Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977696 Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица Най-щастливите пилета - в биоферма в Абланица www.24chasa.bg
СНИМКА: SunnyFarm

Ресторантьори от София  проверяват на място условията и включват пасищните птици в менюто си

Замисляли ли сте се някога как е отгледано пилето, което купувате на промоция от големия супермаркет?

Ако знаехте наистина, просто щяхте да сложите нещо друго във фурната.

Традиционно промишлените пилета се отглеждат в огромни халета. Целият им около месец и половина живот преминава на една и съща постеля, често от техните собствени екскременти.

В естествената природа на пилето е да рови, а когато то го прави в голямото хале, вдишва амонячните изпарения и така заболяват дихателните му мембрани. Светлината е от лампи, а температурата се регулира с климатик.

На места дори

не гасят лампите

нощем, за да

може птицата

да яде и да расте

денонощно. За да оцеляват пилетата в този суров изкуствен свят, превантивно ги инжектират с антибиотици и хормони. Така те растат още по-бързо, за да достигнат кланично тегло много по-рано от свободните им събратя. Бързият растеж не позволява правилно структуриране на месото и влошава вкуса.

Така в живота си промоционалното ни пиле от големия магазин е било

лишено от

въздух, слънце

и пълно с

медикаменти

В малката биоферма “Съни фарм”, разположена в предбалканското село Абланица, ситуацията е коренно различна.

Гергана Петкова и съдружниците ѝ практикуват естествения пасищен метод на отглеждане. Птиците се гледат по два начина.

При първия те са разположени изцяло на ливада, където имат пространство за движение и много свежа трева. Тичайки, пилетата изразходват калориите от фуражните смески и трупат естествена маса и мазнина. Стопанството работи в затворен цикъл, а 400 дка пасища осигуряват непрекъснат запас от свежа трева.

За да избегнат нежеланите примеси, стопаните мелят фуража си, като отглеждат царевица, жито и слънчоглед. Стремежът е пилето да получава всичко необходимо в естествени условия. Щастливите птици прекарват по цял ден на чист въздух, а слънцето и тревата са в изобилие.

“Отглеждаме птиците по 70-80 дни, а

при някои пилета

се чака да

пораснат дори

и 90 дни

Така месото е чисто от гледна точка на лекарства и в пъти по-вкусно - с развита мускулатура и естествено отложена мазнина - разказва основателката Гергана. - Смея да кажа, че пилетата ни са по-добри и от тези на баба”.

При втория тип отглеждане фермата използва т.нар. бездънни мобилни къщи. Те всеки ден се преместват с една стъпка. Целта е пилето да има нова порция свежа трева, защото така получава естествени антиоксиданти и антибиотици.

За да е здраво, животното се нуждае от около 20-30% от дневната му порция да бъде зелена. Разликата с пилето на баба е, че птиците във фермата сами кълват салатата си. Експерти са доказали, че когато една трева се откоси, тя губи част от летливите си полезни вещества. Когато пилето само откъсва свежия стрък, той е много по-питателен и полезен.

Гергана и колегите ѝ от години са запалени по здравословното хранене. “Хайде да си направим общо малко стопанство”, казва Гергана при поредното посещение на приятеля им Тодор Тодоров, който им носел яйца и свинско от малкото си стопанство в Абланица. Така през 2014 г. “Съни фарм” започва работа. Отиват в с. Абланица, откъдето е Тодор, и стартират първоначално на територията на неговото стопанство. Започват да отглеждат първо телета. След като създават нужните условия, добавят и пилета и накрая идват и прасетата. 

Началото е трудно, но

въпреки липсата

на агресивна

реклама

бизнесът тръгва

Първата година се наложило да подарят голяма част от пилетата заради непознаването на този начин на отглеждане и продажба.

В “Съни фарм” живеят около 45 телета, а капацитетът на птиците е около 2200 в един и същи момент. При тях обаче има непрекъсната ротация и за сезона

от май до

октомври могат

да се отгледат

между 6000 и

7000 пилета

Около 100 кокошки се грижат винаги да има пресни яйца.

След края на лятото замразяват шоково последната партида. Във фейсбук Гергана и колегите ѝ дават и много полезни съвети. Размразяването трябва да е бавно, може да се сложи и в хладилник на 8 - 10 градуса за около 24 часа.

Фермерите твърдят, че определено има тенденция към здравословното хранене и хората все повече се интересуват от чистата храна. В София дори се наблюдава тренд сред все повече ресторантьори, които държат в менюто си да предлагат фермерска храна. Големи супермаркети също зареждат пилета от фермата. Всички те идват на място да проверят как се отглеждат животните.

Фермата има собствен ветеринар и си е създала система за вътрешен самоконтрол, давайки редовно проби на БАБХ. В случай на болест

заболелите птици

се отделят, но

отново не им се

дават никакви

медикаменти

Единствените жертви, които са давали през годините, са били от нападение от лисици, грабливи птици или от наводнения.

В “Съни фарм” следват философията на американеца Джоел Салатин за пасищно отглеждане на животни: “Може да изядете тонове салата и надали ще качите дори килограм. Ще бъдете обаче здрави. Същото е и при животните”.

Фермата гледа птиците си по биометод, но за да пише на етикета био, то той трябва да е минал през целия около 2-годишен процес на сертифициране. Извършва се от независими фирми. Мястото се наблюдава непрекъснато, вземат се проби.

Според стандартите, за да е био едно месо, първо животните трябва да са хранени с биоцаревица, биожито и т.н. Пасищата и ливадите трябва да не се обработват, да не се пръскат или торят. Следващата стъпка е да не се дават лекарства.

Слънчевата ферма тепърва ще мине през процедурата, тъй като досега не е имало на пазара биосертифицирани зърна.

“За жалост,

няма

категоризация

пасищно

и еко пиле

- обяснява Гергана. - Био носи едно спокойствие у клента, че този продукт е минал съответния контрол. Всичко останало е доверие, което се изгражда постепенно.

Биосертификатът вдига цената по няколко причини - при липсата на лекарства има по-голям риск от смъртност, което се калкулира в крайната цена, плаща се на фирмата за контрола. Има много ръчни процеси, много по-дълъг период на отглеждане.

Гергана признава, че и сега цената на продуктите им излиза висока.

Но пък инвестицията е в качество и здраве...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

“Гл. инспектор Николов” и “д-р Петров от “Пирогов” налазиха и “24 часа”. Искат 70 000 лв., за да заловят ало измамници

40 минути трима мошеници разиграват познатите схеми “помощ на полицията”, “пострадал близък” и “давай парите, защото съм пред дома ти и ще те убия” Безскрупулни ало измамници налазиха и криминалния отдел на в. “24 часа”. Близо 40 минути наглеците разиграваха по телефона три до болка познати сценария,

Обсъждат пълно премахване на тавана на пенсиите

Това ще вдигне доходите на около 30 000 души Таванът на пенсиите да отпадне напълно от началото на следващата година, а не само за новоотпуснатите пенсии. Това ще обсъжда социалната комисия на парламента с организации на пенсионери, социалния министър Бисер Петков и Националния осигурителен институт,

Последно броене! Българите пият по 12,7 л алкохол за 1 г., изпреварват руснаците

43% от пиещите у нас предпочитат твърдия алкохол, 39% бира, а 17% вино, показват данни на СЗО Българите пият средно по 12,7 л чист алкохол на година според данни, публикувани в последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за влиянието на спиртните напитки върху здравето. Българите се нареждат на едно от челните места сред всички

Радев опростил 55 хил. лв. на майки, пенсионери и за данъци

Одобрени са 22 от 93 искания Дългове към държавата на стойност 55 227,16 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 6 месеца на годината. Това става ясно от отчет на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към държавния глава. Новите постъпили молби от физически и юридически лица за периода са общо 130.

Симеон Сакскобургготски: Би било много грозно да ме принудят да напусна пак

Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между 2010 и 2016 г., озаглавена "Една цел - България", беше представена тази вечер в двореца "Врана", предава БТА. Пред присъстващите Сакскобургготски първо говори за актуалността на написаното в книгата, а след това изрази огорчението си от отношението към него.

Армията няма войници дори за учения

За половин година са успели да изхарчат едва под 1/3 от парите за подготовка Армията вече няма достатъчно войници дори за провеждане на нормална подготовка. Този извод е записан в доклад на Министерството на отбраната за подготовката на военните за първите шест месеца на тази година. Към края на юни в армията имаше 8000 незаети места за войници,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пазете се, ако ви карат да звъните на тел. 9112 - измама е

Въпросът “Това домашен телефон ли е” също издава мошениците Ако ви звънне непознат и започне разговора с думите “Това домашен телефон ли е?”, веднага затворете - със сигурност са измамници. Репортерите на в. “24 часа” бяха налазени от мошеници, които позвъниха на редакционните телефони, но опитните колеги не се поддадоха и изслушаха и разпитаха

Областният управител на Благоевград: Разширяваме зоната на безопасност около мола

"Предприети са всички мерки за безопасност на хората и сега ще разширим зоната, защото вятърът продължава", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който пристигна на мястото в центъра, където се срути цялата фасада на огромния мол.  Той увери, че е обходен целият магазин, всички хора са изведени и няма никой пострадал.

Стотици на косъм от смъртта в центъра на Благоевград (Снимки)

Стотици благоевградчани бяха на косъм от смъртта при срутването на цялата фасада на мола на площада. Заради силния вятър се откърти цялата облицовка и падна на площада пред входа на големия магазин.  По това време много деца си играели отпред, други пък са седяли в кафето до централния вход, но за щастие никой не е пострадал.

Паника в центъра на Благоевград! Падна фасадата на мола (Снимки)

Цялата фасада на мола в Благоевград падна от силния вятър преди минути. Сградата е бившият градски универсален магазин, който преди няколко години бе основно ремонтиран и превърнат в мол. Към мястото пътуват линейки. Наблизо е имало много хора, но не се знае дали има пострадали.  Очаквайте подробности!

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber