Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6977694 Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията Учителите с до 56 дни отпуск, но ходят на работа и през ваканцията www.24chasa.bg
Учителите искат да се намали административната им работа. СНИМКА: Йордан Симеонов

- 20 ч седмично работят тези по математика и български език,

но отделно вкъщи готвят уроци и проверяват домашни

- Трябва да правят и куп доклади - за деца в риск, за

талантливите, за изоставащите

Учителите са претоварени с бумащина, техните ангажименти далече не свършват с 45-минутните часове в училище (при едносменен режим).

Специфичното за учителската професия е, че е на норматив. Най-голяма е годишната база на педагозите по изобразително изкуство, труд и техника, физическо възпитание и предприемачество - по 700 часа, което седмично прави 22 учебни часа. Учителите по биология, география, история, физика и химия са с 684 часа годишна база, или седмично по 21. Колегите им по чужди езици, математика и български език са с годишен норматив 648 часа, или седмично по 20.

“По документи учителите са на 8-часов работен ден. Реално в училище може и да прекарват не повече от 5 астрономически часа, но техният работен ден не е приключил. Те мислят нови подходи за поднасяне на учебния материал,

отделят

време за

самоподготовка,

проверяват домашни работи, консултират ученици, срещат се с родители и какво ли още не”, разказва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. Според него дигитализира ли се проверката, няма да е необходимо да се извършва в домашни условия. Ще става много по-лесно на електронен носител със съвременни подходи, без да се губи време, само с подбрани ключови думи.

Учителите имат работа и през ваканциите. Ангажиментите им са свързани с документацията, която трябва да се обработи, да се предадат дневниците, да се впишат лични картони. Имат работа и около записването на ученици за 1-и, 5-и и 8-и клас.

“Трудът на учителите в рамките на учебната седмица намира своята компенсация с по-продължителния отпуск и допълнителното заплащане на всички ангажименти извън регламентираните им часове”, допълва Стаматов. Стандартният отпуск е 48 дни. Членовете на синдикални организации имат допълнително още 8, така че им стават 56.

От 2 години всички проектни дейности на учителите са извън работното им време, но пък

се заплащат

допълнително

Ангажиментите, които имат по националните програми “Твоят час” и УСПЕХ, са в рамките на работното време. Според колективния трудов договор от 2 години насам всички ангажименти се заплащат допълнително.

Анкета сред учители на синдиката “Образование” към “Подкрепа” преди дни показа, че реално

седмичната им

натовареност

достига до 59 ч

Средната продължителност на учителската седмица според анкетираните е 49 часа и се е повишила с час за последните 2 години.

Истината е, че работата им е много. Педагозите излязоха и с няколко предложения към министерството на образованието, така че тя да е по-ефективна. На първо място и те поставят административна и методическа дигитализация във всички възможни процеси на образователната система.

Настояват още да се намали документацията на учениците със специални образователни потребности и броят на задължителните екипни срещи. Педагозите намират за безсмислени безкрайните доклади и справки, свързани с талантливите ученици, децата в риск и изоставащите.

Според педагозите трябва да се премахне или поне

да се намали

обемът на

задължителните

доклади,

които класните ръководители и учителите по различните предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок, както и в края на учебната година. Според анкетираните учители трябва да се облекчат процедурите за наказание на учениците, като се премахнат всички съпътстващи протоколи, които формално доказвали процедура.

3361 педагози се

пенсионират тази година

В системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2017/2018 година работят 87 525 педагогически специалисти в училищата, детските градини, центровете за личностно развитие и в регионалните центрове за подкрепа процеса на приобщаващото образование. От тях 49 118 са на възраст до и на 50 години, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Общият брой на педагогическите специалисти, които ще придобият правото на пенсия за възраст през 2018 г., е 3361 души. Жените на 61 години са 2969, а мъжете на 64 години - 392. Общият брой на учителите в пенсионна възраст е приблизително 4500. В училищата 1569 учители са между 61 и 63 години и 459 - над 63 години.

Най-много учители в предпенсионна възраст (между 56 до и над 63 години) има в училищата в София-град - 2286, Пловдив - 894, Велико Търново - 816, и Бургас - 642.

Общият брой на педагозите до 35 години в училищата е 4832. Най-много са в София-град - 1097, Пловдив - 558, Варна - 289, Бургас - 224, Благоевград - 266, София-регион - 195, Стара Загора - 186, и Велико Търново - 167.

Според прогнозите на МОН най-голяма криза се очаква за учители по математика, природни науки - физика, биология и химия, както и по чужди езици.

Специалностите “Педагогика” и “Педагогика на обучението по...” са приоритетни. Студентите в тях могат да се възползват както от стипендии от държавния бюджет, така и от европейските. Според министерството в следващите години ще има огромен глад за педагогически специалисти, така че младежите, които изберат да следват педагогика, ще могат да се реализират в системата на предучилищното и училищното образование.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Днес изпращаме голямата актриса Росица Данаилова

Поклонението пред паметта на голямата актриса Росица Данаилова започва днес (26.9.) от 11 ч в Народния театър и ще продължи 2 часа. Заради тази почит към една от големите дами на българския театър се отлага с няколко часа обявената вече предпремиера на пиесата "Един безумен ден" от Бомарше. Данаилова, която наричат "българската Мерилин Монро",

Делегация от Черна гора е на официално посещение в България

Делегация на Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора, водена от нейния председател Адриян Вуксанович, е на официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание Кристиан Вигенин,

Шансовете изчезналите край Емине рибари да са живи са минимални, издирването продължава

Търсенето на двамата изчезнали моряци в Черно море продължава. В понеделник вечер силен вятър преобърна лодката на трима рибари край нос Емине. Двама от тях изчезват в бурните води, а третият оцелява като по чудо. Той е бил със спасителна жилетка. Акцията по издирването продължи през целия ден във вторник, но без резултат.

Д-р Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лв, за да отпадне таванът за всички пенсии

По закон, таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ1 д-р Хасан Адемов – председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС, депутат от ПГ на ДПС.

Парламентът ще гласува промени в Закона за енергетиката на второ четене

Парламентът ще гласува промени в Закона за енергетиката на второ четене. Това предвижда програмата на депутатите за тази седмица. В програмата са още първо четене на Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика, както и промени във Валутния закон, в Закона за висшето образование и в Закона за правната помощ.

Пламен Георгиев: При Трайков е установено несъответствие от 2,45 млн. лв. за 10 г.

Несъответствие от 2,45 млн. лв. за 10-годишен период е установила проверката на КПКОНПИ, съобщи по Нова тв шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.   Знаем какви заплати е получавал, какви осигуровки и т. н. До петък той трябва да декларира откъде има тези пари.  Георгиев уточни, че лицето ги е използвало за недвижими имоти и борсова

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пожарът в ТЕЦ-Сливен е овладян (Видео)

Пожарът в ТЕЦ Сливен е овладян, но пламъците продължават да горят на няколко огнища в двора на енергодружеството. Малко след като огънят се разгоря, пожарникарите преградиха огнището с пясък и пръст. Силният вятър обаче сериозно затрудни гасенето, предаде NOVA. Стихията обхвана площ от над 15 декара. Изгоряха и четири площадки в два съседни завода.

Манолова: За да са справедливи сметките за вода - индивидуален договор на всеки с ВиК

Решението е всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК. Сега потребителят има едно право и едно задължение - да плаща, а ВиК дружеството - да прибира парите. Това заяви омбудсманът на републиката Мая Манолова пред bTV. И се аргументира: "Сега гражданите трябва да плащат разход общо потребление, който се определя по несправедлив начин.

До края на месеца премахват опасните дървета в столичната Борисова градина

До края на месеца предстои да се приеме извършената маркировка и започване на дейности по премахване на опасните и сухи дървета в Борисовата градина, каза пред БНТ директорът на Дирекция "Зелена система" към Столична община Димитър Данчев. "От миналата година се извършва инвентаризация и пълна оценка на дървесната растителност в Борисовата градина.

Огънят в боровата гора край Дреново тръгнал от запалени треви, гасенето продължава

Над 100 горски служители и огнеборци започнаха рано тази сутрин гасенето на пожара над благоевградското село Дренково. Пожарът тръгна снощи около 19 ч и първо бе на площ от 100 дка. През нощта обаче се разрасна и към момента е засегната около 250 декара иглолистна гора. В гасенето се използват се 6 високопроходими автомобила и четири пожарни коли.

Двама мъже с мотор оставиха Наталия Гуркова вдовица (Обзор)

Съпругът ѝ Джордже Михалевич бе застрелян в колата си в ЮАР Съпругът на Наталия Гуркова Джордже Михалевич бе разстрелян в понеделник в ЮАР. Убийството е станало в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург. Джордже Михалевич си тръгнал от ресторант, в който обядвал. На светофар до него спрял мотор с двама бели мъже,

Млада жена в неизвестност от петък, последно видяна в столичен клуб

"Това е Криста, наша приятелка, изчезнала е в петък и е в неизвестност от тогава. Последно е забелязана на бул. Черни връх в клуб Микстейп 5 вечерта, била е с приятели и след това не са могли да я намерят. Никой не я е чувал или виждал. Моля, ако някой има информация или я забележи обадете се на номер 0894201926/+359899969454.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber