Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6971758 Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума Мъка в Гърция – бензинът удря 2 евро, ровят коли за месо с чума www.24chasa.bg
Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни.

Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Заради наплива от туристи към южната ни съседка свършиха местата във фериботите до гръцките острови.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекорда постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Тараши за храни по границите бавят пътуването към Гърция

Засилените проверки са заради опасенията от африканска чума по свинете

Избягвайте да носите през граница храни от месо без термична обработка

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който

следи за вноса в

Гърция на храни

от свинско месо

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме

конфискувани

около

30 кг храни със

свинско месо

Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов.

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има

постоянно

дежурен

ветеринарен

специалист,

а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.

Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута.

Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави проверка. След това дава разяснителна листовка за африканската чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой

не купува месни

продукти, защото

са по-скъпи

Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.

Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Проверките са от близо месец и нашенци

вече знаят, че е

забранен вносът

на свински

продукти

Българи, които пътуват към Гърция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче нашенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени

ограничения за

количеството на

храна, което

може да се

внася там

На някои от плажовете пък вече дори имало поставени табели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.

Масирани проверки за транспортиране на свинско месо и продукти извършват служителите на втория по натовареност пункт на българо-гръцката граница - Маказа - Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомобили, но въпреки това

се проверява

всяко возило

Свинското месо, чийто произход не може да се докаже, се конфискува и предава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румънски туристи, които през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини.  

Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Проверяват се всички автомобили за превозване на месо от Гърция на ГКПП Златоград, добави той. Вече има и върнати дребни количества месо, тъй като нямат документ за произход.

Граничните полицаи ще бъдат

особено

внимателни в

събота и неделя,

когато е

основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо.

Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.

Славов призова населението на областта да съдейства по мерките срещу африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни и да проявява висока предпазливост, тъй като хората са основният фактор за разпространение на заразите.

Заболяванията засега не са установени на територията на област Смолян.

Ловци от Момчиловци са сигнализирали за два намерени в района трупа на диви свине. Взети са проби за изследване,

чиито резултати

са отрицателни

Благоприятното в Смолянско е, че няма големи стопанства с домашни прасета, но пък изключително разпространена е популацията от дива свиня, заради което изтеглянето на началото на ловния сезон е добро решение, коментира областният управител.

За 3 дни затварят нощем пътя Бургас - Царево

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

По пътя Бургас - Царево през нощта от 23 до 26 юли от 20 до 6 ч сутринта ще се спира движението на всички моторни превозни средства. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” пред “24 часа”.

Ограничението ще е в участъка между пътен възел “Парк Росенец” и пътен възел “Черноморец”.

“Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безапасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия”, казаха от АПИ. Ще се работи през нощта в дните, когато трафикът не е много интензивен. Движението ще се пренасочва по обходни маршрути.

От 28 юли до края на лятото ще бъде спрян ремонтът на виадукт “Звездица” на магистрала “Черно море” в района на Варна. В момента се ремонтира платното в посока Бургас. Движението е пренасочено в платното в посока Варна двупосочно.

АПИ е завършила плановите ремонти по основните направления към Българското Черноморие и в посока Гърция преди старта на летния сезон. Ремонти няма по “Тракия” и “Струма”.

Продължават единствено неотложни аварийно-възстановителни работи в пътни участъци и съоръжения, нетърпящи отлагане.

КАТ пуска в аварийната лента при ремонт

КАТ пуска във всички участъци на магистралите с ремонти колите да се движат в аварийната лента, за да може потокът да се източва по-бързо.

От МВР обясниха, че няма какво да направят, за да подпомогнат движението по магистралите до морето.

“Когато всички тръгнат за морето или Гърция в петък вечер, в един момент изпълват капацитета на пътя. Ние няма как да го повишим, но имаме присъствие, защото често се случва водачите да се изнервят и впоследствие да опитат да наваксат изоставането.

Затова постоянно правим акции”, обясниха полицаи.

Те посочиха, че при всяка катастрофа също се изпращат патрули, които да регулират движението. Ако се налага, се пускат и коли в аварийното платно. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Законодотелството ни се синхронизира с това на НАТО за защита на класифицираната информация

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на класифицираната информация. Измененията са свързани с необходимостта от синхронизиране и адаптиране на българското законодателство с европейската стратегическа рамка и тази на НАТО, от усъвършенстване на законовата уредба, свързана със сигурността на автоматизираните информационни

Лекарите ще се застраховат задължително

Министерският съвет прие Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия. С въвеждането на нормативния акт се изпълняват разпоредбите на чл. 189 от Закона за здравето, а именно - осигуряване на регламентиране начина за сключване на застраховки за причинени вреди, вследствие от виновно неизпълнение на

Собствениците за закланите заради чума свине ще получат по 70 лева за животно

Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите, реши Министерски съвет. С него обезщетение за пропуснати ползи ще получат собствениците на превантивно заклани домашни свине,

Болест на градския прокурор на София отложи избора за шеф на апелативната спецпрокуратура

Градският прокурор на София Емилия Русинова, която е един от 2-мата кандидати да оглавят Апелативната специализирана прокуратура, се е разболяла внезапно и заради отсъствието й изборът за шеф на важната прокуратура се отложи за следващата сряда. Това стана ясно на заседанието на прокурорската колегия на ВСС, ръководено от Сотир Цацаров.

Обменяме ученици и студенти с Унгария по проект за сътрудничество

Правителството одобри проект на Програма за сътрудничество в областта на образованието и науката между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на човешките ресурси на Унгария за периода 2018-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Ще бъде насърчавано прякото сътрудничество между средните и висшите

Разширяват състава на Националния съвет по антикорупционни политики

Правителството прие изменения и допълнения в своето Постановление № 136/2015 г. за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики. Съгласно промените, членовете на Гражданския съвет към Националния съвет се увеличават от 9 на 11, като се предвижда освен представители на неправителствени организации, в него да могат да участват сдружения,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Одобриха списък на продуктите, които подлежат на контрол при внос

Правителството одобри Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос.  С приетото Постановление страната ни ще изпълни поетите ангажименти по линия на Европейския съюз и международните режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово

Избраха Пенка Моллова за шеф на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд

Министерски съвет освободи Ирена Георгиева от поста председател на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и избра на нейно място Пенка Моллова – Смоленова, съобщиха от Министерския съвет. Професионалният опит на г-жа Моллова е свързан с консултиране в областта на околната среда и транспорта.

България открива консулство в Доминиканската република

Министерският съвет прие решение за назначаване на г-жа Бинка Кирилова Гоцева - български гражданин, за почетен (нещатен) консул на Република България в Доминиканската република със седалище в гр. Пунта Кана. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Бинка Гоцева има собствен бизнес в Доминиканската република.

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Одобрен е списък на продуктите, свързани с отбраната и списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос Правителството одобри Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос.

Бебето на загиналата вчера край Бяла Слатина е могло да бъде спасено, твърдят патоанатоми

Бебето на бремената млада жена, която загина след удар в дърво на фаталния път Бяла Слатина - с. Попица, е могло да бъде спасено и да живее. Това стана ясно след извършената от съдебните лекари във Враца аутопсия на 19-годишната Моника Петрова. Патоанатомите установиха още, че 8-месечното дете е било момче и е живяло още два часа след като

27 години затвор за жестоко убийство на родилка

27 години затвор и 210 000 лв. кръвнина. Това е присъдата, която 22-годдишният Красимир Атанасов ще търпи за жестокото убийство на 18-годишната Надежда Стойчева. Младото момиче бе родило дете броени дни преди да бъде размазано от бой, до смърт, от приятеля си Красимир. В съдебната зала той призна всички факти, изнесени в обвинителия акт, каза,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber