Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6975690 Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” Илия изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет в “Принстън” www.24chasa.bg
Илия вярва, че зад успехите стои много труд. СНИМКА: Румяна Тонeва

 Свири на пиано и изнася благотворителни концерти, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда

 Печели стипендия от $50 000

Илия Калоджеро Курто Пелле изкара пълно 6 на матурата по история и вече е приет да учи в един от най-престижните университети в света - “Принстън”. С трудолюбие и любознателност момчето завършва НГДЕК “Константин Кирил Философ” (Класическата гимназия) със 6,00, а на матурата по български има 5,79.

“Когато човек иска да постигне някакъв резултат, винаги трябва да положи усилие. Човек трябва да може да съобрази времето и приоритетите си”, обяснява 18-годишното момче.

“Принстън” е част от Бръшляновата лига, а Илия едновременно се притеснява и вълнува за новото предизвикателство.

“На академично ниво мога да постигна резултати, по-скоро

притесненията са

ми дали ще мога

да се приспособя

към средата”, казва Илия. Избира “Принстън” заради престижа и образователната система. Предлагат му стипендия от 50 000 долара годишно, която ще покрие почти всичките му разноски. “От родителите ми се очаква още 20 хил. долара годишно. Досега те са вкарали десетки хиляди в моето образование и чак ми става неудобно понякога”, признава момчето.

Успехът в училище според него се крие в слушането в час. “Така човек може да научи до 80% от материала. Вкъщи трябва да си напише домашното и да прегледа още веднъж нещата, за да ги осмисли в главата си”, казва Илия. И добавя, че е важно децата да питат учителите си, когато не разбират нещо от материала. “Затова моето 6,00 не е кой знае какво постижение. Просто съм си свършил работата. По-важно от оценката е усилието да научиш нещо ново”, признава Илия. Категоричен е, че оценките са просто цифри и не дават пълна картина за знанията на човека. “Всеки човек е гений. Но ако съдиш рибата по умението ѝ да катери дървета, то цял живот ще си мислиш, че тя е глупава”, цитира Илия мисълта на Алберт Айнщайн. Категоричен е, че образователната ни система е добра, защото дава огромна обща култура. 

Впечатлен е от начина на селекция в елитните световни университети. Даде за пример, че в “Принстън” оценките от училище и точките от SAT представляват едва 20% от кандидатурата. Останалото е на база качества и мислене. “Тях не ги интересува дали си от Нигерия, България или Русия, а какво можеш”, казва Илия.

Първата любов на Илия е пианото, което го завладява, когато е на 4 г.

“За мен това е една огромна страст и до VII клас учих в националното музикално училище “Любомир Пипков”, разказва Илия. Първо място печели на конкурса “Млади виртуози” в Гевгели, Македония. С призовата награда си тръгва и преди две години от “Млади таланти” в Казанлък. Второ място с виртуозно изпълнение на парафраза върху тема на операта “Риголето” на Верди печели в Италия на конкурса “Волфганг Амадеус Моцарт”.

Първата книга, която прочита, е “История на Древния Рим”, точно тя разпалва страстта му към историята. “Винаги ми е била интересна науката, която изучава миналото ни. Защото трябва да знаем историята ни, за да не я повторим”, разказва момчето.

Голямата му цел

е да стане

изследовател -

историк и културолог.

Иска да се специализира в периода на късната Римска република, късната Античност и Ранното средновековие до Македонския ренесанс във Византия. И прави първите крачки към мечтата си още като ученик благодарение на учителката си д-р Веселина Вачкова. През 2016 г. печели състезанието на Ученическия институт на Българска академия на науките с есето “Симбиоза на култури и религии в “Капела Палатина” в Палермо”. Това е храм в Сицилия, който съчетава в себе си православни мозайки, върху които католически фигури са изобразени с мюсюлманско облекло. “Темата е изключително интересна, особено спрямо днешния свят, как тогава хората са се погаждали помежду си и има смесица на културите”, обяснява момчето. Втория път

печели с

изследване за

“Античните

влияния върху

богородичната

иконография”

“Това е събитие, което позволява на млади хора от различни специалности да създадат оригинален проект до 50 стр. и да го представят пред академици от БАН. И за мен това е огромна чест”, разказва разпалено Илия.

Балансът между музиката и историята е лесен за Илия. Сега пияното го развлича и му дава сили. “Всичките негативини емоции, които бяха свързани с напрежението и стреса от класни и контролни, успявам да ги изкарвам върху пианото”, каза Илия.

Момчето се занимава и с благотворителност, защото вярва, че трябва да се помага на хората в нужда. Отначало прави благотворителни концерти заедно с хора на Класическата гимназия и вокална формация “Елици”. През ноември 2017 г. изнася солов концерт “Еволюцията на музиката” за каузата на “Холидей Хироус”, които носят храна, дрехи и подаръци на хора в неравностойно положение. За тях работи и като доброволец. “Вдъхновиха ме, защото не искат пари. Знам, че те са една от малкото благотворителни фондации на европейско равнище, и съм 100% сигурен, че парите отиват там, където трябва”, казва Илия.

Когато е XI клас е избран за председател на ученическия съвет. “Това е много голям опит. Развива и различни умения - социализация, принципите на демокрацията, както и лидерски умения. Печели кампанията с обещанието, че за организацията на благотворителния бал няма да бъде похарчена и стотинка. Заедно с учениците от 133-о СУ “А. С. Пушкин”, Националното музикално училищеа “Любомир Пипков” и НПМГ “Академик Любомир Чакалов” успяват да съберат 3000 лв. Сумата е дарена на “Холидей Хироус” за великденската им кампания. “Когато знаеш, че правиш добро за хората, се чувстваш обогатен. Независимо от стреса да организираш събитие с 1000 гости, това бе най-хубавият ми момент в гимназията заедно със състезанията в БАН”, спомня си Илия.

Обича да чете предимно класика. Сега е на “Джейн Еър” на Шарлот Бронте. Предишната книга, която силно го впечатлява, е на Слав Караславов - “В дните на цар Ивайло”. “Тя е историческа, но главите са структурирани, все едно са откъси от документи”, описва впечатленията си момчето.

Като всеки тийнейджър играе видеоигри, но те пак са свързани с история и исторически събития. Не забравя да отделя време и на приятелката си.

Трудно може да даде пример за любимите си композитори, но все пак ги отличава спрямо епохите. Така силно въздействие от барока му оказват Вивалди и Бах. При класицизма го вдъхновяват Бетовен и Моцарт, докато в романтизма откроява Шопен, Лист, Чайковски и Рахманинов, както и българския композитор Андрей Стоянов. Обича да слуша всякакви стилове - от хевиметъл през рок до поп. “Музиката затова е хубава, защото всеки човек може да открие нещо за себе си”, казва Илия.

Не знае дали след дипломирането ще се прибере в България. “Сигурен съм, че животът е пред мен и хиляди пъти ще си сменя мнението. Имам намерение да остана там, където мога да осигуря бъдещето си и да създам семейство. Аз съм полуиталианец, четвърт руснак и четвърт българин - дете на света. Знам, че мога да постигна нещо навсякъде. Смятам, че повечето българи трябва да са с този манталитет - да вярват в себе си”, убеден е Илия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Над 650 млн. лв. трябвали за детски

Над 650 млн. лв. са нужни на държавата, за да предостави месечни помощи на всички семейства с деца на възраст до 20 г. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков до депутати, които са го питали защо не бъде премахнат подоходният критерий за получаване на този вид социална помощ.

Армията няма войници дори за учения

За половин година са успели да изхарчат едва под 1/3 от парите за подготовка Армията вече няма достатъчно войници дори за провеждане на нормална подготовка. Този извод е записан в доклад на Министерството на отбраната за подготовката на военните за първите шест месеца на тази година. Към края на юни в армията имаше 8000 незаети места за войници,

Пазете се, ако ви карат да звъните на тел. 9112 - измама е

Въпросът “Това домашен телефон ли е” също издава мошениците Ако ви звънне непознат и започне разговора с думите “Това домашен телефон ли е?”, веднага затворете - със сигурност са измамници. Репортерите на в. “24 часа” бяха налазени от мошеници, които позвъниха на редакционните телефони, но опитните колеги не се поддадоха и изслушаха и разпитаха

Областният управител на Благоевград: Разширяваме зоната на безопасност около мола

"Предприети са всички мерки за безопасност на хората и сега ще разширим зоната, защото вятърът продължава", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който пристигна на мястото в центъра, където се срути цялата фасада на огромния мол.  Той увери, че е обходен целият магазин, всички хора са изведени и няма никой пострадал.

Стотици на косъм от смъртта в центъра на Благоевград (Снимки)

Стотици благоевградчани бяха на косъм от смъртта при срутването на цялата фасада на мола на площада. Заради силния вятър се откърти цялата облицовка и падна на площада пред входа на големия магазин.  По това време много деца си играели отпред, други пък са седяли в кафето до централния вход, но за щастие никой не е пострадал.

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Километрична опашка от коли преди и след Симитли (Снимки)

Километрична опашка от коли се образува по международния път Е79 в посока Кулата-София. Задръстването започва преди Симитли, а пътна полиция регулира включването на автомобили от посока Банско към главния път. Колоната продължава по целия път след Симитли до Благоевград. Очаквайте

Огнеборци гасиха пожар в русенско училище

Огнеборци гасиха пожар в хранилище по изобразително изкуство в гимназия "Възраждане" в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в града. Сигналът е подаден след 12,00 часа днес. Веднага на място са пристигнали два екипа с огнеборци. Хранилището с площ от около 10 кв. м се намира на последния четвърти етаж.

Пътна полиция: Може да се кара в аварийната лента, когато магистралата е в ремонт

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред журналисти в София инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция". Той допълни, че шофирането по тази част от платното извън местата с ремонт се санкционира с взимане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лева.

Автобуси на близо 40 години превозват деца до училище

Автобуси на близо 40 години возят децата към училищата. Средната възраст на превозните средства е 10-12 години, но все още сред тях има и доста по-стари. Това показват проверките на контролните органи в началото на новата учебна година, предаде NOVA. До момента са проверени повече от 700 училищни автобуса.

Пътна полиция – активен партньор в Международния технически панаир в Пловдив

Сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР-Пловдив и колегите им от ГДНП организираха информационен щанд в рамките на Международния технически панаир, който днес бе открит в града. „Отговорни на пътя“ е мотото, под което се обединяват организаторите на проявата и пътните полицаи. На специално инсталиран монитор тече клип с апел към водачите за безопасно и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber