„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6969230 „Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия „Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия www.24chasa.bg

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар

• Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта

• Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка на планина в хотел „Пампорово“ и 2 х 500 лева ваучери за пазаруване в магазините на МЕТРО

• Рецептите се изпращат през специален формуляр на www.metro.bg/nasledstvo

До 30 септември всички любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса „Кулинарното наследство на България“ като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия.

До 30 септември МЕТРО и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии ще очакват автентичните рецепти. Водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач – шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.

Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове. Това са рецепти, открити в старите семейни тефтери, в спомените за златните ръце на майки и баби, в читалища и фолклорни групи, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.

Станете откривател, превърнете своето лято в кулинарно пътешествие назад във времето!

Конкурсът е отворен за всички любители на пътешествията и вкусната храна, професионални готвачи или ресторантьори, представители на неправителствени организация или на български общини. Целта на конкурса е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти заедно, казват организаторите от МЕТРО и Българска асоциация на професионалните готвачи, а лятото е най-доброто време участниците в конкурса да превърнат своята почивка в пътешествие назад във времето и станат изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътуват – по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България!

За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности. При възможност е добре да изпратят и уеб адрес на снимка, публикувана от тях онлайн в социалните медии.

Ястията, чиито рецепти могат да бъдат представени:

• Салати и разядки

• Супи – постни, рибни, с месо

• Ястия – постни, рибни, с месо

• Погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка

• Десерти и други

Рецептите за ястия трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион или традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение. Организаторите очакват ястия, приготвени с характерни за региона локални продукти, или с необичайни за други места подправки и сосове – все неща, с които населеното място се отличава от други градове или села, с типичната за него храна, която е част от неговия бит и от документираната или ежедневна традиция.

Предлагането на ястието може да бъде атрактивно за привличане на туристи, любители на кулинарията в даден регион. Допълнително предимство при оценяването ще бъде оригиналния подход към представянето на ястието – интересна личност, от която участниците са я научили, разказ за местен фестивал, на който те са опитали от предложената храна. Допълнително предимство за участниците ще бъде и техният разказ за културно-историческите и природни забележителности, които отличават място, в което те са открили тази рецепта.

Дванадесет рецепти ще получат достойно представяне!

Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело с Андре Токев ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар. Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на „Кулинарното наследство на България“ – семейна почивка в хотел „Пампорово“, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО , както и 5 куверта – вечеря за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев.

Две специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал

МЕТРО България е партньор на професионалисти, който от близо 20 години работи заедно с българските ресторантьори и професионални готвачи по развитие на кулинарната култура на българина, популяризация на кулинарното ни наследство и превръщане на България в атрактивна туристическа дестинация. Ето защо МЕТРО обявява и една

Специалната награда на МЕТРО България от 1000 лева за български ресторант

В конкурса могат да участват собственици, управители или готвачи на ресторанти, като изпратят оригинална и автентична рецепта, която вече предлагат на клиентите си или са издирили. МЕТРО България осигурява награда от 1000 лева и експертната подкрепа на своята кулинарна МЕТРО Академия при подготовката на рецептата за тяхното меню!

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор с 1000 лева през 2019 година

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор през 2019 г. с 1000 лева ще отиде за местно читалище, община или локално сдружение, предоставили най-оригинална рецепта за традиционно българско ястие.

Кулинарното наследство на България“ очаква своите откриватели! Започнете от днес пътешествието в готварската традиция на България!

Пожелаваме ви успех!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Кулинарното наследство на България

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Шеф Андре Токев и специално жури оценяваха рецепти „Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град,

Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи,

Фестивалът на розовия домат стартира с фермерски пазар и много песни и танци в Княжеската градина

Фемерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български млечни продукти и програма с автентични народни песни и танци ще очакват в събота, 8 септември, от 10:30 часа гостите и жителите на София по време на Фестивала на розовия домат в Княжеската градина, срещу Софийския университет. Освен розовия домат,

Турлакът е интересен и гостоприемен; в белоградчишкото село Стакевци посрещат с "бел муж" и дебела баница

Високо в Балкана, покрай западната ни граница със Сърбия, е разположено турлашкото село Стакевци. То е скътано в тясна китна долина близо до прохода Писана бука. Там посрещат роднините и гостите с местните специалитети “бел муж”, дебела баница и ракия. И поздравяват с: "Торлаци смо, юнаци смо!" Само, който не е опитал от “белия муж”,

Храната е калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказва изследовател

Марина Петрова, БТА Храната е като калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказа за БТА Павлина Владева, филолог, историк и изследовател на великотърновските традиции от 19 и 20 век. От години насам тя е председател на Клуба по битова култура към читалище "Надежда", в който членуват десетки великотърновки - наследнички на

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018. Конкурсът на МЕТРО и неговите партньори за традиционни рецепти на автентични ястия отговаря на намеренията на Европейския съюз да популяризира нематериалното наследство, където наред със занаятите, обичаите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Кулинарното наследство на България

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции. Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство,

Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната.

„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар • Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта • Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber