Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7006428 Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро www.24chasa.bg
Има застраховки, които осигуряват лечение на стойност и до 1 млн. евро.

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети

Европейската здравна карта най-често покрива само спешна помощ.

От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой. Хората с хронични заболявания могат да получат до 20 000 лв. помощ, ако болестта се изостри по време на почивката.

Най-семплите и най-често продаваните са “Помощ при пътуване”, “Медицински застраховки” или “Асистанс”, които осигуряват необходимите финансови средства и информация за навременна и специализирана медицинска помощ при престой в чужбина. Обичайните покрития, които тези продукти осигуряват, са

разходи за

медицинско

обслужване при

злополука

или внезапно заболяване.

В зависимост от избраното покритие могат да се включат и разходи за амбулаторно лечение, както и за спешно зъболечение с лимити, посочени от застрахователните компании. При необходимост се осигурява приемане в най-близката болница, ако се налага и е посочено - и връщане до България, включително и със санитарен самолет.

По-високият клас полици включват и репатриране в случай на смърт и дори организиране и заплащане на адвокатска защита в случаите, когато срещу притежателя на полицата има съдебно преследване за гражданска отговорност по законите на държавата, в която той пребивава в момента.

Експерти препоръчват особено за пътуващите с хронични заболявания или над определена възраст да допълнят тези полици и със застраховки за лечение на заболявания в чужбина. Стандартните са 15 критични болести като добавка към застраховка “Живот”.

Те се предлагат много по-рядко обаче, защото цената им е висока - от 1800 лв. до 7200 лв. на година, и са насочени главно към премиум клиенти.

Повечето медицински застраховки включват и транспорт до родината. Ако се наложат издирвателни действия, се покрива сума от 10 000 до 20 000 лв. за спасителите. Наследниците на човек със здравна застраховка могат да разчитат на обезщетение при смърт до 40 000 лв. В случай че притежателят на полицата причини вреди на трети лица по време на пътуването си, на пострадалия от него застрахователят може да изплати от 200 хил. до 400 хил. лв.

За хората, които често пътуват,

по-подходящи

са здравните

застраховки

за чужбина,

а не туристическите полици, обясниха застрахователни брокери.

Основното им предимство е, че те гарантират покриване на основни разходи при заболяване по време на престой в чужбина, болнично лечение навън, а при необходимост или по преценка на застрахования - и в България.

Най-търсените са всеобхватните застраховки “Класик” или “Премиум”, които покриват медицински разходи за болнично или амбулаторно лечение, злополука, застраховка на багаж, репатриране, спасителни и издирвателни действия, обезщетения при смърт или инвалидност , установи проверка на “24 часа”. Ценовият им диапазон се движи в интервала от 20 до 120 лв.

Най-сигурни, макар че са по-скъпи, са застраховките BestDoctors. Техните цени са 360-580 лв. за година, а стойността зависи от възрастта и здравословното състояние.

За хората над 65 г. полицата се подновява всяка година до навършването на 85 г. Те гарантират лечение на стойност до 1 млн. евро на година и до 2 млн. евро за целия период на застраховката. При този тип застраховки има и задължителни процедури. След поставена диагноза се осигурява второ мнение при специалист от системата на BestDoctors.

Застрахованият

не получава пари,

а се осигурява

пълен курс

на лечение,

както и последващо възстановяване в чуждестранна клиника, като се покриват не само разходите, но и пътните на пациента и едно придружаващо лице. В зависимост от диагнозата служителите от BestDoctors подбират най-подходящата за всеки отделен случай клиника и специалисти.

Клиентът

не се подлага

на изследвания

преди

застраховане,

а подписва декларация, че е здрав и че няма известни му наследствени обременености. Този тип застраховка влиза в действие 60 до 180 дни след сключването. Така компаниите си гарантират, че някой няма да купи полицата, след като вече има поставена диагноза за някоя от покриваните болести. Ако се установи това, застраховката не се задейства.

Някои компании предлагат и опция полицата да се използва и в България по желание на клиента. Нейният лимит достига 2,24 млн. евро за една застрахователна година. Част от компаниите предлагат подобни застраховки, но само за ракови заболявания, а на клиента се изплаща обезщетение.

Европейската здравна карта върши работа, но само при договор с каса

Откакто България е членка на ЕС, не е задължително сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите от Евросъюза. Достатъчно е да се носи европейската здравноосигурителна карта - документ, който доказва, че сте си плащали редовно вноски и имате право на безплатно медицинско обслужване.

Картата невинаги е алтернатива на здравните полици, защото не важи в Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия, Исландия. Дава право на медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договори с тяхната осигурителна каса.

Картата покрива само спешна и неотложна помощ. Ако се наложи оставане в болница, разходите не се покриват, освен ако българската здравна каса предварително не се съгласи да ги поеме. Дори и да получите такова съгласие, пациентът плаща на място, а след връщането си тук получава определена сума.

Тя не покрива всички разходи, защото е еквивалент на парите, които биха били платени за същата помощ и същото лечение у нас. При 20-30 пъти по-скъпи медицински услуги в чужбина разликата остава за сметка на пациента.

Европейската здравна карта не включва и връщане у нас - на болен или на тленни останки. А също така не включва и посещение при зъболекар.

Осем съвета при избор на застраховка за чужбина

1. Поискайте от застрахователната компания полици за двойки или семейна, която важи за двама възрастни и две деца, сам родител и е в зависимост от дестинацията. Запознайте се добре с условията, защото ако е семейна например, може да бъде анулирана, ако някой от членовете на семейството пътува сам, децата пътуват с човек, който не е споменат в полицата, и други.

2. Съобразете полицата с държавата или държавите, в които отивате. Обикновено те са разделени за Европа, за света, без САЩ или включително САЩ. Важно е да се знае, че някои застрахователи в Европа включват само държавите от ЕС, а други покриват географското понятие за Европа.

3. Ако предвиждате туристическо пътуване през няколко държави, поискайте такъв тип полица. И непременно попитайте какви рискове покрива в държави от ЕС и извън ЕС.

4. Изберете подходящ срок на полицата. Ако пътувате в чужбина няколко пъти годишно, най-изгодно е да сключите годишна пътническа застраховка. Има и полици от няколко дни до една година, които могат да се удължават. Повечето пътнически застраховки предлагат покритие за 90, 120 и 180 дни. Ако обаче ще прекарате повече време в чужбина, уведомете застрахователя си и удължете полицата си, като лимитът е до 18 месеца.

5. Сам или с помощта на лекар преценете имате ли специални нужди. Повечето хора с хронични или тежки заболявания, а и такива над 65 години най-често имат нужда от полици с по-специално покритие. Застрахователните компании предлагат и такива.

6. Ако имате финансова възможност, най-добре е да заложите на пълно здравно покритие (т.нар. fullmedicalcover). То включва поемане на медицински разходи на стойност до 1 милион паунда в европейски страни, до 2 милиона паунда в страни извън Европа и 24-часова телефонна линия за помощ.

7. Проверете какви спешни медицински случаи се покриват от полицата, която сте избрали, и дали в тях има лечение, настаняване в болница, странични разходи и такива за придружител. Разликите във вноските не са малки, но най-добре е да изберете като покрит риск не просто лечение, а с настаняване в болница, ако се наложи.

8. Независимо от вида застраховка задължително искайте тя да включва и услугата Assistance, защото това означава, че няма да се налага вие да плащате на място, а компанията след това да ви възстановява парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Компании от топ 100 са ставали жертва на киберпрестъпления

Компании от топ 100 на България са ставали жертва на киберпрестъпления. Това съобщи на тематична дискусия в Хасково началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев. Това означава, че те не са обърнали сериозно внимание на киберсигурността. Физически са имали може би непробиваема охрана, но незащитени компютърни мрежи,

Енергийната борса затвори при средна цена 103.16 лева за мегаватчас

При средна цена 103.16 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /26 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 103.95 лв. за мегаватчас.

Расте интересът за инвестиции в китайския сектор на високите технологии

Планираните или обмисляни инвестиции в китайския сектор на високите технологии показват стабилен ръст за осми пореден месец, сочат данни от онлайн платформата за одобрение и мониторинг на капиталови проекти, поддържана от Държавната комисия за развитие и реформи (ДКРР), предаде bulgarian.cri.cn. Те показват, че за месеците от януари до август т.г.

От КЕВР увериха: Цената на тока няма се увеличи от 1 октомври

Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства,

Проучване сочи: икономическата свобода в България остава ниска

България се нарежда на 46-то място от 162 държави и територии, включени в "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2018", изготвен от канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика, съобщиха от ИПИ, цитирани от БТА. Докладът представя картината през 2016 г.

Китайската народна банка изтегли 90 млрд. юана от пазара

Китайската народна банка (КНБ) изтегли от пазара 90 млрд. юана (около 13 млрд. долара), за да поддържа ликвидността „на разумно и достатъчно ниво", предава bulgarian.cri.cn. В съобщение на институцията се посочва, че нивото на ликвидност в банковата система е в състояние да компенсира влиянието от ценните книжа с наближаващ падеж.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Очаква се цената на природния газ от 1 октомври да скочи с почти 14%

Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. На днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разгледан доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти,

Сградите висок клас в Бургас и областта: функционалност и удобства

Независимо дали за инвестиция, за основно жилище или избор за почивка, във високия сегмент недвижимости тенденциите сочат уеднаквяване на търсенията. Изискванията, които хората търсещи стойностен имот имат, все повече излизат от традиционните характеристики на самото жилище и се отнасят до външните фактори - достъпност, сигурност,

Бисер Петков: Отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на справедливост

Според социалния министър Бисер Петков въпросът с отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост. Бисер Петков коментира предложение на пенсионерските организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, което ще се разглежда утре в социалната комисия, предаде БТА.

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

Български стоки и услуги с марката КООП ще присъстват в китайската кооперативна платформа за електронна търговия

Дългосрочното партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай доведе до реален бизнес Стоки и услуги с марката КООП, които се произвеждат и доставят от предприятията на Централния кооперативен съюз, ще присъстват реално на китайския пазар чрез кооперативната платформа за електронна търговия от средата на октомври.

В края на годината ще се направи оценка къде и с колко може да поскъпне водата

При смяна на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя добави, че в новата наредба за отчитане на водата не е записан краен срок за тази подмяна. Тя обясни и че в края на годината ще се направи оценка, за да се прецени къде и с колко може да поскъпне

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber