя обаче не генерира приходи от правителствени събития.

За сравнение е посочен хотел “Флагман” в курорта “Св. Константин и Елена” на военните, който работи целогодишно, отворен е за всякакви гости и съответно има печалби от по 250 хил. лв. на година.

Допълнително утежнение за правителството било и лошото състояние на почивните бази и резиденциите. Почти всички са за основен ремонт или в доста лошо състояние, установили експертите, когато ги посетили.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Китайци ще правят екоферма в Момчиловци

Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село,

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"

Мъж е открит мъртъв в апартамент в столичния квартал "Люлин"-3 тази вечер. Сигналът е бил подаден от хора, живеещи в жилищния блок с него. В момента полиция извършва оглед, предаде БНР.  Работи се по всички версии за причините за смъртта, като в това число и убийство. За да се потвърди обаче тази версия, трябва да мине оглед в съдебна медицина,

Само Валентин Радев се върна от бившите министри в парламента

Довчерашният вътрешен министър Валентин Радев е единственият измежду тримата освободени вчера от Народното събрание министри, който още днес се върна да работи в Народното събрание. Той е бил посрещнат повече от радушно в парламентарната си група, научи "24 часа". Нямал търпение да продължи да работи по същите теми, които гонил и като министър,

Почина журналистът Георги Василски

Почина нашият дългогодишен, обичан и уважаван колега Георги Василски, пишат от БНР. Дълги години той беше директор и главен редактор на програма "Христо Ботев". Като кореспондент на БНР, той познаваше дълбоко бита и проблемите на българското малцинство в северната ни съседка, Бесарабия и Молдова. През 2017 година беше номиниран за Голямата награда

Бруцелоза в село Вуково, животните са умъртвени

Три положително реагирали за бруцелоза овце от огнището в село Вуково вече са умъртвени по хуманен начин. Животните са предадени в предприятие за обезвреждане на странични животински продукти. Междувременно на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил бяха докладвани мерките, взети във връзка с констатираното във Вуково огнище на

Автобус на градския транспорт се запали в движение в столицата

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“. Сигналът е подаден около 19 часа. Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са погасили огъня. По първоначални данни се касае за техническа неизправност.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Митинг край запечатания винзавод на Стайков, работници аха да блокират път

На импровизиран митинг се събраха около 17 ч. работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но  обясних на техен представител,

Учителката, превела деца през жп прелез: На някои от тях им се ходеше до тоалетна и бързахме

"Наистина съм изненадан, защото учителите, които са били на мястото, са с дългогодишен опит. Имайки предвид това и тяхното поведение през целия този опит смятам, че е редно да се наложи първата санкция, която е според Кодекса на труда – забележка". Това каза за bTV Юлия Трионджиева, директор на ОУ "Неофит Рилски" във Велинград по повод видеото с

Павлова опроверга фалшиви новини по свой адрес

„Поредна абсурдна и пълна лъжа публикува за мен днес сайтът „Bul Today 9“, който ми приписва абсолютно неверни твърдения, които нямат нищо общо с реалността и никога не съм мислила и изрекла!". Това се посочва в позиция на Лиляна Павлова, разпространена от пресцентъра на Министерството българското председателство на Съвета на ЕС.

Министерство на културата: Вандалите не са пробили дебелата стена на Роженския манастир

Във връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място.

Километрични задръствания преди трите почивни дни

В навечерието на празника на Независимостта и поредицата от почивни дни, има километрични задръствания по основни пътища в страната. Огромни колони от автомобили блокираха изходите от София в следобедните часове, предаде Би Ти Ви. Допълнителни полицейски екипи са разположени по пътищата в цялата страна.

Радев изрази съболезнованията си по повод кончината на президента на Виетнам

Българският държавен глава Румен Радев изразява съболезнованията си към временно изпълняващата длъжността президент на Социалистическа република Виетнам Данг Тхи Нгок Тхинх по повод кончината на президента на страната Чан Дай Куанг. В писмото си Румен Радев отбелязва, че с преждевременната кончина на президента Чан Дай Куанг България е изгубила

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber