Забраняват наргилета и бездимни цигари на закрито дори ако стените са найлонови (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7000186 Забраняват наргилета и бездимни цигари на закрито дори ако стените са найлонови (Обзор) Забраняват наргилета и бездимни цигари на закрито дори ако стените са найлонови (Обзор) www.24chasa.bg
Целта е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считали за безвредно.

l Затварят заведения за

месец, ако повече от 2 пъти

хванат в тях пушачи

l Освен РЗИ проверки ще

правят полицаи, експерти

по труда, от БАБХ и 1 до 3-ма

души, посочени от кметовете

Пълна забрана на пушенето на закрити обществени места, включително на наргиле и електронни или бездимни цигари се очаква да влезе в сила от есента. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от министър Кирил Ананиев.

За да се избегне свободното тълкуване на понятието закрито обществено място, в проектозакона се въвежда точно определение. Закрито ще се води “всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без значение от материала, използван за тях, и дали конструкцията е постоянна, или временна.” Така на практика в ограничението влизат стъклените и найлоновите пристройки.

Проектът предвижда

да се забрани за

непълнолетни

предлагането и

продажбата

на наргилета,

електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин, и други изделия за пушене, различни от тютюневите.

Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считали за безвредно, пише в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

“От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето”, посочва Ананиев.

“При пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето, тъй като излагането на организма на токсичната смес е до няколко десетки пъти по-голяма от тази при пушене на цигара. Въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. “Пушенето на наргиле е свързано с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите”, пише още в мотивите. Освен това по данни от международно изследване на Световната здравна организация през от 2014 г.

България е на

пето място сред

42 страни по

пушене на

наргиле сред

11-13-годишните поне веднъж седмично и на второ сред 15-годишните. По тази причина с предлаганите ограничения идеята е да се промени и модната тенденция сред младите хора за групово пушене на наргиле.

Ще се затегнат и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Отговорни за пушенето в тях вече ще са самите съдържатели, защото са допуснали да се погази законът на техен терен.

Освен това инспекторите ще могат да затварят заведенията, ако повече от два пъти хванат в тях пушачи. Така според министър Ананиев промените щели да мотивират собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти.

Промяна в глобите няма. Те остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Промените предвиждат да се увеличат контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-тата ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и от 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

2 пъти по-висока глоба за нарушени  права на пациент

Два пъти по-висока глоба ще плащат лечебните заведения, ако нарушат правата на пациентите. Така максималната санкция ще бъде 6000 лв. при повторно нарушение спрямо 3000 лв. сега. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от здравното министерство.

Проектозаконът регламентира и правото на пациентите за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното им състояние, както медицинска, така и друга здравна информация върху материални носители като рентгенови снимки, CD и др.

Документът дава и повече права на Изпълнителна агенция “Медицински одит”, като целта е да се повиши ефективността на контрола, осъществяван от него. При нарушение на изискванията агенцията ще може да дава задължителни предписания за устройството, дейността, вътрешния ред и/или управлението на болниците, на които те трябва да отговарят, както и да определя срок за изпълнението им. Сега тя може само да констатира нарушенията и да прави мотивирани предложения до министерството за налагане на санкции.

Създават регистър на психично болните

Създаване на регистър на хора с психични разстройства, предвиждат още промени в Закона за здравето предложени от Министерството на здравеопазването.

В момента такъв няма и това крие опасност на работа да бъде нает рисков човек. Регистърът ще се базира в центъра за обществено здраве и анализи. В него ще има информация за преминалите през психиатрични болници, клиники, отделения, кабинети и центрове. Целта е системно събиране, съхранение и анализ на данни за пациентите с психични заболявания у нас, като характерът му е служебен, посочват от МЗ. Подробностите за регистъра ще се уточнят с наредба на здравния министър до 2020 г.

Проектът на МЗ предлага още да се регламентират дейността и необходимите знания, умения и компетентности на здравните медиатори.

“Регламентирането на дейността на здравния медиатор ще допринесе за изпълнението на политиката за промоция на здраве и профилактика на болестите сред уязвимите групи от населението”, мотивира се здравният министър. Той дава пример за успешната им работа при справянето с епидемията от морбили през 2010 г. сред ромското население.

Диетолозите задължително бакалаври по медицина

Диетолозите задължително да имат завършено медицинско образование с поне бакалавърска степен. Това изискване е заложено в пакет промени на здравното министерство в Закона за здравето.

Това означава, че диетолечение ще могат да прилагат хора, завършили специалности като “Медицинска сестра”, “Управление на здравните грижи”, “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, “Лекарски асистент” и др.

“Прилагането на “диетика” от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите. Понастоящем лица без познания в областта на медицината, в частност по отношение на храненето, могат да прилагат неконвенционално лечение на болни чрез диети, да консултират лица със здравни проблеми относно тяхното хранене, да промотират в публичното пространство послания относно храните и храненето, които не се основават на доказани научни познания”, става ясно от мотивите към проекта.

Сега, наред с магистрите, всеки, който притежава диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведени 4 семестъра в медицинско училище, може да практикува и прилага диетолечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Почина първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

На 96 години почина първата жена диригент в България и почетен гражданин на Враца Радосвета Бояджиева. Това станало вчера в дома й в София, съобщи внучката й Елица Ткачова . Голямата Радосвета е родена през 1923 г. във Враца, в семейството на видния адвокат Анто Бояджиев. Тя става първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в

5586 коли са проверени вчера в хода на спецакции по пътищата в страната

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера полицейските екипи са проверили 5586 моторни превозни средства и 7474 души. Издадени са 2157 фиша, 844 акта за установени административни нарушения, констатирани са 1477 случая на превишена скорост и са издадени 159 заповеди за принудителни

Проверяват случая с падналото подемно съоръжение в Бургас

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/извърши незабавна проверка на случая с падналото подемно съоръжение в Бургас. В момента съоръжението, което се намира в частна фирма е запечатано от полицията и тече разследване. Припомняме, че при инцидента пострадаха трима работника, предаде БТА.

Съветът за развитие към Министерския съвет одобри доклада за България 2020

Съветът за развитие към Министерския съвет обсъди на днешното си заседание изпълнението на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Управленската програма е за период от четири години и съдържа 65 приоритета, 236 цели и 902 мерки.

Обжалват решението за обществена поръчка за здравна информационна система

Решението за откриване на обществена поръчка за изграждане на здравна информационна система е обжалвано. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. На 17 септември в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба срещу Решение на министъра на здравеопазването за откриване на обществена поръчка с предмет "Избор на

Благодарим на ПИК за бдителността

"24 часа" благодари на ПИК за бдителността. Сайтът "любезно" е посочил неволна грешка със снимка на човек от публикацията "Арабаджиев, но не Ветко, издал нелегалните фабрики за цигари на Миню Стайков и Бирмите". В броя на "24 часа" от 19 септември е публикувана снимка на Александър Арабаджиев, който е братовчед и съдружник на основния герой в

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Законодотелството ни се синхронизира с това на НАТО за защита на класифицираната информация

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на класифицираната информация. Измененията са свързани с необходимостта от синхронизиране и адаптиране на българското законодателство с европейската стратегическа рамка и тази на НАТО, от усъвършенстване на законовата уредба, свързана със сигурността на автоматизираните информационни

Лекарите ще се застраховат задължително

Министерският съвет прие Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия. С въвеждането на нормативния акт се изпълняват разпоредбите на чл. 189 от Закона за здравето, а именно - осигуряване на регламентиране начина за сключване на застраховки за причинени вреди, вследствие от виновно неизпълнение на

Собствениците за закланите заради чума свине ще получат по 70 лева за животно

Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, реши Министерски съвет. С него обезщетение за пропуснати ползи ще получат собствениците на превантивно заклани домашни свине,

Болест на градския прокурор на София отложи избора за шеф на апелативната спецпрокуратура

Градският прокурор на София Емилия Русинова, която е един от 2-мата кандидати да оглавят Апелативната специализирана прокуратура, се е разболяла внезапно и заради отсъствието й изборът за шеф на важната прокуратура се отложи за следващата сряда. Това стана ясно на заседанието на прокурорската колегия на ВСС, ръководено от Сотир Цацаров.

Обменяме ученици и студенти с Унгария по проект за сътрудничество

Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на образованието и науката между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на човешките ресурси на Унгария за периода 2018-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Ще бъде насърчавано прякото сътрудничество между средните и висшите

България и Украйна ще си сътрудничат при бедствия

Министерският съвет одобри междуправителственото Споразумение с Кабинета на министрите на Украйна за сътрудничество при бедствия и предлага на Народното събрание да го ратифицира. Споразумението, подписано на 30 юни 2016 г., определя общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber