Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990239 Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето Дъждът пробва, но не успя да съсипе сезона по морето www.24chasa.bg
Дъждът често прогонва плажуващите и чадърът се оказва най-ползваното средство това лято.

На юг от Бургас печалбите на хотелите падат до 30%

Големите курорти, посещавани от чужденци, нямат отменени резервации

Много хора отменят резервации за почивка по морето заради лошото време, но ситуацията в туризма далеч не е толкова лоша, колкото би могло да се очаква, показа проверка на “24 часа”.

Отмяната е предимно от българи и най-вече по Южното Черноморие. Отливът през юли се чуства особено силно на юг от Бургас: в Черноморец, Приморско и Китен, които са любими дестинации за нашенци заради по-народните цени.

В същото време най-големите ни черноморски курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и др.

пращят по

шевовете от

чужденци

Там няма отлив на туристи, защото чужденците са си направили резервациите още през зимата, докато повечето българи запазват стаи в последния момент или седмица преди почивката и следят метеорологичната прогноза ден за ден.

Най-голям е спадът на родни туристи в Черноморец, където освен лошото време повлия и скандалът с радиация в залива Вромос.

“Дотук съм на минус 30% с печалбата”, отчита собственик на средно голям хотел. Като него са и повечето собственици на семейни хотели в Черноморец. Спад на българи отчитат и в по-големите бази, които тотално отписаха туристическия сезон.

Отливът на българи се усеща и по плажовете наоколо. По-малко българи има и на Арапя и Каваците, както и във и около Ахтопол и Синеморец.

В Китен и Приморско също се оплакват от отменени резервации, но осреднено там спадът е по-малък - около 10-15%.

Най-голям е отливът при квартирите, които българите наемат за уикенда. Нашенци, особено от Югоизточна България, предпочитат остров Тасос за три нощувки, вместо да се чудят ще вали ли, или не.

В Слънчев бряг отлив на туристи няма - пълен е с чужденци, но са изнервени от дъждовете.

“За август курортът е 100% запълнен в източната част, но дъждовете създават проблеми с инфраструктурата и самата хотелска база. Дъждовната канализация в курорта не може да поеме водите и се

наводняват

партерни

помещения,

тераси,

повреждат се съоръжения за развлечения, което създава дискомфорт при туристите, а на нас ни коства много средства да ги поправим”, коментира ситуацията шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Отменени нощувки обаче няма. Слънчев бряг е пълен и с руснаци особено в западната част, където са апартхотелите. Въпреки прогнозите за драстичен спад с до 30% заради пренасочването им към Турция видимо родните курорти са пълни с тях. Според хотелиери в Слънчев бряг ситуацията била като миналогодишната. На много руснаци се радват и в Созопол. Ако има спад, няма да е повече от 10%, твърдят от бранша.

“Дъждовете дават отражение върху сезона, но не е чак толкова осезаемо. Не е приятно да пропътуваш 400 или 300 км и да пристигнеш на дъжд. Но ако ще вали в София и на морето, по-добре е да си на морето през лятото”, коментира ситуацията кметът на Царево Георги Лапчев.

В малката София, както наричат Лозенец, също се усеща отлив на български туристи по плажовете.

“Положението не е розово, има отменени резервации, но да се надяваме, че август ще е по-слънчев”, заяви Таня Желязкова, хотелиер и председател на сдружението “Всички за Лозенец”.

Туристическото лято на Златни пясъци и Албена

върви с пълна

пара,

заяви председателят на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

“Световното първенство по футбол едва ли е повлияло на записванията за летуване у нас. Туроператорите сключват договорите далеч преди сезона и всеки си е направил сметката кога да дойде на почивка”, категоричен е Душев.

Слаб е туристопотокът в самата Варна. Времената, когато източни немци и поляци обикаляха от врата на врата да се молят за подслон поне за една вечер, са отдавна отминали. Това лято ще останат гладни бабите посреднички на жп гарата, които предлагат квартири край морето.

“И Златни пясъци тръгва по пътя на Слънчев бряг. Все повече тийнейджъри идват заради ол инклузива, който съсипва курорта. Малолетните ядат и пият евтин алкохол на корем в хотелите и атракционните заведения са празни", казва собственикът на арабския фолкбар на Златните. Според него това лято най-много са младите поляци, следвани от немците и руснаците.

Луксозните курорти като Ривиера и Слънчев ден разчитат предимно на платежоспособни туристи, които не са показателни са сезона. Отделна бира е и курортът Албена, който работи със собствена туроператорска фирма.

Това лято шосето към Дуранкулак е почти празно откъм луксозни румънски автомобили. Преди комшиите препускаха с по 200 километра в час заради слободията у нас, но сега са кът. Оказва се, че за тях има изградени много нови хотели по 70-километровия им бряг. Там има безброй паркоместа и

румънците

предпочитат да

си останат на

тяхното море,

вместо паякът да ги гони из нашите курорти, коментира представител на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци. По-малко тази година са и молдовците, а украинците са силно намалели заради икономически проблеми.

Замря и селският туризъм. Сгледите в реновирани къщи с дълги маси и чевермета са затихнали. Много от предприемчивите в села край морето са пуснали кепенците на етнозалите с части от каруци, кратунки и шарени черги. Все още се мяркат зелени открити джипове уазки, на които англичаните навремето се дивяха и с удоволствие се возеха с тях по хълмовете над Златни пясъци.

Този сезон

не върви добре

и корабният

туризъм

Пиратските кораби на Морската гара във Варна са намалели наполовина. Няма ги и круизите до Несебър с платноходи.

“Работата падна наполовина в сравнение с 2008-2009 година. Промениха се поколенията, няма кой да дава пари за такива удоволствия. Сега всички идват заради ол инклузива и чакат само бонуси и бонуси на бонусите. Освен пълното ядене и пиене в хотела, чакат да ги заведат на китайски или японски ресторант. Няма кой да дава вече пари за разходки по морето. Е, вярно, има яхти в Балчик и на Златните, които работят. Малки корабчета се движат и в Несебър и Созопол. Но сега е средна работа”, оплаква се един от известните варненски оператори на този вид туристически услуги.

Моловете и кръчмите печелят от ситуацията

Сложната метеорологична ситуация това лято има и обратна страна. Собствениците на заведения и магазините са много доволни от ситуацията, защото прогонените от плажовете туристи си разнообразяват свободното време с шопинг или дълго застояване по кръчмите.

Честа гледка стана в Бургас и Варна пълни с туристи автобуси да окупират моловете посред бял ден в очакване да пекне слънце и да се върнат отново на пясъка. Магазини и хипермаркети отчитат увеличение на оборотите през юли, особено от чужденците.

Проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна каза, че има вероятност сезонът тази година да се измести към септември не само заради дъжда, а и поради световното по футбол.

“Имам информация от туроператорите, че летуването ще се удължи през целия септември на Златни пясъци, Дружба и Албена”, каза Маринов.

По думите му базите до Дуранкулак са пълни, има дори наплив на дивия туризъм с каравани, палатки и кемпери в Камен бряг, Тюленово и Шабла.

Проверка на “24 часа” показа, че къщите за гости и единственият къмпинг в Дуранкулак са пълни с хора. Места има само в по-луксозните хотелчета в Крапец.

Криза за туристи има единствено в Кранево, където крайпътни хотели и ресторанти стоят затворени и се продават.

В Бяла и Обзор това лято е пълно с деца от Полша и Русия и районът до Обзор се обособява като център за детско летуване и заради ученическата база на Столичната община. 

Туроператор №1 в света планира по-малка печалба

ХРИСТО НИКОЛОВ

Въпреки лошата метеорологична обстановка летният туристически сезон в България започна много силно тази година - със 7% ръст на чуждите туристи през юни на годишна база и с 8,9% ръст за цялото полугодие.

Според вчерашно съобщение на турската статистика Тюркстат обаче южните ни съседи имат цели 30% годишен ръст. Причината е, че за да излязат от кризата, още миналата есен и зима започнаха да лансират 5-дневни почивки ол инклузив на цени от по 300 до 400 евро, включително самолетните билети, нещо, на което българските курорти няма как да противостоят.

Затова прогнозите за България бяха умерени, като се очакваше в най-добрия случай броят на туристите да е равен на миналогодишния.

Междувременно вчера най-големият туроператор в света - “Томас Кук”, се оплака от лошото време в Европа и обяви, че това ще намали печалбите му. Причината е, че много от клиентите му в Северна Европа се уплашиха от горещините в Южна и Западна Европа и отмениха почивките си. Изпълнителният директор на компанията Петер Фанкхаузер заяви, че заради времето “Томас Кук” разполага с повече капацитет за продажби в последния момент и че печалбата най-вероятно ще намалее от миналогодишните 330 на 323 млн. паунда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Джак Ма предупреди китайските компании да се подготвят за дългосрочни търговски търкания със САЩ

Докато икономисти и бизнесмени се опитват да се справят с ескалиращите търговски търкания между Китай и САЩ, Джак Ма, един от милиардерите в Китай, предупреди, че има възможност споровете да се проточат, предава bulgarian.cri.cn. Напрежението между двете най-големи икономики в света е гореща тема, която влияе както на големите международни

Ердоган: Отношенията ни с Вашингтон ще укрепнат чрез инвестиции и търговия

Отношенията между Вашингтон и Анкара ще укрепнат чрез инвестиции и търговия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред американски инвеститори в Анкара, предаде Ройтерс. Двете страни имат търкания по редица въпроси, сред които политиката на Вашингтон в Сирия, настояването на Анкара за ектрадиция на мюсюлмански духовник,

Турция представи хибриден локомотив на изложение в Берлин

Турция представи хибриден локомотив собствено производство на изложение в Берлин, съобщи Анадолската агенция. Турската компания за производство на локомотиви и двигатели ТЮЛОМСАШ (TULOMSAS) съобщи, че новият хибриден локомотив е бил представен на Международния търговски панаир за транспортна технология (InnoTrans) в германската столица.

Експерт: Търговските вериги имат право до повишат цената на продукта

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви за "Здравей, България", че търговските вериги имат право до повишат цената на продукта, без да питат доставчиците. По нейни думи цената е започнала да се покачва още през юли, като увеличението е с 0,80 лв. "Хлябът е натоварен с едно социално очакване.

Цигари Compliment от нелегалните фабрики са номер 1 на черния пазар

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Кипър и Египет ще правят подводен газопровод за износ на природен газ

Кипър и Египет подписаха днес споразумение за изграждането на подводен газопровод за износ на природен газ към Египет, съобщава в. "Сайпръс мейл". Споразумението беше подписано от кипърския министър на енергетиката Георгиос Лакотрипис и египетския министър на петрола и минералните ресурси Тарик ел Мола.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Контрабандата на цигари в България най-ниска в ЕС, падна до 4,7% (Обзор)

Контрабандните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г. Това показват данните от последното проучване, поръчано от инициативата “Срещу незаконната търговия”, която обединява производители и вносители на цигари у нас.

Разрешават лова от 29 септември (цялата заповед)

Лова на дива свиня започва на 29 септември, става ясно от заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. Няма да се ловува в 10-километровата зона по границата с Румъния, около Тутраканци и около пристанище Варна и Златни пясъци. Това са препоръките на БАБХ. Това били най-високорисковите зони за проникване на африканска чума по свинете.

Веригите ще продават хляба без печалба, за да удържат цените (Обзор)

Водят се разговори и за намаляване на надценката при млечните продукти Получавам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба върху основния хляб. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия в парламента в сряда. Министърът обясни, че към момента има съгласие от компаниите,

Теленор използва 113% повече зелена енергия през 2017 г.

Усилията на Теленор за по-отговорно използване на природните ресурси доведоха до 113% ръст в използването на зелена енергия от компанията през 2017 г. Това става ясно от Доклада за устойчиво развитие на Теленор за 2017, който телекомът публикува за седма поредна година. Към момента, 21 от базовите станции на Теленор са хибридни и при добри условия

Евростат: Подем на строителството в ЕС и добър отскок в рамките на България

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се повиши през юли за четвърти пореден месец, като в същото време строителната експанзия в България беше една от най-добрите след слабото представяне през предходния месец, показват последни данни на Евростат, цитирани от БНР.

Създават мрежа на електронните услуги в общините от трансграничния регион България- Румъния

Трансгранична платформа за административните услуги представят в общините в България и Румъния – каза в Добрич Катя Горанова от Бизнесцентър за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе. Те са водещ партньор по проекта за платформа или създаването на информационна мрежа за улесняване на сътрудничеството между публичните власти, НПО,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber