Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943075 Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) www.24chasa.bg
Шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев, шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясняват какво се е случило с класирането. СНИМКА: Пиер Петров

-  ТУ “Електронни системи” сложено вместо на 4-о на 28-о място, още три сгрешени

- Не е ясно колко са разплаканите деца, но поне 20 няма да са в желаното училище

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници вчера. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 училища.

Вместо

математиката

от външното

оценяване да се

утрои, тя е била

взета един път

Така елитното Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет изведнъж се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на реалните 419 точки.

Грешки има при изчисляване на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, след като в 10 часа класирането беше качено на сайта на министерството на образованието, около час по-късно беше свалено, за да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обяви пред медиите сбърканото класиране. После то пак бе качено, този път обаче без столичните училища. А в 14,30 медиите бяха свикани наново, за да се обясни какво се е случило.

Не е ясно колко деца са били разплакани, след като

първо са видели,

че влизат,

а следобед това се е оказало невярно. Според Кастрева само за 20 деца ще има промяна в училището спрямо първоначално обявеното на сайта. При останалите потърпевши щяло да има промени предимно в паралелките.

“Тепърва ще установим какво точно се е случило. Ще направим проверка и ще има наказани”, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. След като обявявиха подробности от класирането, той участва в образователна конференция в парламента.

Разкриването

на гафа тръгва

от родители

Искам да изкажа своята благодарност към родителите на София, които са отговорни, бдителни и граждански активни, каза Кастрева. Тя благодари и на МОН, откъдето регионалното управление получило изкючителна институционална подкрепа.

Увери, че балообразуването е един от най-проверяваните елементи - прави се от комисията за контролно сверяване, след като преди това е работила друга комисия - тази за информационно осигуряване.

Алгоритъмът се въвежда от 4-ма души, след това се проверява лично от мен, каза шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев. Факт е, че има техническа грешка. Класирането обаче е резултат на индивидуални резултати, каза и зам.-министър Таня Михайлова. Според нея няма излъгани или ощетени.

Софийската математическа гимназия отново е лидерът по успех на изпитите след 7-и клас.

Учениците, подали заявления за участие в първи етап на класиране, са 8896. 34% от тях са го направили по интернет.

Двойно повече са

кандидатите

от страната за

училище в София

спрямо миналата година. Тогава са били 306, а тази - 621.

Най-желаните паралелки са с профил “Чужди езици” (английски и испански език) в 22-о средно училище “Г. С. Раковски”, както и с испански и английски в 164-а испанска гимназия.

От професионалните гимназии най-желаните класове са “Банково дело” и английски език в Националната търговско-банкова гимназия, специалност “Електронна търговия” и английски език в същото училище, и “Системно програмиране” и английски в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

В София засега са закрити 15 профилирани и 16 професионални паралелки.

Класираните ученици са 8256, некласирани - 640. Свободните места за следващия етап са 729.

ТУЕС: Надяваме се, че не е целенасочено срещу нас и репутацията ни

“Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет в София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на IT индустрията в страната ни”. Това се казва в становище на гимназията, разпространено до медиите. Оттам обясниха, че балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по български език и литература от национално външно оценяване, 3 пъти оценката по математика от НВО, оценката по математика от удостоверението за завършен седми клас и оценката по физика от удостоверението за завършен 7-и клас. (24часа)

В страната първи са езиковите

и математическите училища

Езиковите и математическите гимназии са лидери по успех в цялата страна.

Максималният и минималният бал за пловдивските гимназии е като миналогодишният. Най-високият е в Английската - 495 за момиче за паралелка с английски. 1221 деца от Пловдивския регион са аут от първото класиране. 238 от тях са посочили по 1-2 желания и балът не им е стигнал. Други 938 пък изобщо не са подали заявления по различни причини. ЕГ “Иван Вазов”, популярна като Руската, ЕГ “Пловдив” - Английската, и Хуманитарната са в топ 3 на най-желаните училища от децата.

Природо-математическата и езиковата гимназии във Велико Търново традиционно приемат с най-високи балове. Ученикът с най-висок бал - 495,5 т. е пожелал

да учи

математика

с немски език

в ПМГ

Също елитното училище е предпочел следващият по бал - с 468,5 т.Той ще учи софтуерни и хардуерни науки.458,5 е най-високият бал за профилираните чуждоезикови паралелки в езикова гимназия.

За поредна година варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” е училището, в което се влиза с най-висок бал. Тази година това са рекордните 497 точки за паралелка информатика с английски език. Втора по успех е отново паралелка на математическата гизмания - информатика с немски език и с бал 494.

Първенец след 1-ото класиране при училищата в Ловешко е Гимназията за изучаване на чужди езици в областния град. Това е и най-предпочитаното от седмокласниците училище. Балът за паралелките с немски език е 457, толкова е и за обучението с английски.

На второ място по бал е математическа гимназия в Ловеч - 453, следвана от троянското училище “Васил Левски” - 434.

В Кюстендилска област с най-висок бал - 460, са приети ученици в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Следват Средно училище “Св. Паисий Хилендарски” - Дупница, и ПМГ “Проф. Емануил Иванов” - Кюстендил. Най-ниският минимален бал е в Средно училище “Христо Ботев” - Бобов дол - 30 точки.

Езикова гимназия “Брехт” и математическа гимназия “К. Величков” от профилираните учебни заведения в Пазарджик са с най-много кандидати и с попълнени места от завършилите 7-и клас ученици да учат в тях. Най-висок бал за прием отчитат в ЕГ “Б. Брехт” - 450.

1735 ученици от подалите заявления 1779 да учат в гимназиите в Плевен са се класирали на първия етап. Сред тях 106-има са от други области.

При максимален бал 500

първа е

Математи-

ческата

гимназия

в Плевен,

където е постигнат бал 488, следва Езиковата гимназия с 471, трета е “Иван Вазов” (452).

Езиковата гимназия “Христо Ботев” традиционно е училището в Кърджали, към което завършилите 7-и клас проявяват най-голям интерес. Максималният бал за прием в школото тази година е 458,5, а минималният - 273,5.

На първо място в Монтана са се класирали седмокласниците, които ще изучават чужди езици в профилираната гимназия с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”, следвани от тези, които ще изучават програмиране в природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”.

С най-висок максимален бал в Смолян е ППМГ “Васил Левски” с 467 за приема на първо класиране. Втора е Езикова гимназия “Иван Вазов” - 465. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Тома Биков: В България досега никой президент не е спечелил война с премиера

В закона пише, че трябва да се съгласува с президента назначаването на новия главен секретар. Ако един човек иска да подаде оставка, може да се съгласува евентуално с жена си. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков. "Право на президента е да бъде критичен. Според мен конкретният казус не изигра положителна роля

Проверяват дали нападателине на Роженския манастир са търсели пари, златни монети или културно-исторически ценности

Все още се изяснява дали нападателите на Роженския манастир снощи са търсили финансови средства, златни монети или вещи с културно-историческа стойност. Това съобщи гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция". Той потвърди информацията, която "24 часа" първо съобщи, че единият от задържаните е с условна присъда за катастрофа

Президентът Радев: Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено

Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено и затова ви благодаря за куража да застанете зад тази градивна идея. Тя със сигурност ще срещне съпротивата на онези, които са превърнали различията в нацията и общественото противопоставяне в свой политически бизнес. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с

Главният прокурор на Мюнхен благодари на България за отличното сътрудничество

Главният прокурор на Мюнхен Райнхард Рьотле благодари на страната ни за отличното партньорство с федерална провинция Бавария в правоохранителната сфера и изрази подкрепа за готовността ни да влезем в Шенген по въздух и вода, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. „За мен е чест, че ме приемате, а фактът,

Манолова за Хитрино: Трета зима хора ще посрещнат във фургон, защото къщите не са готови

"Всеки път отивам в Хитрино с надеждата хората да са усетили удовлетвореност от солидарността на всички български граждани, от помощта, която държавата отпусна, но това не се случва. Хората, които са недоволни, стават все повече, и мисля, че причините за това са ясни - има липса на прозрачност как се изразходват средствата.

Иван Гешев: До края на годината спецсъдът ще блокира

Индиректно упрекна съдийската колегия на ВСС, че бездейства за решаването на битови и кадрови въпроси на Специализирания наказателен съд Ако не се решат битовите и кадровите проблеми на Специализирания наказателен съд, той ще блокира до края на годината, прогнозира зам.главният прокурор Иван Гешев, който пряко следи работата на двете

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Крепостна стена като в Царевец близо до Бургас

Крепостна стена с кула, строена по метода на Трапезица и Царевец във Велико Търново, се появиха край Бургас при проучвания на средновековния град Русокастро. Съоръжението е вдигнато директно върху скала. Стената е градена с каменни блокове, споени с хоросан каквито има в старопрестолния град "Това говори за следване на традиции при строенето на

Калоян Паргов: Образованието трябва да бъде обществено благо, а не услуга

Резултатите от изследването на Евростат са предизвестени за всеки, който схваща правото на образование като обществено благо, а не като услуга. Образование, което гарантира просперитет и на индивида, и на държавата. Образование, осигуряващо равния старт на всички деца. Това каза лидерът на БСП – София и заместник-председател на Комисията по

Започна първото в България уиндсърф предизвикателство с кауза за по-чисто Черно море

Kaufland България е съмишленик на инициативата "Черно море, свободно от пластмаса" като отговорен лидер в сектора на модерната търговия в страната С подкрепата на Kaufland България сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE поеха от Дуранкулак към Резово в първото в България морско предизвикателство с уиндсърф.

Заради урагана "Флорънс" някои пощенски служби в САЩ не работят

Пощенският оператор в САЩ уведомява, че поради пораженията, нанесени от урагана "Флорънс" в Северна и Южна Каролина и Западна Вирджиния, някои пощенски служби са преустановили дейността си, съобщават от "Български пощи". Най-засегнати са районите с пощенски кодове от 27000 до 29999 и от 23000 до 23999.

Почина първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

На 96 години почина първата жена диригент в България и почетен гражданин на Враца Радосвета Бояджиева. Това станало вчера в дома й в София, съобщи внучката й Елица Ткачова . Голямата Радосвета е родена през 1923 г. във Враца, в семейството на видния адвокат Анто Бояджиев. Тя става първата жена професионален диригент на оперно-симфонична музика в

5586 коли са проверени вчера в хода на спецакции по пътищата в страната

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера полицейските екипи са проверили 5586 моторни превозни средства и 7474 души. Издадени са 2157 фиша, 844 акта за установени административни нарушения, констатирани са 1477 случая на превишена скорост и са издадени 159 заповеди за принудителни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber