„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003826 „Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво „Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво www.24chasa.bg
Емилия Лисичкова, председател, Платформа Агора

• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции.

Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство, която обединява и създава емоциална връзка между хората в малките общности. Нейното съхраняване и опозавене сплотява семействата, родовете и общностите и е съществена част от нематериалното културно наследство на българите в страната, казва Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора, в която членуват четири неправителствени организации – читалищни сдружения: Асоциация “Съвременни читалища”, Плевенски обществен фонд “Читалища”, Сдружение “Обединени читалища” и Читалищна асоциация за развитие - Юг. Платформа Агора е основана през 2009 г., а членовете й споделят разбирането, че читалищата в България имат своя важна роля в обществените процеси в страната.

Според Емилия кулинарните фестивали са явление в последните 10 години. «През 2009 г. подкрепихме първото издание на Фестивала на чушката, домата и традиционните храни и поминък в с. Куртово Конаре и от тогава този фестивал се превърна в институция. Невероятния му успех през годините вдъхнови много читалища да обърнат поглед към местната кулинарна традиция, като изключителен елемент на световното културното наследство.», казва тя.

Сред кулинарните фестивали, които Платформа АГОРА е подкрепяла през годините са: „Банатските вкусотии – традициите на моето село”, с. Асеново, общ. Никопол, Фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия” гр. Ивайловград, Фестивалът на кешкека и народните умения в с. Радилово, общ. Пещера, „Шарено котле – кулинарната традиция на етносите” в квартал Меден рудник, гр. Бургас, Фестивалът на занаятите "По малкотърновски - от извора на Странджа", гр. Малко Търново, „Вино и грозде”, с. Брестовица, фестивалът „Традицията среща бъдещето“ в с. Ясен, общ. Плевен, „На Хармана” в община Харманли и др. Много от тези фестивали са били и активни участници в различни издания на конкурс АГОРА, който ежегодно отличава активните, иновативно мислещи и общностно ангажирани читалища, търсещи нови възможности и перспективи за развитие на своите общности. Конкурсът се провежда от 2009 г. досега по инициатива на Агора, а от 2011 г. насам изданията му се реализират с подкрепа от Министерството на културата на Република България.

Кулинарни фестивали, участници в конкурса на Агора, инициирани и подкрепени от местните общности, са фестивалът на дрипавата баница в с. Върбица, общ. Горна Оряховица, празникът на рибената чорба в с. Тюленово, седмицата на динения маджун, с. Смилец, общ. Силистра и денят на традиционните занаяти - "Ден година храни" в с. Паскалевец. Фестивалът на дрипавата баница, чието първо издание стана победител в категория „Перспективи за развитие" и през тази година даде възможност на любители кулинари от цяла България, с подкрепата на МЕТРО, да предствят своето майсторство в подготовката на изобилие от сладки, солени, пълнозърнести, лучени, тиквени и други видове баници.

Запазването и популяризирането на кулинарната традиция е доказателство, че българските читалища продължават да имат своята важна роля за развитието на българското общество. «Уникалното в българското читалище е неговият средищен характер. Читалището е в центъра на общността и това му дава уникалния шанс да бъде различно, иновативно и търсещо, независимо че е на повече от 160 години.», казва Емилия Лисичкова. Нашето разбиране е, че българското читалище е не просто местната културна точка, хранилището на традицията и общностната памет, а и информационнен канал към света и националните и европейски културни достижения.»

Според Емилия ролята на читалищата за съхраняване и развитие на местната култура е безспорна. Наред с традиционните културни продукти, които те поддържат като фолклорни формации за деца и възрастни, школи за изкуства и езикова подготовка за деца, самодейни тетрални групи и т.н., читалищата постоянно търсят нови форми, съответстващи на динамиката на потребностите на хората, като професионални квалификационни курсове за възрастни, услуги свързани с новите информационни технологии, летни занимални, забавачници за деца и т.н.

Наред с всичко това читалището е мястото на общността - там където всеки е добре дошъл. То е място за срещи, дискусии, поставяне на проблеми и намиране на решенията им. То е мястото, където се създава социалния капитал на общността, изграждат се и се заздравяват социалните връзки. Особено важна е тази роля на читалището за малките общности, където читалището е единствената средищна точка. Разбира се, не всички читалища споделят това разбиране, но тези, които активно взаимодействат с общостта, демонстрират примери на общостно развитие, които извеждат читалището в лидерска позиция, смята Емилия.

Конкурсът на Агора търси читалищни инициативи, които демонстрират различни механизми и форми на участие на местните хора в решаване на общностни проблеми, подкрепа за каузи, социални иновации, благотворителност, доброволчество, партньорство, в които ролята на читалището е център за развитие на общността. Конкурсът излъчва финалисти в 5 категории - „Общност в развитие", „Солидарност и хуманност", „Изкуство и култура за развитие", „Перспективи за израстване", „Най-продуктивно партньорство". От тях с вота на аудиторията се избират побелителите за годината.

С всяка година конкурсът привлича все по-голям интерес сред читалищата. Общият брой на подадени инициативи в изданията досега надхвърля 400 – това са над 400 извършени добри дела в общността, в сърцето на всяка, от които стои по едно читалище, казва Емилия Лисичкова.

Платформа АГОРА е партньор на МЕТРО в конкурса «Кулинарното наследство на България». Според Емилия кампанията на МЕТРО е шанс за търсещите, инициативни и амбициозни читалища да покажат достойнствата на своите общности като стимул за местно развитие, представяне на общността на национално ниво и вход към нова национална „сцена” на изява. За нея това е и още един ключ за обедияване на общността - на основата на местната кулинарна традиция и храната, която винаги свързва хората – чрез рецепти, вкусове или местни продукти, подправки или кулинарни техники.

Повече информация за конкурса можете да намерите на www.metro.bg/nasledstvo.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Кулинарното наследство на България

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Шеф Андре Токев и специално жури оценяваха рецепти „Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град,

Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи,

Фестивалът на розовия домат стартира с фермерски пазар и много песни и танци в Княжеската градина

Фемерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български млечни продукти и програма с автентични народни песни и танци ще очакват в събота, 8 септември, от 10:30 часа гостите и жителите на София по време на Фестивала на розовия домат в Княжеската градина, срещу Софийския университет. Освен розовия домат,

Турлакът е интересен и гостоприемен; в белоградчишкото село Стакевци посрещат с "бел муж" и дебела баница

Високо в Балкана, покрай западната ни граница със Сърбия, е разположено турлашкото село Стакевци. То е скътано в тясна китна долина близо до прохода Писана бука. Там посрещат роднините и гостите с местните специалитети “бел муж”, дебела баница и ракия. И поздравяват с: "Торлаци смо, юнаци смо!" Само, който не е опитал от “белия муж”,

Храната е калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказва изследовател

Марина Петрова, БТА Храната е като калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказа за БТА Павлина Владева, филолог, историк и изследовател на великотърновските традиции от 19 и 20 век. От години насам тя е председател на Клуба по битова култура към читалище "Надежда", в който членуват десетки великотърновки - наследнички на

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018. Конкурсът на МЕТРО и неговите партньори за традиционни рецепти на автентични ястия отговаря на намеренията на Европейския съюз да популяризира нематериалното наследство, където наред със занаятите, обичаите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Кулинарното наследство на България

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции. Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство,

Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната.

„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар • Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта • Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber