“Теленор” има нов собственик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6988658 “Теленор” има нов собственик “Теленор” има нов собственик www.24chasa.bg
Петр Келнер

Брюксел разреши на Петр Келнер да купи бизнеса на телекома в Източна Европа

Европейската комисия е дала одобрението си на холандската компания PFF Group N.V., която е притежавана от чешкия милиардер Петр Келнер, да придобие бизнеса на норвежкия телеком “Теленор” в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.

Това съобщиха от Брюксел на интернет страницата на ЕК в понеделник. Сделката се разглежда от Брюксел, защото включва придобиване в няколко европейски държави.

Според изявлението на комисията трансакцията

няма да породи

пречки за

конкуренцията

“Това няма да доведе до хоризонтални застъпвания, тъй като дейността на дружествата се извършва в различни територии, в които те държат съответните телекомуникационни лицензи”, се казва в съобщението.

След това е добавено, че вертикалните връзки между пазарите на едро за международен роуминг на мобилни и фиксирани услуги, както и продажбата на дребно на крайни потребители, също няма да бъдат засегнати.

Компанията на Келнер ще придобие пълен контрол над “Теленор България”, трите унгарски фирми Telenor Magyarorszag Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt, базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd.

За сделката стана ясно през март. Тя е

на стойност

2,8 млрд. евро,

като според предварително подписания договор българската част се оценява на 810 млн. евро.

“Групата PPF е голяма мултинационална финансова и инвестиционна група, която се фокусира върху редица отрасли, включително телекомуникационния сектор в Чешката република и Словакия чрез дружеството в портфолиото си O2 Czech Republic a.s.”, посочва още Европейската комисия. Секторите, с които се занимава компанията, включват банкиране, финансови услуги, застраховане, земеделие и имоти.

Норвежкият “Теленор” се задържа на българския пазар 5 години. През 2013 г. той купи българския мобилен оператор “Глобул” и търговската верига за мобилни устройства “Германос България” от гръцката OTE за 717 млн. евро. Новият собственик, освен че смени името на оператора, увеличи пазарния дял и първи в България въведе 4G мрежата.

Годишните приходи на “Теленор” за 2017 г. са 675 млн. лв., а печалбата е 247,2 млн. евро. В края на първото шестмесечие на 2018 г. абонатите на телекома са 3,1 млн.

Съобщението на Еврокомисията идва само 11 дни след като българският регулатор КЗК забрани на най-богатия чех да придобие Нова телевизия.

Келнер има $ 16,2 млрд., най-богат е в Централна и Източна Европа

Петр Келнер е не само най-богатият чех, но според списание “Форбс” и в цяла Централна и Източна Европа. Той притежава състояние от 16,2 млрд. долара и е на 105-о място сред милиардерите в света. Според агенция “Блумбърг” е на 106-а позиция с 13 млрд. долара.

Финансовият му холдинг PPF Group е най-голямата частна инвестиционна компания в региона и управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. Тя инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации.

Холдингът е създаден през 1991 г. като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор. Келнер и до днес е най-големият акционер в него.

Чехът е роден през 1964 г. в петия по големина град в страната Либерек.

Келнер избягва всякакви медийни и публични изяви и негови снимки в публичното пространство почти липсват и са само в сайтовете на неговите корпорации.

Според в. “Капитал” в следващите дни премиерът Бойко Борисов ще посрещне чешкия богаташ на посещение в България. Официална информация за посещението му все още няма.

Отказът за Нова тв още не е обжалван

Все още не е подадена жалба от Петр Келнер срещу решението на КЗК да му забрани да купи Нова тв, показва справка в регистъра за дела на ВАС.

На 19 юли Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването от страна на холандската “ППФ ТМТ Бидко 2” на “Нова броудкастинг груп” и индиректно върху нейните дъщерни дружества.

При анализа от антимонополния орган отчитат водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което повдигало основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда.

Посочва се, че обединената група би имала съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори, твърдят от КЗК.

Ако се разреши, сделката можела да доведе до установяване или засилване на господстващото положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Пламен Димитров: Плоският данък вече носи негативи

Плоският данък вече носи негативи и ние предлагаме той да се осъвремени. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По повод 10 години от въвеждането на плоския данък синдикатът организира наскоро дискусия „за” и „против” този налог. Предложението на КНСБ е да се въведе необлагаем минимум от 510 лв.

Български стоки и услуги с марката КООП ще присъстват в китайската кооперативна платформа за електронна търговия

Дългосрочното партньорство между Централния кооперативен съюз и КООП Китай доведе до реален бизнес Стоки и услуги с марката КООП, които се произвеждат и доставят от предприятията на Централния кооперативен съюз, ще присъстват реално на китайския пазар чрез кооперативната платформа за електронна търговия от средата на октомври.

В края на годината ще се направи оценка къде и с колко може да поскъпне водата

При смяна на водомера ще трябва да го подменим с такъв с дистанционно отчитане, каза заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Тя добави, че в новата наредба за отчитане на водата не е записан краен срок за тази подмяна. Тя обясни и че в края на годината ще се направи оценка, за да се прецени къде и с колко може да поскъпне

Националите по волейбол са герои в две реклами, които не продават нищо. Показват успеха

За първи път у нас агенции снимат спортен клип за отбор Златно правило в рекламата е, че успехът продава най-добре. Затова рекламните клипове по цял свят, в които известен човек промотира даден продукт, са най-многобройни и с най-голяма ефективност. Хората често - волно или неволно, подражават на популярните дори и в покупките.

H&M обвинен, че не плаща справедливо на работниците си по света

Компанията за облекла Ейч енд Ем (H&M) не изпълнява ангажимента си да осигурява справедливо заплащане на работниците си по света, което принуждава много от тях да работят допълнителни часове, за да оцеляват, съобщиха правозащитни организации, цитирани от Томсън Ройтерс. Въз основа на интервюта с 62-ма души от шест доставчици на Ейч енд Ем в

1,2 млрд. лева ни струва токът от ВЕИ, US централи и парното

1,23 млрд. лв. са парите над пазарната цена на тока, които ще платят домакинствата и бизнесът за една година в полза на ВЕИ, американските тецове и тока на топлофикациите. Това става ясно от доклад на експертите на КЕВР за цените на тока и на таксата “задължения към обществото”. Най-много пари над прогнозната пазарна цена на тока ще отидат при

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

БНБ чака по-висока инфлация от 2,1%

До края на годината инфлацията може да достигне по-високи стойности от предварително планираните 2,1%, прогнозират експертите на БНБ. Като причина те посочват по-високото от очакваното поскъпване на храните, задържането на цените на петрола на високи нива и по-висок ръст на административно регулираните цени.

Брюксел: ДДС измамите в България намаляват

България е сред четирите държави в ЕС, в които измамите с ДДС са намалели с най-много - над 5% на годишна база, показва доклад на ЕК за 2016 г. Другите страни отличнички са Латвия, Кипър и Холандия. 150 млрд. евро годишно струва на ЕС укриването и източването на ДДС. Загубата е с 10,5 млрд. евро, или 12,3% по-малка спрямо 2015 г.

ЕК идва на проверка заради боклука

ЕК ще посети България, за да ни помогне да подготвим 50% от отпадъците за рециклиране до 2020 г. Такава цел е заложена от комисията. Публикуван в понеделник от нея доклад сочи, че за страната ни и още 13 други членки на ЕС има риск да не успеят да се справят с изискването. В доклада се казва, че по време на визитата ЕК ще разговаря с националните,

След 4 г. - за 3 часа и половина с влак от София до Бургас

Шефове на БДЖ на най-голямото изложение за жп техника в света: До 2023 г. у нас ще има скоростни влакове, гарите ще се обслужват без персонал До 2023 година в България ще има скоростни влакове. Дотогава трябва да са готови няколко от най-големите проекти за модернизация на железопътната инфраструктура.

Уреди пречистват водата без химикали

Домашни уреди, които отстраняват от питейната вода йони и тежки метали, без да се използват химикали, се демонстрират на изложението “Акватех” в пловдивския панаир. Според производителите апаратите предпазват от навлизане на вируси и бактерии в организма. На форума се представят системи за дезинфекция и предотвратяване на натрупване на варовик.

Изложба събра 11 наши открития

Единадесет от най-големите родни изобретения са показани в изложбата на националния политехнически музей в палата 10 на пловдивския панаир. В нея са представени откривателят на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, конструкторът на моторния самолет диплан Асен Йорданов, създателят на първия безжичен сърдечен монитор в света Петър Петров.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber