Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6985786 Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор) Рекорд на Бузлужда - 60 000 на събора на БСП, най-много от 2005 г. (Обзор) www.24chasa.bg
По традиция и днес хиляди социалисти и симпатизанти на лявата идея изкачиха връх Бузлуджа за събора, посветен на 127-ия рожден ден на БСП. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От Бузлуджа Станишев поиска предсрочни избори, Нинова - разговор с народа.  Шайка управлява държавата ни, според лидера на БСП

"От 1 година ни управляват ГЕРБ и така наречените патриоти. И какво виждаме - скандал след скандал, конфликт след конфликт, компромис след компромис. Председателството ни мина, остана реалният живот, в които живеем всички ние. И той не стана по-добър. Стигнахме дотам управляващите да се сбият в парламента - срам и позор за България. Това управление не може да произведе никаква перспектива, затова не трябва само да се каже оставка, а да се работи и да се постигнат предсрочни парламентарни избори! Убеден съм, че БСП ще спечели тези избори". Това каза днес пред множеството на Историческа поляна на връх Бузлуджа председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Той говори на традиционния събор на БСП, който тази година се проведе за 27-и път на Бузлуджа и бе посветен на 127-ия рожден ден на партията. На върха отново се качиха хиляди социалисти и симпатизанти на лявата идея от цялата страна. Времето им подаде ръка - сутринта върхът бе забулен в облаци и мъгла, но след това слънцето проби. По едно време пробва и да вали, но когато заговори лидерът на БСП Корнелия Нинова, дъждът спря, която стана повод за много шеги.

Този път участниците в митинга бяха повече от традиционните 40 хиляди души, тъй като в концерта се включи и Горан Брегович с неговия Оркестър за сватби и погребения. Прочутите музиканти долетяха в България направо от Рим, където имали концерт в петък вечер. По данни на полицията, само автобусите са били около 500. Тяхното паркиране бе затруднено, тъй като заради дъждовете напоследък поляните бяха потънали в кал и рейсовете трябваше да се нареждат в колони по пътя към "чинията".

За да не вървят дълго възрастните гости на събора, бе въведена и нова организация - всички слизаха от автобусите в подножието на Историческа поляна, където се провеждат митингът и концертът, което също забави придвижването на хората.

На Бузлуджа дойдоха и съпругът и синът на Корнелия Нинова - Димитър и Рафаел. Момчето каза, че и друг път е било на върха, но сега дошло, за да подкрепи майка си.

В словото си на митинга Корнелия Нинова обяви, че държавата се управлява от шайка и поиска разговор с народа за бъдещето на България. Тя каза: "Тук не събират уважението и почитта към нашите герои и пред българската история, но ни събира и настоящето. Това е тревогата, че сме най-бедни в Европа, че изчезваме като народ. Събара ни гневът ни, че по улиците умират хора, защото болниците са закрити, унижението, че тези, които съградиха България, днес живеят с пенсия от 200 лева. И крещящата несправедливост, че престъпници, които обират домовете ни, и онези престъпници от властта, които крадат милиони от народа си, се разхождат безнаказано.

Събра ни и нещо друго - ние сме смели хора, които сме тук без страх да кажем - държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си, тя открадна България. Тя си създаде правила и закони, които ги направиха безнаказани. Тази шайка посегна на най-скъпото ни - всеки, който не е съгласен, който критикува, е посочван за враг и провокатор, на всеки такъв му се затваря устата... Народе, посегнаха на най-святото ни - правото да мислим свободно, правото ни да бъдем на различно мнение, хора с достойнство. Но шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ето защо тук ни събира и бъдещето, защото ние предлагаме на своя народ един възможен път, предлагаме му да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, да си пазим достойнството като народ.

Предлагаме държавата да не приватизира и концесионира националните си богатства, предлагаме тя да създаде свое собствено, родно производство, всички заедно да направим българска икономика, всички заедно са направим програма за всеки един регион в България, как да се развива той... Ние предлагаме на народа си разговор за това парите ни да се ползват от болници които не са търговски дружества и не правят печалба от нашето здраве, ние предлагаме да намалим ДДС върху лекарствата, за да бъдат те достъпни. Предлагаме и разговор за това българската държава да има своята роля в образованието на децата ни, ние искаме един учебник за един клас за цялата страна, искаме в уроците да не подменяме идентичността на българския народ. Предлагаме ви да говорим за българската земеделска земя, не може 10-15 души да владеят 70 процента от нея. Нека разговаряме, нека да сложим таван на субсидиите така, че парите да отиват при малките и средните фермери...

Да говорим за най-големия бич в България - бедността и неравенството. Да говорим за това, че всички стари пенсии трябва да се преизчислят, не може да си живее с 200 лева на месец. Защо да не говорим за семейно подоходно облагане, за да помогнем на младите и с облекчени условия за покупката на първо жилище.

Възможни ли са тези наши мечти, както ги нарекоха опонентите ни? Не веднага, но са възможни. Затова трябва да започнем този разговор с народа си и той е: край на прехода, обща национална енергия за друг път на развитие на България. Ще има съпротива, защото тези години създадоха политико-олигархична група в България, която си присвои държавата. Която краде от вас по 10 милиарда лева годишно. Те няма да отстъпят от правата си. Икономически кръгове сега си купуват политици от всички цветове и те са добре, който и да управлява. Те ще бъдат нашият голям опонент", прогнозира в словото си Нинова.

Преди нея за шайка на власт у нас заговори и депутатът Елена Йончева, която каза, че кумгейт не е само в Хасково, има го във всяка българска община. В Хасково случаят е даден на прокурор, това трябва, според Йончева, да стане навсякъде другаде. Тя допълни: От 10 г. управлява ГЕРБ и ние сме поставени на колене с наведена глава, България е на последно място по всички възможни резулати, като свобода на словото... Те казват, че искаме да сваляме правитеството. Това не е вярно, ние искаме нещо много повече - един депутат беше казал, че ръководителите на ГЕРБ са шайка. Шайка е организирана престъпна група, тази престъпна група трябва да бъде дадена на прокуратурата - на българската, на европейската, те трябва да бъдат разследвани. Защото който и да дойде на власт след това, ще бъде заложник на тази групировка".

Сергей Станишев обърна внимание и на предстоящите догодина европейски и местни избори. По думите му, дори и най-силната партия в своята страна не може да промени ЕС, трябват й партньори и съюзници, на които да се опре. "Ние, левите, можем да обърнем кораба на ЕС към това, което хората очакват - грижа за тях, социална държава, инвестиции в образованието и здравеопазването. Това е същността на една лява партия. Ние в Партията на европейските социалисти имаме наш сценарий, който не позволява разделението на Европа на кръгове - първостепенни и държави втора ръка... Затова затова трябва да работим заедно за промяна на ЕС, за развитите, което е социално, което дава перспектива и ражда чувство за надежда и справедливост. И тази битка трябва да изнесем заедно, включително и на предстоящите европейски избори. На тях ще се сблъскат различни визии за Европа. На десните, които искат статуквото, рестрикциите и орязването на социалната държава да продължат, на националните популисти, които искат да съзадат илюзии без реална перспектива, и на социалистите, левите, които искат да възродят надеждата, равните шансове. Трябва на европейските избори да вземем своя силен реванш и да тръгнем по-силно и в местните избори", посъветва от Бузлуджа Сергей Станишев.

Традиционната награда на Националния съвет на БСП на името на Димитър Благоев тази година бе връчена на двама публицисти - на англичанката Мерсия Макдермот за книгата й за Димитър Благоев "Ален мак самотен" и на бившият министър на културата от времето преди 1989 г. Георги Йорданов. Днес той е на 84 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

БНТ засне филм за цирка, изгорял седмица след премиерата на “Мокър от дъжд не се бои”

Документалната лента за пожара ще бъде показана на 24.9. от 18,30 ч През есента на 1983 г. Софийският държавен цирк, чиято сграда е на “Солни пазар”, подготвя за своите многобройни зрители спектакъла “Мокър от дъжд не се бои”. Програмата е копродукция между Главна дирекция “Български циркове” и Главна редакция “Хумор,

Преброяването онлайн сваля цената наполовина

Разходите са колкото за едни парламентарни избори, но без данните държавата ще губи по 7 млн. лв. на година Разходите за провеждане на едно преброяване на населението по принцип са колкото за едни парламентарни избори и малко отгоре. Минималната му цена според предварителните разчети е към 45 млн. лв., а максималната може да достигне до 52 млн.

Петиция в социалните мрежи събира подкрепа за царя за "Врана"

Петиция-протест срещу "одържавяването на царските домове в България" се разпространява в социалните мрежи. Тя е организирана от национален клуб "Българска корона" и вече е подписана от 140 души. Целта й е да събере подкрепа за цар Симеон срещу решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.

Предложение: Младите шофьори – само с придружител на пътя

Младите шофьори – само с придружител на пътя и без право да возят пътници през нощта. Това са само част от предложенията за поправки в изцяло новото законодателство за пътното движение. До края на септември вътрешното, транспортното и регионалното министерство трябва да са готови с новите текстове, предаде Би Ти Ви.

25-годишен моторист загина на пътя Карлово - Сопот, бус го прегази

Двадесет и пет годишен моторист загина на пътя между Карлово и Сопот, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. По първоначални данни той пътувал с мотоциклет "Сузуки" към Сопот и срещу него лек автомобил "Тойота" с 35-годишна шофьорка предприел ляв завой и му отнел предимството. При удара мотористът паднал на пътното платно и бил прегазен от движещ

Синът на плажен концесионер - открит обесен в Свети Влас

Синът на плажен концесионер от Свети Влас е бил открит обесен тази сутрин в района на "Малкия плаж", съобщиха за "24 часа" източници от полицията.  22-годишният младеж е открит от случайни минувачи на дърво край плажната ивица. От пресцентъра на ОДМВР-Бургас потвърдиха пред наш реппортер за инцидента, но отказаха подробности.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Шефът на Митница-Бургас: За запечатването на винзавода има писмени заповеди

Писмени заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на "Винпром Карнобат" са предоставени на членове на Управителния съвет на фирмата. Това каза пред журналисти в Карнобат директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов, цитиран от БТА. Той информира, че с писмена заповед са извършени оперативни действия по митнически контрол на

Цветанов във Велико Търново: Радостен съм, че градът отново е препълнен с хора

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства днес на откриването на реставрирания Багрилов надпис във Велико Търново. На откриването присъстваха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, депутатът от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и председателят на Общински

БСП номинира Янаки Стоилов за конституционен съдия

Янаки Стоилов ще е предложението на БСП за конституционен съдия от квотата на парламента, е решила червената група, научи "24 часа". Предложението за него дошло лично от соцлидерката Корнелия Нинова, а групата я подкрепила без възражения и без други предложения. Предстои парламентът да избере от своята квота един конституционен съдия.

Четирима ранени при катастрофата с три коли край Дебелец

Четирима са пострадали при катастрофата на пътя Велико Търново - Габрово, в района на гр. Дебелец, съобщи полицията. Произшествието е станало тази сутрин около 09,00 ч. По първоначална информация са се ударили три леки автомобила. Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, пробите са отрицателни,

Хиляди аплодираха музиканти под пагон, които танцуват с духовите инструменти

Шоуспектакълът е част от програмата за Независимостта Хиляда аплодираха 180 военни музиканти от различни държави, които изпълниха заедно латино парчето "Ваканция в Рио", танцуваха с духовите инструменти в синхрон, без да сгрешат нито един тон или стъпка. Точно в 12,30 ч. пред сградата на Централната поща майор Николай Косев от НВУ вдигна

Катастрофа на АМ "Тракия" край Бургас, движението е само в една лента

Движението при км 5 в посока София на АМ "Тракия" се осъществява само в активната лента поради пътнотранспортно произшествие, информират от пресцентъра на АПИ. Шофьорите са се движат с повишено внимание и съобразена скорост, стритно спазвайки указанията на "Пътна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber