Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6988616 Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор) Изпитът след 7-и клас проверява знанията 3 г. назад (Обзор) www.24chasa.bg
Ученическите изпити по традиция най-много вълнуват родителите.

- Оценката се записва в свидетелството за основно образование

- Добри Чинтулов влиза в конспекта

- Отпадат линейните параметрични уравнения

Изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в 7-и клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и миниматурите ще мерят наученото през 5-и, 6-и и 7-и клас. Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Това съобщи Евгения Костадинова, шеф на дирекцията за съдържанието в предучилищното и училищното образование в просветното министерство.

Всъщност от три години назад ще проверяват и по литература през учебната 2020/2021 г.

Национални външни оценявания вече ще измерват резултатите от целия етап. Досега контролираха само знанията от 7-и клас, тъй като не беше последен от степента. Вече основно образование обаче се получава след завършен 7-и, а не 8-и клас. През следващата 2018/2019 г.

ще завърши

първият випуск,

обучаван изцяло

по новите

програми

в 5-и, 6-и и 7-и клас.

Ако външното оценяване досега даваше основание оценките да се записват като текущи, вече ще се вписват в свидетелството за завършено основно образование, каза още Костадинова.

Изпитите ще бъдат от 9 вместо от 10 часа, както досега, защото вече няма да се застъпват в един и същи ден с матурите на 12-класниците.

Времетраенето

се запазва -

150 минути

Предвид олекотяването на учебните програми в тази по български език и литература няма да се залагат задачи, които да проверяват знанията и уменията, свързани със залог и вид на глагола, видове подчинени изречения, фразеологични словосъчетания и пароними. Тези теми не са включени в учебното съдържание за 5-и, 6-и и 7-и клас, а вече се учат в 8-и и 9-и клас. Това обясни експертът по български език и литература Александър Трингов.

Освен трансформация на пряката реч ще има и трансформация на глаголното време.

Новото по литература през следващата учебна година са 2 творби на Добри Чинтулов. Част от учебната програма стават “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. По старите програми Чинтулов присъстваше в 6-и клас с “Къде си вярна, ти любов народна” и “Стани, стани, юнак балкански”.

На мястото на “Ниагара” от пътеписа на Алеко Константинов “До Чикаго и назад” е включена нова част - свързаната с Чикагското изложение.

От “Бай Ганьо” пък е включен текстът

“Бай Ганьо

пътува” вместо

“Бай Ганьо на

гости у Иречек”

Запазва се в изпита да има преразказ на непознат текст. Той може да е от български или от чужд автор.

След срещи с учители от цялата страна от министерството се отказали да включват в изпита характеристика на герой. В теста освен от таблици ще може да се извлича информация и от карти, диаграми или схеми. По математика задачите с разширен отговор, които включват пълно описание, се увеличават от 2 на 3.

С тези задачи се опитваме да проверим

какво е

логическото

мислене

на учениците, обясни експертката по математика Маня Манева.

От 6 на 5 се намаляват задачите с кратък отговор. С една повече - 17, стават тези с избираем отговор.

Учениците отново ще могат да ползват свитък с формули, както всъщност е от 3 години насам.

И в новия формат ще има задачи за интерпретиране на данни. Не присъстват линейни параметрични уравнения и линейни параметрични неравенства.

Трапецът пък

отива в 8-и клас

Задачите от алгебра и геометрия са едно към едно като бройка, обясни още Маня Манева.

Форматът на изпитите след 7-и клас няма да подлежи на обществена дискусия. Моделът на външните оценявания е направен след много срещи с учители от цялата страна.

“Всяка година

ще определяме

какъв ще

е моделът

и ще казваме кои компетентности ще проверяваме. Дискусията не е затворена”, уточни Евгения Костадинова.

“Промените са стартирали от 2015 г. както с наредбата за учебния план, така и с учебните програми. Причината за това е както, че това е последен клас от етапа, така и че част от учебното съдържание е свалено надолу към прогимназиален етап”, допълни министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Темата за външното оценяване най-много вълнува родителите. Нека вярваме повече във възможностите на учениците, разбираемо е родителите да са притеснени”, допълни заместничката му Таня Михайлова.

Питали синоптиците жега

ли е в средата на юни

“Провеждането на изпитите 3 седмици по-късно (както е според проектографика) водят до 3-4 градуса по-високи температури по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Средните са 22-23 градуса. Разбира се, има и екстремни, но на такива екстремни бяхме свидетели и през април тази година.”

Така коментира министърът на образованието Красимир Вълчев предложения график на изпитите и ваканциите да мине през обществено обсъждане.

Според документа матурите на зрелостниците остават на същите дати като миналата година - първата по български ще е на 21 май, а втората по предмет по избор - на 23 май.

Външното оценяване по български език и литература след 7-и клас обаче е преместено на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Промените произтичат от удължената с 2 седмици учебна година - от 34 на 36 часа. Министърът призна, че малко училища имат климатици. Много от тях са намерили евтини решения като поставяне на щори.

“Като цяло температурният аргумент не е достатъчно силен, защото и в момента има обучение през юни. По-топли страни като Гърция и Кипър също учат през юни”, допълни Красимир Вълчев. Краят на годината и без друго бил съпоставим с другите държави.

Според проектографика коледната ваканция е от 22 декември 2018 до 1 януари 2019 г. Ако бъде отпуснат и 2 януари, щяло да е за сметка на междусрочната ваканция.

Имаме относително малка маневреност с разпределението на учебните дни, каза още Красимир Вълчев. (24часа)

Брат и сестра с предимство в 1-и клас

Принципът на близост при записване в 1-и клас като възможност и предимство е безспорен и важен. Той може да бъде видян в образователните системи на почти всички страни, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

От 2 седмици има решение на Комисията за защита от дискриминация, според което

принципът

на близост

не е

дискриминационен

“Ние не отнемаме на всеки родител правото да запише детето си във всяко едно училище, но даваме предимство за записване в най-близкото. Това предимство е важно от гледна точка на удобството, времето за придвижване, дори сигурността”, каза още министърът.

Ще се прави допълнителна разпоредба, според която, когато детето има по-голям брат или сестра до 7-и клас в едно училище, да се смята, че училището е най-близкото и за него. За родителите е много по-удобно децата да бъдат в едно училище, вместо да ги водят до 2 различни, обясни Вълчев. Така ще се улеснят семействата, които са сменили адреса си и за следващото дете училището на голямото вече не е най-близко.

“Факт е, че имаме

свръхконцентрация

в отделни училища

Тя е нежелана. Води до невъзможност да се създаде целодневна организация на всички ученици. Ще се опитаме да я преодолеем, като общините ще имат възможност да предлагат по-малък прием в определени училища, когато не е осигурена целодневна организация, на двусменен режим са или нямат необходимия брой класни стаи”, каза още министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"Антикорупция" търси Симеон Дянков, за да каже за доходи от чужбина и женен ли е

Комисията "Антикорупция" търси бившия финансов министър Симеон Дянков, за да каже колко пари е изкарал, докато е работил в чужбина, съобщиха от институцията. Проверката на имуществото му била приключила, но била непълна, защото в комисията намали информация за доходите му от времето, когато е работил зад граница.

Желязков: Обществото приема политиката за обезопасяване на превозните средства

Обществото приема политиката за обезопасяване на превозните средства и очаква инициативи. Това заяви новият транспортен министър Росен Желязков след представянето си пред парламентарна комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения където се запозна и с проблемите в бранша. Той посочи, че в 9-месечен срок ще разгледаме всички

Емил Радев обсъжда фалшивите новини с шефа на австралийския Сенат

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев проведе работна среща с председателя на австралийския Сенат (Горната камара на австралийския парламент) Скот Райън, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Основна тема на разговора бе борбата с дезинформацията и фалшивите новини в контекста на предстоящите европейски избори през май 2019 г.

Откриват груповия лов на диви свине на 29 септември

Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември. Това предвижда заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатираното огнище на африканска чума

Министър Цачева се срещна с главния прокурор на Албания Арта Марку

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна днес с главния прокурор на Албания г-жа Арта Марку. Тя е на посещение у нас по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. Министър Цачева поздрави Марку за сключения между двете прокуратури меморандум за разбирателство и сътрудничество, който ще даде възможност на обвинителите от двете държави да си

Фрагменти от голяма бронзова статуя са открити в резерват "Кабиле"

Фрагменти от голяма бронзова статуя на римско божество или на император са открити при разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле". Статуята вероятно е била разчленена след превземането на града от готите при второто им нашествие през 378 година. За това съобщи директорът на Историческия музей в Ямбол Стефан

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пешеходка загина, блъсната от тир в "Орландовци"

Пешеходка загина, след като беше блъсната от тежкотоварен автомобил в столичния квартал „Орландовци”. Полицията все още изяснява кой е виновен за катастрофата, съобщава bTV. Инцидентът е станал около 12:30 ч. По предварителна информация жената се опитва да пресече, след което е ударена от тежкотоварен автомобил.

В МС ще бъдат представени резултатите от проект за интегрирането на ромите

Заключителна пресконференция по проект „Разработване и внедряване на Система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020“ ще се проведе утре, 27 септември, в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Планира се втора среща „16+1“ с китайска делегация в София през октомври

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г., се срещна със заместник-генералния директор на дирекция “Европа” в МВнР на Китай и заместник-генерален секретар на Секретариата на “16+1” Лу Шан в София днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС

Братчета на 9 м. и година и половина евакуирани при пожара в Бургас

73-годишният Атанас Илиев, предизвикал инцидента: Режех с флекс в мазата Две бартчета  - бебе на 9 м. и момченце на година и половина са били евакуирани от обгазената сграда на ул."Хаджи Димитър" 5 в Бургас, където загина 32-годишен мъж, падайки от 2-я етаж при опит да се спаси от пожара. Децата са в добро състояние,

Горският пожар край Дренково бил най-големият през тази година

Горският пожар, който възникна вчера в късните часове на деня в землището на село Дренково, община Благоевград, е вече локализиран, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Предприети са всички възможни действия за неговото потушаване. С гасенето на пожара днес са ангажирани над 80 горски служители с 8 специализирани автомобила за гасене,

Двупосочно ще е движението в платното за София между 35-ти и 41-ви км на „Тракия“

До 29-ти септември е намалена скоростта до 50 км/ч на АМ „Хемус“ при входа на София Двупосочно ще е движение в платното за София между 35-ти и 41-ви км на АМ „Тракия“ поради ремонт на двата виадукта при 37-ми и 38-ми километър. Ограничено ще е преминаването в платното за Бургас. Срокът за изпълнение на предвидените дейности е до 20 ноември т.г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber