Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6994576 Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки) Борисов и турският енергиен министър завъртяха кран за 16 млрд куб. м газ в двете посоки (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Бойко Борисов и енергийният министър на Турция завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция СНИМКИ: Пиер Петров

В 13,12 часа в петък премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция.  На откриването на така наречения лупинг - участъкът от Лозенец до Недялско, който е 20 км, присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Всъщност това бе неизградената част от втората тръба на транзитния газопровод за Турция. "16 млрд кубически метра газ на година могат да тръгнат в двете посоки", каза премиерът Борисов. Тези 20 км бяха построени от "Главболгарстрой" предсрочно и с 1 млн. лв. по-евтино, отколкото е по договор. Освен възможността за пренос на природен газ в двете посоки е увеличен и капацитетът на тръбата с 1,7 млрд. куб. м, в момента той е 14 млрд. куб. м на година. През 2017 г. "Булгартрансгаз" е пренесла към Турция 13 млрд. куб. м, каза шефът на компанията Владимир Малинов.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес представя програмата си за управление, но той е казал на енергийния си министър да тръгва към България, тъй като проектът бил много важен. Борисов благодари на Ердоган за разбирането и заяви, че всъщност, докато другите говорели откъде и как ще минава газ, тихо и с много работа България си е обновила компресорните станции със супремодерни американски компресори и е довършила този участък. "Така че държавата ни е готова да транзитира газ от втората тръба на "Турски поток" към Европа".

Турският енергиен министър  заяви, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България към Турция, но може да транзитира и синьо гориво от Турция към Европа. 

При завъртането на крана Борисов заяви, че оттук може да тласкаме газ към Солун и Белград. Той напомни, че преди няколко години в Анкара президентите Ердоган и Путин са заявили, че България ще загуби всичко.

"Ние обаче останахме верни приятели и парньори в най-трудни времена за Турция, на моменти с много малко приятели. С тиха, приятелска, добронамерена дипломация," припомни Борисов. След това премиерът припомни реакцията на Ердоган  - през България ще мине всичко, след което се замислил и казал: без мигрантите.

Ние, като сериозни българи и работници, познавайки и историята, в това време усилено строяхме.  Първо построихме най-модерните и добри американски компресори, реверсивни, на всички станции, така че можем да получаваме газ от Турция, Азербайджан, Русия, от всичко, което идва от Южния газов коридор.  Това е 150 км действаща реверсивна система. "Политически съм чувал мои колеги да говорят за интерконектори, за връзки, за доставки, бомбастични неща, успехи, фанфари. На практика - нула", връща лентата Борисов. Днес отваряме крана и 16 млрд. кубика в двете посоки. Оставили сме си едни 11 км, но сме се подготвили, където да заустим цялата тази система с "Турски поток". Но няма да ги започваме,  докато не подпишем официално.Паралелно трябва да върви и интерконектора с Гърция, че иначе ще стане беля, заяви премиерът.

Борисов благодари на строителите, които работили тихо и упорито. "Сега, сред всички съседи на България, ние сме готови", каза той. Тези допълнителни 15,7 млрд. куб. м. газ могат да влязат от Турция. Това е продължение на газа към Европа и  може да става през хъб "Балкан". Това са договорки, които направихме в Анкара и Москва за продължаване на доставките на "Турски поток" към Македония , Сърбия и Австрия, казя българския премиер.

Турският министър на енергетиката каза на български "Честито" и поясни, че тази дума я е научил току що от българските си приятели, а премиерът заключи, че там където минават газопроводи и има ядрени централи никой не бомбардира и там има винаги мир. 

След завъртането на крана  Борисов са обърна към турските си гости, сред които и ръководители на турската газова компания "Боташ", и им каза - сега да отидем да поработим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

"Инерком" уведоми КЗК, че е излязла от бизнеса с фотоволтаци

Фирмата на Гинка Върбакова "Инерком България" уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. Какво "24 часа" писа КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България, тъй като се опасява от концентрация, защото и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд,

Ангелкова: Ще има версия на китайски в туристическия портал на България

Китай е изключително важен за туризма в европейски мащаб, работим целенасочено за популяризиране на България като туристическа дестинация на пазар Китай. Подготвяме маркетингова кампания за привличане на гости от Китай, която планираме да бъде реализирана през следващата година. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова на работна

Енергийната борса затвори при средна цена 68,51 лева за мегаватчас

При средна цена 68.51 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /22 септември/. Средната цена на пиковата енергия /9.00-20.00 ч./ e 67.03 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия /1.

Реформата на международната търговска система трябва да бъде базирана на три консенсуса

Към момента предотвратяването на парализата на механизма за разрешаване на споровете е спешна задача на реформата на СТО, съобщи bulgarian.cri.cn. Как да се придвижи тази реформа, как да се съживи международната търговска система и реализира устойчив икономически растеж и просперитет, са въпроси за които е необходимо консенсус между водещите

Едрият бизнес иска студентите да връщат пари за обучението си, ако не работят в България

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят - да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

Министър Петкова: От 2007 г. в енергийния сектор са нотифицирани 31 директиви

За периода от 1 януари 2007 г. до 21 септември 2018 г. в сектор "Енергетика" от страна на Министерството на енергетиката, респективно неговите предшественици, са предприети действия за приемане на актове за транспониране в националното законодателство на изискванията на 31 директиви и за тяхното нотифициране (уведомление)пред Европейската комисия

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Порожанов: За 2018 г. и 2017 г. няма информация за неразплатен тютюн

За 2018 г. и 2017 г. нямаме информация за неразплатен тютюн. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за проблеми при тютюнопроизводството и мерките, които министерството предприема за тяхното решаване, предаде БТА,. Тютюнопроизводителите, регистрирани през 2016 г.

Порожанов: Първият доклад на БАБХ за чумата по овцете не е реален, вече е коригиран

След справка със страницата на Световната организация по здравеопазване на животните /World Organisation for Animal Health /OIE// от 19 септември т.г. за епизоотичната обстановка констатирахме, че изнесените към момента данни съвпадат с реалната обстановка, а именно - няма умъртвени животни, предприети са ограничителни мерки в рамките на три- и

Бизнесдами се събират във Варна

Форум на дами предприемачи от България и Нидерландия да бъде проведен във Варна. Около тази идея се обединиха кметът на града Иван Портних и Н. Пр. Беа тен Тъшър, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия у нас, по време на среща в Община Варна. Кметът подчерта, че подобен форум би се радвал на голям интерес,

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото повишение на цената на газа

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви за "Хоризонт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийно консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане, предаде БНР.

Летището в Солун ще има нов терминал

Инвестиция на стойност 100 милиона евро цели да превърне летището в гръцкия град Солун в главен вход към Гърция и център за връзка за Югоизточна Европа и Азия, съобщава гръцкият в. "Катимерини". По-голямата част от инвестицията на Фрапорт ще е насочена за строежа на нов терминал с площ над 34 хиляди кв.м.

Порожанов: Към 31 август т.г. "Напоителни системи" няма задължения към персонала си

Към 31 август т.г. "Напоителни системи" ЕАД няма задължения към персонала си. Това каза днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол от народния представител Светла Бъчварова-Пиралкова относно финансовото състояние на дружеството, предаде БТА.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber