Моника печели награди с есета за световната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6985889 Моника печели награди с есета за световната политика Моника печели награди с есета за световната политика www.24chasa.bg

Десетокласничката от Благоевград отива в Израел на конгрес за млади лидери

Близкият изток - на хиляди километри от нас, а всъщност толкова близо! Затварям очи и съм там! Хиляди бомби и куршуми, отровен газ, улици, осеяни с човешки трупове, ранени тела, разбити сърца! Там, в Близкия изток, геноцидът е ежедневие, а ние, “гражданите на света”, почти никога не разбираме за жертвите. Медиите забравят, че всички хора имат равни човешки права, че всеки има право да живее, и “пропускат” да отразят поредния покъртителен атентат в Алепо, пропускат да ни разкажат за поредната невинна жертва, обезглавена от жестоките джихадисти. А ако случайно дочуем нещо, го приемаме за напълно нормално, защото “хората там са свикнали”, “това им е начин на живот”!”

Това е част от есето на десетокласничката Моника Митова от Благоевград, с което впечатли авторитетно жури и взе голямата награда в Петия национален литературен конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”.

На заключителната церемония през април Моника отива заедно с баща си. Там обявяват наградените. “Започнаха от задните места и когато обявиха второто място, бях сигурна, че вече съм извън класацията.

Не допусках, че

може да съм първа

Страшно се

развълнувах

Получих наградата от посланика на Израел Ирит Лилиан”, разказва за вълненията си ученичката от езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов”.

Голямата награда ѝ носи участие в международен конгрес за млади лидери в Херцлия, Израел, от 10 до 17 август. Конгресът събира млади хора от различни страни под мотото “Бъдещето е наше и е наш дълг да направим света по-добро място за живеене”.

Тази година ще дискутират по темата за зависимостта от пластмасите и замърсяването, ще търсят оптимални варианти за справяне с този глобален проблем. “Целта е да се провокира креативно мислене, да предлагаме решения, и не на последно място - чрез неформално общуване да се докоснем до традициите и културите на различните народи, да създадем приятелства. Вече се подготвям по темата”, допълни Моника.

Впечатлила е журито с есето си на тема “Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш”.

На 17 г. тя се вълнува от световните проблеми. Следи случващото се в Близкия изток, а регионът е нейна слабост. “Проблемите там ме провокират да мисля как може да се решат. Интересът ми е провокиран и от моята леля, която от 20 г. живее в ОАЕ. Ходила съм там и съм израснала с тази култура”, разказва Моника.

Впечатлена е от държавите в Персийския залив и тяхното бързо развитие. Интересува се и от конфликта Израел-Палестина, от войната в Сирия, следи всичко около “Ислямска държава”. Чете и за терористичните групировки в редица африкански държави. Ползва информация от CNN, BBC и др. новинарски агенции, но винаги има едно наум. “Невинаги това, което има в интернет, е достоверно. Затова

проверявам от

няколко източника.

Чета и много книги”,

казва момичето.

Задължително семейството гледа всяка вечер новините и поставените проблеми се дискутират вкъщи. Майка ѝ работи в областта на медицината, а баща ѝ - в застрахователното дело, но имат интереси в политиката, обществените отношения, световните проблеми.

Любовта си към литературата пък е наследила от прадядо си Стефан Нушев, участник във Втората световна война. От него е слушала спомени от войната. Той четял много, обичал и да пише. До дълбока старост е писал спомените си. Разказите на Вазов са първите, които тя си спомня от дете.

В шести клас започнала да участва в конкурси за есета. Печели национален конкурс с есе на тема “Ако имах криле” и заминава на лагер на НАСА в Измир.

Като дете искала

да стане космонавт

и може би заради това се включила така нахъсано в конкурса за лагер на НАСА. Следващите години все нещо малко не ѝ достигало за първото място. Казва, че ако не е била подкрепата на родителите ѝ, досега да се е отказала от писането и участието в състезания.

Миналата година с “Промяната, която искам да направя” печели едномесечно обучение на лагер с преподаватели англичани. Летният курс Immersion Academy Bulgaria подобрява езиковите ѝ умения, участниците имат и възможност да развият качествата си по лидерство, креативно мислене и работа в екип.

Членува и в отбора по речи и дебати на гимназията. Заедно с друго момче от България ще представляват страната ни на балканско състезание.

Моника е една от седемте български ученици, получили наскоро наградата на Харвардския университет Book Award 2018. Наградата е учредена от Българския Харвард клуб, в който членуват бивши възпитаници на престижния университет.

Успехите си дължи освен на родителите си и на преподавателите. Не пропуска благодарности към учителката си по литература от основното училище Павлина Чингова, която рано забелязала уменията ѝ да пише и коментира значими за обществото проблеми. Доброто си представяне сега пък дължи на преподавателката Ирина Реджова, която я съветва при писането на есета. За участието си в състезания по речи и дебати се подготвя с Мария Стоянова.

“Едно есе пиша по

10-20 дни. Не просто

ей така, за един час

Обмислям всичко, чета, за да събера информация. Първо го прочитам вкъщи, след това го давам на учителката ми, но само за да го види за технически грешки. Не и да го променя. Забелязвала съм, че понякога ученици се явяват с есета, писани от учители. И това личи. Понякога желанието за успех на учителя е по-голямо от това на ученика”, критична е десетокласничката.

Притеснява се да коментира образователната система у нас, но все пак смята, че в гимназиите трябва да има по-голяма профилираност. “Учим 13 предмета. Обемът на материала е голям, времето ни притиска и това демотивира. Може би трябва да се учат по 7-8 предмета - тези, които ученикът сметне, че са му интересни и иска да се развива в дадена област”, препоръчва Моника.

Остават ѝ още 2 г. до завършване на средното образование и още мисли какво да продължи да учи. Има желание да се занимава с журналистика, колебае се дали да продължи в България, или в чужд университет. Обича да пътува, да се среща с непознати хора, да изучава различни култури и затова студентски години в чужбина са част от мечтите ѝ.

“България е моята родина и аз си я обичам. Не съм обаче от тези хора, които за нищо на света не биха я напуснали. Съжалявам, че имаме вътрешни проблеми, които са решими, но няма инициатива”, казва девойката. Дава пример с възрастните и болните хора, които имат нужда от повече грижи и не е трудно да се намери начин да се облекчи животът им.

Не е сигурна дали иска да се занимава с политика, защото преди това трябва да натрупа още много знания и житейски опит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Внукът на композитора Бръзицов простреля полицай (Обзор)

Психично болният Христо се целел в майка си, но улучил служителя Психично болният внук на известния композитор Александър Бръзицов простреля в главата полицай в София вчера, докато се целеше в майка си. Няма опасност за живота на ранения. 34-годишният Георги Йовчев и колегите му от столичното 3-о РУ се отзовали на сигнал за буйстващ младеж в бл.

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро (Обзор)

От 1 юли увеличението ще е с 5,7 на сто вместо с предвижданите до момента 4,6% Пада и таванът за новите, вдига се за отпуснатите до 1 януари След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на

74 пъти по-високите такси за обжалване вече са в КС (Обзор)

Нарушават се конституцията и конвенцията за човешките права, са мотивите на президента. И БСП ги даде на съда Многократно увеличените такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) влязоха в Конституционния съд. Да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори текстове от АПК,

Колело притисна шията на 10-годишно момче в асансьор в Кюстендил и го задуши (Обзор)

Мартин, който е бил на частен урок по математика в блока, вероятно е крещял за помощ в тясната кабина. Жена твърди, че е чула виковете Шефът на метрологията ген. Кирил Войнов на място да провери изправността Десетгодишно дете почина при нелеп инцидент в Кюстендил. Момченцето е намерено в асансьора в блок 3 “а” на кв.

Андон е №1 в Европа по информатика, но предпочита хевиметъла пред компютърните игри

Деветокласникът печели и медали по математика Андон Тодоров е само на 14 години, но вече има златен медал от от второто издание на Европейската младежка олимпиада по информатика - eJOI. Талантливото момче e IX клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне златото в конкуренцията на 80 деца от Европа.

Електрически кабел падна на път в Костинброд, движението е блокирано (Снимки)

Електрически кабел се стовари на централния път в Костинброд, видя репортер на "24 часа". Движението в района е

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Очаква се парламентът да гласува промените в кабинета в четвъртък

Очаква се Народното събрание да гласува Проекти на решения за персонални промени в Министерския съвет на Република България в четвъртък. Това предвижда проектопрограмата на депутатите за тази седмица. В проектопрограмата са още Доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 19 септември, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ПРОДУКТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА И НА СПИСЪК НА ИЗДЕЛИЯТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, КОИТО ПОДЛЕЖАТ НА КОНТРОЛ ПРИ ВНОС.

БАБХ за Болярово: Вандализъм, упражнен срещу ветеринарните власти

Съвместно с полицията специалистите успяха да влязат в стопанството в Болярово, където е установена чума и вече са умрели 11 животни Лекият автомобил на ветеринарните власти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е обграден, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на участието на експертите в днешното заседание на

Цачева: Може и без указ да се освободи Маринов, но беше жест към президентството

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерски съвет да гласува с предложение до президента

Проф. Пламен Нинов е предложен за временен директор на НИМХ

Управителният съвет на БАН е предложил на председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността "директор" на Националния инситут по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Пламен Нинов. Това съобщи пресцентърът на Академията. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември.

Каракачанов: Някой е заблудил президента по случая с указа за Младен Маринов

Не бих искал да наричам диалога между Борисов и Радев война, по-скоро е излишна конфронтация. Президентът твърди, че указа за освобождаване на Младен Маринов не е съгласуван с него. Тук не става въпрос за назначаване, а за освобождаване. Съгласува се указ за назначение. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по Би

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber