Бенчев - патрон на Очите, който пък бил само плашило (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7003495 Бенчев - патрон на Очите, който пък бил само плашило (Обзор) Бенчев - патрон на Очите, който пък бил само плашило (Обзор) www.24chasa.bg
Бандата на Очите в съда

Бизнесмените Бенчо Бенчев и Пейко Янков, който още се издирва, са по-богати и по-влиятелни от Димитър Желязков-Митьо Очите по Южното Черноморие, твърдят местни предприемачи, които са били в контакт и с тримата през последните години. Според тях соченият за лидер на престъпната групировка Димитър Желязков е само страшилището в региона, което те са ползвали, когато се е налагало.

Бенчев и Янков са зам.-председатели на общинските съвети съответно в Бургас и Несебър,

имат контакти на

политическо ниво

и легален бизнес,

с който могат да докажат доходите си. Бенчев беше арестуван заедно с Очите в Истанбул. От 2 август се издирва хотелиерът и хазартен бос Пейко Янков, син на разстреляния през 2007 г. Димитър Янков, който е един от най-големите приватизатори в туристическия бранш. Митьо Очите е осигурявал здрави момчета за Янков-баща, когато е бил жив, и двамата са били в отлични отношения, казва източникът на “24 часа”. След това Очите продължава да работи за сина му, който от 2015 г. влиза и в политиката по примера на баща си.

Докато за Янков и Очите няма пряка документална връзка, то Бенчев е съсобственик в “Аркус сигурност”, където консултант е бил Очите. Той е бивш затворник и криминално проявен, затова няма как да сключи договор като служител. Няколко години преди това същото дружество охранява земеделските обекти на Бенчо Бенчев, а връзката му с гангстера от Бургас е още по-назад във времето.

Съдружник на Бенчев в “Аркус сигурност” и управител е бившият полицай Иван Владимиров (виж интервюто долу). Сянката на ДС се появява в другото направление на групировката около Димитър Желязков. Равноправният партньор на разстреляния Димитър Янков, а сега и на сина му Пейко, е Йордан Йорданов-Данчо Паркета. Той също е имал близки контакти с Митьо Очите. През 2015 г. Йорданов беше разкрит като дългогодишен агент на Второ главно управление на Държавна сигурност

с псевдоним

“Димитър”,

както се е казвал

убитият му

приятел и

съдружник

Йорданов все още управлява казината в империята на Янкови в Слънчев бряг. Едно от обвиненията към хората на Митьо Очите е, че са принуждавали Атанас Симеонов да се откаже от дружествените си дялове в хазартната фирма “Хермес груп”, където съдружници са му били Пейко Янков и Йордан Йорданов.

Палеж на игрална зала, конкурент на Янков и Йорданов, е едно от обвиненията за бандата на Митьо Очите. В четвъртък апелативният спецсъд потвърди арестите на 5-има от хората му. Иван Пишиев, Радослав Николов-Рачо, Иван Найденов, Йордан Въчев-Ларжа и Венцислав Христов-Лавацата са обвинени, че са част от бандата за изнудване, рекет и палежи на Очите. На част от тях са приписани и други престъпления - палежи на казина и офиси на погребални агенции и катафалки.

Според съдиите има доказателства, че Иван Пишиев, Ларжа, Рачо и Лавацата са изпълнявали разпореждания на Очите за завземане на чужд бизнес в сферата на погребалните услуги, такситата, хазарта и дрогата.

Рачо отговарял за вендинг автоматите в Бургаско. За него свидетели разказали, че бил дясната ръка на Очите.

Лавацата имал връзки с улични дилъри, на които продавал амфетамини. Парите от дрогата броял лично на Очите, констатира съдът. Срещите между дилъри и клиенти ставали в кафенето на Лавацата.

Ларжа се водел като “лейтенант” на Очите и ако се случело така, че несебърският бос влезе в затвора, Йордан Въчев щял да заеме мястото му в бандата. Иван Пишиев наричал пред познати Желязков

“нашия Митьо”,

“шефа” или

“боса”

Двамата с Ларжа отговаряли за бизнеса с погребални агенции.

За петия - Иван Найденов, съдът не намери доказателства, че е бил член на групата на Очите, тъй като между 2013-2018 г. Найденов бил задържан. Магистратите откриха данни обаче, че той е подпалил казино в Слънчев бряг през 2017 г. Поръчката дошла от Пейко Янков.

Най-съществен за бандата обаче бил бизнесът с погребения. Според разследващи за Очите работели и бивши затворници. Така през 2009 г. в траурния бизнес влязъл Иван Пишиев, току-що излежал присъда за наркотици. Той започнал работа във фирмата на Румяна Черкезова, но през последните 5 г. прибирал все по-голям пай от бизнеса, твърди Черкезова.

Междувременно Иван и дъщерята на Черкезова стават двойка, но връзката им е съпроводена с поредица от жестоки скандали. Някои дори намекват за любовен триъгълник, станал една от причините двамата да се разделят.

Бандата на Очите получавала и предупреждения за предстоящи акции на Специализираната прокуратура в Бургас, тъй като имала връзка с местните правоохранителни органи. След заседанието в четвъртък юристи коментираха, че разследването ще е успешно, тъй като се води от разследващи в София.

Свидетелка срещу групата: Страхуваме се от Иван Нервния!

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

“Аз и моето семейство продължаваме да се страхуваме от Иван Пишиев и неговите “тигри”, както самият той нарича хората си. Иван е в килия, но хоратата му са на свобода, изпълняват поръчки. Всички в гробищния парк се страхуват от него, наричат го Нервния, защото е много агресивен”.

Това сподели пред “24 часа” вчера Румяна Черкезова, собственичка на погребална агенция в Бургас, чиято катафалка бе запалена през декември м.г. Тя е и един от основните свидетели срещу бандата на Очите.

Черкезова и колежката ѝ Стефка Димитрова, също претърпяла наказателна акция с палеж на катафалка, дръзнаха публично да обвинят Йордан Въчев-Данчо Ларжа и братята Иван и Владимир Пишиеви за палежи. Засега обвинения обаче имат само Ларжа и Иван Пишиев, които бяха задържани на 2 август т.г.

“В Бургас работят 5 частни погребални агенции и една общинска. Нямаме проблеми помежду си, но напрежението идва от мутри от бившето обкръжение на Данчо Ларжа, с когото преди 9 г. работихме заедно. Давахме му по 150 лв. от всяка заявка за погребение, това беше нашата такса “спокойствие”, разказа още Черкезова.

Иван Владимиров, управител на “Аркус сигурност” - Бургас:

Димитър Желязков търсеше обекти, заплатата му в охранителната фирма не беше голяма

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Разговаряме с управителя на фирма “Аркус сигурност” - Бургас по телефона, тъй като той пътувал извън града и отказа по-дълъг разговор.

Иван Владимиров е бивш шеф на Криминална полиция в Бургас, през годините е ръководил III и IV РПУ. През 2004 г. се пенсионира. Започва работа в частния охранителен сектор, а от 2013 г. е управител на “Аркус сугурност”-Бургас.

- Г-н Владимиров, откога Димитър Желязков е на трудов договор в охранителната фирма “Аркус сигурност” - Бургас, която ръководите и на каква точно позиция?

- Димитър Желязков се водеше мениджър по маркетинга. Ангажиментите му бяха да търси обекти. Търсил е, но насила никой не е принуждаван, не са използвани нито заплахи, нито изнудване.

- Откога е на работа при вас?

- От 2016 г.

- А каква беше заплатата на Желязков в качеството му на специалист по маркетинга?

- Заплатата му беше съвсем нормална. Точният размер е конфиденциална информация, но изобщо не беше голяма.

- Разбрахме, че тече процедура по освобождаването на Желязков от фирмата. Кога бе взето това решение?

- Така е, но не бих искал да се впускам в подробности, освен това Димитър Желязков има сериозни здравословни проблеми. Знаете, че особено след събитията от лятото на 2016 г. (престрелката в ресторант “4 you” в Слънчев бряг, при която Димитър Желязков - Митьо Очите бе тежко ранен и оцеля по чудо- б.а.) той често пътува до турска болница, където се лекува.

- А относно общинския съветник Бенчо Бенчев, който притежава 30% от акциите на “Аркус сигурност” - Бургас, имате ли мнение?

- Дали да остане съдружник във фирмата, е изцяло решение на Бенчев. Той е бизнесмен, никога не е имал отношение нито към счетоводството, нито към финансовата страна във фирмата. Освен това все още не е ясно дали и какво е неговото провинение.

- От прокуратурата официално съобщиха, че Бенчев се разследва за укриването на Митьо Очите в Истанбул. Очаква се в началото на следващата седмица да му повдигнат обвинение. Освен това в дома му било открито тефтерче за двойно счетоводство.

- Нямам информация за разследването. Знаех само, че Димитър Желязков трябва да пътува до Турция заради здравословното си състояние.

- Колко често се виждахте с Димитър Желязков по работа?

- Това не мога да кажа с точност, но с него се работеше като с всички други служители на фирмата.

- А откога го познавате?

- Познавам го отдавна, от работата ми в полицията - както познавам много други лица, представляващи оперативен интерес. Но не бях го виждал от години. Когато той дойде във фирмата, аз вече бях там.

- След престрелката в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. охранителната фирма, която ръководите, бе подложена на щателни проверки, бяха иззети и служебни оръжия. Какво бе установено тогава?

- Да, имаше поредица от проверки, но нарушения не бяха открити.

Други от Крими

Пипнаха за часове извършители на две кражби в Свищов

За часове служители на РУ – Свищов разкриха кражби на мобилен телефон и предпазни метални парапети, съобщи полицията във Велико Търново. Във вторник сутринта в управлението е бил получен сигнал за откраднат мобилен телефон, в района на павилион за бързо хранене в крайдунавския град. От проведените незабавни действия по разследването е установено,

Пиян шофьор натресе друга кола в павликенско село

Водач, употребил алкохол, установиха павликенски полицаи при обработване на пътно произшествие с материални щети, съобщи ОД МВР - Велико Търново. В 13,40 ч. във вторник е получен сигнал за възникнал пътен инцидент в с. Михалци. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил, че водачът на лек автомобил „Фиат“ поради неспазване на дистанция е

Конфискуваха 3 кг трюфели в Добричко

3,18 кг трюфели са конфискувани при обход на територията на дъrжавното ловно сторанство „Балчик” през миналата седмица – съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Служителите на стопанството са съставили акт за нерегламентирания добив на недървесни продукти. От 6 август досега служителите на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към

Холандци, задържани за контрабанда на множество прекурсори, остават в ареста

В две отделни заседания Апелативният съд във Варна остави в ареста двамата холандски граждани, които са задържани за контрабанда на повече от 16 тона прекурсори, съобщиха от пресслужбата на съда. Холандците обжалваха определението на Окръжния съд в града от миналата седмица, с което бяха потвърдени мерките им за неотклонение "задържане под стража".

Задържаха млад мъж, ползвал чужда банкова карта за хазартни залози

Задържан е млад мъж, извършил неправомерни транзакции в размер на 690 лева и опити за подобни транзакции в размер на 2 500 лева, осъществени чрез използването на данни от банкова карта, собственост на 42-годишна бургазлийка. Това съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР - Бургас. Задържаният е Т.Н. /25 г.

Столични полицаи разкриха крадци на 120 м жп релси

Служители на столичното Пето РУ разкриха извършители на кражба. Действията по разследването започнали в началото на юли, когато в Пето РУ било съобщено, че е извършена кражба на почти 120 м железопътни релси, складирани в района на товарна Сточна гара. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия било установено, че двама мъже,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Задържаната заместничка на Иванчева: Банята в ареста не е мита 10 г.

"Банята в ареста не е мита от 10 години това е най-мръсното нещо, което съм виждала в живота си. Има един пръст кир." Това каза пред съда зам.-кметицата на "Младост" Биляна Петрова, обвинена в подкуп заедно с Десислава Иванчева. Този аргумент Петрова изтъкна на фона на заболяване, което имала - камъни в жлъчката.

Сигнал за бомба изкара служителите от община Русе (Обновена, снимки)

Сигнал за бомба, поставена в сградата на община Русе, подаден около 13:15 часа на телефон 112, изкара спешно по тревога всички служители от сградата. Централният вход на общината, където се намира и областната управа на Русе, беше обграден с полицейска лента. Мястото бе завардено от служители на полицията, които ограждаха сградата.

Джип блъсна 8-годишно дете във Варна

8-годишно момче е с фрактура на лявата ръка, след като беше блъснато от джип във Варна, съобщиха от ОДМВР - Варна. Инцидентът е станал към 14.00 часа вчера, 13 август, на ул. „В. Пападополу“ в квартал „Бриз”, съобщиха от варненската полиция. Зад волана на висoкопроходимия автомобил „Порше Кайен“ е бил 35-годишен мъж.

Хванаха благоевградчанин с над 3 промила зад волана

Благоевградчанин е хванат с над три промила алкохол зад волана, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 08.08.2018г. около 19:30 часа в с.Конарско, общ.Якоруда, Ю.В./46г./ от с.Конарско е управлявал лек автомобил „Фолксваген Поло“ с наличие на 3,41 промила алкохол в издишания

Мъж запали къща в Омуртаг след спор за собственост със сестра си

Имот в Омуртаг пламна след спор за собствеността между роднини. От полицията съобщават, че около 14:30 часа бил запален първи етаж на къща, която е собственост в идеални части на 50-годишна жена и на 53-годишния й брат, предава Дарик. Пожарът е погасен от служители на пожарната в Омуртаг с един противопожарен автомобил,

Бенчев взел Очите от Солун, в спалнята му - 57 бойни патрона (Обновена)

Ако не обжалва, общинарят ще трябва да плати 50 000 лв. гаранция до 15 дни Бенчо Бенчев е взел Димитър Желязков от Солун на 2 август с един от автомобилите си и през ГКПП между двете държави и го е отвел в Турция. В периода от 2 до 4 август той му е предоставил стая в хотел "Рамада" на името на Бенчев,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber