Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975690 Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” www.24chasa.bg
Илия вярва, че зад успехите стои много труд. СНИМКА: Румяна Тонeва

 Свири на пиано и изнася благотворителни концерти, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда

 Печели стипендия от $50 000

Илия Калоджеро Курто Пелле изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет да учи в един от най-престижните университети в света - “Принстън”. С трудолюбие и любознателност момчето завършва НГДЕК “Константин Кирил Философ” (Класическата гимназия) със 6,00, а на матурата по български има 5,79.

“Когато човек иска да постигне някакъв резултат, винаги трябва да положи усилие. Човек трябва да може да съобрази времето и приоритетите си”, обяснява 18-годишното момче.

“Принстън” е част от Бръшляновата лига, а Илия едновременно се притеснява и вълнува за новото предизвикателство.

“На академично ниво мога да постигна резултати, по-скоро

притесненията са

ми дали ще мога

да се приспособя

към средата”, казва Илия. Избира “Принстън” заради престижа и образователната система. Предлагат му стипендия от 50 000 долара годишно, която ще покрие почти всичките му разноски. “От родителите ми се очаква още 20 хил. долара годишно. Досега те са вкарали десетки хиляди в моето образование и чак ми става неудобно понякога”, признава момчето.

Успехът в училище според него се крие в слушането в час. “Така човек може да научи до 80% от материала. Вкъщи трябва да си напише домашното и да прегледа още веднъж нещата, за да ги осмисли в главата си”, казва Илия. И добавя, че е важно децата да питат учителите си, когато не разбират нещо от материала. “Затова моето 6,00 не е кой знае какво постижение. Просто съм си свършил работата. По-важно от оценката е усилието да научиш нещо ново”, признава Илия. Категоричен е, че оценките са просто цифри и не дават пълна картина за знанията на човека. “Всеки човек е гений. Но ако съдиш рибата по умението ѝ да катери дървета, то цял живот ще си мислиш, че тя е глупава”, цитира Илия мисълта на Алберт Айнщайн. Категоричен е, че образователната ни система е добра, защото дава огромна обща култура. 

Впечатлен е от начина на селекция в елитните световни университети. Даде за пример, че в “Принстън” оценките от училище и точките от SAT представляват едва 20% от кандидатурата. Останалото е на база качества и мислене. “Тях не ги интересува дали си от Нигерия, България или Русия, а какво можеш”, казва Илия.

Първата любов на Илия е пианото, което го завладява, когато е на 4 г.

“За мен това е една огромна страст и до VII клас учих в националното музикално училище “Любомир Пипков”, разказва Илия. Първо място печели на конкурса “Млади виртуози” в Гевгели, Македония. С призовата награда си тръгва и преди две години от “Млади таланти” в Казанлък. Второ място с виртуозно изпълнение на парафраза върху тема на операта “Риголето” на Верди печели в Италия на конкурса “Волфганг Амадеус Моцарт”.

Първата книга, която прочита, е “История на Древния Рим”, точно тя разпалва страстта му към историята. “Винаги ми е била интересна науката, която изучава миналото ни. Защото трябва да знаем историята ни, за да не я повторим”, разказва момчето.

Голямата му цел

е да стане

изследовател -

историк и културолог.

Иска да се специализира в периода на късната Римска република, късната Античност и Ранното средновековие до Македонския ренесанс във Византия. И прави първите крачки към мечтата си още като ученик благодарение на учителката си д-р Веселина Вачкова. През 2016 г. печели състезанието на Ученическия институт на Българска академия на науките с есето “Симбиоза на култури и религии в “Капела Палатина” в Палермо”. Това е храм в Сицилия, който съчетава в себе си православни мозайки, върху които католически фигури са изобразени с мюсюлманско облекло. “Темата е изключително интересна, особено спрямо днешния свят, как тогава хората са се погаждали помежду си и има смесица на културите”, обяснява момчето. Втория път

печели с

изследване за

“Античните

влияния върху

богородичната

иконография”

“Това е събитие, което позволява на млади хора от различни специалности да създадат оригинален проект до 50 стр. и да го представят пред академици от БАН. И за мен това е огромна чест”, разказва разпалено Илия.

Балансът между музиката и историята е лесен за Илия. Сега пияното го развлича и му дава сили. “Всичките негативини емоции, които бяха свързани с напрежението и стреса от класни и контролни, успявам да ги изкарвам върху пианото”, каза Илия.

Момчето се занимава и с благотворителност, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда. Отначало прави благотворителни концерти заедно с хора на Класическата гимназия и вокална формация “Елици”. През ноември 2017 г. изнася солов концерт “Еволюцията на музиката” за каузата на “Холидей Хироус”, които носят храна, дрехи и подаръци на хора в неравностойно положение. За тях работи и като доброволец. “Вдъхновиха ме, защото не искат пари. Знам, че те са една от малкото благотворителни фондации на европейско равнище, и съм 100% сигурен, че парите отиват там, където трябва”, казва Илия.

Когато е XI клас е избран за председател на ученическия съвет. “Това е много голям опит. Развива и различни умения - социализация, принципите на демокрацията, както и лидерски умения. Печели кампанията с обещанието, че за организацията на благотворителния бал няма да бъде похарчена и стотинка. Заедно с учениците от 133-о СУ “А. С. Пушкин”, Националното музикално училищеа “Любомир Пипков” и НПМГ “Академик Любомир Чакалов” успяват да съберат 3000 лв. Сумата е дарена на “Холидей Хироус” за великденската им кампания. “Когато знаеш, че правиш добро за хората, се чувстваш обогатен. Независимо от стреса да организираш събитие с 1000 гости, това бе най-хубавият ми момент в гимназията заедно със състезанията в БАН”, спомня си Илия.

Обича да чете предимно класика. Сега е на “Джейн Еър” на Шарлот Бронте. Предишната книга, която силно го впечатлява, е на Слав Караславов - “В дните на цар Ивайло”. “Тя е историческа, но главите са структурирани, все едно са откъси от документи”, описва впечатленията си момчето.

Като всеки тийнейджър играе видеоигри, но те пак са свързани с история и исторически събития. Не забравя да отделя време и на приятелката си.

Трудно може да даде пример за любимите си композитори, но все пак ги отличава спрямо епохите. Така силно въздействие от барока му оказват Вивалди и Бах. При класицизма го вдъхновяват Бетовен и Моцарт, докато в романтизма откроява Шопен, Лист, Чайковски и Рахманинов, както и българския композитор Андрей Стоянов. Обича да слуша всякакви стилове - от хевиметъл през рок до поп. “Музиката затова е хубава, защото всеки човек може да открие нещо за себе си”, казва Илия.

Не знае дали след дипломирането ще се прибере в България. “Сигурен съм, че животът е пред мен и хиляди пъти ще си сменя мнението. Имам намерение да остана там, където мога да осигуря бъдещето си и да създам семейство. Аз съм полуиталианец, четвърт руснак и четвърт българин - дете на света. Знам, че мога да постигна нещо навсякъде. Смятам, че повечето българи трябва да са с този манталитет - да вярват в себе си”, убеден е Илия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Димитър Абаджиев стана посланик в Саудитска Арабия с първата вълна

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Возим се в 100 000 асансьора убийци

85% от асансьорите в България са от типа, в който загина момчето с колелото от Кюстендил. През 70-те години в цяла Европа се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, но ние продължаваме да сме единствената страна в Европа с такива асансьори по остаряла технология. Поне 100 000 крият огромен риск за хората.

"168 часа": Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж и едно дете майка остана и без сина си На 13 септември вечерта 4-ма играчи от футболния отбор на Павликени се прибират почерпени след победен мач за

Първи отчет на министрите пред партньорите (Обзор)

Премиерът тъжен за министър Радев, праща го да бори корупцията от банката в НС Първият отчет на министрите пред лидерите на управляващите партии се състоя непосредствено след правителственото заседание днес. Такова редовно изслушване на членовете на кабинета пред партньорските централи на ГЕРБ, “Атака”,

Радев пусна указа, Маринов става вътрешен министър утре (Обзор)

Цветанов: Всички книжа бяха при президента още на 10-и, лошо го съветваха Радев: Това кадрово решение се приема критично от обществото 10 дни след като премиерът Бойко Борисов го посочи за вътрешен министър, тази сутрин досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов ще бъде избран на поста. Процедурата по гласуването бе отпушена

Президентът с първата дама в Лондон, чака се покана за среща с кралицата

Посещение в Лондон на президента Румен Радев готви “Дондуков” 2. Очаква се визитата на държавния глава, по време на която ще го придружава и съпругата му Десислава, да е през втората половина на октомври. Тъй като още не са потвърдени датите и програмата, от президентството не съобщават никакви подробности за визитата във Великобритания.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Нинова във Велико Търново: 5 търговски вериги поставиха правителството на колене

Правителстовто на Бойко Борисов даде открит урок как не се прави политика като отиде да се моли на търговските вериги да не вдига цените на хляба, каза във Велико Търново председателят на БСП Корнелия Нинова. "Пет големи търговски вериги да те спасят от глада на народа ти за хляба, който се вдига. Това е най-ярък пример, че няма държавност.

Пожарникари в Белово спасиха стадо животни от водоем (Снимки)

Пожарникари от Белово и Пазарджик, подпомогнати от жители на беловското село Момина Клисура извадиха стадо крави и телета, попаднали във воден капан. Сигнал за случилото се бил получен днес по обед в дежурния център на пожарната в Пазарджик. По първоначални данни, стадо животни попаднали във водите на водоем - изравнител на територията на

Борисов: Не разбирам защо Орбан се тревожи от "Фронтекс" (Видео)

Депутатите от ГЕРБ в Европарламента се обявиха срещу санкциите на Унгария. Днес Каракачанов и Симеонов поставиха на обсъждане това - ако един ден се стигне до решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу това наказание. Няма драма. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Водим достатъчно твърда политика с мигрантите.

Тома Биков: В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Право на президента е да бъде критичен. Според мен конкретният казус не изигра положителна роля

Президентът Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено

Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с

Главният прокурор на Мюнхен благодари на България за отличното сътрудничество

Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази подкрепа за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. „За мен е чест, че ме приемате, а фактът,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber