Вълчев: Дейностите по интереси на учениците са полезни за гражданското образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6959390 Вълчев: Дейностите по интереси на учениците са полезни за гражданското образование Вълчев: Дейностите по интереси на учениците са полезни за гражданското образование www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

Включването на децата в занимания по интереси може да бъде използвано за гражданското и интеркултурно образование. Участието им в различни дейности допълнително ги подготвя да бъдат добри граждани, да са толерантни, да имат богатството да живеят в общество с различни култури. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обобщи днес ефекта от проекта "Заедно" на конференцията "Гражданско и интеркултурно образование - добри практики", съобщи пресцентърът на МОН.

В Сърница учители от областите София, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Благоевград са споделили полезни практики от различни форми за включване на учениците в дейности, които ги подготвят да познават правата и отговорностите си.

Министър Вълчев е отбелязал, че партньорствата между училища и институции са ценни за възпитанието на учениците. Проектът "Заедно" е реализиран от Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София и от Средното училище "Св. Паисий Хилендарски" в село Абланица. Той се финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

На форума е била подчертана ролята за използване на училищните пространства за социално общуване и дигитална комуникация. Като добра практика е била посочена симулацията на работата на европейски и български институции чрез ролеви игри. Сред акцентите в дискусията са били също работата с родителите и включването им в извънкласни занимания, което допринася и за по-добрите резултати на учениците в обучението, както и за задържането им в училище.

Учители от Средното училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Сърница са акцентирали върху дейностите по проекта "Твоят час". В момента в училището има четири групи за обучителни затруднения и 16 по интереси. В района няма необхванати деца, са заявили от колектива, в който преобладават младите учители. Според тях работеща мярка за задържане на учениците е въведеното дуално обучение в паралелката с професията "Хотелиер-ресторантьор", в специалността "Организация на хотелиерството". Тя е създадена в партньорство с местния бизнес и общината. Отбелязано е било, че родителите виждат професионалната реализация на децата си в рамките на община Сърница. Друга добра практика по механизма за обхват на учениците в училище е свързана със строгата система за контрол на отсъствията, посочват от МОН.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Над 650 млн. лв. трябвали за детски

Над 650 млн. лв. са нужни на държавата, за да предостави месечни помощи на всички семейства с деца на възраст до 20 г. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков до депутати, които са го питали защо не бъде премахнат подоходният критерий за получаване на този вид социална помощ.

Армията няма войници дори за учения

За половин година са успели да изхарчат едва под 1/3 от парите за подготовка Армията вече няма достатъчно войници дори за провеждане на нормална подготовка. Този извод е записан в доклад на Министерството на отбраната за подготовката на военните за първите шест месеца на тази година. Към края на юни в армията имаше 8000 незаети места за войници,

Пазете се, ако ви карат да звъните на тел. 9112 - измама е

Въпросът “Това домашен телефон ли е” също издава мошениците Ако ви звънне непознат и започне разговора с думите “Това домашен телефон ли е?”, веднага затворете - със сигурност са измамници. Репортерите на в. “24 часа” бяха налазени от мошеници, които позвъниха на редакционните телефони, но опитните колеги не се поддадоха и изслушаха и разпитаха

Областният управител на Благоевград: Разширяваме зоната на безопасност около мола

"Предприети са всички мерки за безопасност на хората и сега ще разширим зоната, защото вятърът продължава", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който пристигна на мястото в центъра, където се срути цялата фасада на огромния мол.  Той увери, че е обходен целият магазин, всички хора са изведени и няма никой пострадал.

Стотици на косъм от смъртта в центъра на Благоевград (Снимки)

Стотици благоевградчани бяха на косъм от смъртта при срутването на цялата фасада на мола на площада. Заради силния вятър се откърти цялата облицовка и падна на площада пред входа на големия магазин.  По това време много деца си играели отпред, други пък са седяли в кафето до централния вход, но за щастие никой не е пострадал.

Проф. Пламен Митев: Новата снимка на Левски e фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва, че тя е на по-малкия му брат Петър и е известна Една черно-бяла фотография на младеж с гъст светъл перчем, мустаци, сако и папийонка хвърли в екстаз мнозина привърженици на Васил Левски.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

4 сигнала за паднали клони заради силния вятър в София

Към момента са отработени четири сигнала за паднали клони на дървета от силния вятър, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" реагират на сигнали. Във връзка с обявения жълт код и прогноза за усилване на вятъра през втората половина на денонощието,

Километрична опашка от коли преди и след Симитли (Снимки)

Километрична опашка от коли се образува по международния път Е79 в посока Кулата-София. Задръстването започва преди Симитли, а пътна полиция регулира включването на автомобили от посока Банско към главния път. Колоната продължава по целия път след Симитли до Благоевград. Очаквайте

Огнеборци гасиха пожар в русенско училище

Огнеборци гасиха пожар в хранилище по изобразително изкуство в гимназия "Възраждане" в Русе. Това съобщиха от противопожарната служба в града. Сигналът е подаден след 12,00 часа днес. Веднага на място са пристигнали два екипа с огнеборци. Хранилището с площ от около 10 кв. м се намира на последния четвърти етаж.

Пътна полиция: Може да се кара в аварийната лента, когато магистралата е в ремонт

В участъците на магистралите, които са в ремонт, е позволено да се кара в аварийната лента, за да се облекчи трафикът, каза днес пред журналисти в София инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция". Той допълни, че шофирането по тази част от платното извън местата с ремонт се санкционира с взимане на книжката за 3 месеца и глоба от 1000 лева.

Автобуси на близо 40 години превозват деца до училище

Автобуси на близо 40 години возят децата към училищата. Средната възраст на превозните средства е 10-12 години, но все още сред тях има и доста по-стари. Това показват проверките на контролните органи в началото на новата учебна година, предаде NOVA. До момента са проверени повече от 700 училищни автобуса.

Пътна полиция – активен партньор в Международния технически панаир в Пловдив

Сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР-Пловдив и колегите им от ГДНП организираха информационен щанд в рамките на Международния технически панаир, който днес бе открит в града. „Отговорни на пътя“ е мотото, под което се обединяват организаторите на проявата и пътните полицаи. На специално инсталиран монитор тече клип с апел към водачите за безопасно и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber